Fokustema
V86
Läs senare

Inför V86: ”Två segrar är målsättningen”

Han gör sulkydebut för året.
Med en blytung favorit – och ytterligare en häst som kan vinna.
Möt 39-årige italienaren Bernardo Grasso – som kan göra skillnaden i kvällens V86-jackpot.
Av
Ola Lernå
Jägersrolärlingen Bernardo Grasso kan hjälpa eller stjälpa många V86-system när det ikväll vankas jackpotomgång på Solvalla och Åby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jägersrolärlingen Bernardo Grasso kan hjälpa eller stjälpa många V86-system när det ikväll vankas jackpotomgång på Solvalla och Åby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Bernardo Grasso är försteman hos Joakim Lövgren och har jobbat hos Jägersro-tränaren i fyra år. Innan dess var han en sväng i Kalmar och har även hunnit med en period hos Conrad Lugauer. När chefen är på skidsemester får Bernardo Grasso ta över tömmarna bakom två vettiga segerchanser.
Eller i fallet Illuminati (V86-1) är ordet ”vettig” en kraftig underdrift.
– Allt verkar bra med hästen och självklart ska det bli väldigt spännande ikväll. Han är ju ingen startraket och jag kommer ta det safety från start. Sedan beror det på vem som kommer till ledningen och vilket tempo det blir. Går det sakta måste jag ta initiativ.
Har du kört Illuminati i jobb?
– Det var länge sedan, men jag kör ju in alla unghästar hos Lövgren och har även kört Illuminati. Hans utveckling de senaste månaderna har varit fantastisk.
Har det kommit någon nervositet ännu inför kvällen? Illuminati är jättefavorit i skrivande stund.
– Nej. Jag är rätt så lugn så. Förvisso var det ett tag sedan, men jag vann ju V75 med Gordonston när han var spelad till 18-för-10. Inte heller den gången var jag nervös på förhand.

”Två segrar är målsättningen”

Grasso fortsätter med Marions Ivory (V86-7) som gjorde en rejäl insats senast och på nytt är ute över stayerdistans.
– Det är samma sak här. Hon går inte att stressa från start, men är väldigt rejäl. Jag måste ta initativ om tempot blir lågt. Det är framförallt Pippi Roc och Up North som jag har respekt för, men även Marions Ivory måste ha segerchans.
Hur ska kvällen varit för att du ska åka hem med ett leende?
– Två segrar. Det måste jag har som målsättning på förhand. Allt ser ju i alla fall bra ut och jag måste tro på hästarna.
Grasso trivs med sin tillvaro och har inga planer på någon nära förestående förändring.
– Jag trivs jättebra hos Joakim och med mitt jobb. Att få sådana här chanser är en extra krydda på tillvaron.

Fokustema
ATG
Läs senare

Spelet backade med 7,9 procent

Spelet på hästar hos ATG i Sverige minskade med 7,9 procent under 2019. Samtidigt – skriver ATG i ett pressmeddelande – att koncernen hade en tillväxt i nettospelsintäkter.
Av
Claes Freidenvall

ATG lägger delvis skulden på de spelansvarsåtgärder som infördes till följd av den nya spelmarknadsregleringen som infördes under 2019.

Ifjol var det första året med nya spelmarknadsregleringen och där ATG gick in på nya marknader – läs kasino och sportspel. Koncernens nettospelsintäkter var drygt 4,4 miljarder (2018: 4,1 miljarder).

Här kan hela pressmeddelandet läsas!

Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Champion jagar första segern

Landets segerrikaste amatör 2019 väntar på årets första seger.
Den kan komma ikväll då Ingvar Nyberg kör två intressanta hästar på Solvalla inom V86-spelet.
Av
Ola Lernå
Everest Sisu bidrog med fem av Ingvar Nybergs 37 segrar under 2019. Ikväll jagar duon nya framgångar på Solvalla. Foto Mia Törnberg
Everest Sisu bidrog med fem av Ingvar Nybergs 37 segrar under 2019. Ikväll jagar duon nya framgångar på Solvalla. Foto Mia Törnberg

Ingvar Nyberg är Dannero-amatör. Sambon har flera hästar i träning, själv pysslar han om en. Ettårige kallblodet L.Q.Ross (e. Lome Brage), men Nyberg är flitigt anlitad som kusk – ifjol blev det 214 starter och 37 segrar; bäst av amatörerna i landet.
– Jag trivs med tillvaron och har inga planer på att ändra. Jag har ju flera år varit med i toppen bland amatörerna och gjorde ett seriöst försök att vinna ifjol. Därför blev det 214 starter och jag får inte köra breddlopp i år, säger Ingvar Nyberg.
Till vardags jobbar han på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som bland annat ansvarar för skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.
– Jag har ett jättebra jobb som jag trivs med och försöker hinna med hästarna på kvällarna, säger Ingvar.

Två toppar på V86

57-åringen lämnar Kramfors mitt på dagen för att åka till Solvalla och köra två hästar åt Elisabeth Lundholm. Everest Sisu (V86-2) är Ingvar väl bekant med.
– En jättefin häst, tuff och oöm. Han har dock varit borta ett tag och även om Elisabeth alltid har vältränat och hästarna i fin ordning så kan det fattas. På minussidan är också att han är ganska långsam från start och att han får skor på framhovarna är heller inget plus.
Taktik?
– Jag låser mig inte. Jag måste avvakta och se hur det känns, normalt sett tål han att göra en hel del jobb och duger i klassen, även om det var några tuffa emot.
Soul Tan (V86-8) är segervan och har drömläge – men har också varit borta ett tag.
– Jag tycker att spåret är bra. Han är hygglig från början och innerst inne tror jag att han fixar att hålla ledningen. Han kan vara lite spänd första halvvarvet, men det här spåret var vad jag önskade.
Hur bra häst rör det sig om?
– Han är jättebra och även här är Elisabeth nöjd med träningsrundorna. För hans del spelar det mindre roll med skokravet, han har tidigare visat att han fixar det.
Vilket resultat ska du ha ikväll för att du ska åka hem nöjd?
– Jag brukar alltid säga att jag är nöjd om hästarna ger vad de kan. Placeringarna kan man inte göra så mycket åt, utan jag är glad när jag vet att de gjort sitt bästa den här dagen, säger Ingvar.

 

Vaktombyte på amatörtronen

Fokustema
Gala
Läs senare

Prisregn på Solvalla

Inför över 300 gästar på Solvallas kongress hade huvudstadsbanan gala under fredagkvällen. Finaste priset, utsedd via allmän omröstning, fick numera tävlingspensionerade Readly Express som tog hem ”Årets Häst-titeln”.
Av
Ola Lernå
Kretsen bakom Readly Express med Rolf Andersson och TImo Nurmos i spetsen fick ta emot priset för Årets Häst på Solvalla. Foto Solvalla
Kretsen bakom Readly Express med Rolf Andersson och TImo Nurmos i spetsen fick ta emot priset för Årets Häst på Solvalla. Foto Solvalla

Han besegrade bland annat Propulsion genom att få 29 procent av rösterna. Den här duons bataljer på tävlingsbanan är ju förbi, men de möts minst en gång till: båda är ju nominerade till Årets Häst-titeln 2019 på Hästgalan.

Övriga priser tillföll de hästar som tjänat mest pengar under året och här hela prisregnet:
Årets tvååring: Armani Degato
Årets treåriga sto: Diana Zet
Årets treåriga h/v: Brother Bill
Årets fyraåriga sto: Conrads Rödluva
Årets fyraåriga h/v: Attraversiamo

Årets kuskchampion: Örjan Kihlström
Årets tränarchampion: Timo Nurmos
Guldklockan: Anders Eriksson
Amatör: Lukas Svedin
Amatörtränare: Lisa Orefors

Uppfödare: Menhammar Stuteri
Skötare: Hanna Vestfält
Ponnykusk A: André Olofsson
Ponnykusk B: Ebba E Handler