Fokustema
V75
Läs senare

Inga problem för Lome Brage

SKELLEFTEÅ. 2016 vann Junifaks.
Idag segrade Lome Brage.
För andra året i rad tog Öystein Tjomsland-tränade kallblod hem Steggbest Minne i Skellefteå.
Av
Pär Gustafsson
För andra året i rad tog  ett Öystein Tjomsland-tränat kallblod hem Steggbest Minne i Skellefteå. I år Lome Brage. Foto Ola Westerberg / ALN
För andra året i rad tog ett Öystein Tjomsland-tränat kallblod hem Steggbest Minne i Skellefteå. I år Lome Brage. Foto Ola Westerberg / ALN

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander gjorde första starten i Steggbest Minne sedan vinsten 2014, men 1.20,5 sista 800 meterna från tredje ytter räckte det bara till tredjeplatsen. Vann gjorde Lome Brage (e. H.G.Balder) efter att ha öppnat snabbt till ledningen.
– Hästen kändes fin hela vägen och det var inga problem. En trevlig bekantskap, sade Ulf Ohlsson, som körde tioåringen för första gången.

Fakta

Lome Brage

Kön: brun hingst
Född: 6 juni 2007
Härstamning: H.G.Balder-Lomestjerna
Intjänat: 2.883.265 kronor
Resultat: 77 st: 33-9-10
Rekord: 1.19,3ak
Ägare: Persson Bengt Erik, Norge
Uppfödare: Hasle Erling, Norge
Tränare: Öystein Tjomsland, Bergsåker
Skötare: Anna-Karin Jonsson

Expandera

Lome Brage noterade 1.21,8a/1.640 meter och tjänade 150.000 kronor. Hästen tog första segern i andra starten i Öystein Tjomslands regi. Hans stall vann även Steggbest Minne ifjol, 2016 hette hans segervapen Junifaks. Värt att notera är att Tone Merete Pettersen slutade tvåa för tredje året i rad…

Treåring bäst i lägsta klassen

Daniel Wikberg-tränade Assault (e. Weingartner) tog en bekväm spetsseger i händerna på Örjan Kihlström i klass II-försöket. Treåringen släpptes till ledningen i utgången av första sväng och via 1.12,1 sista 800 landade han på 1.13,5a/1.640 meter, tillika banrekord i Skellefteå.
– Han klev iväg bra och var jättefin. Det var lätta hovar till slut, sade Kihlström om Östersundhästen.

Angle of Attack (e. Scarlet Knight) visade på nytt att han är som bäst när han får springa i ledningen. Femåringen drog i pigg stil och varken debut i nästa högsta klassen eller regn kunde stoppa den Robert Bergh-tränade hästen.
– Det var bara att hålla i sig och åka. Hästen var otroligt stark och fin, sade körande Ulf Eriksson.

Effektiv i spets är även Timo Nurmos fyraåring Jaques Noir (e. Orlando Vici). Han tog en knapp vinst från ledningen i klass I-försöket och karriärens samtliga fem fullträffar har bärgats i just pik.

Årets andra seger i bronsdivision tog Voulez Vous efter rejäl avslutning. From Above-valacken hade spår åtta, men sjuåringen hittade fin draghjälp och det bet bra när hästen styrdes på i fjärdespår. Solängetamatören Ulrika Rehn Voulez Vous.
– Hästen svarar enormt bra på det norska huvudlaget och 400 kvar förstod jag att vi skulle vinna, sade segerkusken Ove A Lindqvist.

Rejäla överraskningar

91-oddsaren Loving You Deepley (e. Love You) spurtvann för sin tränare Tapio Kalaja. Stoloppet inledde jackpotomgången och den finske amatören spolierade de flesta V75-spelares dröm om sju rätt.
– Jag fick en bra start och fin draghjälp. Hästen har avslutat starkt på sistone, men jag trodde kanske inte på så bra segerchans på förhand, sade Kalaja.

Nästan lika stor överraskning (51-oddsare) var norske gästen El Muro B.R. (e. Muscles Yankee) i Stig Lindmarks Styrkeprov. Hästen såg slagen ut från vinnarhålet, men John Östman vred på över upploppet och femåringen höll farten bäst. Norska amatören Trine Hansen tränar.
– Vi hedrar Stig och det känns bra. Han såg jag upp till, sade Östman.

Fakta

V75-resultat Skellefteå 7 oktober

Rätt rad: 14– 6– 5– 7– 2– 3– 8
Sju rätt: 20.766.881 kronor
Sex rätt: 13.452 kronor
Fem rätt: 152 kronor

Omsättning: 92.476.166 kronor
Publik: 1.911 personer

Expandera
Fokustema
Åby Stora Pris
Läs senare

Proppen utan problem

Åttaårige Propulsion (e. Muscle Hill) visade inga ålderskrämpor i Åby Stora Pris. Efter att ha fått en fin resa avgjorde han plättlätt över Åbys upplopp för att inkassera ytterligare två miljoner på 1.12,8a/3.140 meter. Den snabbaste tiden någonsin över tre varv på tusenmetersbana med bilstart.
Av
Ola Lernå

Örjan Kihlström kunde vänta med attacken i tredje ytter och med ”Propulsion-mått” så blev det en perfekt tripp där endast sista 650 meterna avverkades i tredjespår utan rygg.
Samtidigt hade värsta konkurrenterna bråkat lite om positioner, vilket dragit kraft ur såväl Milligan’s School (spets) och Carat Williams (dödens).

”Hårdast genom tiderna”

Istället var det Makethemark som var värsta hotet över upploppet, men Propulsion kom i mål med krafter kvar.
– Lite nervös var jag när tempot var lugnt, men Proppen är Proppen. För mig är han den bästa hästen genom tiderna, men det måste väl vara den hårdaste hästen genom tiderna, sade Daniel Redén.
Ulf Ohlsson var nöjd med Makethemarks andraplats.
– Jag var jättenöjd med vår häst, han går på 1.600 meter och på 3.100 meter. Han visade vilken topphäst han är, sade Ulf Ohlsson.

Mot Masters-finalen?

Propulsion vann Åby Stora Pris även ifjol då han spurtade ned Readly Express, efter det loppet gick han vidare till Masters-finalen, men denna avgörs i år på Vincennes den 7 september. Propulsion är förstås inkvalad till finalen om Daniel Redén så önskar, eller om han vill till Sundsvall Open Trot om två veckor.
– Så länge han har den här viljan att han tycker han är vackrast och bäst så ska han få fortsätta tävla. Vi får se när sagan tar slut, sade Redén.
Milligan’s School höll fullt godkänt till tredjeplatsen och är även han klar för Mastersfinalen, precis som måltvåan Makethemark och målfemman Handsome Brad.

Fokustema
V75 Åby
Läs senare

”Pulsen stiger lite extra”

GÖTEBORG. På förhand skvallrade väderleksrapporterna om att det skulle bli kymigt väder och de visade sig tyvärr ha rätt även denna gång… Lagom till invigningen inför Åby Stora Pris började det regna och fortsatte så att göra under hela V75-omgången.
Av
Cecilia Kristoffersson

Innan den första V75-avdelningen strulade det med startbilen och starten försenades med sju minuter. Detta bekom dock inte Timo Nurmos Global Undecided (e. Prodigious). Trots att han fick trava hela första varvet i tredjespår innan Örjan Kihlström hittade ner i dödens kunde Global Undecided på väldigt lätta ben gå undan och vinna med många längder på 1.11,9a/2.140 meter i bronsdivisionens final.

– Det ska inte gå. Vilka sjuka prestationer han gjort på sistone, sa en rörd skötare i vinnarcirkeln och ägarna hyllade henne för det jobb hon gör med deras häst:

– Vi måste berömma Hanna Vestfält för det jobb hon gör med Global Undecided.

I klass II-finalen var det spel mot ett mål för Jeroen W.M. Engwerdas Velten Versailles och här fick Prodigious sin andra vinnare för dagen. Efter att Rick Ebbinge fått varva på 1.15,3 höll han undan till seger på 1.13,8a/2.140 meter via 1.11,6 sista 500 meterna.

Fakta

V75-resultat Åby 10 augusti

Rätt rad:

V75-1: 4 Global Undecided
V75-2:  3 Velten Versailles
V75-3: 2 Ragazzo da Sopra
V75-4: 9 Short In Cash
V75-5: 11 Tae Kwon deo
V75-6: 8 Baron Gift
V75-7: 9 Propulsion

Utdelning:

Sju rätt: 1.012 kronor
Sex rätt: Jackpot
Fem rätt: Jackpot

Omsättning: 93.305.250 kronor
Antal system: 1.320.152 stycken

Expandera

– Det är en jättefin häst, men i sista sväng hade jag ingen känsla av att vi skulle vinna. Han var inte på topp idag och jag vet inte om det var banan eller vad det var som spökade, sade kusken efter att Velten Versailles fortsatt är obesegrad efter sin sjunde start i karriären. Dock har en insats till Svenskt Travderby missats att betala in och kretsen kring hästen får sikta på något annat lopp istället.

Björn Goop tog en dubbel inom V75-spelet med egentränade hästar och först ut var Ragazzo da Sopra (e. From Above) som vann på 1.12,6a/2.140 meter efter en resa i andra- och tredje par utvändigt. Attacken via tredjespår sattes in på bortre långsidan och Ragazzo da Sopra höll undan med en nos före snabbt avslutande Partizan Face (e. Raja Mirchi). Loppet efter var det Short In Cashs (e. Ready Cash) tur att vinna och Goop körde fram för att överta ledningen efter 500 meter som travats på 1.13,5. I spets stannade ekipaget hela vägen in i mål och segertiden landade på 1.12,9a/2.140 meter.

Adrian Kolgjini tog det lugnt från sitt elftespår i Ragnar Thorngrens Minne och sist i andraspår i stort sett hela vägen med Tae Kwon Deo. Kolgjini följde med i attacken i tredjespår 500 meter från mål och över upploppet bet det bäst för Muscle Hill-sonen. Segertiden landade på 1.11,8a/2.140 meter och förstapriset var 250.000 kronor.

– Pulsen stiger lite extra då man kör såna här hästar och han vet vad det handlar om i loppen. Framförallt siktar vi mot Breeders Crown och Solvalla Grand Prix innan vi gör bokslut för året, sa segerkusken.

Baron Gift (e. Gift Kronos) serverades en resa i positionen utvändigt om ledaren av Rickard Svanstedt i V75-6, men det var inga problem och han var bara starkast över upploppet. Segertiden blev fina 1.10,0a/1.640 meter på en väldigt regnvåt bana.

– Han var bättre än jag trodde idag och även om han var väldigt fin i värmningen trodde jag väl kanske inte att vi skulle vinna från dödens. Det kändes riktigt bra hela vägen idag och det är en tacksam häst att jobba med, sa tränare och kusken efter loppet.

Så kördes Åby Stora Pris

Fokustema
Åby Stora Pris
Läs senare

Så kördes Åby Stora Pris

Propulsion tog förstapriset på två miljoner kronor tillsammans med kusken Örjan Kihlström för tränaren Daniel Redén. Så här kördes loppet:
Av
Ola Lernå

9 PROPULSION tredje utvändigt. På i tredjespår 650 kvar, avgjorde lekande lätt 200 kvar och kom hem ut att tömmas på 1.12,8/3.140 meter. 8 MAKETHEMARK femte utvändigt. Stötte 750 kvar, fick rygg att gå i kort senare. På själv 200 kvar, höll farten fint. 4 MILLIGAN’S SCHOOL ledningen, fick släppa efter 400, ut igen och övertog efter 700. Slagen 200 kvar, gav sig aldrig helt. 6 RECKLESS mestadels andra utvändigt. Utåt till slut, höll farten fint. 12 HANDSOME BRAD sjunde invändigt. Bra upplopp i skymundan. 7 MINDYOURVALUE W.F. snabb ut, till ledningen, men fick släppa efter 700. Hakade på fint. 5 CARAT WILLIAMS utvändigt ledaren efter 500 meter. Höll till 200 kvar.
Tempo:
1.000 – 1.11,0
2.000 – 1.14,0

Sport