Fokustema
Avel
Läs senare

Ingen avel för Propulsion

Daniel Redéns Prix d'Amérique-fyra Propulsion har varit tänkt att kombinera tävling med avel under 2017. Men så blir inte fallet. Hästen är helt enkelt "för bra" för ta en paus från tävlingssäsongen.
Av
Ola Lernå
MTV nästa? Popgruppen Eskobars nästa singel heter Propulsion, som även dyker upp i låtens video!
MTV nästa? Popgruppen Eskobars nästa singel heter Propulsion, som även dyker upp i låtens video!

– Det kanske man kan säga. Vi hade en lång diskussion, Daniel och jag igår, och hästen ska gå ut i Prix de France och ytterligare ett lopp i Frankrike. Skulle Propulsion avlat 2017 hade vi behövt tömma honom på sperma i ungefär en månads tid, det passar helt enkelt inte för det tävlingsprogram som Daniel har lagt upp, säger Johan Arneng i Stall Zet.

Intresset för Muscle Hill-sonen Propulsion har annars varit stort, i såväl Sverige som från många andra länder.
– Det är väldigt många som har hört av sig och jag får i princip samtal varje dag. Vi hade ju även tänkt betäcka flera av våra egna ston, men man måste helt enkelt göra det här rätt och vi vill ge honom rätt förutsättningar i aveln och då ska han ha tillräckligt många avkommor i första kullen, säger Arneng.

Fokustema
Avel kallblod
Läs senare

Fritt fram i aveln för tio hingstar

Tio nya kallblod godkända för avel. Det blev resultatet av förra helgens avelsvärdering på norska Biri. Bland de som synades fanns årets dubble Derbyvinnare Nordsjö Odin.
Av
Mathias Hedlund

Sverige och Norge har sedan länge gemensam avelsvärdering, där hingstarna bara behöver visas i ett land för att få verka i aveln i båda. Avelsvärderingsnämnden är den samma med tre svenskar (Håkan Kemi, Lars Johansson och Lena Westman) och tre norrmän (Ola Martin Foss, Carl Fredrik Ihler och Torstein Gudmestad).

Årets svenska avelsvärdering med tio anmälda hingstar hålls i samband med kallblodshelgen på Wången 24–26 oktober.

Tio av elva hingstar godkända

Den norska kåringen tog plats på Biri förra veckan med elva kallblodshingstar som visades. Gensvaret blev stort, samtliga utom treårige Brid Arne (e. Briskeby Rauen) fick tummen upp.

Två fyraåringar stack ut bland kallbloden, båda framgångsrika hästar i träning hos Öystein Tjomsland. Det handlar om årets dubble Derbyvinnare Nordsjö Odin (e. Tekno Odin) och fjolårets vinnare av Biris Uppfödningslopp Rappstjernen (e. Bork Odin).

Järvsöfaks kan lägga ytterligare två avelsgodkända söner till meritlistan i Valle Mattis och Emil Mollyn.

Två av hingstarna kan sägas ha för svaga meriter för att avelsgodkännas, men fick ändå klartecken. ”Hingstens otraditionella härstamning och låga inavelsgrad har haft avgörandet”, lyder beslutet för Aasvind (e. Saras Tofte e. Braute) och Björn Bork (e. Slogum Björn e. Atom Vinter). Dessa har hittills tjänat 266.000 respektive 150.000 norska kronor på tävlingsbanan.

Godkända hingstar på norska avelsvärderingen:

  • Valle Mattis nio år e. Järvsöfaks
  • Vetle Petter sju år e. H.G.Balder
  • Bokli Teddy sex år e. Dotterud Teddy
  • Emil Mollyn sex år e. Järvsöfaks
  • Moe Tjalve sx år e. Voje Faks
  • Möller Tor fyra år e. Bork Odin
  • Rappstjernen fyra år e. Bork Odin
  • Aasvind fyra år e. Saras Tofte
  • Nordsjö Odin fyra år e. Tekno Odin
  • Björn Bork tre år e. Slogum Björn

Tio vill bli avelshingstar

Fokustema
Budgetlösning
Läs senare

Ratad hingst och stoet som smet…

Bernt-Ove Johanssons Beware tog hem Diamantstoförsöket i Gävle igår.
Segerreceptet? En ratad hingst, ett sto som smet och en lärling från byn.
Av
Olof Persson
Tillsammans med lärlingen Elias Strandberg vann Beware Diamantstoförsöket i Gävle igår, men det har varit en krokig väg till vinnarcirkeln för Bernt-Ove Johanssons travare. Foto Christer Norin/ALN
Tillsammans med lärlingen Elias Strandberg vann Beware Diamantstoförsöket i Gävle igår, men det har varit en krokig väg till vinnarcirkeln för Bernt-Ove Johanssons travare. Foto Christer Norin/ALN

Auktionspriser drar iväg till fantasibelopp. Stortränare och catchdrivers dominerar. Går det fortfarande att få framgång med hemvävda budgetlösningar? Ja, tydligen. Det visade Rommetränaren Bernt-Ove Johansson och fyraåriga Beware igår.

Fyra segrar till stallet på de åtta senaste starterna. Det är Bernt-Ove Johanssons lysande facit den senaste månaden. Foto Micke Gustafsson/ALN

– Jag hade fyra-fem märrar som jag tävlat med. De hade blivit gamla och jag ville behålla dem. Stuterihingstarna var alldeles för dyra så jag köpte Dumle Loss och använde mig av fri betäckning, berättar Bernt-Ove.

Mamman till Beware, Landers Dam (e. Adams Hall), var dock bara fem år gammal när hon blev betäckt.

– Hon tävlade fortfarande, men smet in till Dumle två gånger och andra gången fick hon vara kvar.

Segerkusk igår, och den som oftast kör Bernt-Oves hästar, var lärlingen Elias Strandberg.

– Han är uppväxt här i Sätra Brunn. Elias kom hit och körde första gången när han var tio-elva år. Detta var hans största seger hittills och han var väldigt glad efteråt, säger Bernt-Ove.

Men någon final på Solvalla den 2 november är det inte säkert att det blir.

– Där får hon möta hästar som tjänat över miljonen och 20 meter är som gratis för dem.

Från Dumle Loss till Victory Abroad

Segern igår var ingen tillfällighet för Bernt-Ove. I tisdags vann Beyonce Halo på Solvalla och i förra veckan var Feel Speed tvåa på Bergsåker. Gemensamt för de tre stona? Pappa Dumle Loss.

SM-vinnaren från 2005 bröt ett bakben och dog 2015. Som ersättare köpte Bernt-Ove nu 21-årige Victory Abroad, en hingst som bland annat lämnat Victoria Sisu och Chimall T.T.

– Jag har tre kullar efter honom nu och de äldsta är två år.

Fokustema
Världstjärna
Läs senare

Propulsion tävlar vidare

Via sitt twitterkonto meddelar Daniel Redén att den 30-faldige miljonären Propulsion tävlar vidare.
Av
Emil Persson
Propulsion tävlar vidare. Foto: Simon Hagen
Propulsion tävlar vidare. Foto: Simon Hagen

Det har varit tyst kring Muscle Hill-sonen sen segern i Mastersfinalen på Vincennes den 7 september, men nu kommer alltså Redén med beskedet att det blir fortsatt tävlande för åttaåringen.

Propulsion har vunnit 37 av sina 74 starter och i 16 av karriärens starter har han tjänat en miljon kronor eller mer. Hästen är snubblande nära att passera ännu en miljongräns då han i nuläget står på 30.993.693 kronor i intjänade prispengar.

Daniel Redén meddelade via Twitter att Propulsion tävlar vidare.