Svensk Travsport följer inte avtal, svensk skatte- och momslagstiftning, EU-rätt och inte heller följs lagen om visselblåsning.
Avtal:
1. Förbunden äger ATG.
Travsällskapen är majoritetsägare i ATG. Från 2019 ändrades lotteriskatten från 35 procent till en spelskatt på18 procent och en bolagsskatt på 21 procent. För att kunna skatteoptimera och undvika skatterisker skulle travsällskapen ha bildat två AB. Ett bolag för avdragsgilla kostnader innan bolagsskatt där ATG är dotterbolag och ett för icke avdragsgilla kostnader. Drygt 14 miljarder tillhörande travsporten har mellan 2019-2023 felaktigt beskattats.
2. ATG:s styrelse består av elva ledamöter varav staten utser sex där ordföranden har utslagsröst.
Staten ska utföra den offentliga kontrollen. Styrelsesammansättningen regleras i detta avtal. Ordföranden i ATG och ST har inget mandat att ändra detta. Travsällskapen bestämmer över ATG och ATG:s överskott.
3. Travsporten inom landet ska drivas så att de långsiktiga förutsättningarna för travsportens utveckling och geografiska spridning tryggas.
Folksporten kan inte överleva om ingen ersättning utgår från ATG innan beräkning av bolagsskatt till travsällskapen och dess ägare.
Att ställa anläggningar till ATG:s förfogande och att föda, föda upp och utbilda travhästar kostar pengar. Drygt 90 procent av i Sverige uppfödda travhästar går med förlust. Utan anläggningar (travbanor m .m.), travhästar, hästsportsinformation, ljud- och bild och mycket mer inget ATG.
ATG åker ”snålskjuts” på oss alla.
I ST:s årsredovisning för 2023 står: ”Svensk Travsport äger drygt 90 procent av aktierna i ATG. ATG:s styrelsesammansättning regleras i ATG:s bolagsordning och därmed har Svensk Travsport inte något bestämmande inflytande. ATG klassas därför som ett intresseföretag.”
I ATG:s står: ”ATG:s största ägare Svensk Travsport är koncernens största leverantör. Utöver ersättning för hästsportsinformation, rättigheter och sponsring samt lån till ägare har koncernen under året inte haft några övriga väsentliga transaktioner med närstående.
Hur fel kan det få bli innan någon av ägarna reagerar?
Skatter och moms
Skatteverket har rätt. Startpeng är ingen ekonomisk verksamhet. Om man äger fler än tre-fyra hästar eller färre saknar betydelse.
I Sverige har vi ”källskatt”. Ersättningarna ska komma från källan ATG. I dagsläget får ingen som låter föda, föda upp och utbilda travhästar i Sverige ersättning från ATG innan beräkning av bolagsskatt. Inte heller travsällskapen som ställer erforderliga anläggningar (travbanor), hästsportsinformation, ljud- och bildrättigheter och mycket annat till ATG:s förfogande.
En promemoria inkommer till finansdepartementet den 2 juni 2022 signerad av dåvarande ordföranden Marjaana Alaviuhkola. Den resulterar i en ändrad bolagsordning för ATG och godkänd av regeringen den 22 juni 2022. 39.999 ATG-aktier kan avyttras till ST-tjänstemän, utvalda aktiva och övriga intressenter. En aktie har ett bokfört värde på 100 kronor, ett marknadsvärde på minst 125.000 kronor. Förlorade intäkter för all framtid för travsporten. Bolagsordningen måste återkallas. Trolöshet mot huvudman? Bedrägeri?
Den aviserade skattelättnaden på cirka 700 miljoner årligen blev en skatteökning på i snitt drygt 813 miljoner mellan 2019-2023.
EU-rätten (bildades genom Romfördraget från 1957)
ST-tjänstemän tolkar Professorerna Werdenius utredning och Bergströms second-opinion felaktigt i den enkät som utsändes till den extra stämman i ASVT den 13 november 2021.
Professor Bergström skriver: ”Kanske är det även relevant att reda ut varifrån pengarna kommer (uppfödarmedel och prispengar).
Primärrätten är överordnad all annan EU-rätt. Så även sekundärrätten till vilken den zootekniska förordningen och tävlingsdirektivet hör. För att sekundärrätten ska gälla måste reglerna i primärrätten vara uppfyllda. Enligt primärrätten måste pengarna komma från staten eller liknande organ om det ska betraktas som handelshinder, diskriminering etc. Pengarna kommer från ATG där Svensk Travsport är majoritetsägare och Svensk Galopp minoritetsägare.
Ulf Hörnberg skriver till Jordbruksverket den 10 augusti 2020: ”Svensk Travsport hemställer att Jordbruksverket klargör huruvida förslaget till definition av ”svenskfödd häst” är förenligt med EU-rätten /…./ såsom rätten att starta i hästtävlingar som är stängda för andra hästar än de svenskfödda hästarna, rätten till uppfödarpremier etc.”
Jordbruksverket svarar den 11 januari 2021: ”Jordbruksverket vill börja med att påpeka att begreppet ”svenskfödd” eller motsvarande inte finns med i någon EU-lagstiftning eller nationell lagstiftning. /…./. Begreppet används av er, Svensk Travsport, som grund för stambokföring och i förlängningen påverkar detta också möjligheten att delta i vissa tävlingar. /…./. Definitionen av ”svenskfödd ” påverkar både möjligheterna att föra in hästen i en stambok och möjligheterna att delta i vissa av de tävlingar som hästarna har möjlighet att delta i.”
ST-tjänsteman har under decennier felaktigt låtit registrera i utlandet födda hästar som ”svenskfödda”. Urkundsförfalskning? 2019 registrerades 486 hästar felaktigt, 2024 över 900?
Ovanstående visar att: Ingen extra stämma skulle ha hållits den 13 november 2021; Ingen rådgivande remiss ”Svenskfödd” skulle ha sänts ut den 30 maj 2022; Avels- och registreringsreglementet år 2024 inte överensstämmer med uppgifter lämnade av ST-tjänstemän till Jordbruksverket
Christina Olsson och Ulf Hörnberg har felaktigt bett Jordbruksverket om hjälp med att utöka de geografiska områdena till åtta länder i Europa. Reglementet gäller i 24 länder inklusive Australien, Kanada, Nya Zeeland och USA. Länder som överhuvudtaget inte berör EU-rätten.
Den 12 februari 2024 anmälde jag styrelserna i ST och ATG till ”lagen om visselblåsning”. Ingen opartisk utredare har utsetts inom föreskrivna tre månader. Varför?
Den svenska travsporten kan inte överleva som avtalat om felaktigheter inte rättas till omedelbart!
Några förslag från min sida:
att representanter för travsällskapen, ASVT, travhästägarna, travtränarna (A- och B-tränare) tillsammans med undertecknad gemensamt sänder skrivelser med faktaunderlag till finansmarknadsministern, Skatteverket och Jordbruksverket och förklarar missförhållandena. Att kontakta myndigheter är kostnadsfritt.
Om ST-tjänstemän inte har civilkurage nog att erkänna att fel begåtts önskar jag att representanter enligt ovan tillsammans med undertecknad tar kontakt med affärsjuridikbyrån Vinges avdelningschef Mia Falk, som i Dagens Industri (26 mars 2024) tagit upp följande ämne i en artikel: ”Flest brott upptäcks i chefsleden. För att kunna lura din organisation måste du ha mandat. /…./. Allenarådande är vårt höga förtroende som är väldigt svenskt, möjligen nordiskt. Vi litar på¨varandra och har tidigare levt i en verklighet, där man kunnat göra så.”
Inte minst för att få klarhet i vad som juridiskt gäller. Detta ska ske på svensk travsports bekostnad.
– Ruth Riekola