Fokustema
Insändare
Läs senare

Bakvänt sätt att rekrytera

Bergsåker står fortfarande utan ny sportchef efter avgående Thomas Almqvist och i en insändare frågar sig ”En som undrar” varför branschkännedom saknas hos rekryteringsföretaget och av vilken anledning banans vd kliver in så sent i processen, men också varför styrelsen inte har några synpunkter.
Av
”En som undrar”
Bergsåker har ännu inte presenterat en ny sportchef efter avgående Thomas Almqvist (bilden). Foto Sulkysport
Bergsåker har ännu inte presenterat en ny sportchef efter avgående Thomas Almqvist (bilden). Foto Sulkysport

Bergsåkers travbana och Norrlands Travsällskap söker en ny sportchef efter att Thomas Almqvist går i pension i februari 2023. Banans vd Henrik Montin, har anlitat rekryteringsföretaget Academic Work i Sundsvall för att sköta rekryteringen.

En av de sökande till tjänsten fick av ansvarig rekryteringskonsult veta att sportchefen måste vara helt självgående. Anledningen påstods vara att det fanns ingen att fråga när utvecklingsprojekten skulle genomföras.

Ingen på rekryteringsföretaget verkar ha branschkännedom eller vara väl insatt i travsport, allra minst den ansvariga rekryteringskonsulten. Påståendet att det finns ingen att fråga förstärker intrycket av att det finns stora kompetensbrister hos rekryteringsföretaget och konsulten.

Svårt att se rekryteringsmodellen

I urvalsprocessen använder företaget ett verktyg som består av att intervjua tänkbara kandidater med som de uttrycker det en kompetensbaserad intervjuteknik. Det nästan enda som diskuteras vid detta tillfälle är hur den sökande agerar utifrån fem personliga egenskaper vid olika situationer. Vilken kompetens personen har inom olika sakområden diskuteras överhuvudtaget inte. Det är därför svårt att se hur detta ska vara en kompetensbaserad rekryteringsmodell.

Academic Work har tidigare varit Montin behjälplig med att rekrytera en marknadsansvarig till travbanan. Att rekrytera en marknadsansvarig och en sportchef är ändå två helt olika saker. I rollen som sportchefs krävs, i motsats till den andra rollen, en djup kunskap om travsport. Varför vänder sig Montin inte till ett rekryteringsföretag som har erfarenhet av att rekrytera medarbetare med trav-sportkompetens? Om inte varför försäkrar han sig inte om att Academic Work har kompetens på sakområdet innan beställningen?

Montin invänder att han står för branschkännedomen. Varför ska då rekryteringskonsulten – baserat på de sökandes individuella egenskaper – selektera fram kandidaterna innan Montin tar vid med branschkännedomen? Detta förefaller vara ett anmärkningsvärt förfaringssätt då kompetensen från sakområdena borde väga tyngre än vilka egenskaper de sökande besitter. Det känns tyvärr som ett bakvänt sätt att hantera en rekrytering.

Inget mål eller vision i utvecklingsprojekten

Det är häpnadsväckande att det, enligt ansvarig rekryteringskonsult, inte finns någon att fråga om mål och vision i utvecklingsprojekten för travbanan. Detta med tanke på att det finns en hel marknad som består av olika kunder till Bergsåker travbana. Dessutom finns en styrelse för travsällskapet som rimligtvis borde ha synpunkter på vad som ska uppnås.

En styrelse ska leda affärsverksamheten på ett så bra sätt som möjligt och den viktigaste uppgiften är att ha fokus framåt.

Saknar självinsikt

Vad tycker de som är professionella travtränare vid travbanan om detta? Spelare och besökare till banan har de ingen åsikt? Alla ägare, uppfödare och amatörtränare saknar även de insikt?

Det finns en hel marknad med intressenter och kunder men ingen att fråga? Har Academic Works personal aldrig hört talas om marknadsundersökningar eller kunddialog? Verksamhetsutveckling bottnar oftast i en kunddialog och/eller en marknadsundersökning. Saknar även ansvariga och personal vid Academic Work självinsikt som åtar sig ett uppdrag där sakkompetens saknas?

Frågan kvarstår finns det verkligen ingen att fråga, Henrik Montin?

Om inte verkar det som om Montin är på väg att göra ett riktigt magplask och riskerar att göra sig till ett åtlöje för hela Trav-Sverige.

”En som undrar”

Fokustema
Insändare
Läs senare

Bäst att starta som tvååring

De senaste tio åren har Elitloppet vunnits sju gånger av hästar som debuterat som tvååringar.
Det skriver Roland Nordström i ett inlägg och undrar varför man blundar för fakta.
Av
Roland Nordström
Hohneck var inte den enda av helgens storloppsvinnare som debuterade som tvååring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hohneck var inte den enda av helgens storloppsvinnare som debuterade som tvååring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hästar som debuterar som tvååringar gör 35 procent fler starter och tjänar dubbelt så mycket pengar under karriären än de hästar som debuterar senare i livet.

Vår avel producerar tidigare utvecklade hästar som Svensk Travsport (ST) vill ska starta senare. Ska hästägare reagera eller…?

Prispengarna för tvååringar har med inflationens hjälp minskat med cirka 60 procent de senaste 20 åren och samtidigt har prispengarna ökat med 100 procent för treåringar.

Blundar för fakta

Nästan alla franska kanoner som vinner de stora loppen har startat sin karriär som tvååringar. Den dominansen kommer bara att öka och vi fortsätter att blunda inför fakta.

Hästägare investera ytterligare 150.000-175 000 kronor i träningsavgifter och debutera inte som tvååring tycks vara det tydliga budskapet.

Från helgens storlopp kan också tilläggas att Elitloppsvinnaren Hohneck debuterade i juli som tvååring. Det gjorde vinnaren av Harper Hanovers lopp (Eric the Eel), Sweden Cup (Bengurion Jet) Fyraåringseliten (Double Deceiver) och även Jazzy Perrine, som segrade i Fyraåringseliten för ston.

Debuten för Breeders Course-vinnaren i den öppna klassen – Epsom As – skedde i oktober som tvååring, medan Esmeralda Bez som finalvann Breeders Course för ston gjorde sin första start i mars som treåring.

Fokustema
Insändare
Läs senare

Är inte ATG stolta över sitt engagemang?

Fantastiskt fina tävlingar på Åbytravet igår och mycket väl arrangerat runtom.
Dessvärre verkar vårt spelbolag inte alls förstått vilken enormt fin sportslig travdag vi skulle få.
Av
Henrik Olsson

Under dagen kommer SMS från just ATG med fokus fotboll och Big9.
Manchester City är uppenbart viktigare än Joviality och San Moteur.

Är inte ATG stolta över sitt engagemang till Paralympierna och travsporten?
Hur har något kunnat bli så fel fokuserat från travsportens spelbolag?

Henrik Olsson

Fokustema
Insändare
Läs senare

Hästägarnas dilemma

Galopphästägare i Storbritannien blir per automatik momsregistrerade.
Travhästägare i Sverige blir det inte.
Veterinär Anders Darenius anser att lagstiftningen behöver ändras.
Av
Anders Darenius
Skatteverket verkar inte göra något och insändarskribenten vill se ändrad lagstiftning för hästägarna i Sverige. Foto: Fialotta Bratt.
Skatteverket verkar inte göra något och insändarskribenten vill se ändrad lagstiftning för hästägarna i Sverige. Foto: Fialotta Bratt.

Sporthästägande i Sverige påminner om näringsgrenar av typen diamantgruva. Syftet med diamantgrävandet är att hitta diamanter och kostnaderna är avdragsgilla oavsett om man hittar diamanter eller ej. Hittar man stora blir det en rejäl vinst, hittar man inga blir det bara kostnader.

Gräver man i hästgruvan får man bara dra av kostnaderna om man först redovisat vinst i flera år. Skattesystemet för hästägare är tydligen så konstruerat att vid förlust förlorar du, men vid vinst vinner staten. 

Vad säger riksdagens hästnätverk om detta – Saila Quicklund och Alexandra Anstrell?

Är det inte dags för ändrad lagstiftning för det verkar inte som Skatteverket kan göra något!

Anders Darenius
Leg vet