Fokustema
Insändare
Läs senare

Dubbla prispengarna i breddloppen

Jag tycker att travsporten i allmänhet i Sverige skulle kunna göra mycket för att utveckla sporten. Då tiderna i travloppen har blivit så otroligt mycket snabbare bara de senaste åren bör vi komma upp med lite nyheter och alternativ så att fler hästar får chansen att tjäna pengar till sina ägare.
Av
Mimmi Elfstrand

Varför kör vi endast lopp i vänstervarv när det finns så många hästar som skulle passa bättre i högervarv och skulle kunna tjäna mkt fina pengar om sådana lopp fanns?

Åmål kör högervarv en gång om året men det hjälper inte mycket när de inte körs regelbundet under hela året. Jag tycker att minst två banor i vårt avlånga land bör bygga om sina banor till högervarv.

Jag kan tänka mig att en stor del av problemet ligger i hur restaurangerna är placerade, men det finns några banor som lätt skulle kunna göra detta. Vaggeryd till exempel, men där ligger problemet i att det är en säsongsbana.

Det hade även varit roligt om travet kunde få en heldag med endast travlopp på gräset i Göteborg.

Breddtravet tycker jag är ett mycket lyckat koncept då det är stängt för kuskar som kört max 150 lopp föregående år och öppet för ungdomar. Dock tycker jag prispengarna är på tok för låga. En höjning till 20.000 kronor i förstapris hade varit mer rimligt.

Då kanske folk undrar om det kommer anmälas till de ordinarie loppen? Självklart kommer det att göras då hästarna i breddloppen får mer poäng på sig i och med de ökade prispengarna och går ur breddloppen mycket fortare. Så fortsätt på samma sätt, men höj prispengarna så att hästarna kommer ur breddloppen fortare. Lärlingarna i storstallen skulle även få mer chanser att köra lopp åt arbetsgivaren som säkert skulle kunna anmäla fler hästar till samma tävlingsdag.

Hästägaren blir inte heller lika tvär när man då anmäler till dessa lopp. För som det är nu när man anmäler till ett breddlopp som A-tränare och hästen inte presterar tycker ofta ägarna att om deras hästar inte duger ens där kan de lika gärna flytta den eller sluta tävla med den.

Det kan även ridas fler än ett montélopp dessa breddloppsdagar.

 

Fokustema
Insändare
Läs senare

”Idiotiskt ur flera aspekter”

I 30 år har jag arbetat som hästskötare, men jag har aldrig upplevt en sådan röra som det är idag. Att fortsätta med den senare starttiden på V75 är idiotiskt ur flera olika aspekter.
Av
Fredrik Lindvall

Vintertid anser jag att tävlingarna borde börja strax efter lunch som ”förr i tiden”. Dels för att banan kanske kan vara i lite bättre kondition på eftermiddagen, men idag – med den sena starten – kan det bli så att V75-loppen avgöras på två olika banunderlag och det gynnar ingen.

Däremot kan jag tänka mig senare start under högsommartid om det är varmt ute och detta enbart ur hästens perspektiv. Det är hästarnas ve och väl som ska sättas i centrum och inte spelet. Något att tänka på för de högt uppsatta personerna som styr travsporten!

Tänka måste vi också göra på alla tjejer och killar som måste åka på trav med sina hästar och som i värsta fall kommer hem väldigt sent på natten.

Rent ut sagt är det för j-vligt dåligt att ingen lyssnar på de aktiva först och det är inte konstigt att det är svårt att hitta personal med nuvarande förutsättningar. Det vore bra om någon av travsportens höjdare fick uppleva hur det är ute på fältet, men det är väl för mycket begärt?

Fokustema
Insändare
Läs senare

Stort misstroende och risk för negativa följder

Styrelsen i Svensk Travsport tappar i förtroende hos de aktiva. Den skapar ett ”vi och dom”.
Av
Roland Nordström

Överkörning av de aktiva skapar ett stort misstroende. De aktiva stöder inte er, de tror inte på er förmåga att skapa rätt förutsättningar för deras verksamhet. De tror inte på ert sätt att redovisa faktaunderlag för beslut.

Nu har ni bara en väg att gå för att få tillbaka de aktivas förtroende, redovisa de fakta som tydligt bevisar det speltapp som skulle komma av en återgång till de ”gamla starttiden”.  Redovisa det öppet, transparant och för sedan en dialog med de aktiva snarast. De aktiva får betala med ökade kostnader och sliten personal, personalbrist tack vare den obekväma tiden. Rekryteringsbrist till hästskötaryrket är följden.

De aktiva anser att ni i styrelsen inte förstår deras situation, de anser att ni bör få prya en V75- lördag på avstånd från stallet. Åk till tävling på fredag och kom hem på söndag. I stallet på hemmaplan får detta sedan även återverkningar under kommande arbetsvecka.

De aktiva vill sända en faktura till er för obekväm arbetstid och extra helgarbete samt en faktura för extra personal i stallet hemma. Betala dessa fakturor så förstår ni en del av problemet. Den andra delen av problemet är att hästskötare vill sluta sitt jobb för att det inte får ihop detta med frånvaron från familjen och minskad fritid och avsaknad av återhämtning.  Det blir ett rekryteringsproblem att ta hand om för hela branschen.

Nu har vi ju nått dit att det spelas hemifrån, det spelar ingen roll för spelaren om han trycker på dataknappen klockan 13:30 eller 15:20. Spelaren åker inte på trav och förstör helgen med en sen lördag. Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren.

Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren

Kanske ni kan komma runt lite av de aktivas problem genom att betala en rejäl ersättning som kompensation för helgarbetet och ersätta extrapersonalen för helgarbetet. Den pengen får ni ju in med ökad ersättning från det ökande spelet enligt er syn på det hela.

Agera nu innan ni skapat ett stort avgrundsdjup mellan styrelsen och de aktiva.

 

Starttid för V75 orubbad