Fokustema
Insändare
Läs senare

Dubbla prispengarna i breddloppen

Jag tycker att travsporten i allmänhet i Sverige skulle kunna göra mycket för att utveckla sporten. Då tiderna i travloppen har blivit så otroligt mycket snabbare bara de senaste åren bör vi komma upp med lite nyheter och alternativ så att fler hästar får chansen att tjäna pengar till sina ägare.
Av
Mimmi Elfstrand

Varför kör vi endast lopp i vänstervarv när det finns så många hästar som skulle passa bättre i högervarv och skulle kunna tjäna mkt fina pengar om sådana lopp fanns?

Åmål kör högervarv en gång om året men det hjälper inte mycket när de inte körs regelbundet under hela året. Jag tycker att minst två banor i vårt avlånga land bör bygga om sina banor till högervarv.

Jag kan tänka mig att en stor del av problemet ligger i hur restaurangerna är placerade, men det finns några banor som lätt skulle kunna göra detta. Vaggeryd till exempel, men där ligger problemet i att det är en säsongsbana.

Det hade även varit roligt om travet kunde få en heldag med endast travlopp på gräset i Göteborg.

Breddtravet tycker jag är ett mycket lyckat koncept då det är stängt för kuskar som kört max 150 lopp föregående år och öppet för ungdomar. Dock tycker jag prispengarna är på tok för låga. En höjning till 20.000 kronor i förstapris hade varit mer rimligt.

Då kanske folk undrar om det kommer anmälas till de ordinarie loppen? Självklart kommer det att göras då hästarna i breddloppen får mer poäng på sig i och med de ökade prispengarna och går ur breddloppen mycket fortare. Så fortsätt på samma sätt, men höj prispengarna så att hästarna kommer ur breddloppen fortare. Lärlingarna i storstallen skulle även få mer chanser att köra lopp åt arbetsgivaren som säkert skulle kunna anmäla fler hästar till samma tävlingsdag.

Hästägaren blir inte heller lika tvär när man då anmäler till dessa lopp. För som det är nu när man anmäler till ett breddlopp som A-tränare och hästen inte presterar tycker ofta ägarna att om deras hästar inte duger ens där kan de lika gärna flytta den eller sluta tävla med den.

Det kan även ridas fler än ett montélopp dessa breddloppsdagar.