Hon konstaterar att ATGs nettointäkter ökat med elva procent om man tar med ATG:s danska förvärv Ecosys.
Den ekonomiska rapportens innehåll är sådant att det med ”normal ATG-retorik” kommunicerats som rekord gällande både resultat och antal kunder. Men rubriken på rapporten är sakligt modesta ”Tillväxt och förbättrat resultat” och på vd:n Hasse Lord Skarplöths kommentar ”Ökade intäkter och förbättrat resultat i en annars mörk tid”.
– Vi befinner oss alla i en situation där oron är stor för familj, vänner, kollegor och framför allt riskgrupperna i samhället. Att den svenska trav- och galoppsporten kunnat hållas igång utan avbrott har gjort att ATG kunnat erbjuda en massa människor bra underhållning med spelupplevelser, att hela hästsportnäringen med dess tiotusentals sysselsatta kunnat hållas igång, och även vara till hjälp för till exempel sporten och partnerbolag i andra länder som hade det tufft innan och dessutom har haft tävlingsstopp, säger Lotta Nilsson Viitala.
Resultatutvecklingen för ATG under årets tre första månader mellan 2019 och 2020 är oerhört stark: plus 19 procent! Från 288 till 343 miljoner kronor. ATG har dessutom lyckats att både öka intäkterna och i praktiken sänka en del kostnader.
– Det är enligt den plan vi jobbat efter hela tiden. Alla investeringar som gjorts ska generera intäkter, det är vad vi ser hända nu. Samtidigt har vi effektiviserat och minskat kostnadssidan, säger Lotta Nilsson Viitala.
Hon pekar på att posten ”övriga kostnader” minskat från 595 till 575 miljoner för moderbolaget under jämförelseperioden januari-mars 2019 och 2020.
– I den posten ligger då samtidigt kostnader som stiger när omsättningen ökar. Men trots att omsättningen ökat jämfört med förra året har ändå de övriga kostnaderna minskat. Det är en följd av effektiviseringen, och det bygger nu ekonomiskt resultat, säger Lotta Nilsson Viitala.
en följd av effektiviseringen, och det bygger nu ekonomiskt resultat
Samtidigt har en annan faktor kommit in i bilden: De banor som under sportens högsäsong har sina normalt inkomstbringande storloppsarrangemang tappar nu alla publik-, restaurang- och en massa sponsorintäkter. Det handlar om miljonbelopp för till exempel Umåker förra lördagen och Åby i lördags.
– Så är det, och vi får väl hålla tummarna för att ATG:s intäkter från spelet, som ökat under pandemin när så mycket annan har stängt ner, kan kompensera för det, säger Lotta Nilsson Viitala.
Januari och februari hade en bra utveckling för ATG. Hästspelen visade lite tillväxt medan resultatutvecklingen för sportspel och kasino, som ju började från noll den 1 januari 2019, ökade kraftigt. Speciellt sportspel gick uppenbart väldigt starkt. Sedan slog covid 19 till.
– Som det står i rapporten så följdes planen vi lagt fram till mitten av mars. Men så förändrades allt nästan över en natt. Sportspel stängdes över hela världen, och så även nästan all hästsport. Men Svensk Travsport kunde fortsätta att genomföra tävlingarna och då ökade spelet på hästar hos ATG, både från svenska och utländska kunder. Vår analys är att den kommersiella licensmarknaden minskat tio procent sedan pandemin bröt ut, säger Lotta Nilsson Viitala
ATG har också registrerat en stor tillströmning av nya kunder till följd av pandemin, från 1,1 till 1,3 miljoner.