Fokustema
Sex nationaliteter
Läs senare

Internationell touch i Billund

Hästar födda i sex olika länder gör upp när Billund arrangerar sin version av Sprintermästaren på söndag. Och så fick vi årets snabbaste tid för en treåring i världen igår på tusenmetersbana.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Mellan år 2003-2014 var det mellan 100.000-150.000 danska kronor i förstapris i Sprintermästaren i Billund, men därefter har de två senaste upplagorna erbjudit mindre.

Då har förstapriset hamnat på 75.000 danska kronor och samma pengar gäller det här året.

Trots det har Billund fått ihop ett riktigt ”puttrigt” startfält. Bland de nio deltagarna syns hästar från sex olika länder varav tre är svensktränade.

Marcus Lindgren gör resan med USA-födde Den of Warlock (e. Muscle Hill), Joakim Lövgren sänder iväg svenskfödde Racing Mange (e. Orlando Vici) och Tomas Malmqvist luftar tyskfödde Crown Wood (e. Goetmals Wood).

Efter att Flemming Jensens Shotproof (e. Yankee Glide) som vann Fyraåringseliten under Copenhagen Cup-dagen dragit bricka åtta vilket innebär bakspår i Billund är det vidöppet vem som kommer att få bära på favoritskapet.

Startlista Sprintermästaren
1.600 meter autostart, förstapris: 75.000 danska kronor

  1. Bali (e. The Liquidator) – Steen Juul
  2. Den of Warlock (e. Muscle Hill) – Jeppe Juel (Marcus Lindgren)
  3. Racing Mange (e. Orlando Vici) – Ken Ecce (Joakim Lövgren)
  4. Börge (e. Pine Chip) – Henrik Lönborg (Steen Juul)
  5. Derrick de Nganda (e. Tucson) – Rene Kjaer (Henk Grift)
  6. Wanaka (e. Manofmanymissions) – Michael Lönborg
  7. Basic Instinct (e. Broad Bahn) – Birger Jörgensen (Martin Hansen)
  8. Shotproof (e. Yankee Glide) – Flemming Jensen
  9. Crown Wood (e. Goetmals Wood) – Kasper K Andersen (Tomas Malmqvist

I stoavdelningen startar Derbystofavoriten Bearitz (e. Credit Winner) från bakspår och stöter bland annat på Flemming Jensens svenskfödda Frances Yoda (e. Andover Hall) som närmast kommer från seger på 1.12,9a/1.640 meter på Åby.
Även Tomas Malmqvist har häst i loppet i form av USA-importen Dizzy Boad (e. Broad Bahn).

I Treåringseliten gästar Christian Lindhardt med den tyska derbyfavoriten Mac Smily (e. Brioni) som bland annat möter fjolårets bästa, danska tvååring i form av Come On Hugo (e. Dream Vacation). Även där startar Tomas Malmqvist en häst då tyskfödde Flying Fortuna (e. Muscles Yankee) gör sin andra raka start i Danmark.

Första Grupp II-segern

Jean Pierre Thomain-tränade Chablis d’Herfraie (e. Giant Cat) tog sin första Grupp II-seger när han vann Prix Victor Cavey (€120.000) under tisdagskvällen.
David Thomain var offensiv i montéloppet för de femåriga hästarna, satte sin ritt i tät och ryckte undan i slutkurvan då den betrodda duon Celina Polka (e. Kool du Caux) och Cyprien des Bordes (e. Ouragan de Celland) båda slog på galopp.

Candie d’Atout (e. Magnificent Rodney) flög fram över spurtrakan under Mathieu Abrivard, men hade iscensatt attacken för sent för att hinna ikapp.

Chablis d’Herfraie hade varit tvåa bakom just Candie d’Atout i starten innan då det handlade om Prix Jean Gauvreau (€120.000), men nu fick han alltså revansch.
Segern togs på tiden 1.15,6/2.850 meter och gav med 54.000 euro.

På Vincennes visade även en fin treåring upp sig. Sebastien Guarato-tränade Eden Basque (e. Singalo) har att brås på med Prix Annick Dreux-vinnaren Cavalleria (e. Prodigious) som halvsyster.

I karriärens sjunde start kom den fjärde segern i Prix Talitha (€46.000) där Eric Raffin satte hingsten i tät i tidigt skede och finåkte till vinst på 1.15,1/2.200 meter.
Sämre gick det däremot för Django Riffs halvbror Ellington Dream (e. Opus Viervil) som galopperade direkt i starten.

Snabbast i världen på tusenmetersbana

Årets snabbaste tid på tusenmetersbana av en treåring noterade valacken Meteoric (e. Explosive Matter-Must Be Hot) i natt på Pocono Downs. Från ledningen travade Richard Johnson-tränade Meteoric – Joe Bongiorno satt i sulkyn – 1.10,1/1.609 meter och i mål skiljde det 11,5 längder ner till Christian Lind och Monteverdi (e. Cantab Hall), vilken noterade 1.11,5.

Det var andra starten för säsongen och i den första slutade Meteoric fyra i ett försök i Pennsylvana Sire Stakes. Ifjol vann han två lopp, medan hans främsta meriter var andraplatserna i Keystone Classic och Liberty Bell.

Modern Must Be Hot (e. Striking Sahbra), 1.13,4/$6.967, har också lämnat Stern (e. Manofmanymissions), 1.16,0am/57.500 kr, och han tränas av Leif Witasp i Rättvik.

Must Be Hot är halvsyster med American-National-segrarinnan Fiery Chip (e. Pine Chip), 1.10,7*/$233.312, vilken ägs av norske uppfödaren Björn Rishaug. Fiery Chip har lämnat B.R-uppfödningarna El Diablo B.R. (e. Muscle Hill), 1.11,1ak/NOK1.838.348, och Angelina B.R. (e. Angus Hall), 1.12,0ak/NOK1.351.362.

El Diablo B.R. vann Norskt Derby ifjol, medan Angelina B.R. tog hem Norskt Stokriterium 2011 och Norskt Mästerskap för ston 2015.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva