Fokustema
🔐Elitloppet
Läs senare

Intervju: Jos mot tredje segern?

– Aubrion du Gers är nog den starkaste häst jag haft i Elitloppet. Och han kan också vara den snabbaste!
Jos Verbeeck är full av självförtroende inför sitt 13:e Elitloppet. Där han jagar sin tredje seger.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Kommer Jos Verbeeck med ett leende på söndag? Han är full av självförtroende inför styrningen med Aubrion du Gers i Elitloppet. Foto: Leif Norberg/ALN
Kommer Jos Verbeeck med ett leende på söndag? Han är full av självförtroende inför styrningen med Aubrion du Gers i Elitloppet. Foto: Leif Norberg/ALN

Den oefterhärmlige 62-årige belgaren har mer eller mindre försvunnit från travsportens rampljus sedan han 2015 blev portad att köra lopp i Frankrike på grund av en skattetvist. Från att ha varit en av de framgångsrikaste kuskarna genom alla tider i trikolorens hemland – han var mestvinnande kusk och tog hem Sulky d’Or 1995, 1996, 1997 och 1999 – är han förpassad till att köra lopp i hemlandet Belgien samt Holland, men fuskar även med lite andra internationella uppdrag.
– Jag har kanske vunnit 50 lopp i år, men jag kör ju inte lika mycket som förr. Känslan finns där dock och hungern. Jag har studerat de hästar jag kör i helgen noggrant, säger Jos Verbeeck.
Han föddes 1957 i belgiska Diest och efter att ha varit privattränare åt Stuteri Darby blev han egen tränare under en kort period. Men på 1990-talet blev han en av Europas första catchdrivers. Med enorma framgångar. Och feta rubriker. På både gott och ont.

Fakta

Verbeecks Elitlopp

År
Häst
Placering försök eventuell final

1992
Sea Cove
4–3

1993
Sea Cove
1–1

1995
Abo Volo
4–3

1997
Moni Maker
1–5

1998
Dryade des Bois
0–X

Huxtable Hornline
1–0

1999
Remington Crown
1–1

2003
Abano As
4–4

2006
Kool du Caux
d – X

2007
Frullino Jet
4–0

2008
Olga du Biwetz
3–0

2013
Timoko
3–3

2016
Un Mec d’Herirpre
frd1–frd3

Verbeecks uppsittningar 1989 (Baron Darby) och 1994 (Sea Cove) var båda strukna.

Expandera

Två Elitlopp och fyra Prix d’Amérique finns på hans cv, men Verbeeck är inte nöjd.
– Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib) fick för mig ett perfekt läge. Han kan speeda i 1.02-1.03-tempo och det borde vara svårt för övriga att passera honom? Jag har jättestor respekt för såväl Readly Express som Propulsion, men ska de slå Aubrion du Gers från utsidan? Funderar Verbeeck.

Lyfter fram plusfaktor

Som ogärna jämför hästar genom historien, men tar ton gällande Aubrion du Gers.
– Det är nog den starkaste häst jag haft i Elitloppet Och han kan vara den snabbaste!
Han lyfter fram ytterligare en plusfaktor med innerspår bakom bilen.
– Jag har kört lopp över hela Europa och ingen annanstans går bilen i jämnare tempo och hinner upp i högre hastighet än i Sverige, speciellt då det är 1.609 meter. Jag har en bra känsla.
Verbeeck har kört Aubrion du Gers vid fem tillfällen. Fyra segrar och en tredjeplats i Oslo Grand Prix är facit.
– Jean-Michel har inte riktigt velat att jag skulle trycka av honom från start någon gång tidigare. Nu kan det vara dags.

Aubrion du Gers vid fjolårets vinst i Prix des Ducs de Normandie. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Jos Verbeeck senaste Elitlopp var 2016 då han vann försök och var trea i finalen med Un Mec d’Heripre.
Men i resultatlistan står trist nog frd1 och frd3. Dopingnätet drogs åt kring tränaren Fabrice Souloy och Un Mec var ”först” att åka fast av Souloy-hästarna i Kobolt-skandalen.
Verbeeck vann för övrigt samma år Harper Hanovers Lopp med Bird Parker.

”Minst 20 meter bättre”

Och där dyker han upp även i år. Med danskfödda stoet C.D. (e. Great Challenger), även hon tränad av Jean-Michel Bazire.
– Jag pratade med Jean-Michel i morse och han hade varit ute och tränat C.D. Han var supernöjd och sa att hon kommer vara minst 20 meter bättre på söndag än hon var när hon vann ett ”vanligt” lopp på Enghien. Jag har kollat motståndarna och så bra är de väl inte? Jag tror att hon är en faktor att räkna med.
Verbeeck kommer till Sverige på fredagkvällen.
– Jag kör lopp i Mons på eftermiddagen, sedan flyger jag till Sverige. Jag ser verkligen fram emot den här helgen och jag blev väldigt lycklig när jag såg hur spårlottningen föll ut. Jag är övertygad om att jag har chansen att vinna Elitloppet för tredje gången, säger Verbeeck.

 

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

1.09-travare har blivit mor

Propulsions storasyster D'Orsay blev mor igår och för tredje gången har hon nedkommit med en avkomma – ett sto – efter USA:s champion Muscle Hill.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
D'Orsay tävlade framgångsrikt för Jonas Czernyson i USA. Foto: stalltz.se
D'Orsay tävlade framgångsrikt för Jonas Czernyson i USA. Foto: stalltz.se

– Hon går tillbaka till Muscle Hill, berättar ägaren Per Rodert.

D’Orsay med sin dotter efter Muscle Hill. Foto: privat

D’Orsay (e. Yankee Glide-Danae), 1.09,5*/$450.683, var en stjärna i regi Jonas Czernyson och när hon travade sitt rekord på Meadowlands tangerade hon Beat the Wheels världsrekord för fyraåriga ston på milebana.

Sin största seger tog D’Orsay i Muscle Hill ($202.000) och hon kunde också räknade in ett tredje- och ett fjärdepris i Breeders Crown plus en tredjeplats i Kentucky Futurity Filly.

D’Orsay har en avkomma i startbar ålder och Mister Walker (e. Muscle Hill), 1.12,4/$22.969, gjorde sju starter som tvååring ifjol och vann ett lopp.

Halvsyster med Propulsion

Själv är D’Orsay undan Danae (e. Andover Hall-Deanella Hanover), 1.11,1*/$531.001, vilken vann Hambletonian Oaks och har varit en pärla i avelsboxen med avkommor som Propulsion (e. Muscle Hill), 1.08,1ak*/31.268,693 kr, och Dream Together (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$893.046.

Per Rodert äger också en annan dotter undan Danae; Deja Vu Too (e. Deweycheatumnhowe), 1.10,1/$73.868,

I höstas såldes Danaes ettåring efter Muscle Hill – namngiven Damien – för en miljon dollar i Lexington och han är den näst dyraste ettåring som klubbats på en auktion genom tiderna. Köpare var Bengt Ågerup (Stall Zet) och tvååringen finns i träning hos Marcus Melander.

Fokustema
Hingstligan 18-24 maj 2020
Läs senare

Fyra hingstar med sex vinnare

Efter ha toppat hingstligan två veckor i rad fick Maharajah nöja sig med att dela förstaplatsen förra veckan – med tre andra hingstar. Dream Vacation, S.J.'s Caviar och Super Photo Kosmos kunde också bokföra sig för sex vinster.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dream Vacation med John Campbell. Förra veckan hade Dream Vacation sex vinnare i Sverige. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Dream Vacation med John Campbell. Förra veckan hade Dream Vacation sex vinnare i Sverige. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Förra veckan plockade Maharajah in en pinne på Love You i totaltabellen och per den 24 maj är han 21 segrar efter den flerfaldige championhingsten.

Fakta

Förra veckans toppar:

Sex segrar:

 • Dream Vacation
 • Maharajah
 • S.J.’s Caviar
 • Super Photo Kosmos

Fem segrar:

 • Love You
 • Orlando Vici

Fyra segrar:

 • Bork Odin
 • From Above
 • Gift Kronos
 • Raja Mirchi
 • Readly Express
 • Scarlet Knight

Tre segrar:

 • Djali Boko
 • Joke Face
 • Järvsöfaks
 • Järvsöviking
 • Muscle Hill
 • Mythical Lindy
 • Pastor Stephen
 • The Bank
 • Timoko
 • Up and Quick

Fotnot: gäller 18-24 maj 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

I Maharajahs sexling ingick: Admirer, Argbiggan, Jeans’n Passion, Master Sea, O.P.’s Fearless och Peter Highness.

Sex vinnare hade också Dream Vacation (Concorde, Livi Majesty, Marvellous Tooma, Quality Dancer, Queen Adele, Ricke), S.J.’s Caviar (Cyrano De B, Darah Bibo, Global Vertigo, Greta Journey, Let’s Dance L.A, Slipper Runaway) och Super Photo Kosmos (Claw, Digital Lounge, Digital Promise, Framante, Isa, Merritt).

Första årgången

Värt att notera från förra veckan är att Readly Express, vars äldsta kull är tre år, hade fyra vinnare; Despot Power, Enge Jas, Isla Nga Hari och Revelation.

Readly Express. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Maharajah är vinstrikast av samtliga avelshingstar på svensk mark och förra veckan passerade han tio miljoner och totalt ståtar han med 10.348.250 kronor. Love You är tvåa med 9.171.100 kronor och Scarlet Knight trea med 8.280.100 kronor.

Dubbelt upp för Bork Odin

Bland kallbloden lyckades Bork Odin bäst förra veckan med fyra vinnare (B.W. Kungen, Fröyu Birk, Röyns Kristine, Smedheim Solan) och det var en bättre än duon Järvsöfaks och Järvsöviking.

Bork Odin är framgångsrikast av de kallblodiga avelshingstarna med 39 segrar och andraplatsen delas av trion Järvsöviking, Moe Odin och Tekno Odin med 23 vinster vardera. Vinstrikast av avelshingstarna är också Bork Odin med 2.646.000 kronor och över två miljoner har också Järvsöfaks, Moe Odin och Järvsöviking.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
755131
2 Maharajah
730110
3 Scarlet Knight
88684
4 Ready Cash
43880
5 S.J.'s Caviar
58264
6 Muscle Hill
40360
7 Super Photo Kosmos
52359
8 Zola Boko
77657
9 Make It Happen
49855
10 Dream Vacation
57654
Fokustema
Kallblod
Läs senare

Toppfemåringar på Hagmyren

På Hagmyren körs på fredag Roger N Olssons Minne. Femåriga kallblod gör upp om 100.000 kronor i förstapris.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Två miljonärer är med: Svenske och norske Kriterievinnaren för två år sedan Eld Rask (e. Tekno Odin – Eldsiri) och Guli Roy (e. Briskeby Philip – Åsa Stina), båda tränade av Jan-Olov Persson. De har främst att tampas med fjolårets svenska Derbytvåa Våler Nikolai (e. Åsajerven – Våler Ida).

Fyra av de sju startanmälda är för övrigt tränade av Jan-Olov Persson, men ATG låter ändå loppet ingå i V64-spelet på fredag.

På Hagmyren på fredag körs äben snabbloppet Mack Clowns Minne för varmblod (förstapris 50.000 kronor) där bland annat fjolårets Sweden Cup-vinnare Queer Fish (e. Varenne – Gambari) startar.

Anmälningslista

Roger N Olssons Minne, femåriga kallblod, 2.140 meter. Tillägg vid 395.001 och 725.001 kr. Förstapris 100.000 kr:

2.140
G.G.Pugh – tränare: Robert Wilhemsson
Justus N.A. – Jan-Olov Persson
Nordby Elde – Olle Alsén
2.160
Gui Major – Jan-Olov Persson
2.180
Eld Rask – Jan-Olov Persson
Guli Roy – Jan-Olov Persson
Våler Nikolai – Öystein Tjomsland

Startlistan med kuskar och spår blir klar på måndageftermiddagen.