Fokustema
🔐Elitloppet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Intervju: Jos mot tredje segern?

– Aubrion du Gers är nog den starkaste häst jag haft i Elitloppet. Och han kan också vara den snabbaste!
Jos Verbeeck är full av självförtroende inför sitt 13:e Elitloppet. Där han jagar sin tredje seger.
Av
Ola Lernå
Kommer Jos Verbeeck med ett leende på söndag? Han är full av självförtroende inför styrningen med Aubrion du Gers i Elitloppet. Foto: Leif Norberg/ALN
Kommer Jos Verbeeck med ett leende på söndag? Han är full av självförtroende inför styrningen med Aubrion du Gers i Elitloppet. Foto: Leif Norberg/ALN

Den oefterhärmlige 62-årige belgaren har mer eller mindre försvunnit från travsportens rampljus sedan han 2015 blev portad att köra lopp i Frankrike på grund av en skattetvist. Från att ha varit en av de framgångsrikaste kuskarna genom alla tider i trikolorens hemland – han var mestvinnande kusk och tog hem Sulky d’Or 1995, 1996, 1997 och 1999 – är han förpassad till att köra lopp i hemlandet Belgien samt Holland, men fuskar även med lite andra internationella uppdrag.
– Jag har kanske vunnit 50 lopp i år, men jag kör ju inte lika mycket som förr. Känslan finns där dock och hungern. Jag har studerat de hästar jag kör i helgen noggrant, säger Jos Verbeeck.
Han föddes 1957 i belgiska Diest och efter att ha varit privattränare åt Stuteri Darby blev han egen tränare under en kort period. Men på 1990-talet blev han en av Europas första catchdrivers. Med enorma framgångar. Och feta rubriker. På både gott och ont.

Fakta

Verbeecks Elitlopp

År
Häst
Placering försök eventuell final

1992
Sea Cove
4–3

1993
Sea Cove
1–1

1995
Abo Volo
4–3

1997
Moni Maker
1–5

1998
Dryade des Bois
0–X

Huxtable Hornline
1–0

1999
Remington Crown
1–1

2003
Abano As
4–4

2006
Kool du Caux
d – X

2007
Frullino Jet
4–0

2008
Olga du Biwetz
3–0

2013
Timoko
3–3

2016
Un Mec d’Herirpre
frd1–frd3

Verbeecks uppsittningar 1989 (Baron Darby) och 1994 (Sea Cove) var båda strukna.

Expandera

Två Elitlopp och fyra Prix d’Amérique finns på hans cv, men Verbeeck är inte nöjd.
– Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib) fick för mig ett perfekt läge. Han kan speeda i 1.02-1.03-tempo och det borde vara svårt för övriga att passera honom? Jag har jättestor respekt för såväl Readly Express som Propulsion, men ska de slå Aubrion du Gers från utsidan? Funderar Verbeeck.

Lyfter fram plusfaktor

Som ogärna jämför hästar genom historien, men tar ton gällande Aubrion du Gers.
– Det är nog den starkaste häst jag haft i Elitloppet Och han kan vara den snabbaste!
Han lyfter fram ytterligare en plusfaktor med innerspår bakom bilen.
– Jag har kört lopp över hela Europa och ingen annanstans går bilen i jämnare tempo och hinner upp i högre hastighet än i Sverige, speciellt då det är 1.609 meter. Jag har en bra känsla.
Verbeeck har kört Aubrion du Gers vid fem tillfällen. Fyra segrar och en tredjeplats i Oslo Grand Prix är facit.
– Jean-Michel har inte riktigt velat att jag skulle trycka av honom från start någon gång tidigare. Nu kan det vara dags.

Aubrion du Gers vid fjolårets vinst i Prix des Ducs de Normandie. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Jos Verbeeck senaste Elitlopp var 2016 då han vann försök och var trea i finalen med Un Mec d’Heripre.
Men i resultatlistan står trist nog frd1 och frd3. Dopingnätet drogs åt kring tränaren Fabrice Souloy och Un Mec var ”först” att åka fast av Souloy-hästarna i Kobolt-skandalen.
Verbeeck vann för övrigt samma år Harper Hanovers Lopp med Bird Parker.

”Minst 20 meter bättre”

Och där dyker han upp även i år. Med danskfödda stoet C.D. (e. Great Challenger), även hon tränad av Jean-Michel Bazire.
– Jag pratade med Jean-Michel i morse och han hade varit ute och tränat C.D. Han var supernöjd och sa att hon kommer vara minst 20 meter bättre på söndag än hon var när hon vann ett ”vanligt” lopp på Enghien. Jag har kollat motståndarna och så bra är de väl inte? Jag tror att hon är en faktor att räkna med.
Verbeeck kommer till Sverige på fredagkvällen.
– Jag kör lopp i Mons på eftermiddagen, sedan flyger jag till Sverige. Jag ser verkligen fram emot den här helgen och jag blev väldigt lycklig när jag såg hur spårlottningen föll ut. Jag är övertygad om att jag har chansen att vinna Elitloppet för tredje gången, säger Verbeeck.

 

Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Rivierans topplopp

Lördagens Grand Prix du Departement des Alpes-Mari (€150.000) i Cagnes sur Mer har samlat ett litet, men naggande gott startfält.
Av
Emil Persson
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni

Bland de nio som gör upp om segerpremien på 67.500 euro över 1.609 meter autostart syns bland annat den färska Sto EM-tvåan Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) som redan är tillbaka på fransk mark efter Solvallastarten den 14 augusti.

Hon stöter bland annat på Lotteriavinnaren Bel Avis (e. Ganymede), 2017 års Europaderbyvinnare Drole de Jet (e. Coktail Jet) samt unghäststjärnan Vivid Wise As (e. Yankee Glide) vilken övertygade stort vid debutvinsten i Alessandro Gocciadoros regi.

Startlista Grand Prix du Departement des Alpes-Mari
1.609 meter autostart, samlad prissumma: 150.000 euro

 1. Tessy d’Ete – Franck Nivard
 2. Bel Avis – Jean Michel Bazire
 3. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 4. Desir Castelets – David Bekaert
 5. Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro
 6. Valokaja Hindö – Christophe Martens
 7. Romanesque – Jean Charles Feron
 8. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
 9. Voyager Grif – Giampaolo Minnucci
Fokustema
Vermo
Läs senare

Favoriterna fick jobba

Förhandsfavoriterna till Derbyt i Finland fick inget gratis i gårdagens kval på Vermo.
Graceful Swamp och Lewis Ale slutade tvåa, medan Timo Nurmos-tränade Marrakesh straffade bort sig med galopp.
Månne är Hannu Isotalos Tattoo Avenger hästen att slå i finalen på Vermo lördag den 31 augusti.
Av
Pär Gustafsson
Tattoo Avenge och Hannu Torvinen imponerade i kvalen till det finska Derbyt. Foto Ville Toivonen/Ravinetti
Tattoo Avenge och Hannu Torvinen imponerade i kvalen till det finska Derbyt. Foto Ville Toivonen/Ravinetti

Timo Nurmos hade en häst till start i uttagningarna i den finska huvudstaden igår kväll och Ready Cash-hingsten Marrakesh var klar favorit trots spår åtta bakom, men han galopperade i första sväng. Det här försöket spetsade Bosses Lady (e. The Bosses Lindy) och Tapio Perttunen hem på 1.14,7/2.600 meter. Förstapriset i varje heat var 9.000 euro.

Den snabbaste vinnaren var Tattoo Avenge (e. Le Monteil) på 1.13,2, vilket var en tiondel från Brad de Veluwes finska rekord. Fyraåringen, som tränas av Hannu Isotalo, kördes av Hannu Torvinen och segerreceptet var ledningen.

Segermaskinen Graceful Swamp (e. So Perfect) fick nöja sig med andrapriset. Hästen styrdes fram i dödens efter drygt halva distansen och in på upploppet kopplade han grepp, men ledarhästen Joyride Luxi (e. Explosive Matter) kontrade invändigt. Båda hästarna noterade 1.14,4.

Även fjolårets Kriterie-vinnare Lewis Ale (e. Andover Hall) slutade tvåa i sitt försök. Tuomas Korvenojas häst fick trava i dödens på Peanuts (e. Andover Hall) och ledaren vann säkert på 1.13,8 i händerna på Jukka Torvinen. Lewis Ale var slagen med en tiondel.

Totalt kördes fem uttagningslopp och Knows Best (e. Knows Nothing) och Kari Rosimo var den enda försöksvinnaren som vann med ryggresa. Hannu Laakkonens häst laddades rejäl in i första sväng, men fick krypa ner i tredje inner. Luckan kom drygt 125 kvar och Knows Best hann fram på mållinjen på 1.14,9.

Finskt Travderby
2.600 meter autostart
Förstapris: 150.000 euro
Häst – Tränare

 1. Peanuts – Anne Kangas
 2. Tattoo Avenger – Hannu Isotalo
 3. Bosses Lady – Tapio Perttunen
 4. Knows Best – Hannu Laakkonen
 5. Lewis Ale – Tuomas Korvenoja
 6. Graceful Swamp – Erkki-Pekka Mäkinen
 7. Jolly Roy – Timo Korvenheimo
 8. Callela Louis – Heikki Korhonen
 9. Joyride Luxi – Harri Koivunen
 10. Cacshot – Tapio Perttunen
 11. BWT Divine – Kaisa Toivonen
 12. Kaptah – Harri Koivunen

Marrakesh mot finska Derbyt