Fokustema
Unicka/Vampire Dany
Läs senare

Italienska topphästar kidnappade

Fjolårets italienska Derbyvinnare Unicka har blivit kidnappad och även Gran Criterium-ettan Vampire Dany! När hästens tränare Erik Bondo skulle fodra sina hästar i morse var de försvunna från träningscampen i Toscana.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Det kommer bli kostsamt för de italienska kuskar som inte hanterar mer varsamt i framtiden. Foto Gerard Forni
Det kommer bli kostsamt för de italienska kuskar som inte hanterar mer varsamt i framtiden. Foto Gerard Forni

– När jag som vanligt skulle fodra mina hästar på morgonen upptäckte jag att både Unicka och Vampire Dany var borta. Först trodde jag att Unicka bara låg ner i boxen, men hon var borta. Kort efteråt kunde jag konstatera, att Vampire Dany också var försvunnen, säger Erik Bondo till travservice.dk.

Inga tecken på inbrott har konstaterats, enligt Erik Bondo, på den gård Unicka stod uppstallad trots att det fanns larmsystem.

– Det är märkligt att behöva uppleva något sådant här, säger den danske topptränaren.

Scuderia Wave äger både Unicka och Gran Criterium-vinnaren Vampire Dany (e. Conway Hall), 1.13,7*/€110.322, som har sex segrar på åtta starter.

Love You-dottern Unicka, 1.11,5*/€476.347, vann det italienska Derbyt ifjol och ståtar med 13 vinster på 15 starter.

Förutom segern i det italienska Derbyt (€770.000) vann Unicka GP-löpningarna Orsi Mangelli (€220.000), Nazionale Filly (€66.000) Carlo Cacciari (€55.000), Citta di Napoli Filly (€55.000) och Marangoni Filly (€55.000) ifjol.

Nyligen intervjuades Erik Bondo av Sulkysport och sade:

– Tanken är att starta henne i ett vanligt lopp i slutet av mars. Sedan har hon tre stora uppgifter i Italien under året och därefter är tanken att åka utomlands med henne.

De italienska loppen Gran Premio d’Europa (€209.000) 21 maj i Milano, Gran Premio Tino Triossi (€209.000) 2 juni i Rom och Gran Premio Continentale (€209.000) i Bologna 17 september var hennes största uppgifter 2017 och sedan hade Erik Bondo planer på att starta Unicka i Criterium Continental (€240.000) på julafton.

Andra kidnappningar

Kidnappade travare i Italien är ingen ovanlighet. Flerfaldige championhingsten Lemon Dra kidnappades i mitten på 2000-talet, men återfanns aldrig. Hösten 2007 fördes Jan Nordins Breeders Crown- och Maple Leaf Trot-vinnare Equinox Bi bort, men återfanns senare.

Även Daguet Rapide, 1.11,4/€1.316.846, som vann både det italienska Derbyt och Grand Prix de l’U.E.T. fördes bort 2008, men kom senare tillbaka. Även svenskfödde Mack Swede kidnappades i Italien (hittades aldrig) och i slutet av 1970-talet försvann Wayne Eden, en av de bästa USA-födda tävlingshästarna i Europa vid den tidpunkten.

Senast kända kidnappningen i Italien är annars Iglesias, 1.12,2/€233.271, vilken försvann i mars 2009. Även Frankrike har varit drabbad. Elitloppsvinnaren Hadol du Vivier kidnappades 1984. En lösensumma på två miljoner franc krävdes. Om den summan betalades blev aldrig offentlig, men Hadol du Vivier återfanns något dygn senare.

Drygt ett år tidigare försvann Kharim Khans vinnare av Epsom Derby – Shergar – och då krävdes en lösensumma på två miljoner pund, men hästen kom aldrig tillbaka.

I England, där kidnappning av hästar i början av 1900-talet straffades med döden, torde den mest uppmärksammade häststölden ha ägt rum 1844 i samband med Epsom Derby. Loppet vanns av en häst som tävlade under namnet Running Rein. Efter loppet uppstod rykten om att treårige Running Rein egentligen var en fyraåring vid namn Maccabaeus. När hästen skulle presenteras som bevis i domstol var den försvunnen. Domstolen fråndömde trots det Running Rein segern i Epsom Derby.

Fokustema
Propulsion-affären
Läs senare

Materialet som ST tog bort!

ST har valt att radera bort viktiga och uppgifter ur Propulsion-utredningen och tagit bort sådant som kan vara till last för ST:s eget ansvar.
Det kan hans advokat Jesper Arvenberg visa i ett utdrag från Daniel Redéns Pathway-konto hos det amerikanska travförbundet USTA.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redéns slagningar på sitt Pathway-konto hos USTA. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Daniel Redéns slagningar på sitt Pathway-konto hos USTA. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– ST har undandragit ett datum när Daniel Redén gjorde en sökning när det inte fanns någon registrering om nervsnittning för Propulsion. Varför är inte den med? Det förstår ju alla att det är vid första tillfället som man genomför den fullständiga kontrollen av en häst man är intresserad av. Varför göra det den 22 augusti och efter köpet, säger Daniel Redéns advokat Jesper Arvenberg.

Den 12 maj 2015 kontrollerade Daniel Redén Propulsion första gången på sitt Pathway-konto, alltså flera månader innan den auktion på Meadowlands där hästen bjöds ut till försäljning. Dessa uppgifter har Svensk Travsport raderat bort.

Här är Daniel Redéns Pathway-konto, vilket visar att han kontrollerade Propulsion redan den 12 maj och inte första gången den 22 augusti som ST gör gällande.

”Delar ansvarsnämndens bedömning”

Istället påstår travförbundet att Daniel Redén gjorde den första sökningen på Propulsion hos USTA den 22 augusti 2015 och flera veckor efter att hästen ropats in på auktionen.

Jesper Arvenberg.

– Jag delar ansvarsnämndens bedöming om att det här inte är en rättssäker prövning. Det förhållandet att man bland annat då utelämnar en sådan här extremt viktig detalj i utredningen som ligger på förstahandsyrkandet visar att det redan från början är ett beställningsjobb från ST:s sida. Man gör allt vad man kan för att få Daniel Redén ansvarig och ST går så pass långt att man väljer att klippa och klistra i materialet, säger Jesper Arvenberg, och fortsätter:

– När vi efterfrågar materialet så säger man att det är raderat. Det är alldeles uppenbart att det är just den här anledningen till varför man väljer att radera materialet. Det var helt enkelt inte meningen att vi skulle få se materialet.

”Styrelsen står bakom hela upplägget”

Advokat Jesper Arvenberg har också läst ST:s styrelses svar på det ”öppna brev” som STAD:s ordförande Sari Olausson och vice ordförande Anette Fassl skrev beträffande Propulsion-ärendet.

– Det visar att det inte bara är ST:s vd Maria Croon som är i skottgluggen, utan nu har ST:s styrelse visat att den står bakom hela upplägget. För mig framstår det som alldeles uppenbart att det är just denna uppgift som är anledningen till att ST valt att radera i sin utredning, säger Jesper Arvenberg.

I ST:s yrkande till STAD finns det bifogade utdraget från Daniel Redéns Pathway-konto och där går att utläsa att ST:s uppgifter är oriktiga. När Daniel Redén gjorde sin kontroll av hästen den 12 maj 2015 fanns inte uppgiften om nervsnittning registrerad.

ST:s yrkande kan ses nedan och visar tydligt att förbundet valt att gallra bort uppgifter. Hur långt kan man sjunka?

Utdrag ur ST:s yrkande.
Fokustema
Bollnäs
Läs senare

Stjärnhästar till Bollnäs

Det står 50.000 kronor på spel till vinnaren av torsdagens snabblopp i Bollnäs, men av kvalitén på hästarna att döma hade förstapriset lika gärna kunnat vara det trippla!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Don Fanucci Zet ska starta i Bollnäs. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Don Fanucci Zet ska starta i Bollnäs. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Daniel Redén sänder Sprintermästarvinnaren Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) till Hälsingland. Efter andraplatsen i Prins Carl Philips Jubileumspokal jagar hästen nu sin första seger för året, men konkurrens saknas inte.

Timo Nurmos årsdebuterar Breeders Crown-tvåan Brother Bill (e. From Above), Stefan Melander sänder ut Evaluate (e. Andover Hall) som är tillbaka i hans stall efter en misslyckad start hos Pekka Korpi och därtill jagar Diamanten (e. Adrian Chip) sin första seger i Björn Goops regi.

Startlista
1.640 meter autostart, förstapris: 50.000 kronor

 1. Yes Mickey – Mats E Djuse
 2. Ajlexes Cubano – Tomas Pettersson
 3. Diamanten – Björn Goop
 4. Don Fanucci Zet – Örjan Kihlström
 5. Candor Hall – Kaj Widell
 6. King on the Hill – Hans G Eriksson
 7. Evaluate – Magnus A Djuse
 8. Brother Bill – Jorma Kontio
 9. Snowstorm Hanover – Rikard N Skoglund
 10. Ready For More – Hanna Forslin
 11. Queer Fish – Ulf Eriksson
 12. Nimbus C.D. – Peter G Norman
Fokustema
Svensk Travsports styrelse
Läs senare

Svar på öppet brev från STAD

Igår skrev Sari Olausson, ordförande i STAD och Anette Fassl, vice ordförande i STAD ett ”öppet brev” till Svensk Travsports styrelse.
Idag svarar Svensk Travsports styrelse på brevet.
Av
Svensk Travsports Styrelse
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är med stor förvåning vi mottagit det öppna brev där ordförande och vice ordförande ställer sina platser till förfogande. Anledningen till detta ska vara det brev som Svensk Travsports VD Maria Croon skickat till STAD den 14 april.

Mejlet skickades av VD på uppdrag av oss i styrelsen då det efter mediala uttalanden från STAD:s ordförande uppstått ett behov att diskutera de rättsliga principer som ska gälla vid ärenden till STAD. Då ett möte inte var möjligt uppdrog styrelsen till VD att, tillsammans med juridisk kompetens, författa en skrivning till STAD med en önskan om dialog för att i framtiden tydliggöra vilka processuella regler både STAD och ÖD kan tillämpa när man avgör tvister. STAD:s praxis att följa rättegångsbalkens regler för brottmål måste anpassas till att ST agerar inom civilrättsliga ramar vid hantering av interna tvister. Skillnaden är att polis och åklagare lyder under Brottdatalagen medan ST har att följa GDPR när det gäller hantering av personuppgifter.

Det är en skillnad på hur ett civilt brottmål i en svensk domstol och ett ärende till travsportens dömande instanser kan och får utredas. Dessa skillnader och principer var styrelsen övertygade om att vi och STAD hade en samsyn om eftersom vi alltid hanterat utredningar och tvister på detta sätt. Det har också blivit än mer viktigt att efterleva detta i samband med införandet av skarpare personuppgiftsbestämmelser (som GDPR).

ST:s mejl till STAD handlade således om övergripande principer och inte om det pågående ärendet med Propulsion mer än att frågan uppkommit i samband med detta. Styrelsen beklagar att innehållet i skrivelsen blandats ihop med det pågående ärendet. Att detta tolkats som otillbörlig påverkan och ett misstroende mot ledamöterna är olyckligt och vi anser att det är en helt felaktig tolkning. Det är självklart att STAD ska agera objektivt och opartiskt när man avgör tvister, även om STAD i sig inte omfattas av artikel 6 i Europakonventionen.

Styrelsen hade gärna sett att STAD:s ordförande och vice ordförande kontaktat oss innan de fattade sitt beslut om att ställa sina platser till förfogande. Detta för att reda ut de uppenbara missförstånd som uppstått.

Svensk Travsports styrelse 16 april 2021

Marjaana Alaviuhkola, ordförande

Anders Källström, vice ordförande

Lina Bertilsson

Marcus Persson

Mats Norberg

Remy Nilson

Saila Quicklund