Fokustema
V75 Åby
Läs senare

Italienska vann på världsrekord

Calypso di Poggio och Jörgen Sjunnesson skrällvann Ragnar Thorngrens Minne på Åbytravet efter en resa i rygg på ledaren och italienskan satte nytt världsrekord för fyraåriga ston på tusenmetersbana.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Calypso di Poggio och Jörgen Sjunnesson vinner på nytt världsrekord. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Calypso di Poggio och Jörgen Sjunnesson vinner på nytt världsrekord. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det är en topphäst, sade Jörgen Sjunnesson i segerintervjun.

Jörgen Sjunnesson tog tidigt hand om kommandot med Erik Bondos toppstammade fyraåring och stoet utmanades av Full of Muscles genom första sväng och en bit ut på bortre långsidan men Sjunnesson valde att behålla täten och det kostade 1.08,2 första 500 meterna.

När Adrian Kolgjini ställde frågan efter 600 meter, valde Jörgen Sjunnesson att släppa ledningen till Akilles Face.

– Jag ville inte släppa i första skedet till Rikard (Skoglund), men det var ingen tvekan när Adrian kom upp på utsidan med Akilles Face.

Varvade på 1.10,7

Adrian Kolgjini och Akilles Face varvade på 1.10,7 och på sista bortre långsidan försökte Jägersoekipaget dra musten ur sina motstånde, men i sista sväng började hästen hacka i travet och inne på upploppet kom galoppen.

Då fick Calypso di Poggio övertag och hon kunde vinna säkert före duktigt spurtande Edibear och Full of Muscles.

– Erik Bondo sade till mig innan loppet att jag skulle vara försiktig med henne runt sista sväng för att hon är inte helt att lita på. Jag körde på säkerhet, men kände samtidigt att det fanns mycket krafter kvar. Hon vann väldigt enkelt och jag drog bara för säkerhets skull det norska huvudlaget.

Modern syster med världsrekordhållare

Calypsio di Poggio vann på 1.11,0a/2.140 meter och hon raderade ut Lisa Americas världsrekord från 2009 (San Siro) med en tiondel. Tiden 1.11,1 tangerade för övrigt Timo Nurmos Marion Fouty Bon tidigare i år.

Lisa America och Jorma Kontio. Foto Adam Ström/stalltz.se

Stoet har tidigare visat hög klass. Ifjol slutade hon tvåa i Oaks del Trotto i Italien och vann även lopp – Prix de Chateau Chinon (€80.000) – på Vincennes

Modern Princess America (e. Andover Hall), 1.15,2*/€8.443, är halvsyster med Lisa America (e. Varenne), 1.10,1*/€1.437.387), och i samma syskonskara ingår också Ok America (€235.182), Radysin America (€191.471), Guida America (€158.127) och Unison Kronos (€120.689).

***

I övrigt noteras att…

Adde S.H. (e. Nu Pagadi-Fast Allegro) var riktigt tapper från spets och som med minsta möjliga marginal kunde hålla undan för vinnarhålets Gooner (e. Brad de Veluwe) på 1.11,0a/2.140 meter i silverdivisionens final.

– Distansen idag var inget plus, men jag hade ändå förhoppningar att det skulle gå vägen. Hästen har fantastiskt fin form och han växer hela tiden med uppgiften och känns bara finare och finare. Jag hade hoppats på en lite lugnare öppning än 1.07,6 och det var skönt att han kunde hålla undan till vinst, sade Johan Untersteiner.

…att Mattias Djuse-tränade Run N’Cola (e. Bar Hopping-Keystone Cola) var överlägsen sina konkurrenter i finalen i klass II-finalen från spets på 1.12,1a/2.140 meter.

– Väldigt enkelt, kommenterade Magnus A Djuse segern.

…att från tredje invändigt utnyttjade Hanna Lähdekorpi det innersta open stretch-spåret med Wish Me Magic (e. Magic Tonight-Wish Me Luck Ås) i klass I-finalen och kunde avgöra i en stenhård slutstrid mot starkt avslutande Inspiration (e. Maharajah) på 1.12,0a/2.140 meter.

– Precis på linjen kände jag att vi kunde vara först, sade Hanna Lähdekorpi.

Wish Me Magic och Hanna Lähdekorpi. Foto: Adam Ström/stalltz.se

…att det blev en enkel spetsseger för Faeza Zet (e. Ken Warkentin-Marsa L.B.) i finalen i Diamantstoet på topptiden 1.12,1/2.140 meter efter att Claes Sjöström placerat Daniel Redéns sto i täten efter 100 meter. Segertiden var nytt banrekord för fyraåriga ston och en tiondel från Some Summits svenska rekord över distansen.

– Det gick väldigt lätt för henne, sade Claes Sjöström.

…att Zorro Wind (e. Ready Cash-Brava Power) och Alessandro Gocciadoro flög fram över upploppet i bronsdivisionens final efter ha attackerat i femtespår vid utgången av sista sväng.

– Normalt går han i spets och idag bestämde jag att jag skulle köra Zorro Wind bakifrån, vilket han klarar av också. Ett mycket tufft lopp och det var starkt av honom att vinna, sade Alessandro Gocciadoro efter segern på 1.11,4a/2.140 meter.

Fakta

V75 Åby

Rätt V75-rad:

5-2-3-6-7-3-11

Utdelning:

Sju rätt: 1.463.950 kr
Sex rätt: 4.291 kr
Fem rätt: 265 kr

Omsättning: 114.215.621 kr
Antal system: 1.625.929 st

Expandera