Fokustema
V75 Åby
Läs senare

Jackpot med danske stjärnan

Åby Stora Pris är toppnumret på Mölndalsbanan på lördag.
Men det finns fler godbitar.
STL-finaler, V75-jackpot, en dansk superstjärna – och en snart sexfaldig miljonär i montédebut.
Av
Mathias Hedlund
Nicklas Korfitsen och Seven Nation Army vid seger i Skive. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Nicklas Korfitsen och Seven Nation Army vid seger i Skive. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Två år i rad har det krävts världsrekord för att vinna Åby Stora Pris över 3.140 meter med autostart och båda vinnarna – Moni Viking (e. Maharajah) och Milligan’s School (e. Yankee Glide) – finns bland de tolv hästarna i årets upplaga av loppet med 1,5 miljoner kronor till vinnaren.

Det är förstås höjdaren under lördagens tävlingar, men det bjuds mer grannlåt på Åbytravet.
USA-födde Seven Nation Army (e. Chapter Seven), som tränas av Bo Westergaard, kan bli Danmarks nästa stora stjärna i de internationella storloppen. Fyraåringen har gjort stort avtryck sedan han köptes till Europa och Danmark på Tattersalls Winter Mixed Sales för 80.000 dollar i januari.

Hästen vann senast fyraåringsloppet under Åbergskvällen på Jägersro efter en raketspurt från fjärde utvändigt och har tre segrar, en andraplats och ett tredjepris efter sex starter i Bo Westergårds regi – och fjärdeplatsen mot den äldre eliten i Oslo Grand Prix förstås.
– Hästen har imponerat på oss varje gång, speciellt i Oslo, där han mötte världseliten och inte var långt efter dem. Det var en prestation som visade att han är en häst för de stora loppen, sade kusken Nicklas Korfitsen efter segern på Jägersro.

På lördag kommer ekipaget till Åby för start i fyraåringsloppet Ragnar Thorngrens Minne över medeldistans, en uppgift som ser klippt och skuren ut för danskamerikanen.

21 miljoner extra på V75

Åby Stora Pris och Ragnar Thorngrens Minne utgör två sjundedelar av lördagens V75-omgång, som kompletteras med fem STL-finaler.
Det är jackpot på V75 med 21,4 miljoner kronor extra i sjurättspotten sedan ingen prickat alla rätt i Rättvik i lördags.

Utanför det stora streckspelet avgörs Åby Stora Montépris, där nioårige Disco Volante (e. Scarlet Knight), 1.09,9ak*/5.888.165 kr, efter 98 starter framför sulky och ett koppel gulddivisionssegrar nu får prova en ny gren. Julia Smedman sitter i sadeln när det blir monté för första gången för Disco.

Här är startlistorna till Åbys tävlingar på lördag.