Fokustema
Adrian Kolgjini:
Läs senare

”Jag är villig att lämna drogtest varenda tävlingsdag”

– Nu vill jag bara rentvå mig själv. Jag satsar på min karriär i travsporten till 110 procent. Jag är villig att bekosta att jag får lämna drogtest varenda tävlingsdag så att alla får se att jag absolut inte håller på med något sådant här.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Adrian Kolgjini. Foto Micke Gustafsson/ALN
Adrian Kolgjini. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det säger Adrian Kolgjini. Det är han som är proffstränaren som idag blev avstängd med omedelbar verkan för att ett drogtest, som togs på fem slumpvis utvalda kuskar och ryttare förra tisdagen på Jägersro, visade förekomst av kokain. Adrian väljer att träda fram i Sulkysport och berätta om hur han tror att drogtestet blev positivt.

– När jag först visade positivt på testen jag tog tänkte jag att det berodde på hostmedicinen jag tagit, men väl hemma kollade jag och det fanns inget narkotikaklassat i den. Så när jag idag fick beskedet att det var kokain lämnade det mig i chock, säger Adrian Kolgjini.

när jag idag fick beskedet att det var kokain lämnade det mig i chock

När han tänkte efter vad han gjort och var han varit dagarna innan tävlingarna på Jägersro kom han fram till en annan förklaring till vad som kan ha hänt:

– Efter V75-tävlingarna på Jägersro den 2 december åkte först jag och min flickvän, Saga Scott, hem. Sedan blev vi bjudna till några av hennes vänner i Helsingborg. Vi åkte dit och där var vi ute på ett ställe. Det var ingen privat fest eller så, utan ett ställe för allmänheten. Senare under kvällen började jag må konstigt. Inte dåligt, utan konstigt, och då åkte jag och Saga hem, tillbaka till Malmö. Det jag kan tänka mig har hänt är att det jag drack blivit spetsat med något. Mitt dricka eller Sagas eller båda tvås. Saga är liksom jag rätt så kända personer, offentliga personer. Jag kan ha råkat ut för någon som av någon anledning vill mig eller henne eller oss båda två illa, säger Adrian Kolgjini.

Det jag kan tänka mig har hänt är att det jag drack blivit spetsat med något

Kokain kan spåras i drogtester upp till cirka tre dagar enligt drogportalen.se och det tidsfönstret stämmer överens med Adrians förklaring. Det var alltså på kvällen/natten mellan lördag och söndag som han och Saga Scott var i Helsingborg och det positiva drogtestet lämnades på tisdagkvällen på Jägersro.

– Jag hoppas alla förstår att jag aldrig skulle riskera att ödelägga min karriär med att hålla på med droger. Vi kuskar blir ju testade emellanåt, det här var fjärde eller femte gången jag lämnade drogtest. ST:s utredare frågade mig om jag tar några mediciner som skulle kunna orsakat detta, men det enda tänkbara var den här hostmedicinen och den är det inte.

Nu står Adrian inför en avstängning.

– Tre månader är minimum för positivt drogtest har jag fått reda på. Det är ett stenhårt straff. Och det för något som jag just nu inget annat vill än att bli rentvådd ifrån, svära mig fri ifrån. Jag var beredd att åka direkt ut till Jägersro och lämna drogtest ikväll också för att visa att jag är ren, och sedan är jag beredd att lämna test varenda tävlingsdag jag ska köra och betala det själv.

Adrian Kolgjini skulle ha kört fem hästar på Jägersro ikväll, men det blir alltså kuskändringar där.

A-tränare fast för kokain

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Wild Love vinnare i Paris efter dramatik

Det höll på att bli en svensk dubbel i Prix du Cantal (€50.000) på Vincennes.
Efter en andra och tredjeplats på Paris-banan var Fredrik Wallins Millie Millionaire måletta i torsdagens lopp, men stoet diskvalificerades för orent trav.
Något som var en annan svensk hästs stora lycka då det istället blev Anders Lindqvist-tränade Wild Love som kunde räkna hem segern!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Wild Love vann på Vincennes under torsdagseftermiddagen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wild Love vann på Vincennes under torsdagseftermiddagen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Den sistnämnda var verkligen stor i vad som först såg ut som ett nederlaget efter att tillbringat merparten av loppet utvändigt ledaren. Det av Anders Lindqvist-tränade stoet kördes av Alexis Prat som hamnade i skottgluggen efter sin uppmärksammade drivning bakom A Sweet Dance under Prix d’Amerique-dagen, men nu skötte Prat sina kort rätt när det stod och vägde och tog inte till några onödiga drivningar i stridens hetta trots att det blev hårt in mot linjen.

Fredrik Wallins Millie Millionaire (e. Jocose) som hade frontat, släppt och hamnat som trea längs sargen efter hand fick nämligen helt fritt in mot upploppet och då gick det undan värre.
Stoet som startade 25 meter före Wild Love (e. Love You) flög fram i lag med Franck Nivard och hann fram som måletta, men domarna på Vincennes var inte nöjda med stoets rörelsemönster utan diskvalificerade henne för orent trav.

Plötsligt stod Wild Love som segrare istället på 1.14,3/2.875 meter vilket gav 22.500 euro i belöning.
– Det här var förvånansvärt bra. Det har strulat mycket med Wild Love. hon har haft problem med sina blodvärden i omgångar och även karledsinflammationer. Vi har kunnat träna henne, men inte hårt. Idag får hon gå i dödens, men vinner ändå så det råder ingen tvekan om att detta är en bra häst, säger Anders Lindqvist.

Framtiden, vad händer nu?
– Ja, vi får se nu efter detta hur Bengt Simberg som äger hästen vill göra. Han är ju med här nere, men har varit lite missmodig emellanåt när det varit motgångar. Han trivs fint nu i alla fall och jag tycker att hans häst är så pass bra att det inte känns som en omöjlighet för henne att tjäna en eller två miljoner här nere i år.

Förstod du att Millie Millionaire skulle bli diskvalificerad när de gick i mål?
– Nej, inte alls. Jag blev ful som tusan i munnen när vi torskade på målfoto. Visst är det ett bra andrapris med 12.500 euro försökte jag intala mig, men jag är en dålig förlorare. Däremot är jag desto gladare nu, medger Lindqvist.

Svensk pallplacering

Björn Goop hade tre hästar till start i loppet och bäst gick det för Ribaude (e. Conny Nobell) som slukade trea.
Ribaude noterades för 1.15,2/2.850 meter och fick 7.000 euro för sin placering.

Goop satt själv bakom Short In Cash (e. Ready Cash) som galopperade in mot upploppet, men däremot fick stallets tredje häst Guillaume Boko (e. Prodigious) med sig en sjundeplats värd 500 euro i lag med Yoann Lebourgeois.

Adrian Kolgjini-tränade Ganyboy (e. Ganymede) var strået vassare och slukade sexa, en placering värd 1.000 euro.

Fokustema
Marjaana Alaviuhkola om ATG:s resultat 2020
Läs senare

”Helt annat läge nu som ger anledning till optimism”

– Det här är resultatet av ett fantastiskt bra lagarbete. Alla i alla delar av sporten och på ATG kan sträcka på sig och känna sig stolta.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Marjaana Alaviuhkola. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marjaana Alaviuhkola. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola som kommentar till ATG:s bokslut för 2020, som resulterar i att överföringen som ”resultatdisposition”, i form av koncernbidrag, till travsporten blir 1.996 miljoner kronor. Alltså tangerande två miljarder kronor, och i princip en fördubbling mot utdelningen för ett år sedan, som var 934 miljoner kronor.

– ATG:s resultat förra året uppstod ur en exceptionell situation, där en massa människor plötsligt blev sittande hemma. Sport- och nöjesverksamhet avstannade, medan trav- och galoppsporten genom att noga respektera ett strikt protokoll för att förhindra smittspridning kunde fortsätta verksamheten. Det blev en unik situation för ATG att kunna erbjuda alla som satt hemma underhållning. Det är en kedja där allt hänger ihop, från alla aktiva i sporten som kunnat hålla sina egna verksamheter och sin egen försörjning igång, och de som jobbar på banorna, som respekterat protokollet så att vi inte att drabbades av något utbrott som kunde stängt det som var vår arbetsplats, till alla på ATG som lyckades ta tillvara detta unika tillfälle att skapa det fantastiska ekonomiska resultatet, säger Marjaana Alaviuhkola och fortsätter:

– Samtidigt som vi kan vara otroligt stolta över 2020 ska vi vara ödmjuka. Det vi fortfarande är mitt uppe i orsakar otroligt mycket lidande världen över. Vi ska komma håg att om inte alla i vår verksamhet fortsätter att vara lika noga som under 2020 med att respektera restriktionerna och reglerna kan, inte minst med de nya muterade virusvarianter som börjat spridas, vi snabbt hamna i en situation som kan drabba även travsporten, och därmed även spelet på hästar, med nerstängning av verksamheten.

Alaviuhkola konstaterar att när hon och travförbundet nu går in i 2021 så är det med helt andra ekonomiska förutsättningar än som rådde för bara ett år sedan. ST gick in i 2020 med negativt eget kapital på cirka 300 miljoner kronor och lån från ATG på cirka 700 miljoner.

– Ja, då var vi i en situation där intäkterna från ATG inte motsvarat förväntningarna under 2019, plus alla omställningskostnader som var följden av omregleringen av spelmarknaden. Hela travsportsekonomin hamnade därför med negativt eget kapital och skulder att amortera. Det är ohållbart att låna pengar till den dagliga driften och konsumtion och till 2020 lades en budget i balans, som innehöll nerdragningar av prispengar, besparingar i förbundets verksamhet och även att en del av banornas investeringar fick skjutas upp. Nu kan vi genom resultatdispositionen från ATG sanera ekonomin, underskott och belåning i ett enda slag, och inte bara det, utan samtidigt återställa prispengarna till 2019 års nivå och få utrymme till offensiva satsningar. Det är ett helt annat läge nu som ger anledning till optimism om travsportens framtid, säger Marjaana Alaviuhkola.

Nu kan vi genom resultatdispositionen från ATG sanera ekonomin, underskott och belåning i ett enda slag

Hon är samtidigt tydlig med att ATG:s resultat 2020 och den till synes jämfört med 2019 nya högre grundnivå på 15-20 procent som det av trav- och galoppförbundet ägda spelbolaget ATG nu tycks ha i sin verksamhet, ska användas till att säkra sportens ekonomi långsiktigt. Till exempel förbrukades den mer än halv miljard kronor stora, och under många år hopsamlade, disposition som tidigare hette ”hästsportens fond”, och sedan under Hasse Lord Skarplöths vd-tid för ATG bytt namn till ”balanserat resultat”, helt när ATG storinvesterade för att möta den konkurrensutsatta licenssystemframtid man nu är inne i.

– Vi behöver inte bara återställa sportens egen ekonomi och det underskott och de skulder som vi hade att hantera in i 2020 utan måste också komma tillbaka till en situation där det finns en buffert, som en gång i tidens ”hästsportens fond” hos ATG var. I pandemin som vi nu går igenom har den svenska trav- och galoppsporten, och dess ekonomi, blivit en av de verksamheter som klarat sig bäst. Men det måste finnas en buffert så att vi klarar ett stopp i tävlingsverksamheten utan att det får stora negativa konsekvenser, och det finns nu förutsättningar att kunna börja bygga en sådan buffert också, säger Marjaana Alaviuhkola.

”Spelare som kom till ATG under pandemin stannade”

Vinstökningen: 739 miljoner!

Fokustema
Upset Face
Läs senare

”Han red som han hade Varenne”

Efter två blygsamma placeringar i sulkylopp slog Upset Face till med dunder och brak under sadel på Vincennes igår i Grupp III-loppet Prix Indienne (€80.000) för Yoann Lebourgeois.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Adrian Kolgjini hade all anledning att dra på smilbanden efter Upset Faces seger på Vincennes igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Adrian Kolgjini hade all anledning att dra på smilbanden efter Upset Faces seger på Vincennes igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Han red som han hade Varenne under sig, säger Adrian Kolgjini.

Trots ett helt omöjligt lopp med fjärde- tredjespår och dödens kunde Upset Face vinna på topptiden 1.12,6/2.200 meter.

– Stora anledningen till att vi skickade honom till Frankrike var för att prova honom i monté. Vi har hela tiden trott att det skulle bli en väldigt bra sadelhäst. Han har storlek, styrka och även gången för den grenen. I början passade det inte med några montélopp för hans del.

Efter två starter i sulkylopp var det debut under sadel igår.

– Yoann Lebourgeois körde Upset Face i förra sulkyloppet och efter det framträdandet skrek han; ”Ni måste hitta ett montélopp till Upset Face”.

Fortsätter i Frankrike

Sagt och gjort och igår visade sig Upset Face från sin bästa sida när han vann Prix Indienne och 36.000 euro efter en makalös insats.

– Yoann kände det vi hade trott om Upset Face och det var väldigt skönt att få ett kvitto på det igår.

  • Framtiden?

– Hade Upset Face inte fungerat igår så var tanken att han skulle hem för att träna, men nu verkar det som han hittat rätt i monté. Han får göra några starter till och i eftermiddag ska vi titta på framtida matchningsplanen, men just nu är vi bara nöjda med gårdagens prestation.

Upset Face grym under sadel