Fokustema
Adrian Kolgjini:
Läs senare

”Jag är villig att lämna drogtest varenda tävlingsdag”

– Nu vill jag bara rentvå mig själv. Jag satsar på min karriär i travsporten till 110 procent. Jag är villig att bekosta att jag får lämna drogtest varenda tävlingsdag så att alla får se att jag absolut inte håller på med något sådant här.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Adrian Kolgjini. Foto Micke Gustafsson/ALN
Adrian Kolgjini. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det säger Adrian Kolgjini. Det är han som är proffstränaren som idag blev avstängd med omedelbar verkan för att ett drogtest, som togs på fem slumpvis utvalda kuskar och ryttare förra tisdagen på Jägersro, visade förekomst av kokain. Adrian väljer att träda fram i Sulkysport och berätta om hur han tror att drogtestet blev positivt.

– När jag först visade positivt på testen jag tog tänkte jag att det berodde på hostmedicinen jag tagit, men väl hemma kollade jag och det fanns inget narkotikaklassat i den. Så när jag idag fick beskedet att det var kokain lämnade det mig i chock, säger Adrian Kolgjini.

när jag idag fick beskedet att det var kokain lämnade det mig i chock

När han tänkte efter vad han gjort och var han varit dagarna innan tävlingarna på Jägersro kom han fram till en annan förklaring till vad som kan ha hänt:

– Efter V75-tävlingarna på Jägersro den 2 december åkte först jag och min flickvän, Saga Scott, hem. Sedan blev vi bjudna till några av hennes vänner i Helsingborg. Vi åkte dit och där var vi ute på ett ställe. Det var ingen privat fest eller så, utan ett ställe för allmänheten. Senare under kvällen började jag må konstigt. Inte dåligt, utan konstigt, och då åkte jag och Saga hem, tillbaka till Malmö. Det jag kan tänka mig har hänt är att det jag drack blivit spetsat med något. Mitt dricka eller Sagas eller båda tvås. Saga är liksom jag rätt så kända personer, offentliga personer. Jag kan ha råkat ut för någon som av någon anledning vill mig eller henne eller oss båda två illa, säger Adrian Kolgjini.

Det jag kan tänka mig har hänt är att det jag drack blivit spetsat med något

Kokain kan spåras i drogtester upp till cirka tre dagar enligt drogportalen.se och det tidsfönstret stämmer överens med Adrians förklaring. Det var alltså på kvällen/natten mellan lördag och söndag som han och Saga Scott var i Helsingborg och det positiva drogtestet lämnades på tisdagkvällen på Jägersro.

– Jag hoppas alla förstår att jag aldrig skulle riskera att ödelägga min karriär med att hålla på med droger. Vi kuskar blir ju testade emellanåt, det här var fjärde eller femte gången jag lämnade drogtest. ST:s utredare frågade mig om jag tar några mediciner som skulle kunna orsakat detta, men det enda tänkbara var den här hostmedicinen och den är det inte.

Nu står Adrian inför en avstängning.

– Tre månader är minimum för positivt drogtest har jag fått reda på. Det är ett stenhårt straff. Och det för något som jag just nu inget annat vill än att bli rentvådd ifrån, svära mig fri ifrån. Jag var beredd att åka direkt ut till Jägersro och lämna drogtest ikväll också för att visa att jag är ren, och sedan är jag beredd att lämna test varenda tävlingsdag jag ska köra och betala det själv.

Adrian Kolgjini skulle ha kört fem hästar på Jägersro ikväll, men det blir alltså kuskändringar där.

A-tränare fast för kokain

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Mäktig spurt av Sashay My Way

2019 vann Adrian Kolgjini Sprintermästaren med Tae Kwon Deo.
Ska Jägersrotränaren vinna Stosprintern 2020 med Sashay My Way?
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Sashay My Way och Adrian Kolgjini avgjorde efter finfin avslutning. Foto Lars B Persson
Sashay My Way och Adrian Kolgjini avgjorde efter finfin avslutning. Foto Lars B Persson

P

Tae Kwon Deo vid segern i Sprintermästaren förra året. Foto: Simon Hagen

recis som Tae Kwon Deo är Sashay My Way (e. Muscle Massive) en USA-import. Lutfi Kolgjini köpte Sashay My Way som ettåring i Harrisburg för 27.000 dollar och han deläger stoet med Pontus och Nils Ellerström (Ellerströmgruppen AB). Igår vann Sashay My Way ett av de fyra försöken till Stosprintern efter mäktig avslutning på nya rekordet 1.11,2a/1.609 meter.

– Hon har haft form länge och var värd en seger. Jag är mycket nöjd, kommenterade Adrian Kolgjini.

Bricka fyra är perfekt för den här hästen

Han fick välja spår sist av försöksvinnarna.
– Bricka fyra är perfekt för den här hästen med tanke på accelerationsmomentet.

Har laddat för fyraåringssäsongen

Sashay My Way startade redan 2018 och vann i Tvååringspremiären på hemmabanan under Åbergs-kväll, men under debutsäsongen blev det bara en vinst på fyra försök. Förra året vann stoet sex av tio lopp och tjänade över 700.000 kronor. Höjdpunkten var Treåringseliten för ston under Elitloppshelgen.

– Tyvärr finns det bara halvstora lopp till henne som USA-född, och det är förstås nästa år som det verkligen gäller och då Drottning Silvias Pokal, sade Adrian Kolgjini efter fullträffen på Solvalla.

Slutade femma i Drottningpokalen

Adrian Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Med två lopp innanför västen kvalade Sashay My Way in till finalen i Drottningpokalen via ett andrapris bakom Alaska Kronos och i finalen slutade hästen femma, men efter storloppet på Åby har miljonärskan börjat strula. Först galopperade hon i Fyraåringseliten för ston och sedan felade hon även i ett fyraåringslopp i Halmstad i början av juni.

Fakta

Sashay My Way

Kön: mörkbrunt sto
Född: 8 maj 2016
Härstamning: Muscle Massive-Fancy
Intjänat: 1.101.500 kronor
Resultat: 21 st: 9-1-0
Rekord: 1.11,2ak*/1.15,4m*
Ägare: Lutfi Kolgjini AB & Ellerströmgruppen AB
Uppfödare: Millstream Inc, USA
Tränare och körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Johanna Svensson

Expandera

Igår visade Sashay My Way att hon är på rätt väg igen och Jägersrohästen är en av favoriterna i årets upplaga av Stosprinten, som avgörs torsdag den 2 juli med 800.000 kronor till vinnaren.

Stosprintern 2020
1.609 meter autostart
Förstapris: 800.000 kronor
Häst – Tränare

 1. Gina Mearas – Johan Untersteiner
 2. Golden Tricks – Daniel Redén
 3. Digital Pro – Stefan Melander
 4. Sashay My Way – Adrian Kolgjini
 5. Matter Of Fact – Reijo Liljendahl
 6. Galant Sisu – Per Norström
 7. Boxer Shrimp – Robert Bergh
 8. Global Anarchy – Joakim Lövgren
 9. Grande Diva Sisu – Per Nordström
 10. Waiting Hill Hall – Steen Juul

Så kördes försöken till Stosprintern

Fokustema
Bjerke
Läs senare

Goop sjufaldigt straffad i Norge

Seger med Supercute i DNT:s auktionslopp och en tredjeplats med Vitruvio i Oslo Grand Prix, men också en ren rejäl bunt med böter. Domarna delade ut sju böteslappar till Björn Goop.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop fick en rejält bunt med böter igår i Oslo. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop fick en rejält bunt med böter igår i Oslo. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hälsokort saknade Björn Goop för duon Unoics Gnafa och Ragazzo da Sopra i tredje loppet och det kostade 500 norska kronor i böter per häst. Samma böter delades ut till Shapes i fjärde loppet.

I femte loppet hade inte heller Goop med sig något hälsokort till Samo Different Day och dessutom dömdes han till 3.000 kronor i böter och tre dagars avstängning – 28-30 juni – för att ha grovt stört Classicchap.

Hälsokort saknades också för Twigs Caesar i sjätte loppet och samma visa var det med Vitruvio. Totalt fick Björn Goop böta 6.500 norska kronor.

Han var inte ensam svensk om att ha glömt hälsokort. Adrian Kolgjini saknade det till Partizan Face och Peter Untersteiner för duon Lewis Ale och Undigious Diamant.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han kan vinna på tre banor idag

Mångmiljonjakten på V75, kan vinna på tre banor idag, en hyllning till Elitloppsvinnare och mannen bakom krossad drömgräns.
Det är några av punkterna i morgonsvepet ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se

1Kjell Håkonsen är en av Norges största hästkarlar genom tiderna och mest känd är han förstås genom 1980-talsstjärnan Rex Rodney (e. Doctor Rodney), som är ende norskfödde häst att vinna Elitloppet. Det gjorde han tillsammans med Håkonsen inför jublande landsmän på Solvalla 1986. Rex Rodney vann 108 av 179 starter och tjänade 5,8 miljoner kronor under sin karriär.

Men Håkonsen kunde mer än att plocka fram en Elitloppsvinnare. Mycket mer! Den 29 augusti 2000 skrev Kjell historia när han körde egentränade kallblodet Spikeld (e. Elding) in på 1.18,6a/1.600 meter och blev första kallblod genom tiderna att spränga 1.20-gränsen! Den världsrekordnoteringen stod sig innan Järvsöfaks travade 1.17,9 en varm sommarkväll i Gävle fem år senare, 2005. Spikeld var en segerstaplare av Rex Rodney-klass. 186 starter gav hela 127 segrar och 6,7 miljoner norska kronor.

Kjell Håkonsen avled 2011, 75 år gammal, och vann 1.524 lopp på 5.531 starter som kusk, de allra flesta med egentränade hästar. I Sverige vann han bland annat även Svenskt kallblodsderby 2000 med Sjefen (e. Elding).

Ikväll – på Håkonsens forna hemmabanan Forus i Stavanger – hedras hans två största stjärnor med Rex Rodneys och Spikelds Äreslopp.

Här är startlistorna till Forus kvällstävlingar.

***

2Lördagen bjuder på en högintressant V75-omgång med dubbeljackpot. Det var ingen utdelning för fem rätt varken lördag eller söndag under Elitloppshelgen och dagens sjurättspott är förstärkt med hela 59.931.640 kronor.

Rättviktränaren Leif Witasp är betrodd i V75-inledningen.

Will I Am (V75-1) har gjort det bra på sistone utan att haft det riktigt rätta flytet. Han har sänkt i tider och jag tycker hästen står på tur. Nu gör han sin tredje start på kort period, men det är inget som oroar för han känns precis lika fin i jobben som vanligt. Detta är ett jämnt och bra lopp, men vi har fått ett bra läge och jag bedömer honom stark nog för att stå distansen. Jag ändrar ingenting och vi reser samma dag då vi inte har mer än 35 mil till Östersund, säger Leif Witasp.

Här är Sulkysports V75 tips med analyser, intervjuer och spelförslag.

***

Daniel Redén hade mycket att hålla i när han släppte loss Propulsion i värmningen. En blivande Elitloppsvinnare skulle det visa sig. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Hur noggrann är kontrollen av hästar som importeras till Sverige? Den frågan ställer sig Sulkysports chefredaktör Claes Freidenvall med anledning av bevisen som framkommit runt den nybakade Elitloppsvinnaren Propulsion.

En del handlar om att ingreppet inte rapporteras till amerikanska travförbundet och därmed inte följer med exportcertifikat som sedermera svenska förbundet lutar sig emot när hästen registreras. Läs Claes Freidenvalls krönika här!

***

413 svenskfödda treåriga kallblod har vunnit lopp i år. Detta efter att Nicklas Westerholms sto Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) avlagt maiden i treåringsloppet i Östersund igår efter ledning från start till mål på 1.33,5/2.140 meter.

Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) och Eld Tekno (e. Tekno Eld) är segerrikast med tre triumfer vardera så här långt.

På avelssidan då? Så här ser det ut med fadershingstarna i treåringskullen:

Segrar/avelshingst – Avkommor/segrar

 • 5 segrar: Tekno Odin – Eld Tekno 3, Oppgårdsdrängen 2
 • 4 segrar: Järvsö Tore – Bäcklös Faron 3, Järvsö Olov 1
 • 3 segrar: Hellin Faxen – Järvsö Nilsingemar 2, Pegasus Mia 1
 • 2 segrar: Bork Odin – B.W.Anita 2
 • 2 segrar: B.W.Modde – Myllkärrs Alma, Wilda Simon
 • 2 segrar: Lome Brage – Soldhöjdens Drake 2
 • 2 segrar: Moe Odin – Guli Em 2
 • 2 segrar: Ulvsås Zico – Ravn Kiro 2
 • 1 seger: Dotterud Teddy – B.W.Bille 1

Statistiken gäller svenskfödda treåringar.

***

5Elfte starten – och tionde segern! Robert Berghs fyraåring Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) fortsätter att göra allt rätt på tävlingsbanan. Ett försök i Norrlands Grand Prix i Östersund igår kväll blev rena munsbiten för Robert Berghs travare.

I ett rumphugget sällskap med blott fyra deltagare placerade Bergh sin springare i ledningen direkt och efter 1.15,2 första kilometern ökade Hail Mary farten rejält på sista bortre långsidan. Via strax över 1.10,5 sista 800 meterna var segern betongsäker på 1.13,9a/2.140 meter – och då behövde inte Hail Mary förta sig det minsta.

***

6Nationaldagen bjuder på mer än Östersundstravets största dag för året. Först ut är Kalmar (första start 13.00) och kvällen avslutas i Lindesberg (18.30).

En som verkligen utnyttjar startmöjligheterna är Robert Bergh. Han har nämligen hästar till start på alla tre banorna! En duo vardera kommer ut i Kalmar (Peter Ingves som kusk) respektive Lindesberg (lärlingen Dwight Pieters i vagnen), medan chefen själv är i Östersund och kör sex av stallets hela tio anmälda hästar.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Är publiken på väg tillbaka till norska travbanor? Norska travförbundet berättar på sin hemsida om att ändrade förhållningsregler i Norge är på väg att vänta den 15 juni när det gäller corona pandemin. Bland annat lär det diskuteras att fler människor ska tillåtas i grupp vid evenemang. Fortsättning följer.