Fokustema
Halmstad
Läs senare

”Jag blir felaktigt boven”

Två dagar efter STL-tävlingarna i Halmstad där Hans Crebas tilldömdes böter och avstängning för att bedömts stört en konkurrent grovt är han alltjämt upprörd över domslutet.
– Jag brukar kunna släppa sådana här saker, men känner mig felaktigt dömd, säger Hans Crebas.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas debuterade ett fint nyförvärv på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hans Crebas debuterade ett fint nyförvärv på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Det blev 3.200 kronor i böter och fem dagars avstängning för Hans Crebas efter lördagens Diamantstoförsök med Feline Burgerheide (e. Dream Vacation) då måldomarnämnden bedömde att han grovt stört medtävlare. Detta i form av invändiga Wilma Töll (e. Conway Hall) ska ha blivit störd efter 150 meter vilket i sin tur ska ha gjort att hennes kusk Thomas Uhrberg tryckts neråt och stört Stefan Perssons styrning Lilo Love (e. Love You) till galopp.
– Jag tycker att jag sitter i tredjespår. Thomas Uhrberg ropar på mig för att han tycker att det börjar bli tajt, men så gör kuskar ibland när man slåss om position. Jag struntar i hans skrik för jag tycker inte att jag ens är nära honom och kommer också ner till sargen. Därefter går Thomas fram med sin häst, skriker på mig och jag skriker tillbaka. Jag var helt enkelt snabbare iväg; det var inget i mina ögon, säger Hans Crebas.

”Dåligt med plats”

Incidenten uppmärksammades stort i lördagens Vinnare V75. Där intervjuades Thomas Uhrberg som hade en rakt motsatt uppfattning till Crebas.
– Hästen från springspår kom ju och som jag ser det blev det väldigt, väldigt dåligt med plats för mig och Stefan Persson. Han tyckte att han körde schysst och det gjorde inte jag, sade Uhrberg till Vinnare V75.

När måldomarnämnden sökte kontakt med Thomas Uhrberg efter loppet kände sig Crebas än mer säker på att han inte skulle tilldömas något straff.
– Jag slogs även av tanken att de ville prata med honom för att han inte körde för bästa möjliga placeringar genom att gå ut och köra på det vis som han nu gjorde mot mig, men det handlade det uppenbarligen inte om. Man har all rätt att bli upprörd i ett lopp, men då tar man det efteråt. För mig kändes det som att han ville läxa upp mig och här står jag som boven utan att enligt mitt tycke gjort fel. Jag har svårt att se Björn Goop eller Örjan Kihlström bedömas på det här viset eller bli utsatt för Uhrbergs attack i loppet såsom jag blev. Man känner sig liten i sammanhanget och jag tycker synd om Wilma Tölls ägare som inte har nånting med det här att göra och som nu gick miste om en mycket bra placering.

”En häst blir fimpad”

Mats Kvint tjänstgjorde som vanligt som måldomare på Halmstadtravet under lördagens tävlingar.
– Vi ser redan live att det blir en tajt situation in mot första kurvan som utmynnar i en galopp för Stefan Perssons häst. Hans Crebas kommer från springspår med väldig fart. När vi kikat på det flera gånger på båda våra kameror gör vi bedömningen att om inte Thomas Uhrberg går ner och kör på Stefan så blir hans framben tagna av Crebas. Han är tvungen att rädda sig själv. Om Crebas hade hållit ut bättre hade Uhrberg kunnat köra rakt fram och då hade inte den situationen uppstått, säger Mats Kvint.

Enligt Kvint var måldomarnämnden helt överens om beslutet i lag med riksdomare Dick Sjöberg.
– Alla sådana här beslut behöver vi ta så seriöst som möjligt. Om vi är osäkra hade vi hellre friat än fällt. I detta fall så är det en som blir drabbad – en häst blir fimpad – och då måste vi reda ut vem som ligger till skuld för det. Och vi landade i det att detta beslut var det rätta, säger Kvint och fortsätter:
– Det är hästar vi har att göra med. De går inte på räls. Det är möjligt att Uhrbergs går ner lite från start, men han rättar till det och det är i nästa skede som Crebas gör fel. Vi har bra bilder framifrån på översiktsbilderna i slowmotion som ligger till grund för beslutet, avslutar Mats Kvint.

Hans Crebas har ingen möjlighet att överklaga varken avstängningen eller bötesbeloppet då straffet varken överstiger 21 dagar eller bötesbeloppet är mer än 5.000 kronor.
Thomas Uhrberg friades helt av Halmstads måldomarnämnd.

Nedan kan du se loppet via Halmstadtravets Youtube-kanal: