Fokustema
Drottning Silvias Pokal
Läs senare

”Jag har inga hingstar”

Stefan Melander har vunnit både Kunga- och Drottningpokalen och i morgondagens försök på Åby selar han ut sex ston.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander har fem ston till start i kvalen till Drottning Silvias Pokal imorgon . Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Stefan Melander har fem ston till start i kvalen till Drottning Silvias Pokal imorgon . Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag har inga hingstar, säger Stefan Melander.

Solvallatränaren har dragit ner rejält på sin träningsrörelse under senare år och idag finns det bara 34 hästar på hans lista, varav tio fyraåringar. Nio av dem är ston och sex har Stefan Melander anmält till försöken i Drottning Silvias Pokal.

– Jag har sålt alla hingstar och stona har jag behållit för deras stammar.

Imhatra Am och Mats E Djuse. Foto Adam Ström/stalltz.se

Det sto som har bäst chans på papperet tävlar dock inte Stall T.Z:s färger utan Imhatra Am (e. Muscle Hill), 1.12,3am/1.611.924 kr, ägs och är uppfödd av Anders ”Courant” Ström.

– Imhatra Am hade kanske behövt ett lopp till i kroppen. Hon tränar väldigt bra, men läget är risigt. Skulle det lösa sig har hon förstås fin chans att vinna sitt försök.

Imhatra Am vann årsdebuten, men fick nöja sig med en andraplats i Margaretas Tidiga Unghästserie senast bakom A Perfect Face.

– Hon gjorde det väldigt bra från ett svårt läge.

”Spänner sig i loppen”

I samma försök startar Control Wheel (e. Uncle Lasse), 1.14,2am/158.400 kr, vilken står utan seger efter 18 starter.

– Tyvärr spänner hon sig i loppen, men hon är kraftigt uppåt i jobben. Däremot lär hon få svårt att göra sig gällande här.

Två hästar i samma försök har Stefan Melander också i ett annat uttagningslopp. Uncle Lasse-döttrarna Derated Takeoff, 1.14,3ak/120.700 kr, och Swept Wing, 1.13,1am/235.500 kr, ställs mot varandra.

– Swept Wing är riktigt bra i ordning och hon kanske kan vara tvåa-trea. Derated Takeoff är inte heller så tokig och hon tävlar utan skor för första gången, vilket hon borde vara gynnad av.

”Glöm den starten”

Hard Landing (e. Scarlet Knight), 1.13,4ak/205.700 kr, galopperade bort sig i den senaste starten i ett försök i Breeders Crown på Örebrotravet.

Hard Landing och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Det är bara att glömma den starten och det var inga roliga förutsättningar väderleksmässigt den kvällen. Hard Landing känns bra för dagen, men det blir svårt att vinna. Däremot skulle jag inte bli förvånad om hon tar sig vidare till final.

Perfume (e. Uncle Lasse), 1.13,9am/228.000 kr, har startat sex gånger i år och tagit en andraplats och varit trea vid tre tillfällen.

– Hon lär inte vinna, men kanske kan vara tvåa-trea.

Fyra pokalvinster

Stefan Melander har fina minnen både från Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal. Tre segrar kan han räkna in i Kungapokalen. Han satt själv bakom Lucky Po 1999, 2002 lånade han ut Gigant Neo till Jorma Kontio då Stefan själv var tvåa med Scarlet Knight och tredje triumfen kom genom Volstead och Örjan Kihlström 2015.

Ruby Trap efter segern i Drottning Silvias Pokal. Foto Adam Ström/Stalltz.se

En seger har Stefan Melander som tränare i Drottning Silvias Pokal – samma år som Volstead vann Kungapokalen guidade Johnny Takter Ruby Trap till vinst.

I år får han förlita sig till sina ston i Åbys pokallopp och det är ju inte konstigt eftersom det saknas fyraåriga hingstar i stallet…

***

Fotnot: Stefan Melander har en fyraårig hingst i träning, men USA-födde Swan Hill anmäldes aldrig till Kungapokalen.