Fokustema
Sverigedebut
Läs senare

”Jag har kört 1.12,5/1.600 meter”

Hans G Erikssons fyraåriga USA-import King on the Hill (e. Muscle Hill) gör högintressant Sverigedebut under fredagskvällen.
I ett vanligt snabblopp i Rättvik stöter han på fjolårets vinnare av Fyraåringseliten, Love Matters (e. Explosive Matter).
Av
Emil Persson
King On the Hill (2) ska göra debut på svensk mark under fredagskvällen. Foto Lisa Photo
King On the Hill (2) ska göra debut på svensk mark under fredagskvällen. Foto Lisa Photo

Hans G Erikssons nyförvärv är verkligen spännande stammad. Modern Lantern Kronos (e. Viking Kronos) – helsyster med Going Kronos – blev själv dollarmiljonärska och var tvåa i Hambletonian Oaks.

Med Muscle Hill som pappa skapar det en attraktiv kombination. Intresset för King on the Hills äldre halvbror The Bank (e. Donato Hanover) har varit stort i aveln och även King on the Hill har smugit igång med avelstjänstgöring.
– Jag ansvarar bara för att åka till Västerbo Stuteri där han tappas på sperma och vet inte exakt hur intresset för hans tjänster har varit, men i år har det satts en gräns till 30 märrar. Påverkar inte det här med att han betäcker honom negativt så känns det verkligen spännande att börja tävla igång med honom nu, säger Hans G Eriksson.

King on the Hill fick ihop 162.000 dollar som två- och treåring och hans rekord är 1.10,6. King on the Hill var tidigt ute; han vann försök i Peter Haughton Memorial. Främsta meriterna är andraplatser i New Jersey Sire Stakes-finaler.

Han är väldigt lik sin mamma

Färden över Atlanten tog lite tufft på hästen, men därefter har allt rullat på fint.
– Det är en jäkla fin och spännande häst! Enligt Jimmy Takter så är han väldigt speedig, men jag har inte riktigt testat av det ännu. Han är väldigt lik sin mamma som jag körde mycket i träning. Han är ganska feminin i dragen, men långstegad såsom Going Kronos.

Hur fort har du kört med honom?
– Jag har varit inne på banan två gånger. Först körde jag 1.18 full väg, sedan 1.12,5/1.600 meter.

Men du sade ju att du inte testat av speeden ännu!
– Nej, det har jag inte. Han gick det där jobbet i jämn fart och sprang den tiden väldigt.

Ensam?
– Ja, jag har inte så många fler i stallet som man kan åka ut och köra ett sådant jobb med…

Så, vad förväntar du dig av morgondagen?
– Jag lyssnar mycket på Jimmy Takter. Vi har regelbunden kontakt och han tycker att jag ska ge hästen ett snällt upplägg såhär i första starten för oss. Sedan är meningen att han ska starta i Fyraåringseliten om allt känns bra.

Hur utrustar du hästen?
– Här får han ju inte tävla med hobbles, men det oroar mig inte. När jag körde 1.12,5-jobbet så gick han utan huvudstång så grundtanken är att vi ska köra utan den även nu, men jag tar packar ner den i alla fall så har vi med den om den behövs, avslutar Hans G Eriksson.

King on the Hill vann I sin senaste start, vilken gjordes den 17 december. För Love Matters del avslutades året sämre med två diskvalifikationer.
Daniel Redéns häst gör nu sitt första framträdande sedan den 25 november.

Startlista Lopp 7 Rättvik, fredag
1.640 meter autostart, förstapris: 40.000 kr

  1. Going for Gold Zaz – Nicklas Westerholm
  2. King on the Hill – Hans G Eriksson
  3. Spitcam Jubb – Oskar J Andersson
  4. Conrads Fredrik – Ulf Ohlsson
  5. Cool Keeper – Leif Witasp
  6. Highspeed Call – Niclas Benzon
  7. Love Matters – Örjan Kihlström
  8. Sandrngham Hanover – Katrin K Frick
Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmaning jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.