Fokustema
Inför V75
Läs senare

”Jag har lite feeling”

Tvåa ifjol - vinnare i år?
Cyber Lane tilldrar sig stor uppmärksamhet när han idag gör sin årsdebut i det andra uttagningsloppet till Paralympiatravet.
– Jag har lite feeling att han kommer göra ett bra lopp, men ser en annan konkurrent som värsta motståndaren än vad tipsexperterna och spelarna tycks göra, säger Johan Untersteiner.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane och Johan Untersteiner. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane och Johan Untersteiner. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det är Conrad Lugauers Norton Commander som Untersteiner lyfter fram som den värsta motståndaren. En häst som Cyber Lane har rygg på i starten. Ja, så till vida att inte Untersteiner väljer att försöka följa Stepping Spaceboy som har bricka tre.
– Jag hoppas givetvis komma så långt fram direkt som möjligt, men det är inte helt enkelt att vi tar oss förbi Velvet Gio direkt heller som har bricka nio. Vi får se hur vi hamnar till, men för oss vore det väldigt gynnsamt om Stepping Spaceboy körs i ledningen. Jag hittar personligen inte riktigt den där givna hästen som de ska släppa till, men vi får se hur de tänker, säger Johan Untersteiner.

Att han är tillfreds med sin springare inför återkomsten råder ingen tvekan om.
– Han var tilltänkt för start i Halmstad för tre veckor sedan, men fick stå över då han trampade sig och blödde från en hov. Han blev snabbt bra och har tränat på rejält. Jag är nöjd med hur han känns och tror han kan prestera på en likvärdig nivå som han gjorde i fjolårets årsdebut där jag tycker att han gick bra som tvåa bakom Day Or Night In. Cyber Lane är så bra att jag tror nästan alltid på chans när jag åker ut med honom, säger Johan Untersteiner.

Jag tror därmed inte att de täta starterna ska vara något problem

Ytterligare fyra hästar har han till start inom V75-omgången:
Oliveria (V75-2) är lite på gång, men jag tror inte att hon vinner det här loppet. Elle Titation i samma lopp är en sådan häst jag kan se överraska om hon får ett bra smyglopp och det maxklaffar. Hon ska tävla barfota bak nu för första gången.
Niky Flax (V75-5) var jag nöjd med i lördags och av träningen att döma i veckan så är han bara pigg och glad. Jag tror därmed inte att de täta starterna ska vara något problem och den här gången är jag sugen på att köra i ledningen. Can Lane (V75-5) i samma lopp fick bestämma i ledningen fram tills 600 kvar senast. Då fick han sig en rejäl tryckare och jag tror vi var nere i 1.05-1.06-tempo i 300 meter innan den utvändiga hästen galopperade. Han kändes väldigt stark och jag hade bra känsla även om den hästen stått på benen. Can Lane är ny i klassen och även om jag håller Niky Flax som en hetare chans så tror jag inte att Can Lane gör bort sig här med ett smyglopp, säger Johan Untersteiner.

”Är gärna med en gång till”

Fokustema
Prix de Cornulier
Läs senare

Anna Erixon historisk

Världens största montélopp rids på söndag i Paris.
För första gången sitter en svensk ryttare i sadeln.
Anna Erixon rider Malin Bergströms Galactica.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Malin Bergströms sto Galactica och Anna Erixon . Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Malin Bergströms sto Galactica och Anna Erixon . Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Stochampionatsvinnaren Galactica och Anna Erixon har en övermäktig uppgift på papperet och att ställa några krav på seger – eller en framskjuten placering – är att gå några steg för långt.

Malin Bergström lever just nu drömmen på Grosbois med Galactica och den yngre fuxiga systern Metallica. Foto Mia Törnberg
Malin Bergström och Galactica. Foto Mia Törnberg

Galactica testade kolstybben mot franska montéeliten i Prix du Calvados, men räckte inte till och det var inte mycket att säga om. Med ett lopp innanför västen går hon förhoppningsvis framåt.

Motståndet är tuffast tänkbara för Malin Bergströms Galactica och det andra svenskhoppet Unique Juni. Även om de två senaste årens vinnare av Prix de Cornulier – Bilibili – fått lämna walk over på grund av skada innehåller startlistan flera tunga namn.

Unghäststjärna favorit

Unghäststjärnan Fado du Chene, som vann tre Grupp I-lopp som treåring under sadel, har hittat en ny växel den senaste tiden med segrar i ”uppmjukningsloppen” Prix du Calvados (€130.000) och Prix Joseph Lafosse (€85.000) och blir svårslagen om han håller sig till rätt gångart.

trav, travsport, sulkysport, v75, åby, olympiatravet
Bahia Quesnot och Junior Guelpa. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Vinstrikast i fältet är Bahia Quesnot och Junior Guelpas sto gör sitt första framträdande under sadel sedan 16 november 2017 i Prix de l’Ile d’Oleron (oplacerad). Året innan gjorde hon också en start i monté och hamnade utanför prisbordet i Grupp I-loppet Prix de Vincennes.

Senast Bahia Quesnot tjänade pengar under sadel var som tvåa i Prix Kozyr på Vincennes för sex år sedan. Då reds hon av Matthieu Abrivard och han sitter även i sadeln på söndag på Vincennes.

Två svenska tränarsegrar

Anna Erixon blir första ryttare från Sverige som rider i Prix de Cornulier, som hölls första gången i Paris 1931. Två svenska tränarsegrar har vi sedan tidigare i sadelhästarnas största löpning. Ulf Nordin stod bakom både Voici du Niel 1992 och Magnificent Rodney 2008.

Voici du Niel skrällvann till 75 gånger pengarna med Laurent-Claude Abrivard i sadeln. Han var dessutom svenskägd, Stall Union. Hästens ryttare Laurent-Claude Abrivard blev senare en framgångsrik tränare och står bakom storstjärnan och världsrekordhållaren Bilibili, vinnare av Prix de Cornulier 2019-2020.

Ulf Nordin. Foto: stalltz.se

Startlista:

Prix de Cornulier (€700.000)
Priser: 315.000-175.000-98.000-56.000-35.000-14.000-7.000 euro.
2.700 meter, monté.

Namn (kön/ålder/far) – Ryttare/tränare

 1. Freeman de Houelle (h 6 e. Vigove) – Yoann Lebourgeois/Franck Leblanc
 2. Galactica (s 9 e. Super Photo Kosmos) – Anna Erixon/Malin Bergström
 3. Flicka de Blary (s 6 e. Sam Bourbon) – Camille Levesque/Thomas Levesque
 4. Dynamit Marceaux (s 8 e. Ready Cash) – Christopher Corbineau/Jonathan Groizeau
 5. Flamme du Goutier (s 6 e. Ready Cash) – Antoine Wiels/Thierry Duvaldestin
 6. Crepe de Satin (s 9 e. Le Retour) – Charlène Callico/Stéphane Provoost
 7. Dayana Berry (s 8 e. Scipion du Goutier) – Jean-Yann Ricart/Jean-Michel Bazire
 8. Gladys des Plaines (s 5 e. Opus Viervil) – Mathieu Mottier/Gilles Curens
 9. Jerry Mom (h 8 e. Ready Cash) – David Thomain/Luc Roelens
 10. Unique Juni (s 8 e. Uptown Yankee) – Guillaume Martin/Jörgen Westholm
 11. Daida de Vandel (s 8 e. Real de Lou) – Alexandre Abrivard/Laurent-Claude Abrivard
 12. Carla du Chatelet (s 9 e. Jag de Bellouet) – Francois Lagadeuc/Sébastien Guarato
 13. Etonnant (h 7 e. Timoko) – Anthony Barrier/Richard Westerink
 14. Bilooka du Boscail (s 10 e. Look de Star) – Damien Bonne/Yves Hurel
 15. Etoile de Bruyere (s 7 e. Kenor de Cosse) – Adrien Lamy/Charles Dreux
 16. Fado du Chene (h 6 e. Singalo) – Paul-Philippe Ploquin/Julie Le Mer
 17. Feeling Cash (h 6 e. Ready Cash) – Eric Raffin/Philippe Allaire
 18. Bahia Quesnot (s 10 e. Scipion du Goutier) – Matthieu Abrivard/Junior Guelpa
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Finland starkast i spurten

Avhängd i sista kurvan och ändå lätt vinst.
Finland visade sig från sin bästa sida.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Finland klev ifrån till seger med säkra 3,5 längder för Ulf Ohlsson på Solvalla igår. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Finland klev ifrån till seger med säkra 3,5 längder för Ulf Ohlsson på Solvalla igår. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Ulf Ohlsson snabbstartade till spets med Finland (e. Andover Hall-Random Destiny) i ett sprinterlopp på Solvalla igår, men valde att släppa till frontrunnern Sashay Kemp efter drygt 150 meter.

Väl i ledningen såg allt klappat och klart ut för Sashay Kemp när Rikard N Skoglund ryckte åt sig några längders försprång i sista kurvan, medan Finland hade svårt att haka på i det uppskruvade tempot.

Ut ur slutsvängen fick Riina Rekiläs fyraåriga sto upp ångan och kunde enkelt kliva förbi mitt på upploppet. Segertiden skrevs till 1.14,6a/1.640 meter efter drygt 1.11 sista halvvarvet.

Fakta

Finland

Mörkbrunt sto 4 år e. Andover Hall-Random Destiny e. Ken Warkentin
Rekord: 1.17,8m* – 1.13,7am*
Prissumma: 363.519 kr.
Resultat: 15 st: 4-2-1
Ägare: Riina Rekilä, Finland
Uppfödare: Riina Rekilä, Finland
Tränare: Riina Rekilä (a), Finland
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla

Expandera

För Finland var det tredje segern på Solvalla och det toppstammade stoet har också vunnit ett försök i långa E3 på Örebrotravet i somras.

Nu fick hon öppna året med seger – värd 60.000 kronor – och vi lär få se Andover Hall-dottern mer i Sverige framöver. Hon har anmäld till alla storlopp utom Drottning Silvias Pokal.

Storebror Hambo-favorit

Finland har sina papper i ordning och är halvsyster med storstjärnan Walner (e. Chapter Seven), 1.08,6*/$567.652, vilken var sin kulls bästa travare. Han fick dock lägga tävlingsskorna på hyllan efter tio starter och nio segrar. Under sin korta karriär slog han världsrekord för tvååriga hingstar och valacker på milebana med tiden 1.09,3.

Walner. Foto Stalltz.se

Största segrarna togs i Breeders Crown ($600.000) och Kindergarten Classic ($200.600) som tvååring och efter ha vunnit Stanley Dancer Memorial ($159.000) – sista starten i karriären – på 1.08,6 på sommaren som treåring utmålades han storfavorit till segern i Hambletonian Stakes, men kom aldrig till start där på grund av skada.

Dyrast 725.000 dollar

Ifjol var hans första ettåringar ute på auktion och i USA klubbades 20 hästar bort för 100.000 dollar eller mer. Dyrast var stoet Kadena (u. Mission Brief) som Anders ”Courant” Ström handlade för 725.000 dollar.

I Sverige såldes två miljonhästar – båda ston – efter Walner: Romantic Tile (u. Andie Sophia) och Makeyoumissme Ås (u. Onceinalifetime Ås) för 1,6 respektive en miljon kronor.

Riina Rekilä tränar inte bara Finland, hon är uppfödare och ägare till stoet. För egen del tävlade Reiklä med modern Random Destiny (e. Ken Warkentin-Front Porch Swing), 1.10,6/$691.233, i Kanada.

Random Destiny. Foto New Image Media

Tillsammans vann duon superfinalen i Ontario Sire Stakes Gold (C$300.000), flera försök i OSS Gold (C$130.000) plus finalen i S.B.O.A. Stakes (C$168.383).

Random Destiny är också mor till Elmo Blatch (e. Andover Hall), 1.10,2/$152.917.

Fem svenskfödda avkommor har Finlands mor Random Destiny och en av dem –  Tetrick Wania (e. Muscle Hill) – gick under klubban på Lexington Selected Yearling Sale förra året för 85.000 dollar. Ifjol nedkom Random Destiny med en hingst efter Father Patrick.

Stamtavlan från worldwidepedigree.com
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Villiam-ettåringar i Deauville

Nio svenskfödda på auktion i Deauville. Tv-stjärna bjuder på galameny. Två svenskar i farten på Vincennes idag. Storloppsäsongen igång down under. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Villiam-avkommor säljs i Deauville. Foto Jeannie Karlsson & Stalltz.se
Villiam-avkommor säljs i Deauville. Foto Jeannie Karlsson & Stalltz.se

1 Nästa vecka – den 28 och 29 januari – hålls den stora Prix d’Amérique-auktion inte i Paris, utan i semesterparadiset Deauville i Normandie. Nio svenskfödda travare bjuds ut till försäljning, varav tre ettåringar är fallna efter Villiam.

Haras de Saint Louvent säljer hingsten Monticello (u. Gratinee e. Love You), som katalognummer 57, vars mor är undan Quintessence (e. Sancho Panca), 1.15,3/€27.870.

Monticello är det femåriga stoets första avkomma. Modern Quintessence är en dotter till Plume au Vent (e. Bellino II), 1.16,7/€102.598, vilken har sina främsta avkommor i Ingen (€488.550), Baracolle (€213.093), Falkland (€157.709) och Gaiete (€112.873).

Killiam Fromentro. Foto: Arqana Trot

Ferme des Hutreaux säljer två avkommor efter Villiam. Först ut i ringen – nummer 73 – är stoet Kumla Fromentro (u. Princesse Natacha) och några nummer senare (77) är det dags för hingsten Killiam Fromentro (u. Caryatide e. Ready Cash).

Ostartade Princesse Natacha har nio avkommor med topptrion Blue Grass (e. Ready Cash), 1.13,1/€373.290, Vision Fromentro (e. Ganymede), 1.12,6/€204.174) och Fast Domino (e. Atlas de Joudes), 1.11,0/€172.140.

Killiam Fromentros mor Caryatide är också ostartad och hon har tre avkommor, varav de äldsta är tre år. Mormor Only Passionate (e. Elvis de Rossignol), 1.17,2/€28.320, fick åtta avkommor och bäst ifrån gjorde Ultimate (€140.010).

Övriga svenskfödda avkommor som säljs är äldre starthästar: Caligula (156), Angle of Attack (165), Spickleback Face (173), Mellby Glader (198), Macelleria (271) och Mellby Drake (280).

Förutom ettåringar och tävlingshästar säljs också fölston och delar i avelshingstar. Auktionens stammässigt mest intressanta travare är katalognummer 228. Treåriga stoet Independancia (e Ready Cash), 1.19,1m*/€4.950, inledde sin karriär nyligen med seger och hon är undan storstjärnan Qualita Bourbon (e. Love You), 1.12,3am*/€1.293.050.

Prismässigt lär säkert femårige valacken Gold River (e. Coktail Jet-Riviere Esperance), 1.12,0m*/€100.490, sticka iväg. Han står med tre raka segrar på Vincennes och säljs som nummer 227.

Listan över hästar som säljs i Deauville hittar du här. Första utrop är klockan 13.00 den 28 januari och samma tid gäller också dagen efter.

***

2

Tidigare i veckan damp en inbjudan till Hästgalan 2021 ner i brevlådan. Årets gala blir digital och utan några personer på plats.

Per Skoglund i köket. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

I inbjudan har travet-tv:s frontfigur Per Skoglund komponerat en meny som stjärnkockarna Fredrik Eriksson och Jonas Svensson bjudit honom på nyhetsmorgon i TV4. Många har säkert sett Skoglund smacka i sig en och annan godbit genom årens lopp i tv-rutan.

Menyn ser ut enligt följande:

Förrätt: laxtartar med ramslöks- och jalapenomajonäs samt puffat ris.

Varmrätt: vinbräserade tupplår med ljummen löksallad.

Efterrätt: chokladfondant med thaibasilikaglass.

För den som är intresserad av att tillaga sin egen galamiddag så finns recepten att hämta på koket.se.

***

3 Storloppssäsongen för äldre travare i Australien har redan dragit igång. Den 9 januari vann McLovin (e. Monarchy-Winfield Invasion) och Kate Gath Maori Mile ($50.000) på 1.11,1/1.609 meter. McLovin har vunnit ytterligare ett lopp efteråt och står nu med fyra raka triumfer.

Nästa lördag hålls Dullard Trotters Cup ($50.000) på Tabcorp Park Melton och den 5 februari är det dags för Australiens största lopp. Great Southern Star har samma upplägg som Elitloppet med försök ($50.000) och final ($300.000) samma dag.

***

4 Det har varit en lång och brokig resa, men idag vid Kalmars lunchtävlingar är det dags för tävlingsdebut för Red Red Love (e. Love You) – fem år gammal. Precis som mamma Red Red Red (e. Offshore Dream) sker debuten i Fredrik Perssons regi.

Fredrik Persson och Monark Newmen. Foto Lars Johansson

Red Red Love inledde hos Fredrik Persson, innan hon i början av treåringssäsongen flyttades till Robert Bergh. Någon start blev de inte som treåring, och inte heller som fyraåring när hon togs hem av ägaren och amatörtränaren Stefan Karlsson. I höstas återbördades hon med Fredrik Persson och nu är det alltså dags för tävlingsdebut.

Mamma Red Red Red, 1.11,3am*/1.950.062 kr, tog sin största seger i Derbystoet 2012 och vann som sexåring dessutom lopp på Vincennes. Red Red Love är hennes första avkomma och själv är Red Red Red halvsyster med Derbyvinnaren och fyrfaldige miljonären Beau Mec (e. Jag de Bellouet).

***

5 Två svenska banor är i elden under torsdagen. Kalmar (första start 12.20) inleder med lunchtävlingar, där Conrad Lugauer-tränade Kattis J.Boko (e. Robert Bi) jagar tredje raka segern.

Samma sak gäller för kallblodet Skeie Trym (e. Bork Odin), som funnit sig väl tillrätta hos Gävleamatören Katarina Lekander. Efter galopper de första två starterna för den nya tränaren har en felfri Skeie Tym tagit två raka segrar, båda med Emilia Leo i sulkyn. Ikväll på Bergsåker (första start 18.20) är duon tillbaka på V64.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

6 Vincennes har inte haft tävlingar sedan i måndags, men idag är det dags igen och med två svenskar i farten. Både Björn Goop och Fredrik Wallin har hästar till start.

I Prix d’Erbray (€51.000) för nio- och tioåringar startar Björn Goop Say That Again, medan Fredrik Wallin plockar ut Helio de Fromentel i Prix de Cantin (€33.000) och den fyraårige valacken kommer att köras av Björn Goop. Här är startlistorna till Vincennes tävlingar och dagens High Five-lopp.

***

7 På tal om High Five-loppet så finns det tips att läsa till just det loppet idag på vår sajt. Emil Persson guidar dig igenom loppet som idag är en drabbning för franskfödda femåringar som tillhör skiktet under eliten.

Nytt sedan i söndags är även att du kan spela andelsspel till High Five med Sulkysport. Här finner du såväl tipset som information om hur du klickar dig vidare för att köpa andelar i våra system.