Fokustema
V75 Bergsåker
Läs senare

”Jag har respekt för…”

250.000 kronor väntar vinnaren i finalen för kallbloden på Bergsåker idag.
Så här säger Lars Romtveit och Gunnar Melander om favoriterna.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles vann Elitkampen och två slutade Månprinsen A.M. Idag möts kallblodsstjärnorna på nytt. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles vann Elitkampen och två slutade Månprinsen A.M. Idag möts kallblodsstjärnorna på nytt. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det är jackpot på V75 med 28.223.717 kronor extra i sjurättspotten.

Odd Herakles (V75-4) har verkligen svarade för två bra insatser på sistone, men han har egentligen varit duktig i samtliga lopp i år och förra året. Hästen betäcker ston, men han var fin i onsdagens träning och han verkar tackla loppen och avelsarbetet. Jag har respekt för den långa resan och värmen, men han är rutinerad och van att resa. Odd Herakles är både snabb från start och till slut och det är bra chans att sluta bland de tre främsta. Han har även fin vinstchans även om jag har respekt för Månprinsen och Tangen Haap. Enda ändringen är att vi får använda körspö i Sverige, vilket är ett plus. Speciellt över medeldistans, säger Lars O Romtveit.

Månprinsen A.M. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Månprinsen A.M. (V75-4) gick bra till slut och jag var jättenöjd med honom på Solvalla. Hästen har jobbat fortsatt fint och känns pigg och glad. Drygt en månad mellan loppen passar och jag hoppas kunna få en bra start för att kunna vara nära Odd Herakles när det drar ihop sig. Månprinsen och Odd Herakles höjer sig lite, men det är flera duktiga kallblod där bakom. Inga ändringar, säger Gunnar Melander.

Sulkysports V75-tips.

Startlistor till Bergsåkers tävlingar.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

V75-strykningar

V75-6: 7 Selected News, 8 Zack Bris, 9 Revelation

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Storvinst för Sulkysports V86-system

Hakade Ni på Sulkysports tips till V86 igår?
I så fall – stort grattis!
Sju rätt och 48.845 kronor i vinst blev det på systemförslaget.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sulkysports tipsexpert Emil Persson var minst sagt rätt ute i gårdagskvällens miljonomgång som delades mellan Solvalla och Åby.

I sin tipskrönika i ”Spelstugan” plockade han ut viktiga punkter, favoriter i fara och presenterade förstås ett spelförslag. Två spikar innehöll systemet och både Samson (streckad på 14 procent) och Sidney Celeber (19 procent) presterade som Emil förutsatt, genom att vinna!

Så här löd analyserna om spikarna:

 • Samson (V86-3) har gått felfri i tre av sex starter i Robert Berghs regi och då har det blivit seger varje gång. Som vi läser loppet vinner han starten här då han uppträder stabilt och fint ur volten. Tre varv är inget som bekymrar honom och vi tycker det finns högt spelvärde på Samson i ett jämnstreckat lopp.
 • Sidney Celeber (V86-8) var aningen sämre i Derbykvalet senast på Jägersro och det är möjlgit att långresan satte ner honom en aning. Vi påminner om de toppinsatser han gjort tidigare under året såsom vid andraplatsen bakom Selected News i Örebro i maj eller vid tredjeplatsen i Mantorp bakom Önas Prince och Elegant Ima. Nu går han ner i klass och vi tror att han är en vinnare ånyo ”bara” dödens kan undvikas.

Den enda vinnare som inte fanns streckad på systemet var danske storskrällen Down Town Girl.

Fem sjuor och 100 sexor blev det på systemförslaget på 9.720 rader kostade 2.430 kronor och utdelningen blev 51.275 kronor, eller 48.845 kronor i ren vinst.

För de som köpte andel i Sulkysports system hos Vinna Tillsammans, där varje andel kostade 110 kronor, blev återbetalningen 2.051 kronor per andel.

I lördagens V75-omgång på Färjestad kommer nya chanser att köpa andelar.

Här är länken för att följa Sulkysports andelsspel.

V86-tips: Spiken går ner i klass

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Blir det en selfie, Nancy?

Snabbast tvååringen klar för miljondollar-löpning. Kval till italienska Derbyt med svenskfödda avelshingstar. Norges dyraste ettåring i ny regi. Bygdetrav i Värmland. Och så har ytterligare en kusk nått 11.000 segrar. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nancy Takter och Selfie Queen har blivit uttagna och tävla i Mohawk Million med 500.000 amerikanska dollar till vinnaren. Foto Adam Ström/stalltz.se & Amanda Stephens
Nancy Takter och Selfie Queen har blivit uttagna och tävla i Mohawk Million med 500.000 amerikanska dollar till vinnaren. Foto Adam Ström/stalltz.se & Amanda Stephens
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Snart är det dags för världens enda tvååringslopp med en miljon dollar i samlad prissumma. Den 25 september avgörs Mohawk Million ($1.000.000) på den kanadensiska banan i Campbellville och loppet är speciellt med tanke på att hästägarna köper en lottsedel (100.000 dollar) och kan nyttja vilken häst de vill oavsett om de äger tvååringen eller inte.

King of the North och Mark MacDonald. Foto: Lisa Photo

King of the North (e. Walner) kvalade in på egna meriter eftersom segern i William Wellwood Memorial (C$640.000) gav en friplåt till Mohawk Million.

Vilka motståndarna blir är inte helt klart ännu, men i dagarna har EquineX North America Corp gjort klart med vilka hästar de tänker använda sina två lottsedlar. Det blir till Nancy Takter-tränade stoet Selife Queen (e. Muscle Hill), 1.09,2*/$76.250, och Christopher Beavers segerrike hingst The Mighty Hill (e. What the Hill), 1.12,0*/$213.485, som vunnit fem av sju starter.

***

2 Han är den dyraste ettåringen som sålts på auktion i Norge och har meriter som tvåa i Kriteriet och trea i Derbyt. Idag på Axevallas lunchtävlingar debuterar femårige Te Amo Corazon (e. Trixton), 1.12,0ak/845.908 kr, för sin nye tränare Per Henriksen.

Te Amo Corazon och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Norske storhästägaren Nils Munkhaugen har haft framgångsrika månader med sina kallblod: Dubbla Derbysegrar för Tangen Bork (e. Bork Odin) och norsk Kriterievinst för Tangen Minto (e. Bork Odin) till exempel. Återstår att se om Te Amo Corazon och Per Henriksen kan ordna fler framgångar på varmblodssidan?

Hela 950.000 norska kronor slogs klubban på när Munkhaugen ropade in Te Amo Corazon på Klasselöpsauktionen 2017 och hästen väntar fortfarande på att nå ikapp inköpspriset. Te Amo Corazon har varit runt hos flera tränare innan han landade i Per Henriksens stall: Frode Hamre (Kriteriet), Bo Westergård, Öystein Tjomsland (Derbyt) och tre månader i våras hos Björn Goop.

Senaste starten gjordes Elitloppshelgen där Te Amo Corazon galopperade i ungdomsloppet.

***

3 Axevalla (start 12.20) inleder torsdagen på svensk mark, där huvudbanan är Örebro (start 18.20). Kvällens största lopp är Hästägarpokalen med 70.000 kronor till vinnaren och loppet är enbart öppet för hästar vars ägare/delägare är medlem i Örebro Läns Hästägarförening.

Elva varmblod dyker upp i flerklassloppet, där Juhani Partanen-tränade stayern Västerbo Imtheman (e. Echo) gör comeback efter drygt två månaders uppehåll. Tre segrar på sex starter har det blivit i år.

Everest Sisu. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Övriga kvällsbanor är Bergsåker (start 17.45) och Boden (start 17.50). På Sundsvallsbanan jagar Elisabeth Lundholmn-tränade miljonären Everest Sisu (e. Muscle Hill) tredje raka segern tillsammans med Jessica Sidbäck, medan Derbyfyran från 2019, Global Wise Guy (e. S.J.’s Caviar) i ett långlopp gör tredje starten efter nästan årslångt uppehåll för sin färska tränare Katariina Palomäki. En tredjeplats har det blivit som bäst i nya regin.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar. 

***

4 Under två dagar ska nästa generations proffstränare fostras på Solvalla och på schemat står bland annat antidopnings- och smittskydd, tävlingsreglemente, påföljdssystem, utrustningsbestämmelser, hästägaren, marknadsföring, den svenska sport- och spelmodellen samt information från Svensk Travsport.

Staffan Lind med en framgångsrik karriär som tränare i USA är en av deltagarna på ST:s proffstränarkurs. Foto Adam Ström/stalltz.se

Den förberedande proffstränarkursen har lockat flera deltagare: Anna Rogell, Emma Johansson, Hanna Forslin, Jenny Wästerhed, Katariina Palomäki, Lina Tallberger, Lisa Skogh, Marcus Schön, Maria T Karlsson, Sandra Eriksson och Viktor Flink Ideborn.

Under rubriken ”utländska tränare” hittar vi namn som Benny Christensen, Jonna Irri, Ole Gjerlev Nielsen, Roni Paldan och Staffan Lind.

***

5 Bygdetrav är ett populärt inslag, men som så mycket annat i världen fått stå tillbaka för covid-19. Nu börjar tävlingarna komma igång igen och på söndag arrangerar Järnskogs Trafvarsällskap bygdetrav i Arvika.

Järnskogs Trafvarsällskap bildades 1895 av riksdagsmannen Olof Olsson som också var med och startade Nordmarkens Travsällskap. I programmet till söndagens tävlingar berättas bland annat att det var Nässjöns is som var skådeplatsen från början, men redan 1903 kördes de första tävlingarna på land eftersom sällskapet ville tävla året om.

I mitten av 1980-talet hölls de sista loppen på Nässjön och sedan dess arrangeras Järnskogs Trafvarsällskap ett årligt bygdetrav på Arvikas travbana.

Programmet till söndagens tävlingar kan ses här!

***

6

George Napolitano Jr, 55 år, blev den elfte kusken att komma upp i 11.000 segrar i Nordamerika – i Norden är Jorma Kontio den enda kusk som vunnit över 11.000 lopp och det skedde den december 2019.

George Napolitano Jr.

”Geo” Napolitano Jr. satte dit jubileumssegern – Captain Romance – på hemmabanan Pocono Downs och där har han 14 kuskchampionat och dessutom varit vinstrikaste tränare vid fem olika tillfällen.

Karriären inleddes 1992 och på 51.394 starter har det blivit 11.000 vinster och 99.436.135 dollar inkört. Sitt bästa år hade ”Geo” 2015 med 834 vinster och drygt 8,5 miljoner inkört.

Som tränare har det blivit 1.656 segrar på 6.828 starter, men den karriären lade Napolitano Jr. på hyllan redan 2007…

Kuskar i Nordamerika som vunnit 10.000 lopp eller fler:

Körsven – Segrar

 1. Dave Palone – 19.681
 2. Tony Morgan – 16.883
 3. Herve Filion* – 15.183
 4. Cat Manzi* – 14.812
 5. David Miller – 13.454
 6. Aaron Merriman – 13.244
 7. Tim Tetrick – 12.380
 8. Dave Magee* – 11.869
 9. Bill Parker Jr. – 11.314
 10. George Brennan – 11.066
 11. Walter Case Jr. – 11.052
 12. George Napolitano Jr. – 11.000
 13. Wally Hennessey – 10.992
 14. John Campbell* – 10.667
 15. Kevin Wallis – 10.436
 16. Mike Lachance* – 10.422
 17. Peter Wrenn – 10.390
 18. Brian Sears – 10.290

Fotnot: *karriären är avslutad. Statistiken gäller per den 13 september 2021.

***

7 Kval till det italienska Derbyt (€16.500) och Oaks del Trotto (€16.500) för treåringar avgörs på lördag på Capannelle-banan i Rom och det står åtta finalplatser på spel i såväl Derbyt som i det italienska Stochampionatet. De två främsta från varje försök går vidare till finalerna den 10 oktober.

Readly Express och Inga Perk. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Readly Express har tre avkommor till start i italienska Derbykvalen. Foto Adam Ström/Stalltz.se

I Derbyt tävlas det över distansen 2.100 meter, medan stona gör upp över sprinterdistans.

Klara för final i Derbyt är Capital Mail (e. Nad Al Sheba), Chuky Roc (e. Nad Al Sheba), Canto dei Venti (e. Mago d’Amore) och Callmethebreeze (e. Trixton).

Finalklara i stoklassen är kvartetten Calenita (e. Oreste), Caramel Club (e. The Bank), Cash Bank Bigi (e. The Bank) och Chloe Bar (e. Love You).

Startlistor:

Italienskt Derby (€16.500)
2.100 meter, autostart.
Försök I:

 1. Corazon Bar (e. Oropuro Bar)
 2. Caio Titus Bond (e. Varenne)
 3. Chronos Lux (e. Maharajah)
 4. Cronos Degli Dei (e. Ready Cash)
 5. Ceres Prav (e. Crazed)
 6. Casteggio (e. Varenne)
 7. Crocus (e. Oropuro Bar)

Försök II:

 1. Cobra Killer Gar (e. Readly Express)
 2. Cash Wind (e. Ready Cash)
 3. Colibri’ Jet (e. Readly Express)
 4. Catman di Celle (e. Bold Eagle)
 5. Cosmo Spritz (e. Igor Font)
 6. Cocco Bfc (e. Varenne)
 7. Cash Fas (e. Exploit Caf)

Försök III:

 1. Condor Pasa Gar (e. Readly Express)
 2. Charmant de Zack (e. Vivid Wise As)
 3. Carlomagno d’Esi (e. Love You)
 4. Chrono Ek (e. Varenne)
 5. Croizeross (e. Ganymede)
 6. Cash Top (e. Ready Cash)

Försök IV:

 1. Cobalto di No (e. Nad Al Sheba)
 2. Caos (e. Vivid Wise As)
 3. Company Sm (e. Napoleon Bar)
 4. Colbert Wf (e. Varenne)
 5. Cash Maker (e. Donato Hanover)
 6. Cresus di Poggio (e. Muscle Hill)

Oaks del Trotto (€16.500)
1.640 meter, autostart.
Försök I:

 1. Carolyn Frances (e. Russel November)
 2. Cilesia Pit (e. Timoko)
 3. Criss Cross (e. Nad Al Sheba)
 4. Celine di Celle (e. Love You)
 5. Cleopatra Caf (e. Love You)
 6. Credit Cash As (e. Readly Express)
 7. Caterina (e. Oropuro Bar)

Försök II:

 1. Charlotte Gar (e. Wishing Stone)
 2. Crystal Pan (e. Ideale Luis)
 3. Candy Bar (e. Love You)
 4. Calypso di Poggio (e. Ready Cash)
 5. Calypso Degli Dei (e. Ready Cash)
 6. Cher Ek (e. Nad Al Sheba)
 7. Cahtrinelle (e. Filipp Roc)

Försök III:

 1. Chanel dei Veltri (e. Varenne)
 2. Cleopatra All (e. Varenne)
 3. Collier (e. Maharajah)
 4. Coco Chanel (e. Bold Eagle)
 5. Compilation (e. Napoleon Bar)
 6. Cherie Vit (e. Crazed)
 7. Coco Chanel Effe (e. Love You)

Försök IV:

 1. Clelila d’Arc (e. Vivid Wise As)
 2. Capiroska Font (e. Oropuro Bar)
 3. Candy Oro Fas (e. Oropuro Bar)
 4. Clarissa (e. Exploit Caf)
 5. Chance Ek (e. Nad Al Sheba)
 6. Crystal Rl (e. Ganymede)
 7. Cardenas Baba (e. From Above)
Fokustema
Bergsåker
Läs senare

V86: ”Då har hon toppchans”

Diederik Meilink skräder inte orden när onsdagens V86-häst Katri P.Boko kommer på tal.
– Jag skulle inte göra långresan till Bergsåker om jag inte trodde att hon hävdar sig jättebra i det här gänget, säger Solvallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Diederik Meilink ser fram emot onsdagens lopp på Bergsåker. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Diederik Meilink ser fram emot onsdagens lopp på Bergsåker. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det tog nära nog halvvägs in i fyraåringssäsongen innan Katri P.Boko (e. Zola Boko) började starta, men av karriärens inledning att döma har hon varit värd att vänta på.
Två segrar har hon räknat hem och lika många andraplatser på fyra försök. I senaste starten rekordsänkte hon med 2,3 sekunder då hon spurtade hem ett sprinterlopp på Sundbyholm på starka 1.13,6a/1.640 meter.
– Det har bara varit en positiv inledning på karriären. Hon fick tre lopp i dödens att börja med lite oturligt. Senast fick hon gå i ryggar för första gången och jag tycker att hon avgjorde snyggt. Tidigare har hon kunnat vara lite stänkrädd när hon gått i ryggar, men av det såg jag ingenting i Eskilstuna, säger Meilink.

I onsdagens lopp ska Katri P.Boko inleda från spår sju bakom vingen, men det har hon nästan fått träna på. I autodebuten hade hon nämligen bricka åtta och öppnade riktigt snabbt, men blev uppfångad.
– Hon kan nog öppna om man vill, men jag tycker inte att Andreas Lövdal behöver ladda här. Det gäller att ta henne felfritt och ta det som det blir helt enkelt; då tror jag att hon har toppchans.

Det märks att du gillar hästen, du säger toppchans?
– Jag skulle inte åka till Bergsåker annars. Jag tycker att hon hävdar sig jättebra i gänget.

”Otroligt olika”

Meilink har fått bekanta sig med blodslinjen sedan tidigare. Modern Fox Valley Lover (e. Vaporize) är även mor till Reverend Wine (e. Pastor Stephen) 1.12,7ak/1.528.800 kr vars karriär innehållit tre STL-segrar hos Meilink.
– Men de är otroligt olika. Den här är pytteliten, medan Reverend är ganska rejäl. I Katri är det mer humör och envishet.

Reverend Wine med tränaren Diederik Meilink. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vad det gäller just Reverend Wine tycks inte prognoserna vara alltför ljusa. Hästen har inte synts till i tävlingssammanhang sedan december i fjol.
– Han fick en fraktur i kotbenet och har gått på bete över sommaren. Jag tror inte det funkar tyvärr i den höga klassen han är att komma tillbaka; det ser mörkt ut.

Desto mer uppåt är Meilink om den totala tillvaron på Taxinge gård som han hyr av Uppsala Akademiförvaltning. Meilinks uppgift är – kort och gott – att förvalta gården.
– Jag har tillsammans med Uppsala Akademiförvaltning renoverat samtliga stall och rasthagar. Banan kommer dessutom bli i toppskick då vi lägger på nytt material under hösten.

Nya planer

Meilink hyr ut boxarna och har idag tre kunder i form av Jarno Koskela, Alexander Nilsson samt Kai P Jussila. Det står 20 boxar tomma, men den saken tror han sig snart kunna ändra på.
– Jag vet hur tufft det är i trav-Sverige idag. Dels finns det de som vill flytta, men sitter kvar på kontrakt. Att hyra 20 boxar á 2.000 kr/boxen är en stor kostnad för en mindre tränare. Jag ligger i samtal med Solvalla och Sundbyholm om att förlägga en viss del av travskoleverksamheten till Taxinge och då tänker jag gymnasium och travskola för äldre människor. Börjar man med travet är det svårt om man inte har egen gård, egen transport med mera. Här kan vi sy ihop ett paket som underlättar väldigt mycket för den som vill dra igång, jag tänker lite likt det hästhotell man har på Axevalla.

Fakta

MEILINK OM TAXINGE

Här på Taxinge finns en milebana vilket är ovanligt. Det är en superfin bana som dessutom är 15 meter bred. Vi har en fantastisk skogsslinga som är kuperad på sex kilometer. Dessutom finns en backe på 1.500 meter som går i två olika stigningar. Vissa kör hela vägen, andra från mitten och så finns det en sandrakbana på 700 meter. Här har många framgångsrika hästar formats under åren och Taxinge ligger naturskönt intill Mälaren. Dessutom behöver ingen gå hungrig med Taxinge Slott tätt intill”.

Expandera

För fem år sedan kom Meilink till Taxinge och idag ser tillvaron totalt annorlunda ut än vad som var fallet i det skedet.
– Jag började med ett tiohästarsstall där jag hade fyra hästar till en början. Det kanske är några som glömt bort det, men jag var ifrån travet ett par år då jag hade problem med diskbrock. Jag hade licens, men tränade inga hästar åt någon annan. Idag har verksamheten växt och jag har 16 hästar samtidigt som jag sköter om gården här och alla banor. Det är mycket jobb, men det är värt det när man får det som man vill ha det och dessutom kan anpassa för andra kunder, avslutar Diederik Meilink.