Fokustema
Banveterinären om Ylva Li Karma
Läs senare

”Jag kollade hästen direkt”

Östersundstravets banveterinär Tony Zäll vill poängtera att han undersökte Ylva Li Karma när hon gått omkull i Derbystoet i onsdags.
– Det skulle varit tjänstefel om jag som banveterinär inte tagit hand om, och kollat upp, en häst som gått omkull på banan, säger han.
Av
Lars G Dahlgren

Anledningen till att banveterinären vill klargöra detta är ett uttalande av Ylva Li Karmas tränare Malin Löfgren på sulkysport.se igår: ”Nu så här i efterhand kom vi på att det var lite konstigt att banveterinären inte kom och kollade till henne. Det borde väl ha gjorts, är inte det rutin när hästar gått omkull så här på banan? Å andra sidan var Ylva Li Karma precis som vanligt, så vi tänkte inte heller på att gå och kontakta veterinären.”

– Malin säger att hon var förvånad att jag inte kom och såg till hennes häst senare under kvällen, på stallbacken. Det hade jag gjort om jag bedömt att det behövts. Men efter att ha kontrollerat Ylva Li Karma först när hon låg ner, och sedan när hon rest sig, och utifrån hur hon var när hon gick tillbaka till stallbacken, bedömde jag att hon var oskadad. Om det funnits misstanke om att så inte varit fallit hade jag förstås följt upp henne senare under kvällen. Dessutom: om något inte verkat stå rätt till med hästen förutsätter jag att Malin tagit kontakt med mig, säger Tony Zäll.

Han poängterar att han var en av de första på plats runt Ylva Li Karma när hon gått omkull.

– När sådant händer kastar man sig i bilen och åker dit direkt. Jag var där före både Malin och hennes syster Moa. Att inte ge fullt fokus åt en häst som gått omkull i ett lopp är helt främmande för mig, det skulle vara tjänstefel som banveterinär att vara nonchalant i en sådan situation, säger Tony Zäll.

 

”Jag var säker på att hon var död”

Fokustema
Paris
Läs senare

Rushmore Face bäst av svenskarna

Fem svensktränade hästar startade i Prix Melusina (€35.000) på Vincennes ikväll och bäst gick det för Adrian Kolgjinis Rushmore Face.
Av
Pär Gustafsson

Minnestads El Paso, som tränas av Dennis Palmqvist, spetsade i händerna på Björn Goop i Frankrike-debuten. Första halvan travades i 1.14-temp, men in på upploppet var sexåringen slagen. Loic Peschets Domino Dream (e. Blue Dream) spurtade till lätt seger på 1.13,5a/2.100 meter och tjänade 15.750 euro. Hästen kördes av Yoann Lebourgeois.

Tvåa slutade Giovanni Bianco (e. Armbro Embellish) och Jules van den Putte Jr efter resa i mestadels rygg ledaren. Bäst av de svensktränade hästarna blev Adrian Kolgjinis Rushmore Face (e. Joke Face), som inledde i dödens och kom tillbaka starkt över upploppet i händerna på Dominik Locqueneux. Han noterade 1.13,9 och tredjepriset var värt 4.900 euro.

Femma blev Jörgen Westholm-tränade Flash Hammering, han tjänade 1.750 euro. Sju slutade stallkamraten Diaghilev, som fick 350 euro. Minnestads El Paso och Pasi Aikios Uppohoppa gick lottlösa.

”Jag blir förbannad varje gång”

Fokustema
Syrakusa
Läs senare

Orsi Mangelli-trea på Sicilien

På Syrakusas 1.400-metersbana avgjordes treåringsloppet Gran Premio Mediterraneo (€40.040) idag och längsta strået drog Aramis Ek för Alessandro Gocciadoro.
Av
Claes Freidenvall
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Aramis Ek (e. Nad Al Sheba-Freedom Ek) segrade på 1.13,1a/1.600 meter och bakom Alessandro Gocciadoros travare slutade Antony Leone (e. Libeccio Grif) tvåa och Akela Pal Ferm (e. Maharajah) trea på 1.13,2 respektive 1.13,4.

Aramis Ek håller undan till seger.

Ledande Akela Pal Ferm, skuggad av Americo Jet, hade 30 meter ner till Aramis Ek på sista bortre långsidan, men efter ha öppnat första kilometern på 1.13,5 började Aramis Ek hämta in meter för meter. På upploppet avgjorde Aramis Ek säkert mot ledande Akela Pal Ferm och höll också undan för duktigt spurtande Antony Leone.

Vinnarens mor Freedom Ek (e. Bon Vivant), 1.14,9/€19.855, är helsyster med duon Caballero, 1.14,6/€162.572, och Diuk Ek, 1.14,5*/€82.590.

Själv har Freedom Ek varit framgångsrik med avkommor som Gran Criterium-trean Zelante Ek (e. Saxo de Vandel), 1.13,4/€83.847, Pinky Ek (e. Varenne), 1.13,5/€55.366, Skylark Ek (e. Everest Ås), 1.13,9/€48.850, och Ubi Ek (e. Varenne), 1.13,3*/€40.754.

Aramis Ek har fått ihop drygt 90.000 euro och dagens seger i Gran Premio Mediterraneo är hans första GP-triumf. Totalt har det blivit sex vinster på 20:e starter i karriären.

Fokustema
Österrike
Läs senare

Framgångsrik uppfödare ur tiden

Österrikes mest framstående uppfödare under 2000-talet Johann Hochstaffi – mannen bakom Venus-hästarna – har gått ur tiden. Han dog igår 77 år gammal.
Av
Claes Freidenvall

De senaste elva åren har Johann Hochstaffi varit ledande uppfödare i Österrike. Nu kommer hans son Andreas se till att verksamheten i Ledenice, nära gränsen till Tjeckien, fortsätter att drivas.

Johann Hochstaffi.

Förra året drog Johann Hochstaffi in 48.394 euro i uppfödarpremier i Österrike, medan tvåan Alois Moser kom upp i 5.484 euro.

Bland många av Johann Hochstaffis uppfödningar ska Xea Venus (e. Charmy Skeeter-Xea Lobell), 1.11,4/€247.563, nämnas i första hand. Hon är Österrikes vinstrikaste och snabbaste sto genom tiderna med vinst i Stoderbyt och flera andra unghästlöpningar av rang i sitt hemland, men också en vinnare på Vincennes i Prix Titania.