Fokustema
V75 Solvalla
Läs senare

”Jag kunde kört ett varv till”

En uppvisning som hette duga! Magic Cash vann klass II-finalen på Solvalla idag på starka 1.13,1a/2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Magic Cash imponerade stort för Jorma Kontio från dödens. Foto Mia Törnberg
Magic Cash imponerade stort för Jorma Kontio från dödens. Foto Mia Törnberg

– Det fanns mycket krafter kvar och jag kunde kört ett varv till, sade Jorma Kontio.

Timo Nurmos-tränade Magic Cash (e. Ready Cash-Icy Shadow) landade utvändigt om ledande Terminator Face dryga varvet från mål, rundade till täten 500 kvar och försvann sedan ifrån till en överlägsen seger. Vinstmarginalen skrevs till hela 6,5 längder!

Fakta

V75 Solvalla

Rätt V75-rad:

8-11-2-14-6-6-1

Utdelning:

Sju rätt: 24.560 kr.
Sex rätt: 294 kr.
Fem rätt: 35 kr.

Omsättning: 83.805.688 kr.

Expandera

– Ifjol hade Magic Cash mycket otur, men nu verkar hästen ha hittat formen även om han fortfarande är lite känslig i munnen. Magic Cash är en häst med mycket hög kapacitet, sade Jorma Kontio, som fick hoppa in som reserv för ryggskadade Örjan Kihlström

Örjan fick se ytterligare två hästar vinna inom V75 som han egentligen skulle ha kört. Ulf Ohlsson hoppade upp bakom Double Exposure (e. Donato Hanover-K.D. Girl) i V75-öppningen.

Loppet blev ett prov helt utan värde sedan Erik Adielsson och In Toto Sund lämnat över taktpinnen till stallkamraten varvet från mål trots att öppningen inte var snabbare än 1.11,8 första 500 meterna.

Double Exposure. Foto Mia Törnberg

Väl i spets gick Ulf Ohlsson bestämma som han ville bakom Daniel Redéns häst och första kilometern avverkades efter 1.13,7. Därmed var mycket vunnet och på upploppet gick Double Exposure enkelt ifrån på 1.12,4a/1.640 meter före Shadow Gar och vinnarhålets In Toto Sund efter 1.09,5 sista halvvarvet.

– Det blev inte mycket till lopp och det var väl skönt för henne eftersom säsongen är lång. Double Exposure var underbar att köra och det fanns mycket krafter kvar, deklarerade Ulf Ohlsson.

Ytterligare en seger gick Örjan Kihlström ”miste” om sedan Kenneth Haugstad spurtat till seger med Roger Walmanns Odessa Celeber (e. Cantab Hall-Amanda Celeber) i finalen i Diamantstoet.

– En mycket skön seger. Odessa Celeber har visat att hon är på väg uppåt i form och idag fick hon ett perfekt lopp. Det var bara att tacka och ta emot, sade Kenneth Haugstad.

”Lunkade 1.12-tid i dödens”

En grym insats svarade Tina Lisells Perfect Dynamite (e. So Perfect-La Rapide Celine) för från dödens. Han plockade inte bara ner ledande Legend Brodde utan hade dessutom krafter kvar för att svara ut Illuminati (trea) och Adiago Trot (tvåa) i spurten. Perfect Dynamite krigade storstilat till seger på 1.12,5a/2.140 meter.

– En fantastiskt fin häst! Förhoppningen var att komma till ledningen, men jag var nästan lika nöjd med att sitta utvändigt. En stark och rejäl häst som lunkade en 1.12-tid i dödens, betygsatte Rikard N Skoglund.

Ensam på plan var också italienske Vlad del Ronco (e. Iulius del Ronco-d’Amour la Vie) i klass I-finalen sedan Erik Adielsson kört fram i dödens varvet från mål. Ledande Thriller N.P. var slagen vid ingången till upploppet och Vlad del Ronco vann enkelt på 1.12,9a/2.140 meter efter 1.11,5 sista kilometern.

– Orkesmässigt var han bättre idag än när jag körde honom senast, men han hade lite problem med travet. En väldigt bra häst som har en femstjärning inställning. Jag behöll norsken i mål, sade Erik Adielsson.

Klar för Olympiatravet

Milligan’s School (e. Yankee Glide-Tori Ann) och Ulf Eriksson jagade ifatt undflyende Handsome Brad och fångade in Ulf Stenströmers häst kort före mål på 1.11,6a/2.140 meter i C.Th. Ericssons Memorial. Loppet var också final i gulddivisionen och ett kval till Olympiatravet, värderat till 400.000 kronor.

– Milligan’s School är en riktig krigare som bara borrar ner sig. Nu väntade jag med att gå till attack 800 meter före mål och 500 kvar tryckte jag till. Han kämpade storstilat in i mål, sade Ulf Eriksson om Stefan Melanders travare.

Imponerade från spets

Magnus Dahléns Velvet Gio (e. Nad Al Sheba-Mind Wise As) imponerade stort från spets i V75-avslutningen och det var sannerligen ingen enkel väg till vinst; första 500 meterna travades efter 1.08,7 och varvet på 1.11,3.

Trots det kunde Carl Johan Jepson rycka åt sig några längders försprång vid ingången till upploppet och vinna på strålande 1.11,6a/2.140 meter.

– En jättefin häst som fick öppna tufft första varvet. En otrolig kämpe, sade tränare Magnus Dahlén, och Carl Johan Jepson fortsatte:

– Velvet Gio kändes så fin och det var bara att gasa!

Fotnot: Örjan Kihlström var också uppsatt bakom Fort Knox som vann ett av loppen i Margaretas Tidiga Unghästserie och därmed ”tappade” han fyra vinnare.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ska det klias på ryggen igen?

I samband med Hall of Fame-dagarna i Årjäng hålls en paneldiskussion under temat ”hur skapar vi optimism och framtidstro i en tid då hästpopulationen och antal aktiva minskar samtidigt som vi ser en markant nedgång i spel på trav/galopp både i Norge och Sverige?
Av
Claes Freidenvall

Viktiga eller rättare sagt essentiella frågor när travsporten haltar fram på kryckor i flera olika sammanhang och då talar vi inte bara om starttider för V75 eller delade V86-omgångar på onsdagar.

Vissa problemställningar inom Svensk Travsport har varit kända länge, men det är frågor som ingen velat/vågat (stryk det som önskas) ta tag i. Frågor som gärna sopats under matten, men som inte längre går att dölja. Många gånger hinner verkligheten ifatt även om det kan ta tid ibland…

Oftast är det mycket bättre att ta tag i problem på ett tidigt stadium, men det har aldrig varit Svensk Travsports starkaste sida. Den som har en annan åsikt än den ST:s höjdare torgför är inte längre välkommen i familjen. Lika duktiga i det sammanhanget har ATG varit i decennier. Det gäller ju att hålla ihop ”familjen”. Den familj som bara känns löjligare och löjligare för varje dag som går…

Några överraskande namn – i alla fall inte för undertecknad – går inte att finna i panelen i Årjäng och det var kanske inte heller att vänta?

Inbjudna gäster – eller paneldeltgare om ni så vill – är ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, DNT:s dito, Knut Weum, Svein Morten Buer, generalsekreterare DNT, Harald Dörum, Norsk Rikstoto och Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport.

Hur tänkte ni här? Hur ska det överhuvudtaget skapas någon spänst eller ifrågasättande i en debatt om det inte finns oliktänkande personer i panelen? Jag hade gärna sett att ST och Det Norske Travselskap plockat med några av sina allra största kritiker.

Lite mer jävla anamma hade inte skadat i en tid som denna!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.