Fokustema
Prix d'Amérique
Läs senare

”Jag litade på hästen”

PARIS. Readly Express var slagen, nerspeedad, av Bold Eagle, men kontrade till vinst.
– Jag litade på hästen, att han inte skulle ge sig. Och han kom ju tillbaka, sade Timo Nurmos.
Av
Lars G Dahlgren
Timo Nurmos, Readly Express och Inga Perk efter segern i Prix d'Amérique ifjol. Med 496.800 euro blev han den vinstrikaste svenskfödde travaren i Frankrike ifjol. Foto Mia Törnberg
Timo Nurmos, Readly Express och Inga Perk efter segern i Prix d'Amérique ifjol. Med 496.800 euro blev han den vinstrikaste svenskfödde travaren i Frankrike ifjol. Foto Mia Törnberg

Björn Goop kunde inte hålla tårarna tillbaka när han samlade upp Readly Express och samlade ihop sig själv efter att den svenske sexåringen kontrat ut titelförsvararen Bold Eagle på tangerade löpningsrekordet 1.11,2/2.700 meter. Timo Nurmos dansade,sprang, kramades, med allt och alla som mötte honom ute på banan efter en seger som både var enormt stor – den går in bland svensk travsports största – och enormt känslosam.

Det var en oändlig mängd dramatik och upp- och ner-turer innan det stod klart att Readly Express förnekat Bold Eagles dennes tredje raka Prix d’Amérique-seger. Först en massa besvärligheter med startproceduren innan loppet kom iväg och sedan fick Readly Express bjuda svåraste konkurrenten Bold Eagle draghjälp fram till upploppet.
– Om jag blev nervös av att det strulade med starten? Nej, varför skulle jag bli det? Jag blir inte nervös och Björn hade ju kontroll på det, sade Timo Nurmos.

 

Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg

 

Readly Express fick göra jobbet och dra fram Biold Eagle genom sista kurvan. Bold Eagle kopplade också lite grepp.
– Men jag gav inte upp. Readly Express kämpar och ger allt. Det fick han göra idag, sade Timo Nurmos.

Efter värmningen var dessutom Björn Goop lite orolig.
– Ja, han tyckte Readly Express kändes lite loj. Det blev jag glad för. För mig var det tecknet på att Readly Express var på topp. Han ska vara lugn och loj i den värmningen, då är han som bäst. Men det är ju inte så lätt för Björn att veta, han hart ju kört Readly Express så få gånger, sade Timo Nurmos.

Timo framhåller också att Readly Express var den minst rutinerade hästen i fältet,
– Ja, han har ju bara gjort 25 starter. Det är en otrolig prestation att vinna Prix d’Amerique med så få lopp i kroppen. Tänk så bra han ski bli när han gjort 50 starter! Att det inte blev löpningsrekord ger oss också något att komma tillbaka och försöka slå nästa år, skrattade Timo Nurmos.

Ägare Rolf Andersson med Björn Goop efter segern. Foto Mia Törnberg

Ägaren Rolf Andersson hade ett stort sällskap släktingar och vännner på plats i Paris, ett 20-tal, och har varit ”förstörd hela veckan” av nervositet.
– Jag är otroligt stolt och glad, och vilket jobb de gjort, Timo, Inga (Perk, skötaren, reds.anm,) och Björn. Du ser att jag har på mig Derbykavajen va? Den har jag haft sedan vi kom hit igår och jag valde den för att hedra svensk travsport. Den svenskfödda hästen vann Prix d’Amérique, det är väl det som är rubriken? sade Rolf och fortsatte:
– Bästa hästen vann, ingen kan väl säga något annat. Björn Goop hade en plan och följde den. Fast han hade inte talat om den för någon. Björn visade tydligt i starten hur han tänkt sig att köra loppet och höll sig till den.

Men han var inte lika lycklig över hur loppet utvecklade sig.
– Nej, att få Bold Eagle i rygg var väl inget önskescenario. Det som avgjorde var Readly Express löpärlighet. Han skulle bara vinna. Kanske var det trots allt så att en del av Bold Eagles vilja blev kvar på Solvalla när han vann Elitloppsförsöket på 1.08,4, sade Rolf Andersson.

Fokustema
V86 Solvalla/Bergsåker
Läs senare

Gamla kämpar gjorde upp

Två gamla härliga kämpar gjorde upp om segern i Solvallas snabblopp. Tioårige Star Advisor Joli och elvaårige On Track Piraten.
Av
Lars G Dahlgren
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN

Star Advisor Joli (e. Look de Star – Rocco’s Advice) rev för André Eklundh sin vana trogen åt sig ledningen när han hade ett bra startspår i Solvallas snabblopp och stannande där in i mål till sin femte årsseger på tio starter. Sofia Aronssons tioårige fux höll undan för On Track Piraten, vilken sista varvet gick utvändigt ledaren, på 1.13,3a/2.140.

Fakta

Star Advisor Joli

valack tio år Look de Star – Rocco’s Advice e. Malabar Man
101 st: 39–13–15
Rekord: 1.14,8m – 1.10,7ak
Insprunget: 3.093,718 kr
Uppfödare: Lisa & Jonathan Blomqvist.
Ägare: Stall B-laget – Easy.
Tränare: Sofia Aronsson, Axevalla.
Körsven: André Eklundh, Åby.
Skötare: Ellen Johansson

Expandera

– Star Advisor Joli är en underbar häst som älskar att springa fast han är tio år och idag gjorde sin 101:a start. 100 kvar kändes det klart, men han vet var mållinjen är och fuskar gärna lite sista biten, så han slog av på takten, sade André Eklundh.

Huvudloppet för kvällen kördes på Bergsåker, finalen i Norrlands Elisterie för ston med 150.000 kronor i förstapris. 77-oddsaren Texan Rose (e. Text Me – Niji Seahouse) avgjorde på kortspeed från rygg ledaren på 1.14,6/2.140. Anders Wallin tränar vinnaren.

Fakta

Texan Rose

sto fem år e. Text Me – Niji Seahouse e. Pine Chip
58 st: 7–1–8
Rekord: 1.14,2k* – 1.13,8ak
Uppfödare och ägare: Lars Nyh, Ljustorp
Tränare: Anders Wallin, Bergsåker
Körsven: Henrik Svensson, Bergsåker
Skötare: Cajsa Buhlér

Expandera

– Anders sa att hon var fint i ordning. Det var tryck i benen både från start och till slut. Jag fick den rygg jag ville ha, Peak Chimney, och hoppades att Ulf Ohlsson skulle köra undan vad som gick sista varvet i leningen, och det gjorde han, sade Henrik Svensson som körde Texan Rose för första gången.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
1–3–12–10–4–4–3–10
Utdelning:
Åtta rätt: jackpot
Sju rätt: 49.437 kr
Sex rätt:1.252 kr
Omsättning: 24.701.209 kr

Expandera

Dragon Starfly (e. Juliano Star – Elles W.Lolita) var tufft anmäld söndag-onsdag och efter fem raka galopper har det blivit två raka vinster i snabb följd. Micael Melander körde fram utvändigt ledaren ledaren med Robert Bergh-hästen som vann på 1.15,7a/2.140.

Kvällens bästa prestation stod treårige Surf’n Turf för. Sonen till Scarlet Knight och Classic Queen pullade elakt utvändigt ledaren för Örjan Kihlström men hade ändå tillräckligt med luft i lungorna för att sticka undan på 1.12,3a/1,640. Andra raka segern för den Catarina Lundström-tränade hästen som i somras var i final i korta E3.

 

 

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Say That Again spräckte nollan

En perfekt resa i andra utvändigt större delen av loppet banade vägen för Björn Goop-tränade Say That Again i Prix du Cafe du Commerce de Forges Les E (€30.000) i Mauquenchy idag.
Av
Claes Freidenvall

Matthieu Verva satte in attacken vid utgången av sista sväng och Say That Again (e. Viking Kronos-Kiss Me Again) kopplade greppet mitt på upploppet, men de två invändiga hästarna Cabalera och Cactus d’Yvel höll emot duktigt.

Say That Again.

Segertiden för Say That Again blev 1.16,6/2.850 meter och ägarna Stall Kennys kunde räkna in 13.500 euro.

För den åttaårige valacken var det årets första vinst på fransk mark. Ifjol blev tre triumfer, varav en på franska huvudstadsovalen Vincennes i Prix de la Chartre sur Le Loir (€48.000).

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Obesegrat löfte i ny regi

Johan Untersteiner är på väg att få ett högintressant treårigt tillskott i stallet.
Av
Ola Lernå

Det handlar om treårige Behind Bars (e. Maharajah) som inlett karriären med två raka segrar för sin ägare, tränare och kusk Viktor Lyck.
Behind Bars inledde karriären med seger på Romme och vann senast på Solvalla noterandes rekordet 1.16,8/2.140 meter som förde upp hästen på 60.000 kronor intjänat.
Hästägare hos Johan Untersteiner har visat intresse för Behind Bars och endast en veterinärundersökning återstår innan Behind Bars byter tränare.
Behind Bars (e. Maharajah – Quarantine e. Varenne) är lillebror till årets Derbytrea Alone 1,11,5ak/1.531.500 kronor.

Sport