Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Jag var väldigt frågande…”

Serverat på ett silverfat, men spurten var det sannerligen inget fel på!
Primadonna Tile avgjorde i läcker stil för Stefan Persson när det femåriga stoet gjorde comeback efter drygt sju månader och vann ett sprinterlopp i Tingsryd igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Johan Untersteiner tränar Primadonna Tile. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Johan Untersteiner tränar Primadonna Tile. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Hon var klart starkast när luckan på upploppet, sade Stefan Persson i vinnarcirkeln.

Stefan Persson och Primadonna Tile (e. Muscle Hill-Juanita Hanover) hittade tidigt till täten, men det såg inte helt fläckfritt ut inledningsvis för det Johan Untersteiner-tränade stoet.

– Primadonna Tile sjabblade till något steg – varför vet jag inte – efter att bilen släppt iväg fältet och det var tur att vi redde ut det. Hon var snabb ut och Johan (Untersteiner) hade sagt till mig att ge henne ett snällt lopp eftersom hon inte startat på ett tag och därför släppte jag till Conrad Lugauer och Debutante.

Taktpinnen lämnades över till Debutante efter 450 meter och sedan kunde Stefan Persson vänta med att sätta in attacken till 250 meter före mål.

Opererats för lös benbit

Primadonna Tile gick enkelt ifrån i en snabb avslutning och travade nya rekordet 1.12,9a/1.609 meter när hon gjorde sin blott nionde seger i karriären och tog sin femte seger.

Fakta

Primadonna Tile

Brunt sto 5 år e. Muscle Hill-Juniata Hanover e. Cantab Hall
Rekord: 1.14,9m* – 1.12,9ak*
Prissumma: 164.000 kr
Resultat: 9 st: 5-1-0
Ägare: Stall Kennys Andelshästar 69
Uppfödare: Vestmarka AB, Vinninga
Tränare: Johan Untersteiner, Halmstad
Körsven: Stefan Persson, Halmstad
Skötare: Josefin Jensen.

Expandera

Den femåriga Muscle Hill-dottern gjorde sin första start sedan den 13 oktober ifjol.

– Primadonna Tile har opererats för en lös benbit under uppehållet. Bitvis har hon haft lite problem med stilen, men i grund och botten är det bra kapacitet i henne. Jag var väldigt frågande hur hon skulle vara inför comebacken med tanke på den långa frånvaron och var faktiskt förvånad att hon var så bra som hon var, sade Johan Untersteiner till ATG live, och fortsatte:

– Håller hon ihop och får vara frisk och fräsch har hon mycket pengar att tjäna. Det är en jättebra häst med hög kapacitet.

Papperna i ordning

Primadonna Tile har sina papper i ordning både på far- och modersidan – en Muscle Hill-dotter undan USA-födda Juniata Hanover (e. Cantab Hall), 1.10,7ak/1.743.363 kr, som vann tolv lopp på 33 starter. Som treåring tog hon hem Treåringseliten för ston både på Bjerke och Solvalla.

Primadonna Tile är hennes första avkomma och hon är också mor till fyraårige valacken Quenchless Tile (e. Muscle Hill), 1.14,3am/208.000 kr, vilken vunnit två lopp på tio starter och också finns i Johan Untersteiners träning.

Modern kostade 10.500 dollar

Som ettåring köptes Juniata Hanover för 10.500 dollar på Hanover Adios Sale av Per Spångfors (Eurovets AB). Stoets mor Justgotafeeling (e. Thirty Two), 1.12,1/$194.946, finalvann Pennsylvania Sire Stakes ($100.000) med 10,5 längder som tvååring.

I avelsboxen har hon varit en framgångsrik och förutom Juniata Hanover har hon lämnat Jedrik Hanover ($263.046) och Not Nice ($217.584)

Primadonna Tile mormors mor Justaflirt är också mormor till Funny Malentine ($359.191), Her Culese ($354.658) och Dingy’s Party ($335.678).

Jiggy Jog är precis som Primadonna Tile uppfödd av Vestmarka AB. Foto: Curtis Salonick

Mormors mor är hon till Grand Padanno ($501.573), Sin To Win ($285.681) och dessutom mormors mormor till Heculisa ($445.845), Hockey Hanover ($379.759) och Åke Svanstedts svenskfödda USA-stjärna Jiggy Jog ($203.474), som precis som Primadonna Tile är uppfödd av Vestmarka AB.

Stamtavla Primadonna Tile. Källa: breedersbible.com