Fokustema
Kallblod
Läs senare

Järvsöfaks har somnat in

Åldern och hälsan tog ut sin rätt – även för den störste.
Idag på förmiddagen fick Järvsöfaks somna in, 26 år gammal.
Här är historien om den fantastiske individen!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Järvsöfaks (e. Trollfaks-Järvsö Anna) har länge levt ett pensionärsliv i sin stora hage, vid infarten till Jan-Olov Perssons anläggning ett stenkast från Hagmyrens travbana. Där har han glatt och villigt poserat framför kameror från många besökare under åren.

De senaste månaderna har hälsan blivit sämre och idag kom det ofrånkomliga. Järvsöfaks fick somna in.

– De sista månaderna har han tappat i vikt och ätit sämre så det var vår skyldighet att låta honom vandra vidare mot de evigt gröna ängarna, säger Jan-Olov Persson till travsport.se.

Men det är klart att man är mer stolt över hans position i kallblodshistorien än de ekonomiska bitarna

Att Järvsöfaks betytt enormt mycket för Hagmyrentränaren är närmast en underdrift. Både ekonomiskt som grundbulten för en av Sveriges största travrörelsen, och förstås känslomässigt.

– Ekonomiskt har han varit som en trisslott. 162.000 i månaden i tolv år. Och det visade sig genom hans avelsarbete att det var en dubbellott. Han ligger bakom allt. Men det är klart att man är mer stolt över hans position i kallblodshistorien än de ekonomiska bitarna, även om det inte varit oviktigt, sade Persson i en intervju med Sulkysport tidigare.

Jan-Olov Persson, Travkusk, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Och visst har Järvsöfaks gjort enorma avtryck i travhistorien. På tävlingsbanan, i andra sociala sammanhang utanför travet och i avelsboxen.

Genombrottet i landskamp som femåring

Järvsöfaks vann själv fantastiska 201 lopp på 234 starter under sin fantastiska och ojämförbara tävlingskarriär. Men han gick faktiskt bet i Svenskt Kallblodsderby. Där fick han se sig slagen av Lars I Erikssons Rolex K, som var snäppet bättre än Järvsöfaks i inledningen av karriären.

Det tog Järvsöfaks igen med råge.

Fakta

Järvsöfaks

hingst född 23 juni 1994
Stam: e. Trollfaks-Järvsö Anna e. Lapp Nils
Resultat: 234 st: 201-16-4
Rekord: 1.20,5k* – 1.17,9ak*
Intjänat: 21.288.570 kr
Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall
Ägare: Hälsinge Trav AB, med flera (Jan-Olov Persson och Magnus Frunck)
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Årets Kallblod: 1998-2009
Årets Häst: 2003, 2004, 2005
Invald i Hall Of Fame: 2013

Expandera

Karriärens främsta seger enligt tränare Persson kom på Bjerke hösten 1998 när Järvsöfaks blev förste svenske kallblod att slå norrmännen i deras största lopp, norska Derbyt. Då hade han definitvt tagit över kungatronen i sin kull.

Året efter, i just Östersund, kom det stora genombrottet mot äldre hästar. I kallblodslandskampen mot Norge tog Järvsöfaks skalpen av den tidens främsta kallblod Bork Rigel och ordnade svensk segeryra efter över tio år med bara norska vinnare. På en champions sätt tog den femårige Järvsöfaks ned den sex år äldre Bork Rigel och klev fram som världens bästa kallblod.

Reste sig efter Baron Gruff

Resten är historia. Inte ens den fruktade Baron Gruff-sjukan sommaren 2004 kunde stoppa Järvsöfaks, som var väldigt illa däran och nära döden, men visade livsgnista och klarade livhanken.

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson stormar fram mot världsrekordet 1.17,9! Foto Stalltz.se

Järvsöfaks slaktade den ena rekordet efter det andra på tävlingsbanan. Han är fortfarande det snabbaste kallblodet genom tiderna med sin fantastiska notering 1.17,9a/1.640 meter i Gävle sommaren 2005. Han hade segersviter på 42, 33 och 29 raka segrar under karriärens gång. Han står i särklass bland kallbloden med 21.288.570 kronor intjänat under karriären.

Den 28 december 2009 gjorde han på Romme sin 234:e och sista start – och vann förstås.

Istället riktades allt fokus mot avelsarbetet och PR-jobb. Där har Järvsöfaks varit ovärderlig för svensk kallblodssport. Bland annat har han som ende travhäst varit med i den beridna högvakten.

Derbyvinnare i första kullen

I avelsboxen gjorde Järvsöfaks entré som femåring 1999 och redan ur hans första kull född 2000 kom en Derbyvinnare i Hallsta Lotus, som vann närmast före en annan mini-Faks, Åkre Lurifax. Redan 2006, när hans äldsta avkommor var sex år, klev Järvsöfaks upp överst på den svenska kallblodstronen och sedan plockade han hem 14 (!) raka hingstchampionat i Sverige, innan han blev nedpetad från tronen av Bork Odin förra året.

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson – ett par som tjusat travpubliken i flera länder. Foto Stalltz.se

Järvsöfaks fick 759 svenskregistrerade avkommor, som tillsammans har gjort 21.034 starter och vunnit 2.682 lopp så här långt. I prispengar har de dragit ihop över 163 miljoner kronor!

Bäst av dem alla är Hallsta Lotus, som klev över tio miljoner kronor intjänat under sin långa och framgångsrika karriär. Ytterligare 36 svenskfödda avkommor har blivit miljonärer. I Norge har han lämnat ytterligare 25 miljonärer med toppavelshingsten Åsajerven i topp med 5,9 miljoner norska kronor insprunget.

Hans sista avkommor föddes 2015.

”Faksens” klassiska vinnare

Listan av storloppsvinnare som Järvsöfaks lämnat är enorm. Tillsammans med Solo delar Järvsöfaks delar positionen som etta med sex vinnare vardera i svenska Derbyhistorien: Hallsta Lotus 2004, Stjerne Faks 2007, Järvsöviking 2008, Norheim Faksen 2010, Hellin Faxen 2013 och Järvsörappen 2015.

I svenska Kriteriet har han två vinnare: Horgen Lotta 2006 och Galileo 2015. I Kriteriestoet har hans döttrar Eldsiri 2009 respektive Uggla I Mossen 2016 segrat.

När det gäller de stora klassikerna i Norge ståtar han med tolv segrar:

Derbyt: Norheim Faksen (2010), Järvsörappen (2015)

Kriteriet: Åsajerven (2005), Horgen Lotta (2006), Norheim Svenn (2012), Tand Kraft (2016).

Stoderbyt: Förlands Trolla (2008), Åsajenta (2009), Eldsiri (2010), Uggla I Mossen (2017).

Stokriteriet: Eldsiri (2009), Uggla I Mossen (2016).

Järvsöfaks är död, men kungen lever vidare. I minnet, genom sina ättlingar och snart med en minneslund och egen travsten hemma på gården.

”Hur länge stod sig Bob Beamons rekord?”

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Vem plockar hem kungens silverhäst?

Helstängt kan ge spets och slut, konungens två besök på Solvalla, tränaren lämnade klartecken på 51-oddsare och Lähdekorpis nya hästköp.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Carl den XVI Gustaf möter Lars Marklund och Bo Eklöf efter Scandal Plays seger i Silverhästen 1997. Foto Stalltz.se
Carl den XVI Gustaf möter Lars Marklund och Bo Eklöf efter Scandal Plays seger i Silverhästen 1997. Foto Stalltz.se

1Solvallas uppvärmning i går kväll med den lika högklassiga som dramatiska upplösningen av Solvalla Grand Prix för fyraåringar, där Jerry Riordan-tränade Aetos Kronos (e. Bold Eagle) och Magnus A Djuse spurtade ned favoriten Ecurie D, var bara uppvärmning. I eftermiddag drar rikstotofinalerna igång med gulddivisionsfinalen Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst som kvällens höjdpunkt.

Robert Bergh. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I den avslutande V75-avdelningen – klass I-finalen – andas Robert Bergh optimism med Mellby Granat från innerspår.

– Han hann inte med över 1.600 meter senast. Det skulle vara en otrolig bonus om han han hålla ledningen, det finns ”lillchans” för det och då har han vettig chans att vinna loppet. Han har haft halvstängt huvudlag tidigare, men nu blir det helstängt, det är allt eller inte som gäller. Han har dessutom varit utrustad men rycktussar i ett par lopp, men dessa har inte använts i lopp än, sade Robert Bergh till V65 Direkt.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång inför Solvallas V75-tävlingar.

***

2 Silverhästen kallas det i folkmun. Sedan 1983 är loppets namn Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst. Namnbytet skedde i samband med FAMN-galan, alltså Föreningen Artister Mot Narkotika, vilket var en viktig fråga för kungahuset och Carl XVI Gustaf gjorde sitt första besök på Solvalla tillsammans med artister som Carola Häggqvist och Lasse Berghagen.

14 år senare var Sveriges konung tillbaka på Solvalla och fick möta hästen som var kungen av Silverhästen i sin generation. Lars Marklund tränade och Bo Eklöf körde Scandal Play (e. Super Play) som bland sina otaliga storloppssegrar i karriären räknade in tre raka i Silverhästen, 1996–1998. Och just mellanåret 1997 slöt Carl XVI Gustaf upp i vinnarcirkeln tillsammans med Marklund och Eklöf.

Senaste vinnarna av Silverhästen

År/häst (far) – Kusk – Tränare – Segertid

  • 2010 Jaded (e. Express Ride) – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 1.14,1a
  • 2011 Sanity (e. Love You) – Johnny Takter – Malin Löfgren – 1.12,1a
  • 2012 Friction (e. Scarlet Knight) – Örjan Kihlström – Stefan Melander – 1.11,5a
  • 2013 Womanizer (e. Tap In) – Tommi Kylliäinen – Jarno Kauhanen – 1.13,0a
  • 2014 Nahar (e. Love You) – Robert Bergh – Robert Bergh – 1.10,5a
  • 2015 Delicious U.S. (e. Cantab Hall) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.12,8a
  • 2016 On Track Piraten (e. Koll du Caux) – Johnny Takter – Hans R Strömberg – 1.12,7a
  • 2017 Västerboonthenews (e. Credit Winner) – Örjan Kihlström – Lars Brindeborg – 1.11,5a
  • 2018 Nadal Broline (e. Yankee Glide) – Ulf Ohlsson – Reijo Liljendahl – 1.11,9a
  • 2019 Global Thrustworthy (e. Muscle Hill) – Jorma Kontio – Timo Nurmos – 1.12,1a

***

3Tyske femåringen Payet D.E. (e. Main Wise As) skulle ha startat i bronsdivisionsfinalen på Solvalla i eftermiddag, men hästen är struken. Orsaken är tränarbyte – och mer exakt ägarskifte. Kari Lähdekorpi har köpt hästen från tyske ägaren Hans Ulrich Bornmann. Payet D.E. har vunnit 13 av 45 starter och tjänat 818.485 kronor så här långt. Merparten av dessa har kommit de två senaste åren i regi Rommetränaren Sibylle Tinter.

En häst in och fyra ut? Ikväll bjuds fyra av Kari Lähdekorpis starthästar ut på internetauktion på travera.nu. Bland dessa finns fyraårige Demon Onthe Hill (e. Muscle Hill), 1.11,2ak*/1.551.453 kr.

***

Hans Crebas stall har kört in över två miljoner kronor detta år. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4Solvalla (första start 14.45) spelar förstår huvudrollen under lördagen. Lördagen avslutas med kvällstävlingar och åtta lopp på Axevalla (18.30). Hemmatränaren Hans Crebas har slagit alla rekord som tränare under 2020 och passerat två miljoner kronor inkört. Framför allt har Crebas firat framgångar med hästar födda i Tyskland, Holland och Belgien och i femårige Iyan Stardust (e. Offshore Dream) finns en ny häst med mycket rutin, nio segrar och låg prissumma. Hästen var tvåa i Sverigedebuten på Axevalla för knappt två veckor sedan, men kan ta första segern ikväll istället.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

5Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€95.000) – är eftermiddagens stportsliga höjdare på Vincennes, där bland annat Tomas Malmqvist plockar ut Bold Eagle-systern Hunter Valley (e. Charly du Noyer), som får sitt riktiga elddop mot H-kullens tuffaste ston över 2.700 meter.

– Hunter Valley har bara startat sex gånger och hon hade behövt några starter till i våras för att kunna hävda sig på allvar i dessa sammanhang. Å andra sidan har hon blivit bättre för varje start, säger Malmqvist.

Anders Lindqvist, Sulkysport, Travsport, Travtränare
Anders Lindqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hunter Valley är förstås franskfödd, men två svenskfödda ston möts i Prix de Chenonceaux (€70.000). Det handlar om fyraåriga Waiting Hill Hall (e Muscle Hill) som gör Vincennes-debut och ett år äldre A Sweet Dance (e. Maharajah). Båda stona tränas av Anders Lindqvist.

Waiting Hill Hall kom till Frankrike i höstas och har gjort en start (tvåa i ett lopp i Belgien), men står stenhårt inne i loppet med cirka 60.000 euro på kontot. Loppets vinstrikaste travare Fric du Chene har tjänat 380.000 euro.

A Sweet Dance har tillbringat hela säsongen söderut och dragit in en dryg halv miljon kronor efter bland annat en seger i Toulouse och fjärdeplatsen i Europeiskt Femåringschampionat.

Startlistor till alla tävlingar på Vincennes hittar Ni i Sulkysports franska spelkalender.

***

6…och på tal och Vincennes och fransk travsport. Tränarna ska numera lägga in en ”smiley” vad gäller segerförhoppningen med sin häst inför starten. Grön gubbe för fin segerchans, gul gubbe för medium och röd gubbe för avslag.

I gårdagskvllens andra lopp på Vincennes hade tränaren Michael Jean Ruault bockat i grön gubbe för sin fyraåring Fangio Cobo (e. Quid de Chahains). Inte så konstigt kanske om tränaren är optimist, men spelarna verkade inte ha tagit Ruault på orden. Oddsindikatorn visade 51 gånger. Vad hände? Seger och 29.000 euro in på priskontot, för hästen alltså.

***

7De finska treåringarna har en viktig lördag framför sig i Seinäjoki. Det handlar om två finaler i Breeders Crown med 30.000 euro i förstapris i varje. Maharajah-döttrarna An-Dorra och Magical Princess var tvåa respektive trea i Kriteriet bakom Timo Nurmos-tränade Sahara Jaeburn (e. Ready Cash) och får ny chansen att kröna treåringssäsongerna med storseger.

Sahara Jaeburn är inte med i finalen för hingstar och valacker, där vinnaren av Kymenlaakso Ajo (€90.000), Consalvo (e. Ready Cash) har de främsta meriterna.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

USA-dubbel på två banor

Segrar både på Meadowlands och i Chester var gårdagens facit för Anette Lorentzon, medan Marcus Melander kunde räkna in en triumf.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzon-tränade Graceful Winner och Dexter Dunn vid nattens vinst på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Anette Lorentzon-tränade Graceful Winner och Dexter Dunn vid nattens vinst på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Treåriga Graceful Winner (e. Manofmanymissions-Foxy Victory) slog till på Meadowlands för Dexter Dunn. Efter en resa i tredje inner försvann Graceful Winner ifrån med nästan två längder på 1.11,0/1.609 meter efter 1.08,7 sista 400 meterna.

Graceful Winner tog sin femte seger för säsongen och triumfen var värd 7.750 dollar.

Vinst blev det också för Anette Lorentzon på Harrah’s Philadelpha i Chester med treåriga stoet Context (e. Father Patrick-Glide Power). För Tim Tetrick vann hon med närmare tre längder på 1.11,3 och för den insatsen belönades hon med 5.600 dollar.

David Miller och Reign of Honor. Foto: Lisa Photo

Marcus Melanders vinst kom på Meadowlands och från ledningen guidade David Miller fyraårige valacken Reign of Honor (e. Father Patrick-Margarita Momma) till seger med en längd på 1.10,6 och bakom sig hade han Anette Lorentzons Some Chapter (e. Chapter Seven), som kom hem på 1.10,7. Vinsten var värd 10.000 dollar.

Fokustema
Solvalla Grand Prix
Läs senare

Aetos Kronos marscherar mot Paris

Power och Robert Bergh tog första intitiativet.
Ecurie D. och Björn Goop kopplade greppet in på upploppet.
Men sista ordet i Solvalla Grand Prix fick Aetos Kronos, Magnus A Djuse och Jerry Riordan.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jerry Riordan-tränade Aetos Kronos och Magnus A Djuse spurtade ned Ecurie D. i Siolvalla Grand Prix. Foto Leif Norberg/ALN
Jerry Riordan-tränade Aetos Kronos och Magnus A Djuse spurtade ned Ecurie D. i Siolvalla Grand Prix. Foto Leif Norberg/ALN

Fyraåringsloppet Solvalla Grand Prix med 300.000 kronor till vinnaren lovade mycket på förhand och att säga att loppet levde upp till förväntningarna är en underdrift. Det blev ett lopp som hade det mesta och bjöd på ett koppel starka prestationer.

Skötaren Heli Tarrima, Aetos Kronos och Jerry Riordan. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Robert Bergh hade ändrat lite på käkremmen för Power (e. Googoo Gaagaa) för att hästen skulle öppna lite snabbare och fick de svar han önskade. När Brother Bill kastat sig i galopp i jakt på ledningen låg vägen för tät öppen för Berghs Europaderbyvinnare.

Samtidigt hade Björn Goop lotsat fram Ecurie D. (e. Infinitif) mellan hästar som andrahäst i första sväng och tog sats för att överta ledningen, men Robert Bergh hade inte en tanke på att släppa och svarade resolut.

1.07,7 första 500 meterna och 1.12,9 första kilometern visade mellantiderna och då hade Ecurie D. efter 800 meter fått ta plats utvändigt om ledaren med Aetos Kronos (e. Bold Eagle) och Magnus A Djuse i rygg.

Häst efter häst hängdes av och ut ur slutsvängen var det bara den trion kvar i segerdiskussionen. Power tvingades kasta in handduken först, 150 meter från mål kopplade Ecurie D. greppet, men kort före mål speedade Aetos Kronos förbi efter angrepp 250 meter från mål. Segertiden skrevs till 1.11,6a/2.140 meter.

– Det var väldigt kul och häftigt att det gick hela vägen. Det var inget snack om Aetos innan loppet och jag tycker han är finast av dem alla, sade segerkusken Magnus A Djuse till ATG Live.

”Inledningen knäckte honom”

Ecurie D. gjorde en toppinsats som tvåa efter en resa mestadels i andraspår utan rygg och flera speeder under vägen och även Power höll positivt från ledningen. Robert Bergh var helnöjd med sin fyraåring som ska debutera i avel till våren.

– Inledningen knäckte honom, han har aldrig öppnat så här bra, men det blev en jäkla första långsida. Han visade den startsnabbhet man saknat och det kan vara bra för utvecklingen. Hästen var verkligen fin för dagen och det går att höja ribban, det är bara ett lopp kvar nu, sade Robert Bergh till ATG Live.

Det loppet stavas Criterium Continental (€200.000) på Vincennes dagarna efter julafton, där vinnaren får en biljett till Prix d’Amérique. Bergh har planer på att sikta dit med svenske Derbyt- och Breeders Crown-vinnaren Hail Mary (e. Googoo Gaagaa), men då kylan och vintern börjar komma till Sundsvall där hästen är uppstallad kan de planerna komma att skrinläggas.

”Självklarhet att starta i Pd’A”

Jerry Riordan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Mot Paris har i alla fall Aetos Kronos tränare Jerry Riordan sedan länge riktat blicken för sin toppfyraåring.

– Det har varit Derbyt och det loppet som har varit de stora målen. Vi vann Criterium Continental med Treasure Kronos som senare gick vidare och startade i Prix d’Amerique. Skulle Aetos Kronos lyckas med samma sak så är det en självklarhet för mig att vi startar i Prix d’Amerique. Jag vet att det finns tränare som tänker och resonerar annorlunda, men för mig är det en ”no brainer”. Är man i den här branschen så är det för att få uppleva stora stunder som Prix d’Amerique och tycker man att hästen är övermatchad för sin uppgift får man helt enkelt se till att kusken kör därefter, berättade Riordan i en intervju på sulkysport.se i eftermiddags.

Riordan: ”Inget preparélopp”