Fokustema
Kallblod
Läs senare

Järvsöfaks mor död

Elitstoet Järvsö Anna har somnat in. Kallblodsstjärnan Järvsöfaks mor blev 29 år gammal.
Av
Pär Gustafsson
Järvsöfaks ledde defileringen till Elitkampen i år.
Foto Micke Gustafsson/ALN
Järvsöfaks ledde defileringen till Elitkampen i år. Foto Micke Gustafsson/ALN

Järvsö Anna (e. Lapp Nils-Vinjänta) ägdes av Jessica Olsson i Järvsö och Stall Klacken (Jessica Olsson och Joakim Reiser) skrev på sin Facebook-sida under onsdagen:

Idag fick vår älskade Järvsö Anna somna in. Tung dag, men oerhört tacksam att få delat 29 år tillsammans med henne. Från den dag hon föddes och fram till idag. Stor personlighet och en riktig familjemedlem. Nu har hon en egen plats här hemma på gården. Tack för allt du berikat vårt liv med.”

Järvsö Annas blod lever vidare hos Jessica Olsson och Joakim Reiser. Bland annat genom femåriga dotterdottern Klack Vilja som nyligen vann ett 100.000-kronorslopp på Färjestad. Foto Urban Kihlman/ALN

– Vi hade bestämt att det här skulle bli Järvsö Annas sista sommar. Hon har haft det mycket bra i sin stora hage med sin avkommor och barnbarn och ätit gräs på sistone, men tänderna har blivit sämre och vi vill inte att hon skulle få en vinter till, utvecklar Jessica Olsson till Sulkysport.

Snabba generationsväxlingar

Järvsö Anna föddes den 9 juni 1988. Stoet ägdes då och är uppfödd av Ingemar Persson, Hagmyrens Jan-Olov Perssons storebror. Ingemar satsade hårt på kallblodsuppfödning på den tiden och gjorde allt få att få fram sin drömhäst. Järvsö Anna startade aldrig utan gick till avel redan som tvååring.

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson – ett par som tjusat travpubliken i flera länder. Foto Stalltz.se

– Björn Hagen i Norge övertygade mig att satsa på snabba generationsväxlingar med starka stolinjer. Efter två nätter hade han fått mig att inse att det var rätt väg att gå. Annas mor Vinjänta (e. Svintor-Steggjänta) var också ostartad. Järvsö Anna är en av de viktigaste hästarna för svensk kallblodsavel och för drygt en-två veckor sedan var jag förbi och klappade på stoet, berättar Ingemar Persson.

Jan-Olov Persson visste att Olsson gillade hästen skarpt och gav bort stoet mot en avkomma.
– Dealen var att jag skulle få stoet mot ett föl och den avkomman var Järvsöfaks. Jag och Järvsö Anna har följts åt under 29 år. En fantastiskt resa och vi har haft mycket roligt, säger Jessica Olsson.

Fakta

Järvsö Annas främsta avkommor

  • Järvsöfaks (e. Trollfakas), 21.288-570 kr, 1.17,9ak
  • Järvsö Troll (e. Perle Troll), 1.249.600 kr, 1.23,8ak
  • Klack Jo (e. Rigel Jo), 963.031 kr, 1.24,1
  • Klack Ella (e. Elding), 472.200 kr, 1.25,4am
  • Klack Odin (e. Moe Odin), 323.750 kr, 1.28,1ak

Fölstoet fick 16 avkommor.

Expandera
Fokustema
Sleipner Cup
Läs senare

Persson sopade rent

I lördags vann storebror B.W.Sture V75.
B.W.Rune (e. Tekno Odin – Gullan Fax) ville inte vara sämre och vann Sleipner Cup-finalen med 150.000 till vinnaren på Romme. I sulkyn satt, precis som bakom V75-vinnaren i lördags, Örjan Kihlström.
Av
Ola Lernå
Jan-Olov Persson tränade topptrion när Sleipner Cup avgjordes på Romme med 150.000 kronor till vinnaren. Foto Jeannie Karlsson
Jan-Olov Persson tränade topptrion när Sleipner Cup avgjordes på Romme med 150.000 kronor till vinnaren. Foto Jeannie Karlsson

Jan-Olov Persson tränade sju av de tolv finalisterna i fyraåringsloppet och gjorde också rent hus på prispallen. B.W.Rune vann före Justus N.A (e. Björs Frei) och Gott Klirr (e. Åsajerven) som samtliga tränas av Persson.
– Jätteroligt när det går bra. B.W.Rune förväntade jag mig jättemycket av ifjol, men då var han spänd. Han är stark och fin och kan bli spännande framöver, sade Jan-Olov Persson.
Örjan Kihström hittade fjärde ytter från 20 meters tillägg. Tog rygg i tredjespår 1.100 kvar och var framme utvändigt om ledande Justus N.A. in på upploppet. Likt en tennsoldat lät Kihlström B.W.Rune avgöra på egen hand och det såg ut att finnas krafter kvar på segertiden 1.25,0/2.160 meter.
– Jag har ju Kriterievinnaren Eld Rask kvar i stallet och jag hoppas att han snart är i stridbart skick. Då ser det ju bra ut inför Derbyt, konstaterade Persson.

Stoavdelningen gick till Hagmyren-tränade Thess Vilja (e. Moe Odin). Det norskfödda stoet inledde i sjätte utvändigt, satte fart i tredjespår 1.100 kvar och trots ett slutvarv utan rygg avgjorde hon lätt för Mats E Djuse. Segervägen till 100.000 kronor underlättades av att favoriten Pinsleterna  galopperade vid upploppets början efter att ha kopplat grepp från dödens. Esbjörn Glantz tränar Thess Vilja som tog fjärde segern i tionde starten på 1.29,3/2.160 meter.

Fokustema
Nyfödd
Läs senare

Prowess fick Ready Cash-sto

Prowess Kronos har nedkommit med sitt femte föl och det blev ett sto efter Ready Cash.
Av
Ola Lernå

Prowess Kronos vann själv åtta lopp på tolv starter och är syster med hästar som miljonärerna Jacky Glide, Oliver Kronos, Treasure Kronos och Very Kronos.
Stall Nyx äger Prowess Kronos.

Stoföl efter Ready Cash – Prowess Kronos. Foto Privat
Fokustema
Avel
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Stochampionatsvinnaren till avel

Stochampionatsvinnaren Galactica har gjort sin sista start.
Den fantastiska resan som uppfödaren och tränaren Malin Bergström får vara med om går därmed in i ett nytt kapitel.
Av
Ola Lernå
Galactica avslutar tävlingskarriären och ska bli mamma. Foto Mia Törnberg
Galactica avslutar tävlingskarriären och ska bli mamma. Foto Mia Törnberg

Galactica är uppfödd och ägd av Malin Bergström som också tränat Super Photo Kosmos-dottern genom nästan hela karriären. Triumfen i Stochampionatet 2016 med Lars-Åke Söderholm i sulkyn är tveklöst höjdpunkten. På 40 starter blev det nio segrar, 2,2 miljoner intjänat och rekordet 1.10,7.

Fakta

Galactica-fakta

Sto 7 år
e. Super Photo Kosmos – Humla Laday e. Buzzin Brian
Uppfödare: Malin & Jonas Bergström
Ägare: Malin, Jörgen & Viviann Bergström
Tränare: Malin Bergström
Körsven: Lars-Åke Söderholm
Meriter: Vinnare Stochampionatet, V75-lopp, fyra Breeders Crown

Expandera

Galactica har bokat plats hos Cantab Hall-sonen Explosive Matter.
Tanken var att Galactica skulle göra ytterligare en start och hon är anmäld till hemmabanan Eskilstuna på söndag.
– Hon hostade i dagens jobb och därmed är ingen start aktuell. Hon är så otroligt värdefull för oss och det är dags för en ny spännande karriär som mamma, säger Malin Bergström.