Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Jeepsters arvtagerska

Monica Janisels kunde räkna in sin sjätte årsseger som tränare under tisdagskvällen då Cabarette (e. Caballion) mosade sina konkurrenter i ett V64-lopp.
– Hon har att brås på och jag tror det här kommer bli en bra häst, säger Solvallaamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

När Moncia Janisels uttrycker sig på det viset syftar hon på att Cabarette är halvsyster med kvickfotade Jeepster (e. Home Alone) 1.11,0ak/1.454.837 kr som bärgade 15 segrar i hennes regi.

För Cabarette var tisdagstriumfen den tredje i karriären så hon har alltjämt en bit kvar till storasysters nivå, men att kunnandet finns i hästen råder ingen tvekan om.
Nog för att gårdagens fullträff togs i ett P 22-lopp, men sättet hästen gjorde det på var verkligen övertygande. Trots att Cabarette fick gå ut på tufft tempo utvändigt om ledaren i princip hela loppet så kom hon hem på 1.13,2a/1.640 meter. En ny rekordnotering med 2,6 sekunder!
– Jag trodde det kunde bli tufft när hon fick gå i dödens, men det fungerade bra. Joseph Taavela Ruocco som körde henne sade att det fanns krafter kvar i hästen, det fanns mer att köra med om det hade behövts, säger Janisels.

Dräktig med Googoo Gaagaa

Till vardags går stoet runt i samma hage som den i femte månaden – med Googoo Gaagaa – dräktiga Jeepster och har måhända fått ett och annat tips från henne…
– Ja, jag hoppas att hon snackat med henne och sagt hur man ska springa! Faktum var att när Cabarette föddes så var hon utseendemässigt oerhört lik Jeepster och för min del får hon gärna bli lika bra. Den här hästen har varit lite sen i utvecklingen, men börjar växa klart nu. Hon är fortfarande överbyggd och för hög i baken, men det får vi leva med, menar Janisels som även har häst till start på Solvalla i kväll.

Då handlar det om Zenone Bar (e. Varenne) som vann på 1.12,9a/2.140 meter på Solvalla i näst senaste starten.
– Vi körde med skor i senaste starten, men har sparat hov nu för att kunna barfota runt om i kväll. Dessutom sätter vi på jänkarvagnen nu, det har han haft på sig vid någon tidigare seger också. I kväll startar hästen får spår åtta och då kan det bli tufft, men vi chansar och kör framåt, avslutar Monica Janisels.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Fransyska tuffast under sadel

Sexåriga fransyskan Dynasty Peji visade prov på stort mod när hon besegrade konkurrenter med betydligt högre prissumma än hennes kvarts miljon euro i Prix Paul Buquet (€85.000) under sadel idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Grupp II-löpningen inleddes med flera ledarskiften mellan Boss du Meleuc och Clegs des Champs och när Dynasty Peji (e. Prodigious-Rita Mitsou) tog över kommandot 1.200 kvar gav hon inte sina mer namkunniga motståndare skuggan av en chans.

På upploppet gick Dynasty Peji enkelt ifrån för sin tränare Damien Bonnie och vann med klar marginal före Clegs des Champs (e. Legs du Clos) och Boss du Meleuc (e. Lucky Blue) på 1.13,5 över 2.850 meter. Förstnämnde Clegs des Champs jagade sin tredje raka seger i loppet, men fick nöja sig med att bli tvåa i år.

Andra Grupp II-vinsten

Sex tidigare starter i år hade inbringat 6.250 euro med ett tredjepris i Nantes som bäst. Idag var Dynasty Peji klar för ”stordåd” när hon drog in 38.250 euro. Det var för övrigt hennes andra semi-classique-vinst under sadel – ifjol vann hon Prix Edmond Henry (€100.000) på Vincennes.

Dynasty Peji, 1.11,6m/€294.880, är undan ostartade Rita Mitsou (e. Lulo Josselyn), vilket även lämnat Barnum (e. Oiseau de Feux), 1.15,7/€71.950.

Se loppet här!

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Free Man bäst i spets

Svenskarna hade inget att hämta mot Free Man sedan Alexandre Abrivard kört till täten på sista bortre långsidan i Prix de Bourigny (€50.000) på Vincennes idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Från ledningen höll Laurent-Claude Abrivard-tränade Free Man (e. Ready Cash-Olly Star) säkert ifrån sig utvändiga och ett år yngre All Wise As och Björn Goop i spurten på 1.11,4a/2.100 meter.

Erik Bondo-tränade All Wise As (e. Varenne) noterade samma tid som tvåa, medan tredjeplatsen togs av Ids Boko (e. From Above) från vinnarhålet på 1.11,5.

För Tomas Malmqvists danskfödda duo Empire och Eric the Eel blev det inga framgångar i fyra- och femåringsloppet utan båda slutade oplacerade.

Free Man, som ägs av franska travförbundets ordförande Jean-Pierre Barjon, tog sin sjätte seger för säsongen, varav tre inhämtats på den franska huvudstadsovalen. Förutom dagens vinst har den femårige hingsten också vunnit Prix du Perigord (€41.000) och Prix Carina (€41.000).

Free Man provade sina vingar i Criterium des 5 ans tidigare i år, men där galopperade han bort sig.

Free Man, 1.11,4am*/€220.020, är undan Olly Star (e. Gai Brillant), 1.12,3/€348.650, vilken är en dotter till storstjärnan Holly du Locton (e. Viking’s Way), 1.15,3/€1.092.373, som också lämnat Captain Sparrow (€383.936), Queops (€225.789) och Rolly Star (€100.090).

Loppet kan ses här!

Fokustema
Elliot
Läs senare

Elliot till dansk domstol

Elliot blev behandlad med Tildren i slutet av treåringsässongen och ägaren ansåg att hästen fick ett orimligt hårt straff.
Nu blir historien föremål för en civilrättsligt process.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Den 22 mars ska Elliot-saken upp i tingsrätten i Lyngby. Elliots ägare Keld Gregersen (Stuteri Disney) kände sig så orättvist behandlad av Dansk Travsports Centralförbund att han beslutade sig för att lämna travsporten. Han har sålt alla sina hästar och däribland Elliot, vilken numera finns i Finland.

Bakgrunden är att Eliott behandlades med Tildren den 3 december 2019 när han var tre år och enligt det danska travförbundets reglemente tilldelas hästar som är yngre än fyra år minst 180 dagars startförbud.

Detta upptäcktes vid en rutinkontroll av behandlingsjournaler hos tränaren Gordon Dahl. Under den perioden Elliot skulle haft startförbud tävlade han två gånger. Han vann i Billund den 13 maj i år och var trea i ett lopp den 1 juni i Skive.

Keld Gregersen har tidigare sagt till travservice.dk att han inte förstår varför Elliot fick ett så hårt straff:

– För mig och många andra är det ett stort mysterium att hästen ska straffas så hårt. Om behandlingen hade ägt rum 30 dagar senare skulle det varit enligt reglerna. Därför är jag mycket förvånad över den långa avstängningen.

Nu får alltså Elliot-saken en fortsättning i civil domstol. Kan vi i Sverige förvänta oss något liknande med Propulsion-affären också?

Avstängd 180 dagar för doping