Fokustema
Championat
Läs senare

Jepson i Mantorp – Lindqvist i Boden

Både Mantorp och Boden avslutade 2018-tävlandet med lördagstävlingar. I Östergötland tog Carl Johan Jepson sitt första kuskchampionat och i Norrbotten räknade Ove A Lindqvist in sjunde titeln.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Carl Johan Jepson tog en trippel igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Carl Johan Jepson tog en trippel igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Inför finaldagen på Mantorp med V75 hade Kim Eriksson en teoretisk chans att hämta in Carl Johan Jepsons försprång på tre segrar – i praktiken fyra eftersom Jepson även hade andraplatsfördelen. När Carl Johan Jepson vann med Mikael Selin-tränade Glide Marke (e. Adrian Chip – All Of My Life) var dock saken klar. Jepson fyllde dessutom på med att också vinna V75-lopp med Eric Martinsson-tränade Roly Poly (e. Express It – Karamella).

Fakta

Alla klara banchampions 2018

Färjestad: Björn Goop 51 segrar
Örebro: Jorma Kontio 33
Visby: Claes Sjöström 31
Bollnäs: Ulf Ohlsson 30
Gävle: Ulf Ohlsson 24
Mantorp: Carl Johan Jepson 23
Kalmar: Christoffer Eriksson 21
Boden: Ove A Lindqvist 19
Östersund: Ulf Ohlsson 17
Dannero: Ulf Ohlsson 15
Hagmyren: Ulf Ohlsson 13
Årjäng: Carl Johan Jepson 13
Skellefteå: Hanna Olofsson 12
Lindesberg: Jorma Kontio 11
Åmål: Carl Johan Jepson 11
Solänget: Rikard N Skoglund 9
Lycksele: John Östman 6
Tingsryd: Kevin Oscarsson 6
Vaggeryd: Carl Johan Jepson 6
Arvika: Niclas Benzon (a) 5
Hoting: Ove A Lindqvist 5
Oviken: Rikard N Skoglund 4
Karlshamn: Fredrik Persson 4

Expandera

23 segrar blev Carl Johan Jepsons championatnotering på Mantorptravet. Jepson kommer att summera fem championat i år. Utöver Mantorp också Axevalla (en tävlingsdag kvar) också Årjäng, Åmål och Vaggeryd.

Tränarchampionatet tog Peter Untersteiner hem, före den från och med i år nye proffstränaren Tomasz Wisniewski.14 segrar och 1,9 miljoner kronor intränat var Untersteiners Mp-facit.

Senaste Boden-titeln för Ove A Lindqvist daterar sig till 2011. Den första dateras 1987 – allts 31 år sedan. I år var han överst på pallen med 19 segrar. Hanna Olofsson avslutade året på sin hemmabana med en dubbel, bakom Gunnel Fredrikssons treåring Judgeme L.A. (e. Judge Joe – Pixel Chic) och sin egen Satellit L.A. (e. Infintif – Glory Woman) och därmed blev Ove A Lindqvists marginal om championtiteln endast en seger.

Hanna Olofssions seger med Satellit L.A. i årets allra sista lopp på Bodentravet avgjorde också att hon tog tränarchampionatet. Inför finaldagen stod Petri Salmela och Hanna Olofsson på lika många segrar, 14, och de fyllde på med varsin till. Petri Salmelas vinnare var Chintana Bananas (e. Tap In – Grinnebys Ofelia). Salmela hade mest inkört av de två, 1,8 miljoner kronor. Hanna Olofsson har tidigare tagit tränarchampionaten på Bodentravet 2014, -15 och -17.

 

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”