Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Jimmy Takter i segersits

Jimmy Takter skötte tömmarna med den äran bakom Nancy Takters toppstammade debutant Pretender och duon segrade på Harrah's Philadelphia i Chester igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Pensionerade Jimmy Takter tog sin fjärde sulkyseger för säsongen igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Pensionerade Jimmy Takter tog sin fjärde sulkyseger för säsongen igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bakom tvåårige Pretender (e. Muscle Hill-Maven) vann Jimmy Takter på 1.13,4/1.609 meter. Vinstmarginalen skrevs till en längd efter 1.11,1 sista quartern och förstapriset uppgick till 5.850 dollar.

Jimmy Takter körde sitt 13:e lopp för säsongen och ståtar med tre vinster. Han har redan utraderat fjolårets siffror med en vinst på 18 starter.

Pretender kostade 150.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale förra hösten och han är undan storstjärnan Maven (e. Glidemaster-M Stewart), 1.09,1/$2.005.369, som också lämnat ett år äldre M Diddy (e. Muscle Hill), 1.12,6*/$15.495, vilken segrade på Meadows igår på 1.12,6 för Ronnie Wrenn Jr.

Modern ingår i samma syskonskara som Lanson ($792.211), Glide About (2.294.008 kr), Shake N Bake ($209.237), Domestic Diva ($154.629), Lincoln Lawyer (1.140.026 kr) och Glide By ($101.384).

Bar Hopping dubblade

Tre divisioner i Arden Downs ($18.000) för tvååriga ston bjöd Meadows på igår och två av vinnarna är avkommor till Bar Hopping. Tie One On (u. Twin B Alibi e. Angus Hall) avgjorde med huvud för Hunter Myers efter en resa i vinnarhålet på 1.11,7.

Det var andra raka triumfen för Tim Twaddles sto, vilken köptes i Lexington ifjol för 21.000 dollar. Modern Twin B Alibi (e. Angus Hall), 1.11,7/$112.280, har också lämnat Tipsy In Dixie (e. Muscle Mass), 1.11,8*/$93.125.

Gumdrop Hanover (u. Grits’ N Seven e. Chapter Seven) vann med närmare fem längder från spets med Mike Wilder på 1.13,4 och det var hennes andra seger i fjärde starten. David Wiests sto kostade 27.000 dollar i Harrisburg förra året. Hennes mor Grits’ N Seven, 1.14,4/$54.631, startade sex gånger och räknade in fyra andraplatser och Gumdrop Hanover är hennes första avkomma.

Gumdrop Hanover. Foto: Chris Gooden

Själv är Grits’ N Seven halvsyster med Hambletonian-vinnaren Royalty For Life (e. RC Royalty), 1.09,3*/$1.628.649,

Vinst blev det också för I’m Happy Hanover (e. Muscle Hill-I’m On Cloud Nine) och Dave Palone trots ett kort galoppinslag. Från rygg ledaren avgjorde hon med drygt en längd på 1.14,0.

I’m Happy Hanover. Foto: Chris Gooden

Hela 200.000 dollar var prislappen för I’m Happy Hanover ifjol i Harrisburg och gårdagens triumf var hennes första seger i fjärde framträdandet.

Modern I’m On Cloud Nine (e. Angus Hall), 1.11,1*/$214.374, har också lämnat Cloud Nine Fashion (e. Muscle Hill), 1.10,0/$258.808, och själv ingår hon i samma syskonskara som Will Take Charge ($1.343.854) och Madame Sherry ($163.088).

Segermaskin i topp

Stora pengar handlade det om på Harrington Raceway när finalerna i Delaware Standardbred Breeders Fund ($100.000) hölls för treåringar. Stonas final gick till Kim’s Command (e. CR Commando-Kim’s Big Crown) och Allan Davis på 1.14,2 och sista 400 meterna avverkade det John Wilkerson-tränade stoet på 1.09,1.

För Kim’s Command var det andra segern i karriären och hon har också sju andraplatser på 14 starter. Hon är undan Kim’s Big Crown (e. Donerail), 1.13,2/$21.540, vilken också är mor till Ex Crown ($102.816)

Valacken Big Al M (e. Anders Bluestone-Bringing Up Lindy) toppade i den manliga finalen och från spets vann han för sin tränare Eric Davis på 1.14,2.

Big Al M. Foto: Photowon

För Big Al M var det nionde segern och han har också en andra- och en tredjeplats på elva starter. Modern Bringing Up Lindy (e. Credit Winner), 1.12,5/$69.849, ingår i samma syskonskara som Lindy’s Prom Queen ($64.391).

Utklassade sina motståndare

På Mohawk Raceway hölls tre försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$70.533) för tvååriga hingstar och valacker. Twin B Archie (e. Archangel-Affair Hall) inledde för James MacDonald och efter två andraplatser kunde valacken avlägga maiden. Från spets utklassade han sina motståndare med 7,5 längder på 1.11,8.

Twin B Archie. Foto: New Image Media

Twin B Archie såldes i Harrisburg i höstas för 52.000 dollar och han är undan ostartade Affair Hall (e. Deweycheatumnhowe), som också lämnat Hot Wheelz (e. Wheeling N Dealin), 1.09,8/$225.214.

En valack toppade också i det andra försöket. Esplosione (e. Kadabra-Dynamite Dame) avgjorde med drygt tre längder i spurten för Trevor Henry på 1.13,2. Tränar gör Meg Crone och det var andra försöksvinsten i Ontario Sire Stakes Gold (C$100.600) för Esplosione.

Blott 20.000 dollar var prislappen på Lexington Selected Yearling Sale i höstas för Esplosione. Modern Dynamite Dame (e. Muscles Yankee), 1.11,6/$112.544, ingår i samma syskonskara som One Tough Girl (e. Muscles Yankee), 1.11,8/$236.320.

Obesegrad i tre starter

För Duly Resolved (e. Resolve-Motown Muscle) var det också andra raka OSS Gold-triumfen och John Bax valack är obesegrad efter tre starter. Paul MacDonell skötte tömmarna och från tät vann duon med 4,5 längder på 1.12,1.

Duly Resolved. Foto: New Image Media

Som ettåring kostade Duly Resolved 30.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och han är undan Motown Muscle (e. Muscle Mass), 1.10,2/$460.433, som vann fyra försök i Ontario Sire Stakes Gold.

I avelsboxen har hon också lämnat Bright Eyes M (e. Kadabra), 1.10,2*/$318.367, vilken ägs av Menhammar Stuteri. Modern ingår i samma syskonskara som Porsche Hall ($642.396), Hallucination ($166.947) och Banker’s Princess ($123.545).

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Drömstart för Elias

När Marc Elias under tisdagkvällen startade sin första egentränade häst blev det seger direkt.
Nu går 28-åringen den avslutande delen av proffstränarkursen och hoppas kunna ta ut A-licensen den 1 februari.
– Förhoppningen är att börja med tolv hästar och jag tycker att vi redan har ett spännande material, säger Marc Elias.
Av
Emil Persson
En start som tränare – och en seger. Så har Marc Elias börjat tränarkarriären på egna ben. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
En start som tränare – och en seger. Så har Marc Elias börjat tränarkarriären på egna ben. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Den femårige valacken Remus Eck (e. Look de Star) var Elias första starthäst som egen tränare och det blev alltså seger direkt.
Med sex längders marginal vann hästen på 1.14,5a/2.140 meter i lag med Malte Handfast medan Elias själv befann sig på Wången för den avslutande veckan av proffstränarkursen.
– Att följa på distans var mer nervöst än när man kör själv. Hästen är svår från start, men jag visste att han skulle kämpa om segern om han bara klarade av de första 100 meterna. Hästen var jättebra, säger Marc Elias.

Någon större ära tar han dock inte åt sig för segerloppet.
– Det är Stall Lugauer som gjort jobbet med hästen; han har bara varit här i tio dagar, men visst hade det inte kunnat börja bättre än vad det gjorde.

Sedan september befinner sig Elias och hans Sambo Line Bach-Skallberg på Axevalla. Elias har under hösten arbetat med unghästarna åt Ulf Stenströmer.
– Går allt bra på proven nu är tanken att jag ska ta ut proffslicensen den 1 februari. Jag har fem hästar på min träningslista i nuläget och Line har tre på sin så totalt har vi åtta. Det finns plats för tre-fyra stycken till och det vore bra om vi kan börja om vi kan börja med tolv hästar.

”Träningsmöjligheterna finns”

Den geografiska position som Axevalla kan erbjuda med närhet till många banor var en av anledningarna till att Elias hamnat på just Axevalla.
– Det fanns andra banor med i bilden också innan beslut togs och jag vill gärna undvika att hästarna ska behöva övernatta inför till exempel kval till ett klassiskt årgångslopp. Jag fick ett jättebra mottagande på Axevalla och det kändes som de verkligen ville få till något bra. Jag tycker att alla träningsmöjligheter finns här som jag behöver så jag är nöjd med mitt val.

Bland hästarna som finns på duons träningslista finns bland annat fyra hästar ägda av storhästägaren Karin Walter-Mommert samt en tvåårig Southwind Frank-avkomma ägd av Knutsson Trotting.
– Riktigt kul att få deras förtroende. Karin Walter-Mommert har bland annat Tom’n JerryDiamant här i stallet samt en fyraåring som heter Lindstedt Boko som vunnit elva av 18 starter. Jag har velat låta hästarna acklimatisera sig ordentligt här och ge dem den tid de behöver. De har varit här i tre veckor nu och allt rullar på bra, men vad det gäller Lindstedt Boko blir det ingen start förrän senare i vinter eller början av våren, avslutar Marc Elias.

Fokustema
Startlistor
Läs senare

Vem tar guld i Silverstoet?

Pine Princess, Volita du Ling, Felicity Shagwell och Grande Diva Sisu finns bland hästarna som vunnit tvååringsloppet Silverstoet på Axevalla.
På tisdag gör nio hästar upp om segern i årets upplaga.
Av
Mathias Hedlund
Laiza Westwood vid vinst för Magnus A Djuse. Foto Gunilla König/stalltz.se
Laiza Westwood vid vinst för Magnus A Djuse. Foto Gunilla König/stalltz.se

Silverstoet på Axevalla har körts sedan 1980 och sett flera talangfulla ston bland vinnarna. På tisdag kämpar nio tvååriga ston om förstapriset 100.000 kronor på Axevalla.

Mest meriterad i sällskapet är Mattias Djuse-tränade Laiza Westwood (e. Uncle Lasse), som hunnit med sex starter som tvååring och slutat tvåa i Breeders Crown och fyra i Svampen.

Björn Goops Elegance Kronos (e. Muscle Hill) har inlett tävlingskarriären med två segrar på tre starter.

Startlista Silverstoet 2022
Axevalla, tisdag – 1.640 meter autostart:

  1. Wanheda (e. Daley Lovin) – Dwight Pieters (Birgitta Strandäng)
  2. Love Me A.F. (e. Love You) – Stefan Persson (Anna Forssell)
  3. Pearl Lane (e. Brillantissime) – Roger Malmqvist
  4. Mary Rover (e. Father Patrick) – Adrian Kolgjini
  5. The Queen Is Back (e. El Mago Pellini) – Anders Svanstedt (Tomas S Andersson)
  6. Elegance Kronos (e. Muscle Hill) – Björn Goop
  7. Ni Hao Bros (e. Nuncio) – Wim Paal
  8. Laiza Westwood (e. Uncle Lasse) – Carl Johan Jepson (Mattias Djuse)
  9. Bys Bnowflake (e. Fourth Dimension) – Thomas Dalborg (Tommy B Andersson)

Här är startlistorna till Axevallas tävlingar på luciadagen.

Fokustema
Italien (uppdaterad)
Läs senare

Bepi Bi åter en vinnare

Sweden Cup-vinnaren Bepi Bi föll i sitt försökslopp till Gran Premio Coppa di Milano (€40.400), men revanscherade sig i finalen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Sweden Cup-vinnaren Bepi Bi var tillbaka som en vinnare i finalen av Gran Premio Coppa di Milano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Sweden Cup-vinnaren Bepi Bi var tillbaka som en vinnare i finalen av Gran Premio Coppa di Milano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Försök och final var upplägget i Grupp III-klassade Gran Premio Coppa di Milano (€40.400) som avgjordes på La Maura-banan i just Milano under onsdagen.

Alessandro Gocciadoro hade de två stora favoriterna på förhand i försöksloppen, men brände med Sweden Cup-vinnaren Bepi Bi (e. Donato Hanover) i det inledande.
Trots bakspår kom hästen tidigt till ledningen, men ringrosten var påtaglig då han inte startat på fem månader och sista biten fick han se sig passerad av Giuseppe de Filippis-styrde Back On Top (e. Exploit Caf) som gått med i rygg.
En häst som blott hade tjänat 46.786 euro före onsdagens start och som med andra ord är startberättigad i Klass I på svensk mark!

Back On Top vann loppet på 1.13,2a/1.650 meter medan den andra försöksvinnaren Zorro Wind kom hem på 1.12,5.
Alessandro Gocciadoros häst som vann Big Noon Pokalen på Bjerke i november fick ett perfekt lopp i andra utvändigt, attackerade i slutkurvan och plockade ner stallkamraten Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) med lätthet sista 50 meterna.

Till finalen ströks dock Zorro Wind och det lämnade manegen öppen för Bepi Bi. Alessandro Gocciadoro valde att köra bakifrån och fick en perfekt resa i andra utvändigt med sin femårig.
När 400 meter återstod spelade han ut attacken och Bepi Bi vann loppet lekande lätt på 1.12,2a/1.650 meter vilket gav 8.523 euro i belöning.
Agrado (e. Ganymede) slutade tvåa och Bessie di Poggio (e. Sebastian K.) nöp tredjeplatsen.