Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Johan Lindberg ”petas” när operativt råd införs

Travförbundets generalsekreterare Johan Lindberg får inte vara med när Svensk Travsports Styrelse inrättar ett operativt råd och ersätter koncernledningen. Enligt ett pressmeddelande från Svensk Travsport står samtliga 33 travbanor i landet bakom nyordningen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
ST:s generalsekreterare Johan Lindberg får inte plats i det operativa rådet som ersätter koncernledningen i centralförbundet. Foto Mia Törnberg
ST:s generalsekreterare Johan Lindberg får inte plats i det operativa rådet som ersätter koncernledningen i centralförbundet. Foto Mia Törnberg

– Syftet är att stärka banden mellan Svensk Travsport och banorna. Det operativa rådet består av åtta travbanechefer med en mandattid på fyra år och Svensk Travsports verkställande direktör. Rådet har mandat att fatta beslut för alla banor. Övriga banor finns med i beslutsprocessen genom ett faddersystem, säger Ulf Hörnberg.

Generalsekreteraren Johan Lindberg kommer alltså inte att ingå i rådet utan istället åtta travbanechefer tillsammans med Svensk Travsports t.f. verkställande direktör Ulf Hörnberg.

– Tanken är att man sitter på fyra års mandat och två banor ska bytas ut varje år. De fyra travbanechefer som tidigare ingått i koncernledningen sitter kvar, säger Ulf Hörnberg.

Fakta

Operativa rådet:

 • Färjestad
 • Halmstad
 • Jägersro*
 • Rättvik
 • Solvalla
 • Umåker
 • Åmål
 • Östersund*

Fotnot: * sitter ett år.

Koncernledning Svensk Travsport innan operativa rådet:

 • Ulf Hörnberg (t.f. vd ST)
 • Johan Lindberg (generalsekreterare ST)
 • Christina Olsson (Avelschef ST)
 • Petter Johansson (sportfchef ST)
 • Peter Linder (cfo, ST)
 • Linda Höijer (avdelningschef Hästvälfärd ST)
 • Tomas Fyhr (avdelningschef kommunikation och utbildning ST)
 • Iia Abenius (Åmål)
 • Jörgen Forsberg (Solvalla)
 • Robert Karlsson (Umåker)
 • Kenth Ölander (Jägersro)
Expandera

Det handlar om Iia Abenius (Åmål), Jörgen Forsberg (Solvalla), Robert Karlsson (Umåker) och Kenth Ölander (Jägersro).

– Eftersom det är åtta banor som representeras i det operativa rådet blir det färre banor att säkerställa jämfört med tidigare. Därför tror jag att det är större chans att lyckas med förankringen och återkopplingen med banorna. Ofta är det detta som brustit, men med ett tydligare system tror jag att vi har större möjlighet att nå ut till banorna på ett bättre sätt.

Skynda på utvecklingen

Meningen är att det operativa rådet ska skynda på banornas verksamhetsutveckling och genomförande förändringar som leder mot de fastställda målen i strategidokumentet Pegasus 2020.

– Nu har vi en del formalia som ska komma på plats och arbetas fram till förtroendetrådet i samband med Derbyt på Jägersro. Därefter kommer jag att kalla till ett operativt råd och som ska träffas första gången i mitten på september. Min förhoppning är att vi får en tydligare beslutsordning och jag tror att det kan vara bra för att säkerställa att vi gör rätt saker för banorna samtidigt som de känner att de är med på ett tydligare sätt i beslutsgången.

Fakta

Strategiska mål Pegasus 2020

Nio nationella mål ska uppnås under 2020 i Svensk Travsport:

 • Våra största tävlingsdagar ska attrahera många besökare genom att vi levererar spännande arenaupplevelser. Antal betalande besökare på respektive banas stora dagar/dag:158.000. Antal besökare på respektive banas stora dagar/dag: 450.000.
 • Svenskfödda hästar ska vara framgångsrika i de största internationella loppen. Antal svenskfödda hästar på topp 100-listan i UET Masters Series: 30 procent. Mål för kallblod är under framtagande.
 • Svensktränade travhästar ska vara framgångrika i de största internationella loppen. Antal svensktränade hästar på topp 100-listan i UET Masters Series: 40 procent. Mål för kallblod är under framtagande.
 • Travsportens profiler och varumärken ska vara kända och omtyckta av fler i det svenska samhället. Mål: 1.200.000 personer anger sig vara något, ganska eller mycket intresserade av travsport och 370.000 personer anger sig vara ganska intresserade av travsport, enligt mätning i Orvesto.
 • Fler människor ska tävla med travhästar. Antal unika individer (kusk/ryttare/tränare) som tävlar med travhäst: 4.200 aktiva.
 • Travsporten ska utveckla ungdomsidrotten. Antal unika individer (kusk/ryttare) som tävlar i ponnytravtävlingar: 900 aktiva.
 • Vi ska ha en större breddverksamhet för att säkerställa travsporten som folksport. Antal B/F-licensierade tränare: 2.900 aktiva.
 • Flera unika hästar ska tävla genom att vi gör det enklare och roligare för den som vill köpa och äga travhäst. Antal unika svenskfödda hästar som tävlar: 12.800 hästar.
 • Fler människor ska uppleva travsporten genom en attraktiv travskoleverksamhet. Antal unika elever i travskolor som genomgår en kurs på minst 3 tillfällen: 6.200 elever.

Källa: ST, protokoll från förtroenderådet 1 september 2017.

Expandera

 

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Fransk säljtopp har blivit mor

Toppstammade fransyskan Get Up Smart har blivit mor till en dotter efter Muscle Hill och äger gör Lutfi Kolgjini och Johann Schembri.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Get Up Smarts första avkomma efter Muscle Hill. Foto: privat
Get Up Smarts första avkomma efter Muscle Hill. Foto: privat

Franskfödda Get Up Smart (e. Ready Cash-Una Bella du Fier) visade sig aldrig på tävlingsbanan och har fått sin första avkomma vid fyra års ålder.

Som ettåring kostade Get Up Smart hela 200.000 euro på Osarus-auktionen i Argentan och hon är den elfte dyraste ettåring som gått igenom en auktionsring i Frankrike.

Dyrast i Cabourg

Ifjol såldes hon om – dräktig med Muscle Hill – på Vente d’Ete i Cabourg och då var prislappen 75.000 euro, vilket gjorde henne till säljtopp på auktionen.

Modern Una Bella du Fier (e. Love You), 1.12,4/€171.260, har sin första avkomma i Get Up Smart.

Själv är modern undan L’Aunou du Fier (e. Buvetier d’Aunou-Venise du Fier), 1.13,4/€352.343, och ingår i samma syskonskara som Dalie du Citrus (e. Meaulnes du Corta), 1.12,5/€119.310, och Couleur Citron (e. Coktail Jet), 1.13,7/€106.020.

Fokustema
Dannero
Läs senare

Jan Norberg gör comeback!

Jan Norberg gör en oväntad comeback i sulkyn på Dannero på lördag efter närmare 1,5 års frånvaro på tävlingsbanan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan Norberg gör comeback på lördag. Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Jan Norberg gör comeback på lördag. Foto Simon Hagen/Stalltz.se

Den segerrike kusken som fyller 75 i år sitter upp bakom Madelene Wikstens Falcon W.F.

– Jag måste säga att jag är kraftigt sugen på att köra. Det är inte tänkt att jag ska dra igång i någon större skala, säger Jan Norberg.

Efter två olyckor under 2018 bestämde sig Jan Norberg för att lägga tävlingshandskarna på hyllan, men ganska snabbt var han tillbaka i sulkyn och träningskörde en hel del hos Stefan Johansson på Umåker. Nu har också tävlingssuget kommit tillbaka.

– Varför inte? Jag har ju hållit på med det här hela livet och nu känner jag mig redo igen, säger Norberg.

Sista loppet 2018

I november 2018 körde Jan Norberg det som många trodde skulle vara hans sista lopp i karriärent, men på lördag är han tillbaka i sulkyn.

I januari 2019 bestämde sig Jan Norberg för att lägga tävlingshandskarna på hyllan efter två olyckor med frakturer som följd.

– Fram till jag fyllde 70 år hade jag aldrig varit inne på en vårdcentral. Efter ha råkat ut för två frakturer 2018 bröt jag armen i vintras när jag skulle gå ut med hunden i mina Foppa-tofflor. Jag hann knappt utanför dörren innan jag halkade omkull. Nu är armen bra och det känns väldigt roligt att kunna köra lopp igen, deklarerar Norberg.

Nu är Jan Norberg alltså fit fot fight igen och är tillbaka i sulkyn efter 2.436 segrar och 41 banchampionat.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Första segern som avelshingst

2017 föddes hans första avkommor. Nu har Järvsö Tore fått sin första vinnare på tävlingsbanan, en häst som redan har ögonen på sig.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Treårige Bäcklös Faron inledde karriären på bästa sätt i lördags kväll med seger i debuten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Treårige Bäcklös Faron inledde karriären på bästa sätt i lördags kväll med seger i debuten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Järvsö Tore med den fina härstamningen Horgen Tore-Tumlan (e. Järvsöfaks) inledde tävlingskarriären på bästa sätt med sju raka segrar som tre- och fyraåring, utan att matchas i de stora loppen inledningsvis.

En bit in på fyraåringssäsongen skruvades motstånd och matchning upp och karriärens största seger kom i Prinsessan Madeleines Pokal på sommaren. Sedan var han femma i svenska Derbyt och finalist i det norska, men efter starten på Bjerke i september 2015 har det bara blivit tre starter till. Totalt startade Järvsö Tore 21 gånger (8–5–1), tjänade 549.481 kronor och tog rekordet 1.23,3ak* vid segern i Prinsessan Madeleines Pokal.

Travade 1.25 sista halvvarvet

Skador stoppade en karriär – och bäddade för en annan. 2016 klev Järvsö Tore in i avelsboxen för tjänstgöring. 21 avkommor födda 2017 har följts av åtta vardera 2018 och 2019.

I lördagskväll debuterade sonen Bäcklös Faron – lillebror till fjolårets Kriterievinnare Bäcklös Uriel – för sin tränare Oskar Kylin Blom. Det slutade med succé och seger på fina 1.29,3/1.660 meter efter tidig ledning och skrapa 1.25 sista halvvarvet.

Bäcklös Faron är uppfödd av Nicklas Blom och Kristin Persson, och ägs av Stall MajKen HB med flera.

Bäcklös Faron har sina papper i ordning på mödernet. Det har även pappa Järvsö Tore. Hans mamma Tumlan (e. Järvsöfaks), 1.25,5ak/290.931 kr, är syster till avelshingstarna och miljonärerna Järvsöviking och Eldfaksen, samt fyrfaldige miljonären Faksen J:r.

Fakta

Treåriga kallblod

Kallblodiga treåringar som vunnit på svensk mark i år:
Eld Tekno
(e. Tekno Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 2 segrar
Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 2 segrar
Ravn Kiro (e. Ulvsås Zico) – tränare Jerker Bjurman – 1 seger
Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) – tränare Oskar Kylin Blom – 1 seger
Guli Em (e. Moe Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 1 seger

Expandera
Nu snackas det om: