Fokustema
Byter bana
Läs senare

Jörgen Westholm till Solvalla

Jörgen Westholm lämnar Romme efter 29 år och blir ny tränare på Solvalla. Det har funnits kontroverser med sällskapets ordförande Anders Jonsson och nu väljer banans största tränare att flytta till Solvalla.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm flyttar till Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jörgen Westholm flyttar till Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Informationen valde jag först att skicka ut till alla travsällskapets medlemmar eftersom jag tyckte att dom var mest inblandade i det här, säger Jörgen Westholm.

Redan idag kommer det stå Solvalla på Jörgen Westholms visitkort.

– Jag hoppas att Working Class Hero (lopp 1) blir min första vinnare på som hemmatränare på Solvalla ikväll.

Valde mellan två banor

Jörgen Westholm har haft kontakt med både Eskilstuna och Solvalla och till slut föll valet på huvudstadsbanan.

– Båda banorna har väldigt stora framtidsplaner som imponerat på mig för att göra ännu mer för travhästägarna. Att jag till slut valde Solvalla är att det är vår huvudstadsbana och att jag ifjol gjorde 266 starter på Solvalla och 75 i Eskilstuna, säger Westholm, och fortsätter:

– Båda banorna har visat mig fina ritningar på kommande byggnationer som kommer vara till gagn för hästägarna, vilket alltid är mitt mantra. Vi måste helt enkelt ta bättre hand om hästägarna på banorna.

Försökt påverka

Anders Jonsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I brevet till sällskapets medlemmar skriver Westholm bland annat:

”Rommes styrelse har dock tagit ett beslut om att vissa tränare skall subventioneras, vilket jag vid ett flertal tillfällen blivit oenig med ordförande Anders Jonsson om. Det finns även ett antal andra punkter (vilka jag har fått bekräftat från flera håll och själv märkt av) som jag inte är tillfreds med hur Romme hanterar”

– Jag har försökt påverka min egen hemmabana om subventionerna, men inte lyckas och många jag pratat med är väldigt förvånade över Rommes hantering och sättet tränare subventioneras på.

Fyra i Sverige

Efter 29 år som tränare på Rommetravet byter Jörgen Westholm bana och idag har han 118 hästar på sin träningslista. Ifjol drog Jörgen Westholms stall in drygt 20,2 miljoner och i år står han på drygt 7,1 miljoner, vilket gör honom till Sveriges fjärde framgångsrikaste tränare.

– Jag vet inte om jag kommer att tappa några hästar, det här är ju så färskt, men samtidigt kan det också bli så att jag får in några nya. Det blir ingen skillnad för hästägarna.

”Gjorde mig ledsen”

I brevet till sällskapets medlemmar skriver också Jörgen Westholm:

”Vid ett flertal tillfällen har Anders Jonsson påpekat att jag kan byta bana om det inte passar med Romme. Nu är det dags. Som ni förmodligen inte vet, delar Eskilstuna och Romme på Sala kommuns incitamentspengar. När Oskar J Andersson valde att flytta till Eskilstuna på grund av ett längre missnöje fick jag höra kommentaren;’det gör inte så mycket för vi får ändå ta del av 50 procent av OJA’s framgångar”. Det gjorde mig verkligen ledsen att höra.”

– Incitamentsmodellen i framtiden tror jag kommer behöver förändras för annars kommer det bli svårt att få tränare till storstadsbanorna med tanke på gårdspriser och dylikt, betonar Solvallas färskaste travtränare.