Fokustema
Bjerke
Läs senare

Jorma Kontio lurade alla

Coquin Bebe hade inga problem att ta hand om ledningen i finalen i Energima Cup och mycket var förstås vunnet när Jorma Kontio varvade på 1.14,0 (!) i ett sprinterlopp och lurade skjortan av sina konkurrenter. Utvändige King City utmanade i en snabb avslutning, men Coquin Bebe höll undan till vinst.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Från spets vann Coquin Bebe och Jorma Kontio finalen i Energima Cup. Foto: Gerard Forni
Från spets vann Coquin Bebe och Jorma Kontio finalen i Energima Cup. Foto: Gerard Forni

– Coquin Bebe öppnade bra och sedan fick jag bestämma farten i ledningen. Det blev enkelt även om Örjan Kihlströms King City kämpade starkt i dödens, sade Jorma Kontio.

Sista 700 meterna avverkade Coquin Bebe (e. Rancho Gede-Noble Nenette) på drygt 1.09 och sexåringen landade på 1.11,8a/1.609 meter, vilket var en dryg sekund långsammare än han travade i försöket. King City var duktig tvåa efter en resa utan rygg, medan Donatomite slutade trea från rygg ledaren utan att få fritt någon gång.

Finalvinsten i Energima Cup var värd 300.000 norska kronor.

– Det gladde mig att vinna idag och jag har länge varit inne på att Coquin Bebe ska passa på tusenmetersbanor, sade Franck Leblanc, som lät Coquin Bebe tävla utan bakskor i försöket, medan han satte på skorna till finalen.

Coquin Bebe har tävlat mycket framgångsrikt i Frankrike. Redan som treåring visade han sin klass med seger i Criterium des Jeunes och samma år vann han Prix de Berlin, Prix de Rome och Europeiskt Treåringsmästerskap.

Fyraåringssäsongen missade han på grund av skada – han var borta 1,5 år från tävlingsbanan – och återkom i slutet av juni som femåring med att vinna Prix Pierre Coulon och senare samma år slutade han trea i Criterium des 5 ans,

Tionde segern i 19:e starten

Jeroen W. Engwerdas segermaskin Tuxedo Bi (e. Love You-Iberia Bi) stod i en klass för sig i ett stayerlopp med 200.000 norska kronor i förstapris. Rick Ebbinge lämnade tredje utvändigt 1.050 kvar, nådde fram utvändigt om ledande Arctic Lover med Tuxedo Bi på sista bortre långsidan och 550 meter före mål satt den sexårige valacken i spets.

På upploppet höll italienskfödde Tuxedo Bi enkelt ifrån till seger före Johan Unstersteiner och Cantona America på 1.15,1/3.140 meter efter ha travat sista rundan på 1.12,8.

För Tuxedo Bi var det tionde segern i karriären på 19 starter. Som ettåring såldes han på ITS Yearling för 16.000 euro. Modern Iberia Bi (e. Supergill), 1.13,0ak*/€58.392, är halvsyster med Expo Bi (e. Toss Out), 1.12,1ak*/€399.248, som bland annat vunnit Gran Premio Presidente della Repubblica och Gran Premio Duomo.

Tredje raka triumfen

Imponerade gjorde Conrad Lugauer-tränade Toddler (e. From Above-Infanta) i tredje raka segern och den sexårige valacken följde upp sin triumf under Elitloppshelgen med att vinna på Oslo Grand Prix-dagen också.

Marc Elias bytte ut andra utvändigt mot dödens 600 kvar och på upploppet plockade Toddler ner ledande och urtappre Joe Hoo Lee på 1.10,7a/1.609 meter. Segerchecken var på 125.000 norska kronor.

– Vi fick ett bra lopp i andra utvändigt, men jag var lite orolig när vi kom ut ur sista sväng, men när jag ryckte norsken tog Toddler fram sin fina From Above-skalle, sade Marc Elias, som körde sitt första lopp på Bjerke.

Nytt banrekord

Från andra utvändigt spurtvann Firewire (e. Scarlet Knight-Donna Catch) för Kaj Widell i Flaata Eiendom A/S Hoppelöp på topptiden 1.10,3a/1.609 meter. Attacken sattes in 300 kvar och Firewire plockade ner Madelen L.T.C. i spurten på nytt banrekord, medan Erik Adielsson aldrig fick chansen från rygg ledaren med Wafle Cone.

– Firewire är bra varje gång och idag var hon fräschare än någonsin, sade Kaj Widell efter segern värd 200.000 norska kronor.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppet och 16 startförbud!

Så blev lottningen till Elitloppet. Green Manalishis lillasyster startar. Segermaskin redo för comeback. 16 startförbud! Hit åker Cyber Lane! Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hela 16 startförbud delades ut igår på Vaggerydstravet. Foto: Privat
Hela 16 startförbud delades ut igår på Vaggerydstravet. Foto: Privat

1 Solvallas sportchef Anders Malmrot topprankade Earl Simon och Propulsion i Elitloppet, men båda hästarna drog ”Svarte Petter” och ska försöka ta sig till final från spår åtta! Så här föll lottningen ut och här är alla startlistorna till Elitloppshelgen!

***

2 Det börjar röra på sig bland landets unga hästar. Ikväll på Färjestad blir det tre treåringslopp, sedan nolloppet för ston delats då det lockat 23 anmälda hästar. Mest intressant på förhand? Tiofaldige miljonären Green Manalishis lillasyster Nagamori Hall (e. Cantab Hall-Naga Morich) förstås!

Green Manalishi. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Nagamori Hall ägs av sin uppfödare Lennart Ågren och tränas av Daniel Redén. Hon kvalade i slutet av april i Gävle på 1.16,7 med tränaren i vagnen. Så här sade Daniel i Sulkysports serie Treåringskullen i mars:

”Hade tyvärr en mycket jobbig sjukdom som föl och är därför allmänt svårbedömd. Det är i nuläget omöjligt att veta hur hon kommer att tåla eventuellt tävlande, men peppar, peppar, så har hon så här långt tagit åt sig träning på positivt sätt. Det är en jättefin häst som blir spännande att se på banan så småningom.”

I ett E3 Bonus-lopp dyker snackhästen Mister Hercules (e. Trixton) upp från innerspår bakom bilen. Daniel Redéns treåring, som är lillebror till unghäststjärnan Mister J.P. kvalade på 1.14,6 (!) på Solvalla och följde upp med överlägsen debutseger på Romme. Nu väntar livets andra start.

***

3 Det är kvantitet i fokus när Eskilstuna (första start 12.20) har lunchtävlingar idag. Tio lopp på programmet – och hela sju av dem med 15 hästar bakom startbilen. Hela V4-omgången består exempelvis av 15-hästarsfält och spårtrappa.

Färjestad (18.20) är kvällsbanan och i ett stolopp årsdebuterar hemmaamatören Berne Gustafssons segermaskin Polly Avenue (e. Chocolatier). Det sexåriga stoet vann i debuten som treåring, men var sedan borta till femåringssäsongen där det blev sju segrar på nio försök. Nu är hon redo för comeback.

Här är startlistorna till måndagens tävlingar!

***

4

Cyber Lane. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Johan Untersteiners Derbyvinnare Cyber Lane (e. Raja Mirchi–Sybaris Hanover), 1.09,7ak/10.882.485 kr, fick ingen inbjuden till Elitloppet och istället ger sig sjuåringen ut sig på Norrlandsturné. Planen är att starta i Jämtlands Stora Pris den 6 juni och Norrbottens Stora Pris en vecka senare. Förstapriset uppgår till 500.000 kronor både i Östersund och i Boden.

***

5 Hela 16 startförbud delades ut i Vaggeryd igår och det var ingen vacker syn. Av startförbuden ansåg banans måldomarnämnd att tolv hästar svarade för ”dåliga prestationer”, varav fyra travade orent.

***

6

Ringostarr Treb och Jerry Riordan efter segern i Elitloppet 2018.

Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb hade sin första segrande avkomma på svensk mark igår. I Vaggeryd segrade Beatles Boy Treb (u. O’Hara Treb e. Running Sea) för Gustav Johansson och den treårige hingsten ingår i Ringostarr Trebs första kull, vilken innehåller endast två avkommor och båda är födda i Italien.

Jerry Riordan-tränade Beatles Boy Treb vann på 1.17,9a/2.140 meter och för den insatsen belönades han med 10.000 kronor.

***

7 En dryg miljon dollar i spel i fredags och ännu mer i lördags. Scioto Downs har öppnat starkt sedan det tilläts att tävla i staten Ohio och lördagens tävlingar – tolv lopp – omsatte 1.120.275 dollar när Scioto Downs enbart bjöd på passgångarlopp.

Fokustema
Startlistor
Läs senare

Startlistor till hela Elitloppshelgen

33 lopp. Tre dagar.
Här är startlistorna till alla lopp på Solvalla under Elitloppshelgen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Sulkysport
Foto Sulkysport
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Lottat till Elitloppet!

250.000 kronor till vinnaren i försöket – tre miljoner i förstapris i finalen. Elitloppet 2020 är lottat och avgörs nästa söndag på Solvalla!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Racing Mange kvalade in till Elitloppet av egen kraft igår och Joakim Lövgrens häst gjorde det dessutom på Sveriges snabbaste tid (1.09,7) 2020. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Racing Mange kvalade in till Elitloppet av egen kraft igår och Joakim Lövgrens häst gjorde det dessutom på Sveriges snabbaste tid (1.09,7) 2020. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Daniel Redén är precis som ifjol hetast bland tränarna även om han ”bara” har tre hästar med i Elitloppet i år. Förra året selade han ut en kvartett och av dem lyckades Propulsion bäst med en fjärdeplats.

Söndagens väderprognos på klart.se.

Propulsion är med i Elitloppet i år igen och gör sin femte start och väntar fortfarande på första segern. I år är det sista chansen (?) att ta den riktigt ”stora” segern för Stall Zets travare, vilken utsågs till ”Årets Häst” i Sverige ifjol. Läget blev dock sämsta tänkbara i försöket med spår åtta!

Samma visa var det för Earl Simon i det andra heatet!

De fyra främsta från varje försök går vidare till finalen.

Elitloppet 2020

Försök I:
Priser: 250.000-125.000-75.000-50-000 kr
1.609 meter, autostart.

 1. Vivid Wise As – Björn Goop (Björn Goop)
 2. Sorbet – Per Linderoth (Daniel Redén)
 3. Disco Volante – Carl Johan Jepson (Stefan Melander)
 4. Missle Hill – Johan Untersteiner (Daniel Redén)
 5. Chief Orlando – Rikard N Skoglund (Pia Huusari)
 6. Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson (Fredrik B Larsson)
 7. Looking Superb – Jomar Blekkan (Frode Hamre)
 8. Earl Simon – Franck Ouvrie (Jarmo Niskanen)

Försök II:
Priser: 250.000-125.000-75.000-50-000 kr
1.609 meter, autostart.

 1. Elian Web – Jorma Kontio (Katja Melkko)
 2. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini (Sébastien Guarato)
 3. Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini (Adrian Kolgjini)
 4. Attraversiamo – Erik Adielsson (Svante Båth)
 5. Cokstile – Christoffer Eriksson (Rocco Spagnulo)
 6. Racing Mange – Joakim Lövgren (Joakim Lövgren)
 7. Makethemark – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
 8. Propulsion – Örjan Kihlström (Daniel Redén)