Fokustema
Avelshingst
Läs senare

Juliano Star är död

Avelshingsten och Criterium des Jeunes-vinnare Juliano Star rycktes bort hastigt på annandagen och blev 21 år gammal. För svenskt vidkommande är han mest känd som far till storstjärnan Commander Crowe, men han lämnade ytterligare 20 miljonärer på svensk mark.
Av
Claes Freidenvall
Juliano Star. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen
Juliano Star. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen
Juliano Star. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Juliano Star (e. Buvetier d’Aunou-Star Gede), 1.12,8am/€514.732, är uppfödd och tränades av Jean-Pierre Dubois. Större delen av sin karriär tävlade han i Frankrike, men Juliano Star gjorde en start utanför hemlandet och slutade fyra i ett försök i Solvallaserien. Sina största segrar tog Juliano Star i Grupp I-löpningarna Criterium des Jeunes och Prix Capucine, men vann också semi-classique-löpningarna Prix Kalmia, Prix Pierre Plazen och Prix Paul Viel.

Fakta

Juliano Star

hingst född 3 mars 1997
e. Buvetier d’Aunou-Star Gede e. Florestan
Rekord: 1.12,8am
Prispengar: 514.732 euro
Resultat: 24 st: 7-5-4
Uppfödare: Jean-Pierre Dubois
Ägare: Staro International & Mas Breeding Oy

Expandera

Uppfödaren Jean-Pierre Dubois blev kvar som delägare i Juliano Star – Ecurie Wildenstein hoppade av – när han såldes till Sverige. Broline International, Staro International, Stig H Johansson och finländaren Martti Ala-Seppälä köpte in sig i Buvetier d’Aunou-sonen.

Efter ha stått uppstallad på Stuteri Broline i början av 2000-talet och senare på Staro International exporterades Juliano Star till Finland 2015 och under vägen har några ägare lämnat och kvarstod in i slutet gjorde Staffan Nilsson (Staro International) & Martti Ala-Seppälä (Mas Breeding Oy).

En championtitel

Trots att Juliano Star hade en sådan kassapjäs som Commander Crowe lyckades han aldrig nå det riktiga toppskiktet i Sverige, men han har en championtitel i Holland från 2009. I Sverige finns det 733 registrerade avkommor efter Juliano Star.

Commander Crowe och Örjan Kihlström vann Breeders Crown på Meadowlands 2014. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Valacken Commander Crowe (u. Somatic e. Mack Lobell), 1.08,9ak*/34.345.097 kr, var Juliano Stars stora stjärna och inledde karriären hos Petri Puro och för honom vann han både Breeders Crown och Svenskt Travderby. Senare såldes Commander Crowe i omgångar och hamnade hos Fabrice Souloy och under hans vingar blev det vinster i en rad storlopp och där segern i Elitloppet 2012 väger tyngst.

Fakta

Fem vinstrikaste svenskfödda avkommorna:

  1. Commander Crowe, 1.08,9ak*/34.345.097 kr
  2. Bobtail, 1.11,4ak/5.192.838 kr
  3. D.J. Seabrook, 1.11,8ak*/3.189.434 kr
  4. Staro Cold Carat, 1.12,0ak/3.002.978 kr
  5. Julio de Luxe, 1.11,6am/2.821.204 kr
Expandera

Bobtail, 1.11,4ak/5.192.838 kr, vann både Breeders Crown och Derbytstoet och i Breeders Crown segrade också D.J. Seabrook, 1.11,8ak*/3.189.434 kr. Stargirl, 1.11,7ak/2.035.004 kr, var en tidig stjärna med vinst i Silver- och Derbystoet. Nämnas ska också Jetset, 1.12,0am/2.464.830 kr, som vann Sto-SM 2016.

Utanför Sveriges gränser ska norske Derbyvinnnaren Juliano Rags, 1.09,3ak/2.531.619 nkr, nämnas och även norska Oaksvinnaren Farmer’s Julia, 1.13,6am/1.338.111 nkr.

Morfar till Conrads Rödluva

Som morfar har Juliano Star uträttat en del stordåd och den främsta är Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar-Moviestar), 1.11,9am*/4.965.500 kr, som vann både Breeders Crown och Svenskt Trav-Oaks ifjol.

Conrads Rödluva och Örjan Kihlström. Foto: Jeannie Karlsson/Sulksyport

Förra året betäckte Juliano Star fem ston på svensk språngrulla och det finns fortfarande fryst sperma efter honom, men denna får endast användas i Sverige under 2019 om Svensk Travsports styrelse ger dispens. Hade Juliano Star gått bort under aktuell betäckningssäsong hade betäckningstillstånd utfärdats med automatik.

Fokustema
Axevalla 19 juli
Läs senare

Short In Cash i långa loppet

AXVALL. Fjolårets Europaderby- och Breeders Crown-finalist Short In Cash visade prov på härlig styrka då han vann Sveriges längsta travlopp Axevalla Maraton.
Av
Emil Persson
Short In Cash vann Axevalla Maraton. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Short In Cash vann Axevalla Maraton. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Efter att körts till tät efter 350 meter så anförde Short In Cash de resterande 3.790 meterna av loppet. Mathias Anderssons Doctor Doxey Zenz (e. Donato Hanover) gick i andraspår i princip hela vägen och var tapper som orkade jagade till andraplatsen, men åt Short In Cash gick ingenting att göra.
Triumfen bärgades på 1.16,5/4.140 meter och gav 200.000 kronor i belöning.
– Man har ju alltid en idé om hur man vill lägga upp det, men idag var det lite svårbedömt utifrån att man inte kunde säga hur tungsprungen banan var. Jag valde att öka successivt de sista 1.500 meterna, men höll igen lite in mot slutkurvan när vi fick en häst bakom oss. Jag ville gärna ha sällskap. Det är en häst som alltid haft hög kapacitet och nu har han fått ut det i de senaste starterna, sade Goop.

”Fantastiskt fina”

Det nyinstifade Axevallas Stora B-tränarlopp gav stor sport. Under slutvarvet kamperade Wellino Avenue (e. Wellino Avenue) och Perfect Dynamite (e. So Perfect) sida vid sida, men de sista 100 meterna avgjorde den sistnämnde på ”V75-styrka”, trots drygt två månaders tävlingsuppehåll. Hästen avslutade de sista 2.000 meterna efter 1.11,7 på det kladdiga banunderlaget och kom hem på 1.12,8/2.180 meter.
– Helt otroligt, vilken häst. Han var inte lika pigg i våras och fick en paus, men nu är han som han ska vara igen, sade tränarsambon Ante Lisell.

Frode Hamre har fått fram flera nya växlar i M.S.Triple J. (e. Cantab Hall). USA-importen spårade hem fyraåringsloppet på 1.12,5a/2.140 meter via 1.11,7 sista varvet och såg inte ut att behöva spela ut hela sitt register.
– Hamre-hästarna är fantastiska fina att köra; jag skulle inte bli förvånad om jag har över 50 i segerprocent bakom deras hästar. Den här var avslappnad och fin, ville gå på i det tempot och var effektiv. Det var en racerkänsla att sitta bakom honom, sade Adielsson.

Jim Oscarsson har fått tillbaka Dontlooseallmoney (e. Bold Eagle) i bästa slag. I Treåringsstoet var hon ensam på banan via tidig ledning och väl värd de 100.000 kronor hon belönades med denna kväll.

Heatloppet resulterade i skiljelopp mellan Nolimitjimmit (e. Love You) och Asger Molar (e. Kadabra) efter att den förstnämnde galopperat bort sig i det andra heatet.
I avgörandets stund stod han dock på benen, höll upp det invändiga spåret och vann med två längder. Därmed inbringade fredagens utflykt till Axevalla 150.000 kronor totalt för Conrad Lugauers häst.

Axevallas trippeltrav inleddes med en positiv publiksiffra. Fjolårets besöksantal under fredagen uppgick till 4.919 personer, men i år nådde man upp till 5.841 personer.

Läs Mer:

Tvååringspremiären till Kalmar

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Tvååringspremiären till Kalmar

AXVALL. Anders Zackrisson hade försökt tre gånger tidigare utan att få vinna tvååringspremiären, men nu var det dags!
Mizita Sound visade sig vara en fartfylld dam som avgjorde loppet redan på sista bortre långsidan.
Av
Emil Persson
Anders Zackrisson vann tvååringspremiären med Mizita Sound. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Anders Zackrisson vann tvååringspremiären med Mizita Sound. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Custum Cheval (e. Farifant) kom från Henry Rorgemoens stall i Norge och spelades till favorit i lag med Björn Goop, men satte inte en fot rätt i den giltiga starten utan försvann direkt. Samma öde till mötes gick Dionysos L.I. (e. Pojke Kronos) och då det därtill var två strukna hästar i loppet var det blott två hästar som kom iväg i trav.

Ledande Day to Remember (e. Super Photo Kosmos) hade Mizita Sound (e. Ken Warkentin) fram tills 650 meter återstod. Då plockade Anders Zackrisson ut sin häst i andraspår och via en hastig tempoökning rundade han till tät på 150 meter.
Över upploppet syntes det att Mizita Sound blev ensam och inte riktigt var på det klara med vad som gällde såhär i en tävlingsdebut, men någon fara att hon skulle tappa loppet uppstod aldrig.
Segertiden skrevs till 1.18,2/1.640 meter och segerpremien uppgick till 50.000 kronor.
– Det är alltid något extra att starta tvååringar, man har ofta förväntningar när man tar ut dem. Jag är jättenöjd med det hon gjorde idag och hon visade ju att hon är speedig. Det var bra med rygg, då håller hon sig lugnare och det gick fort när jag attackerade på sista bortre långsidan. En fin häst som har att brås på, sade Anders Zackrisson.

Stoet är bland annat halvsyster med Devil Sound (e. Maharajah) som sprungit in en miljon hos Kalmartränaren, men där är dagsrapporterna desto dystrare efter Sprintermästaren.
– Tyvärr har han blivit skadad så nu får vi sikta på nästa år, sade Anders Zackrisson.

Custom Cheval visade 1.19 i 1.500 meter bakom fältet, men hur till vida den norskfödda fuxen är fågel eller fisk var det svårt att få någon riktig uppfattning om denna gång.

Fokustema
Axevallas Stora B-tränarlopp
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Gustafsson hyllar Axevallas initiativ

I kväll är det premiär för Axevallas nyinstiftade lopp för amatörtränade hästar.
Hela 100.000 kronor står på spel och Berne Gustafsson är en av de som anmält sitt intresse med V75-bekante Wellini Avenue.
– Äntligen ett B-tränarlopp med rejäla prispengar, säger Färjestadamatören.
Av
Emil Persson
Berne Gustafsson selar ut Wellini Avenue till fredagens stora B-tränarlopp på Axevalla. Foto Martin Langels/ALN
Berne Gustafsson selar ut Wellini Avenue till fredagens stora B-tränarlopp på Axevalla. Foto Martin Langels/ALN

Det var i våras som Axevalla deklarerade att man lät femåringsloppet som avgjorts motsvarande tävlingsdag ”under alla år” vara ett minne blott. Istället beslutade man sig för att satsa på amatörerna genom att införa ett renodlat B-tränarlopp med 100.000 kronor i förstapris och totalt åtta prispengar.

Bland de 15 hästar som gör upp i kvällens lopp över tre volter finns Berne Gustafssons Wellino Avenue (e. Wellino Avenue) och för Vålberg-amatören var det en självklarhet att anmäla till det här loppet.
– Han står perfekt inne på mellanvolten och jag är väldigt glad över Axevallas initiativ att köra ett sådant här lopp för oss B-tränare med bra prispengar. Det finns B-tränarlopp även i vardagstravet, men då är ju prispengarna små. Jag skulle gärna se att fler tar efter Axevalla, säger Gustafsson.

Dessutom kommer han med en häst i toppslag. Efter skadeuppehåll har Wellino Avenue tagit två raka segrar och övertygat stort. Först på nytt banrekord i Åmål då han sprang 1.13,5/2.100 meter på Dalslandsbanans 800 metersoval och därefter klädde han av O’Man Flax (e. Love You) från dödens i ett lunchlopp på Axevalla efter alla konstens regler.
– Då avslutade han 1.11,8 sista varvet och banan var ju inte heller den allra snabbaste den dagen så det var en rejäl prestation. Hela hästen är bättre i år än han varit tidigare. Jag ger mig tusan på att vi haft något virus i stallet de senaste två åren som först gett sig med tid för hästarna har inte nått upp i rätt nivå.

Besegrade Viola Silas

Att han är optimistisk inför kvällens start går inte ta miste om.
– Som jag ser det är det Perfect Dynamite (e. So Perfect) som är värst emot och han bör få svårt att ta in 20 meter på Wellino Avenue om han går en låg 1.13-tid eller rentav en hög 1.12-tid. Vi fortsätter med skor på hovarna då han haft sina problem med gaffelbandsskador.

Under lördagen startar Gustafsson även Polly Avenue (e. Chocolatier) i ”stodivisionen” innan V75-spelet tar vid som jagar sin tredje 100.000 kronorstriumf.
– Hon var lite sliten i Mantorp och kommer vara bättre den här gången efter att blivit behandlad. Jag tycker dock inte man kan begära för mycket av henne, tänk på att hon var en nolloppare i januari och snabbt tagit sig upp i klasserna. Hon tränar i vilket fall bra här hemma och är ordentligt förberedd, säger Berne Gustafsson som haft fina framgångar under Axevallas trippeltrav även tidigare.

– Just det ja, det var på Axevalla som Thai Goldie (e. Credit Winner) besegrade Viola Silas i ett femåringslopp inom V75! Det var stort. Vi har förresten en tvååring efter henne hemma med Muscle Hill som pappa så vi har lite roligt att se fram emot framledes också, avslutar Gustafsson.