Fokustema
Doping
Läs senare

Julklapp i jakten på fuskare

Souloy-härvan 2016 satte fokus på dopingarbetet. Jakten på förbrytare intensifieras under 2017, med nya medel och nya resurser.
– Fuskare kommer tyvärr alltid att finnas, vårt mål är att avslöja så många som möjligt, säger Linda Höijer, avdelningschef Hästvälfärden inom Svensk Travsport.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Fabrice Souloys hästar är fortsatt avstängda att tävla i Norden. Foto Mia Törnberg
Fabrice Souloys hästar är fortsatt avstängda att tävla i Norden. Foto Mia Törnberg

Inom Hästvälfärden ryms numera såväl veterinär som säkerhetsansvarig. Avdelningen fick en ”julklapp”, mycket tack vare, eller rättare sagt, på grund av Fabrice Souloy.
– Vi var i stort sett klara med vår budget för 2017 när generalsekreterare Johan Lindberg kom in på vårt kontor och berättade att vi tilldelats två miljoner extra för en utökning av vårt antidopningsarbete. Det ger oss förstås fler möjligheter, inte minst nu när vi dessutom är personellt fulltaliga med Johan Nilsson som ny säkerhetsansvarig, säger Linda Höijer.

Fakta

Straffsatser för dopingbrott

För brott att med avsikt påverka en häst aktuella prestationsförmåga i tävling eller träning kan man dömas till förlust av licens och till totalt eller partiellt tillträdesförbud för viss tid, dock minst två år, eller för alltid.
För oaktsamhetsbrott (doping) kan man dömas till böter, lägst 10.000 kronor och högst 1.000.000 kronor, samt kör/ridförbud, anmälningsförbud och/eller totalt eller partiellt tillträdesförbud i högst tolv månader. Normal påföljd är två procent av årsgenomsnittet av inkörda pengar i träningsverksamheten de senaste 36 månaderna före brottet, plus tio procent av förstapriset i aktuellt lopp.
Källa: Tävlingsreglementet 2017

Expandera

Tidigare har antidopningsarbetet ”kostat” cirka tio miljoner kronor årligen, för 2017 höjs alltså budgeten till cirka tolv miljoner. Att hålla efter de som fuskar är varken enkelt eller befriat från kostnader för sporten i stort.

Ett vanligt A-prov, företrädesvis från urin eller blod, kostar cirka 2.300 kronor att analysera på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Ett hårprov nästan 4.000 kronor. Och med tanke på att det tas drygt 3.000 prover under ett travår i Sverige så slår kostnaderna i budgettaket relativt kvickt.
I trovärdighet för sporten skulle minskat anslag för att fånga dopare förmodligen bli ännu dyrare.

Linda Höijer. Foto Mathias Hedlund
Linda Höijer. Foto Mathias Hedlund

– Om vi nu bortser från Souloy-fallet så vill jag ändå påstå att vi är en ren sport. Vi har sällan positiva dopingprov, däremot går ju även slarv med karenstider och annat in under samma benämning, vilket jag ibland har svårt för, säger Linda Höijer.

Att synas är att skrämmas

Under 2016 togs 2.873 dopingprover under tävling i Sverige. Två var positiva.
Utöver det så har Sverige utvecklat arbetet utanför tävlingssammanhang med provtagning före lopp (pre-race) och i träning (out of competition). Och det är just på den här biten som en stor del av de extra miljonerna kommer att satsas.
– Vi kommer att ta cirka 500 prover utanför tävling under 2017, då företrädesvis blodprov. Det gäller såväl provtagning som oanmälda kontroller och spaningsarbeten. Bara den delen att vi syns tror vi fungerar avskräckande för den som inte alltid håller sig till reglerna, fortsätter Höijer.
Sedan några år tillbaka fryser också Svensk Travsport in prover, något som användes under fjolåret, bland annat för att kontrollera Souloy-hästar som startat i Sverige. Men på det här området blir Linda Höijer ”hemlig”:
– Vi vet förstås hur många prover vi har infrysta, men det är ingen siffra vi går ut med. Vi vill tala om vad vi gör och vara så öppna som möjligt, för mig innebär det ökat förtroende. Vi ska vara ärliga, men kan tyvärr inte berätta allt, det finns saker som skulle underminera vårt arbete. Vi talar inte heller om när ett fryst prov omanalyseras. Skulle det vara positivt på någon substans blir det dock givetvis offentliggjort.

Samarbete över gränserna

Hästsporten samarbetar över landsgränserna, men det fungerar inte alltid gnisselfritt. I Nordic Equine Medication and Antidoping Committee (NEMAC) träffas representanter för de nordiska länderna cirka fem gånger årligen.

Fakta

Prover i Europa 2016

 • Land        Prover    Positiva
 • Frankrike  16.716    32
 • Italien       11.668    36
 • Tyskland     1.299   12
 • Sverige       2.873     2
 • Finland        1.149    1
 • Norge          1.443    4
 • Danmark        221    0
Expandera

– Det fungerar bra, jättebra till och med om vi diskuterar Norge, Danmark och Sverige. Däremot är Finland inte alltid med oss på vägen när det gäller harmonisering.
Vad diskuterar man i Nemac?
– Det mesta inom analysvärlden, anitdopingsarbetet, karenstider och forskningar/studier, däribland finns en ”rykteslista” med ämnen som skulle kunna komma fram, eller substanser liknande de som redan finns. Känslan är ju att fuskarna är steget före, vilket kan kännas frustrerande, men utökat utbyte mellan länderna minskar avståndet. Jag upplever också att analyslaboratorier världen över verkligen har börjat samarbeta och hjälpa varandra, vilket också gör att vi närmar oss fuskarna, säger Höijer.

Bland nyheterna för 2017 gällande just dopingprov i Svensk Travsport är att ingen anledning till provtagning kommer att anges. Oavsett om det är slumpen, bra prestation eller om provet är beordrat från Hästvälfärdsavdelningen.
– Detta för att inte riskera att peka ut någon oskyldig. Däremot kommer även samtliga prover som tas i träning redovisas en gång per månad på Svensk Travsports hemsida, säger Linda Höijer.

Jag vet att vi gör ett bra jobb. Men är det om vi fäller fler eller om alla går fria? Vårt arbete är inte helt enkelt att mäta.

Linda Höijer, avdelningschef Hästvälfärd, Svensk Travsport

En normal tävlingsdag tas cirka tre prover, under en V75-dag runt tio och vid internationella storlopp intensifieras provtagningen markant.
– Under Elitloppshelgen ifjol tror jag att vi tog över 70 prover totalt.
Att det hittas positiva prov är alltså synnerligen ovanligt. Men när det sker upplevs det ofta som väldigt långa ”ledtider”, från avslöjad dopare till fastställt straff.
– Ibland är det jättefrusterande. Vi har gjort vårt jobb, men sedan tar det väldigt lång tid. Jag kan också känna att det finns brister i reglementet. Skulle jag få önska något så är det ett hårdare regelverk som harmoniserar över hela Europa. Jag tycker väl också att det är åt det hållet det går och att den Europeiska Travunionen (UET) börjar inse den rätta vägen. Men det går för långsamt! Utvecklar Linda Höijer.
Gör ni ett bra jobb?
– Hur ska jag svara på det? Jag vet att vi gör ett bra jobb. Men är det om vi fäller fler eller om alla går fria? Vårt arbete är inte helt enkelt att mäta.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

 • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
 • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

 1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
 2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
 3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
 4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
 5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
 6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.