Fokustema
Boden
Läs senare

Kadett C.D. till avel

Som fyraåring knäckte han Timoko i finalen i Europaderbyt. Nu övergår Kadett C.D. till avel och Robert Berghs unghäststjärna har redan tagit plats i sitt nya hem hos Stall W.F. och Madelene Wikstén i Boden.
Av
Claes Freidenvall
Kadett C.D. och Robert Bergh spurtar hem Triton Sunds lopp och tar skalpen på Nuncio. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Kadett C.D. och Robert Bergh spurtar hem Triton Sunds lopp och tar skalpen på Nuncio. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Men tävlingskarriären behöver inte vara helt över. Det kan bli några starter senare, men det där bestämmer Robert Bergh, säger delägaren Peter Larsson.

Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) visade tidigt talang och tävlade redan som tvååring med två segrar och ett andrapris på tre starter. Som treåring vann han Vårfavoriten på Solvalla och kvalade in till finalerna i långa E3, Svenskt Travkriterium och Breeders Crown. I det sistnämnda loppet lyckades han bäst med en tredjeplats.

Besegrade Timoko

Fyraåringssäsongen blev Kadett C.D:s allra främsta med triumfen i Europaderbyt i Schweiz som kronan på verket och det var i det loppet som han besegrade självaste Timoko.

Vidare som fyraåring toppade han i Breeders Crown, Norrlands Grand Prix och slutade tvåa i Criterium Continental och Konung Gustaf V:s Pokal.

Som äldre är ”Kadettens” främsta seger triumfen i Triton Sunds lopp över Nuncio och så sent som i början av februari år var Kadett C.D. tvåa i ett försök i gulddivisionen på Åby efter Zenit Brick.

Hela 104 starter (26-18-9), rekordet 1.09,8ak och 8.596.320 kronor är Kadett C.D:s facit på tävlingsbanan så här långt och hela tiden har han tränats av Robert Bergh.

Modern ”Elitsto”

Kadett C.D. avelsvärderades för sex år sedan och avelsvärderingsnämnden gav honom 78 poäng, vilket betyder ett ”högt förväntat avelsvärde”. Han är undan Tenor de Baune-dottern Kiss of Life, som bara gjorde en start (galopp), men som varit desto mer framgångsrik i avelsboxen och utnämnts till ”Elitsto”. Hon är också mor till Nimbus C.D. (e. Mythical Lindy), 1.09,8ak/3.125.000 kr, och Officer C.D. (e. Scarlet Knight), 1.09,8ak/1.700.600 kr.

Kiss of Life är i sin tur undan Dear One (e. Mack Lobell), 1.14,8ak/597.300 kr, som precis som Kadett C.D:s mor tränades av Hans Adielsson. Dear Ones främsta merit var en andraplats i Svensk Uppfödningslöpning och det året var hon också det vinstrikaste tvååriga stoet i Sverige med 194.500 kronor insprunget.

Dear One fick bara två avkommor och förutom Kiss of Life valacken Just Gone (e. Buvetier d’Aunou), 1.13,5ak/478.506 kr.

Prislappen för Kadett C.D:s tjänster är satt till 2.000 kronor vid bokning och 10.000 kronor vid levande föl.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.

Fokustema
Berlin
Läs senare

Svenskar i tyska derbykval

Conrad Lugauer, Marc Elias, Ola Samuelsson och Jörgen Sjunnesson är de svensklicenserade aktörerna som finns representerade när Berlin kör derbykval under såväl lördagen som söndagen.
Av
Emil Persson
Conrad Lugauer laddar för tyska derbykval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Conrad Lugauer laddar för tyska derbykval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under lördagen handlar det om kval till stoderbyt med 5.000 euro till vinnaren i respektive uttagningslopp. Lugauer inleder på lördagen med egentränade Ganes B (e. Muscle Hill) 1.15,7/€6.581 som inlett karriären med en seger och två andraplatser.
Ola Samuelsson startar Jaipur F Boko (e. Muscles Yankee) 1.16,5/€8.921 å sin tur medan Jörgen Sjunnesson kuskar bakom Arnold Mollemas Jersey Muscles (e. Muscles Yankee).

Totalt är det fyra uttagningslopp i Stoderbyt med nio hästar i varje vilket innebär att totalt 36 treåriga ston tar chansen att jaga finalplatser.

Under söndagen avgörs kvalen till det öppna Derbyt dit 32 hästar anmälts och fördelats ut på fyra lopp. Där är det bara Marc Elias som kör och han gör det åt pappa Conrad Lugauer. Då handlar det om Ornello (e. Love You) 1.15,1/€5.023.

I båda klasserna handlar det om 1.900 meter autostart och finalerna avgörs i Berlin helgen den 3-4 augusti.

Läs mer: