Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Kall 2.0

Två uppfödningar från samma familj som blivit tilldela samma namn.
Efter att Kall sprungit in dryga miljonen under 1990-talet har nu hans namne gjort debut på tävlingsbanan och det går sannerligen inte klaga på framtidsutsikterna!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mats E Djuse tog hem två lopp med 150.000 kronor i förstapris på Hagmyren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mats E Djuse tog hem två lopp med 150.000 kronor i förstapris på Hagmyren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den version av Kall (e. Lome Brage) som är född 2019 och övertygade vid gårdagens seger på Hagmyren är uppfödd av Greger Mårtensson medan 1991 års version av Kall (e. Troll Jahn) var uppfödd av hans pappa Mårten Mårtensson.
Den sistnämnde hade en 136 starter lång karriär som utmynnade i 30 segrar och 1.188.385 kronor i intjänade prispengar bland vilka fullträffen i STC:s Guldtäcke var den penningmässigt största.

Fakta

Kall

Treårig svart hingst e. Lome Brage-Philippa e. Briskeby Philip

St: 1: 1–0–0, 1.33,4k*

Ägare: Stall Kall.
Uppfödare: Greger Mårtensson, Järpen.

Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren.

Det finns dock inget släktskap mellan hästarna utan de är sprungna ur olika blodslinjer. Den ”nya” Kall ser i vilket fall ut att vara en häst som har alla möjligheter att höra talas om sig också.
Jan-Olov Persson tränar hingsten som övertygade då han vann Svensk Travsports Inskolningslopp hemma på Hagmyren i lag med Mats E Djuse.
Från andra utvändigt rundade han fram till ledningen över sista bortre långsidan och Kall var aldrig nära att förlora loppet efter att avslutat 1.27,5 sista 800 meterna.
– Mamman var inte lika fin i travet som Kall, så travet kommer nog från pappan. Philippa inledde hos Alf (Jonsson, reds. anm.) innan hon kom till brorsan. Hon var lite spänd och trång i gången, sade Mats E Djuse i vinnarcirkeln.

”Lite rulligare”

Nämnda Philippa (e. Briskeby Philip) 1.28,5am/162 250 kr var i träning hos Martin P Djuse och i hans regi slutade hon sexa trots galopp i Derbystoet.
Sonen Kall besitter annan aktion.
– Han är lite rulligare och då går det fortare, jag hade under 1.30 sista kilometern, sade Mats.

För Philippa var det här hennes första startande avkomma. Den nu femårige Kall Vinter (e. Åsajerven) har inte kommit till start och samma sak gäller Kall Tekno (e. Tekno Odin) som dock är uppsatt på en träningslista då fyraåringen finns hos Solvallaproffset Mattias Djuse.
För Kalls del blir det ny start redan på måndag då hästen finns med i det inledande loppet på Solänget.