Fokustema
STL Gävle 15 januari
Läs senare

Kall hemmastjärna i topp

Derbydrömmen med Bäcklös Faron sinkades på grund av skada, men Oskar Kylin Blom har skaffat sig en ny.
– Jag räknar med att den här hästen ska synas på Solvalla sista helgen i maj om två-tre år, sade hemmatränaren efter segern i Kallblodsdivisionen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bäcklös Faron vann Kallblodsdivisionen på hemmaplan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bäcklös Faron vann Kallblodsdivisionen på hemmaplan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter att slutat tvåa bakom Brenne Bas (e. Horgen Tore) i 2020 års upplaga av Svenskt Kallblodskriterium omnämndes Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) som ett hett derbyämne inför fyraåringssäsongen, men den viktigaste perioden av året sinkades på grund av skada.
Det var först i mitten av oktober som Oskar Kylin Bloms häst var tillbaka i tävlingssammanhang och efter att lyft undan för undan fick han nu testa lyckan i Kallblodsdivisionen på hemmaplan.
Utfallet kunde inte blivit bättre och faktum var att Bäcklös Faron aldrig såg ut att vara nära att tappa loppet efter att släppts till tät efter ett halvvarv.
I alla fall inte för oss som såg loppet från sidan…
– Det var inte långt ifrån att jag körde galopp med honom 600 kvar och det här med brodd är inte hans melodi. Vid ett svagt ögonblick tryckte Tobbe till lite grann, men den här hästen är nog den mest ärliga häst jag har kört, sade Oskar Kylin Blom i Gävletravets vinnarcirkel.

Flög fram

Triumfen var värd 100.000 kronor och togs på 1.26,0a/2.140 meter. Bäcklös Faron är nu blott 69.288 kronor ifrån att bli miljonär, men så hemskt mycket tävlande till innan det blir en ny paus tycks inte vara aktuellt.
– Han är alldeles för bra för att tävla på vintern egentligen, men det har blivit så eftersom vi missade fjolåret på grund av skadan och i april ska han gå till avel. Jag har räknat med att den här hästen ska synas på Solvalla sista helgen i maj om två-tre år och då måste vi vara med och starta på lite för att få hårdheten, sade Kylin Blom som inte tycktes allt för nedslagen av att fjolåret blev rumphugget:
– När han vart skadad i fjol såg jag bara allt det positiva. Hästen sade till mig att lyssna på honom; du har kört för tufft med mig sade han så vi fick backa.

Global Adventure och Erik Adielsson vid en tidigare seger. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Erik Adielsson backade snällt ner Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) som sistahäst i Gävle Stora Pris samtidigt som storfavoriten Milligan’s School (e. Yankee Glide) släpptes till ledningen utan att behöva offra särskilt mycket kraft.
Få kan i det skedet trott att Svante Båths häst skulle stå som segrare och det blev inte bättre av att draghjälpen var begränsad och hästen fick ge sig ut i femtespår genom slutkurvan. Över Gävles kort upplopp flög dock Global Adventure lågt och lyckades fånga in Milligan’s School i allra sista steget.
– Det här är faktiskt en av mina absoluta favorithästar. Han har krigat i en stentuff kull och hade faktiskt kunnat vinna några av de stora loppen. I en vanlig kull hade han kunnat vara kung, men den där kullen han varit en del av är ju en av de bästa vi haft på flera decennier. Han är så tacksam; man kan köra honom hur som helst, sade Adielsson och fortsatte:
– Han har en inställning som är magiskt fin. Det blir nästan löjligt när man bara står och drar superlativer över honom, men han kan allt.

Under fjolåret vann Global Adventure såväl Icelands lopp som Stig Lindmarks Styrkeprov och nu kom hans första fullträff i Gulddivisionen.

I övrigt noteras att…

…Roger Walmanns stall fortsätter vara i toppslag. Crashed Eggs (e. Readly Express) dubblerade sin segerskörd då hon vann ett Diamantstoförsök över lång distans i karriärens 30:e start efter att gått runt sina konkurrenter i tredjespår de sista 600 meterna.

…Årets Komet-nominerade Jennifer Persson och hennes Arch Lane (e. Chocolatier) fick revansch i Bronsdivisionen. Efter den snöpliga förlusten i Bollnäs två lördagar tidigare fick han nu full utdelning efter att körande Daniel Wäjersten funnit rygg på favoriten Soul Tan (e. Maharajah) som fick svar i spetsjakten och tvingades trava utvändigt ledaren. Sista halvvarvet fick Arch Lane jobba utan rygg i tredjespår, men åttaåringen avgjorde likväl loppet med en längd som segermarginal.

Bitcoind’ Arc (e. Voltigeur de Myrt) var förbi Hefner Am (e. Muscle Hill) med hals 50 meter före mål, men höll på att bli utkontrad. I stridens hetta – någon meter före mål – slog dock Hefner Am på en galopp när det stod och vägde, men frågan är om det inte blivit Bitcoind’ Arc som stått som segrare av loppet oavsett vilket. Snöpligt i vilket sätt för en urtapper Hefner Am, men Bitcoind’ Arc ska ha beröm som kunde gå ut och vinna Klass I-försöket direkt efter sju månaders tävlingsuppehåll.

…Rikard N Skoglund såg ut att stå över spetsjakten med Robert Bergh-tränade Geronimo Am (e. Donato Hanover) vilket var ett klokt val. När ledaren Billy Idol (e. Top Billing) fick press i omgångar kunde Geronimo Am avgöra utan större problem efter att iscensatt attacken från tredje utvändigt 350 meter före mål.

…Claes Sjöströms Eddy West (e. Sahara Dynamite) bara kastade sig över motståndarna över spurtrakan av Silverdivisionen och vann med en dryg längd trots att loppet inte riktigt gick hans väg. Första varvet passades på 1.16,1 och då satt Eddy West så långt bak som femte utvändigt, men dragloket Indy Lane (e. Ready Cash) höll så bra att Eddy West var i slagläge inför upploppet.