Fokustema
Klasselöpsauktionen
Läs senare

Kallblod dyrast i Norge

En hingst med samma möderne som fenomenet Alm Rau Jo? Det blev fredagens topp på den norska Klasselöpsauktionen på Bjerke. Närmare en halv miljon kronor slogs klubban på.
Av
Claes Freidenvall
Lome Brage-sonen Alm Toledo kostade 450.000 norska kronor på auktionen på Bjerke på fredagen. Foto Lukas Svedin
Lome Brage-sonen Alm Toledo kostade 450.000 norska kronor på auktionen på Bjerke på fredagen. Foto Lukas Svedin

Hingsten Alm Toledo (e. Lome Brage-Alm Granada e. Järvsöfaks) var godbiten under den första auktionsdagen av två på Bjerke i samband med norrmännens stora Derby- och Kriteriehelg. 450.000 norska kronor blev priset för den ettårige hingsten och köpare var norrmannen Stig Flaata.

Alm Toledo är uppfödd av mannen bakom Alm Svarten, Knut Alm, och mödernet är starkt. Mormor Alm Tara var själv trea i Stoderbyt och är syster med unghäststjärnan och fenomenet Alm Rau Jo, som vann 24 av 25 starter innan han gick bort efter sjukdom i början fyraåringssäsongen.

Ett annat syskon till Alm Tara är avelshingsten Alm Viktor, far till bland andra Derbyvinnaren Dotterud Teddy och svensktränade Solör Stegg.

Näst dyrast var också ett kallblod, Öystein Tjomsland vann matchen om stoet Brenne Brenna (e. Bork Odin) och klubban slogs på 280.000 norska kronor. Det ettåriga stoet har också en hel del att leva upp till.

Brenne Brenna. Foto Lukas Svedin

Mamma Brenne Järva vann själv Oaks i Norge som treåring och hennes första avkomma Brenne Rödi (e. Horgen Tore) var särklassig kulletta i sin årgång,. På meritlistan ryms segrar i Kriteriestoet i både Sverige och Norge, norska Oaks, Biris Uppfödningslopp för ston samt norska Stoderbyt i regi Jan Roar Mjölneröd. I somras som sexåring vann hon Norskt Mästerskap för ston. Totalt har Brenne Rödi sprungit in 2.643.378 norska kronor och tagit rekordet 1.23,8.

Dyrast av varmbloden var Run To You (e. S.J.’s Caviar-Christina Rose) för 250.000 nkr och det var Tom Erik Solberg som stod bakom köpet. Ostartade modern Christina Rose (e. Chocolatier) är mor till norske Derbyfinalisten Born In the U.S.A. (e. Muscle Hill), 1.13,0ak*/846.332 nkr, som bland annat vunnit Hans Petter Tholfsens och Habibs Minneslopp.

Ett varmblod gick till Sverige. Gävletränaren Olle Alsén köpte Millmighty (e. Make It Happen-Millmove) för 160.000 nkr. Modern Millmove (e. Pine Chip), 1.15,1ak*/46.700 nkr, har sin främsta avkomma i Millmasai (e. Orlando Vici), 1.13,4am*/294.220 nkr.

Fredrik Fransson ropade in fyra kallblod på förra årets norska Derbyauktion. Första dagen på årets auktion slog han till på stoet Holter Oda (e. Bork Odin-Lotte Mollyn) för 60.000 kronor och han köpte för MP Konsult. Modern är syster med miljonärerna Frigg Mollyn och Derbytvåan Kasper Mollyn.

Oskar Kylin-Blom köpte Lykke Siri (e. Dotterud Teddy-Lykkje Oleanne) för 55.000 nkr. Lykkje Oleanne vann själv kval till norska Stokriteriet och hennes första avkomma, fyraårige Solkongen, har tjänat 157.612 norska kronor och travat 1.26,9am.

Sven Erik Engberg, Torsåker, köpte Skeie Lotta (e. Smedheim Solan-Hafstein Anna) för 20.000 nkr. Modern är syster till unghäststjärnan Horgen Lotta, som vann Kriteriet i både Sverige och Norge.

Under den första auktionskvällen såldes 57 hästar och snittet uppgick till 76.877 nkr. Imorgon fortsätter Klasselöpsauktionen.

Fokustema
Sabotage
Läs senare

”Det finns rutiner runt strykningar”

Mantorptravets sekretariat bröt i sina rutiner när Wim Paals Tobias del Ronco ströks från ett V64-lopp igår på östgötabanan och utsattes för ett sabotage som enkelt kunde ha undvikits.
Av
Claes Freidenvall
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det finns fastställda rutiner runt strykningar och man ska alltid motringa om man känner sig osäker, säger Mattias Stenby på Svensk Travsport, som själv jobbat med anmälningar både på Örebrotravet och Solvalla.

– Har man tränarens nummer inlagt i sin telefon ser man ju direkt om det är han/hon som har ringt. Är det någon annan person, kanske någon anställd, bör man ringa tillbaka för att vara på den säkra sidan.

Travbanornas sekretariat har tillgång via ST:s datasystem nummer till samtliga tränare med licens knuten till Svensk Travsport.

– En del tränare kan uppleva att det kan vara problem att få tag på personer på sekretariatet om telefontiden på banan exempelvis bara är fram till klockan 12.00.

Mantorptravet har erkänt sitt misstag och ersätter Wim Paal-tränade Tobias del Roncos ägare Teresa Cavallo med ett fjärdepris, 7.200 kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

13 kvar i Masters-final

Endast 13 hästar kvarstår i finalen i European Trotting Masters/Prix d'Ete (€380.000) på Vincennes på lördag och det är stor risk att ytterligare hästar faller ifrån trots den mastiga prischecken i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Bold Eagle och Propulsion är de två hästar som tjänat mest i loppet och det är gott om svenskinslag på Paris-banan Vincennes på lördag eftermiddag.

Förutom Daniel Redéns Propulsion kvarstår Stefan Melanders Milligan’s School på listan, Robert Berghs Mindyourvalue W.F, Magnus Träffs Queer Fish och Timo Nurmos Eelis.

Den definitiva anmälan till loppet sker imorgon och följande hästar är intresserade av att starta i European Trotting Masters/Prix d’Ete över distansen 2.700 meter:

 • Eelis (Timo Nurmos)
 • Voltaire Gifont
 • Queer Fish (Magnus Träff)
 • Detroit Castelets
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Bahia Quesnot
 • Tony Gio
 • Cleangame
 • Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Bel Avis
 • Uza Josselyn
 • Propulsion (Daniel Redén)
 • Bold Eagle
Fokustema
Snabbast, segerrikast & vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Två dubblade

Tre banor kickade igång tävlingsveckan i Sverige. Här är de som sprang snabbast, fick bäst betalt och som fick segerdefilera fler gånger än en.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Untersteiner dubblade både som tränare och kusk under måndagen. Foto Mia Törnberg
Peter Untersteiner dubblade både som tränare och kusk under måndagen. Foto Mia Törnberg

Banor som körde måndag 2 september

Mantorp, Romme & Årjäng

Fem snabbaste vinnarna, varmblod

Patricia Zaz (e. Maharajah) 1.13,3a/2.140 meter – Romme
Tränare: Nicklas Westerholm. Körsven: Lukas L Svedlund.
Ägare: Kings Arms i Avesta AB. Uppfödare: Haydo Haido, Avesta.

Macho Look (e. Pine Chip) 1.13,3a/2.140 meter
Tränare: Håkan Olsson. Körsven: Tom Horpestad.
Ägare: Olsson Håkan & Göran. Uppfödare: Deseks AB, Vara.

Jack Bowler (e. Micro Mesh) 1.13,4a/2.140 meter – Mantorp
Tränare & körsven: Anders Zackrisson.
Ägare: Firma Trav o Transport Näshult. Uppfödare: Gun Isaksson, Åseda.

Bossy Alley (e. The Bosses Lindy) 1.13,6a/2.140 meter – Mantorp
Tränare: Mimmi Elfstrand. Körsven: Henna Halme.
Ägare: Stall Navy. Uppfödare: Erkki Kujansuu, Finland.

Mellby Granat (e. Maharajah) – 1.13,9a/2.140 meter – Mantorp
Tränare & körsven: Robert Bergh.
Ägare & uppfödare: Mellby Gård AB, Malmö

Högsta förstaprisen, varmblod

50.000 kronor (Årjäng)

Lemon Brodde (e. Varenne)
Tränare & körsven: Erik Berglöf.
Ägare: AB Erik Berglöf, m fl. Uppfödare: Brodda Stuteri AB, Skurup.

50.000 kronor (Mantorp)

Global Agreement (e. Love You)
Tränare & körsven: Peter Untersteiner.
Ägare: Easy KB, Uppsala. Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Guzz Mearas (e. Muscle Mass)
Tränare & körsven: Johan Untersteiner.
Ägare: Stall Kennys Andelshästar 64. Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad.

40.000 kronor (Mantorp)

Bossy Alley (e. The Bosses Lindy)
Tränare: Mimmi Elfstrand. Körsven: Henna Halme.
Ägare: Stall Navy. Uppfödare: Erkki Kujansuu, Finland.

Högst förstapris, kallblod

20.000 kronor (Årjäng)

Melvinna (e. Mel Odin)
Tränare: Kristina Marttala. Körsven: Tom Horpestad.
Ägare & uppfödare: Kristina Marttala & Hannu Kotilainen.

Salte Odin (e. Moe Odin)
Tränare & körsven: Göran Antonsen.
Ägare: Stall Salte Odin, Norge. Uppfödare: Trond Olav Salte, Norge.

Snabbast tid, kallblod

Dagslill (e. Spikeld) 1.30,4/2.140 meter – Romme
Tränare & körsven: Alice Molin.
Ägare: Alice Molin, Märsta. Uppfödare: Nils Dagestad, Norge.

Flest segrar kusk/ryttare: Peter Untersteiner – 2 segrar
Flest segrar tränare: Peter Untersteiner – 2 segrar
Flest segrar avelshingst: Maharajah – 2 segrar