Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Kallblodskung bäst i Norge

Nummer ett bland kallbloden just nu? Given på den positionen är norske Odd Herakles.
Idag på Sörlandet lekte han hem sitt andra raka norska mästerskap tillsammans med Tom Erik Solberg.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles på Solvalla. Elitkampen är ett av årets stora mål. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Odd Herakles på Solvalla. Elitkampen är ett av årets stora mål. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

För förhand talades det om att Frode Hamre-tränare Roli Eld (e. Lome Elden) skulle utmana om segern från innerspår och det var inte långt ifrån att Vidar Hop kunde försvara ledningen, men efter 150 meter blev han av med tät och lite senare galopperade hästen. Att Roli Eld gjorde en fenomenal upphämtning till tredjeplatsen var klen tröst – galoppen efter 400 meter var nämligen så lång att hästen diskvalificerades.

Istället var det öppna gatan för kallblodskungen Odd Herakles (e. Moe Odin). Från niondespår smög Tom Erik Solberg fram i andraspår med Lars I Romtvets nioåring och efter 600 meter satt ekipaget behagligt i ledningen.

Resten blev rena uppvisningen. Efter rejäl temposänkning ökade farten igen på sista bortre långsidan och Odd Herakles gick utan pryt undan till enkel seger på 1.23,4a/2.609 meter före Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld) som avslutade bra efter att ha dragit tåget bakifrån från tredje utvändigt. Tredjeplatsen gick till Troll Solen. Fördstapriset var 250.000 norska kronor.

– Han hade krafter kvar och har haft det i de senaste starterna också, sade segerkusken Tom Erik Solberg.

För Odd Herakles var det fjärde raka segern i tuffaste konkurrens, inkluderat Alm Svartens Äreslopp på Bjerke och Nordic King i Finland mot internationellt motstånd.

Vassare än Lannem Silje

Kallblodssportens bästa sto visade att hojn är bäst i Norge också. Tolvåriga Ulsrud Tea (e. Åsajerven) visade inga ålderskrämpor när hon var tillbaka i toppförfattning i norskt mästerskap för ston, detta efter ebn svagare insats i Alm Svartens Äreslopp under Oslo Grand Prix-dagen.

Det speciella, humörbetonade stoet kördes till ledningen efter 300 meter, men någon promenad i parken blev det inte. Det var inte Ulsrud Tea intresserad av helt enkelt. Ett inledande 1.21-varv gjorde konkurrenterna möra, men samtidigt hade Ulsrud Tea spillt kraft. Runt slutsvängen anslöt Åsrud Vilja på utsidan, men sista 150 meterna handlade det bara om Ulsrud Tea, som länsade undan till lätt seger på 1.22,4a/2.140 meter. Åsrud Vilja var tvåa på 1.22,9, medan Lykkje Borka knep tredjepriset på 1.23,3.

– Jag är otroligt glad att Norges bästa sto får vinna mästerskapet också, det förtjänar hon, sade segerkusken Svein Ove Wassberg.

Segern var värd 250.000 norska kronor och därmed passerade Ulsrud Tea som första kallblodssto sju miljoner norska kronor intjänat. Lannem Silje stannade på 6.881.134 kronor.

– Hon är världens bästa kallblodssto genom tiderna, jublade Forustränaren Ove Kenneth Karlsen.

Ulsrud Tea har gjort 168 starter (80–28–19) och sprungit in 7.031.117 norska kronor. Titeln i NM för ston var hennes fjärde. Som snabbast har hon travat 1.18,9, som tvåa bakom Tekno Odin i ett lopp i Bergen för tre år sedan.

Fokustema
Övriga lopp Bjerke
Läs senare

Odd Herakles bara bäst

Fredrik Fransson-tränade Odd Herakles (e. Moe Odin) var bara bäst i Alm Svartens Äreslöp på Bjerke.
Nu stundar ett äventyr österut för Nordens bästa kallblod.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Fredrik Franssons Odd Herakles vann återigen på Bjerke i lag med Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fredrik Franssons Odd Herakles vann återigen på Bjerke i lag med Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Från spår tio bakom bilen gick det spekulera i att Odd Herakles kunde hamna lite illa till i loppet, men av den saken blev det ingenting.
Tvärtom fick Tom Erik Solberg en pangstart med elvaåringen som följde ryggen på Ulsrud Tea (e. Åsajerven) och var framme som tredjehäst redan etter 250 meter.

Den sistnämnde övertog taktpinnen på första långsidan, men när Solberg tryckte till ansåg inte Svein Ove Wassberg att det fanns anledning att svara.
Något som också visade sig klokt för vid utgången av slutkurvan hade han slut i tanken. Istället var det utvändige Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld) som kvarstod som hot, men sista 150 meterna var han utan chans att hålla jämna steg med Odd Herakles som vann loppet på 1.19,8a/1.609 meter.

Närmast stundar nu en utflykt till finländska Härmä. Lördag den 26 juni avgörs Nordic King över samma distans där vinnaren tar hem 50.000 euro!

Mycket svenskt

Support Justices Ärlslöp för treåriga, norskfödda hästar såg två springare med svenska pappor göra upp. Calhoun (e. Maharajah) försökte hålla stången från tät, men var chanslös att stå emot Dandelion Bonanza (e. Panne de Moteur) när han fick spara speeden i andra utvändigt fram tills 250 meter återstod.

Dandelion Bonanza kördes till vinst av Eirik Höitomt och tränas av den gamla storkusken Thor Borg som åter är med i hetluften efter att bildad ”popstall” ihop med Stian Hallenstvedt.
Segerpremien uppgick till 200.000 norska kronor och tiden skrevs till 1.14,6a/2.100 meter.

Dubbelt svenskt blev det även i Klass I-försöket och då genom två svenskfödda hästar tränade av Frode Hamre. Chefen själv vann med Staro On The Rocks (e. Conway Hall) som med minsta möjliga marginal höll ifrån sig Hat Trick (e. Maharajah). Staro On The Rocks fick göra jobbet på ledarens utsida och Hat Trick fick göra jobbet i tredjespår utan rygg sista 700 meterna så att det var den duon som rättmätigt gjorde upp om segern rådde ingen som helst tvekan om.
Insatserna var så pass bra att de säkert även kan bra sig gällande i finalen på Färjestad den 3 juli.

Lady Snärt-tilltänkt fick revansch

Svenskfödde Elegant Ima (e. Maharajah) gjorde en emotsedd årsdebut i Europamatchen för fyraåringar, men för hans del blev det ingen lycka. Hästen galopperade tillsynes omotiverat utvändigt ledande Synergy (e. Father Patrick) 350 meter före mål varpå luckan uppenbarade sig för Stonefire U.S. (e. Wishing Stone) som satt i vinnarhålet.
Bo Westergårds USA-import tog tag i grejerna direkt och avgjorde med en halv längd på 1.12,9a/2.100 meter vilket gav 150.000 norska kronor i belöning.

Stayerloppet blev en uppgörelse mellan Jet Voice (e. Jetstile) och Kick Off Classic (e. Quite Easy U.S.) efter att Ian B.R. (e. Quaker Jet) kastat sig i galopp från start.
Jet Voice fick det bättre loppet som kunde följa med i rygg på Kick Off Classic, men den sistnämnde har härdats i tuffa svenska sammanhang och det kändes som det fällde avgörande över spurtrakan.
Trond Andersson och Kristian Malmin är duon bakom springaren som fick 125.000 norska kronor efter att vunnit på 1.15,0/3.180 meter.

Jan Kristian Waaler hade förberett Lucky Queen Soa (e. Make It Happen) för att kampera med de bästa stona i Lady Snärts lopp, men där kom hon inte med på några av för lite startpoäng.
Nu tog hon revansch i Bjerke Cup-ersättaren Energima Srpintlöp hon spurtade hem loppet och segerchecken på 100.000 norska kronor på 1.11,6a/1.609 meter.

Fokustema
Storlopp Bjerke
Läs senare

Nitlott för Odd Herakles

Förra året satte han norskt rekord i Alm Svartens Äreslopp.
På söndag är Odd Herakles tillbaka i hemlandet.
Men någon tur i spårlottningen hade inte Fredrik Franssons travare.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles plockade ner strongt kämpande H.V.Tuuri på 1.18,6a/1.640 meter. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles plockade ner strongt kämpande H.V.Tuuri på 1.18,6a/1.640 meter. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

På söndag väntar alltså start i Alm Svartens Äreslopp på Bjerkes stordag med Oslo Grand Prix för kallblodskungen och nybakade Elitkampsvinnaren Odd Herakles (e. Moe Odin). 2020 satte Odd Herakles norskt rekord med 1.18,4a/1.609 meter när han trots en resa utvändigt ledande Lome Brage var överlägsen.

När spåren lottades under måndagen var det dock ingen vinstlott för hästen som numera tränas av Fredrik Fransson i Järvsö. Med spår tio bakom bilen i sprinterloppet blir vägen till seger längre för den blixtsnabbe travaren. 150.000 norska kronor väntar vinnaren.

Startlista Alm Svartens Äreslopp

1.609 meter autostart
Häst – Kusk – Tränare

  1. Föynland Kongen – Geir Flåten – Pål Kristiansen
  2. Söndre Jerkeld – Eirik Höitomt – Jan-Eirik Bergesen
  3. Ulsrud Tea – Svein Ove Wassberg – Ove Kenneth Karlsen
  4. G.Jerken – Ole Gaute Gudmestad – Ole Gaute Gudmestad
  5. Ådne Odin – Ole Johan Östre – Erik Killingmo
  6. Kleppe Fanden – Åsbjörn Tengsareid – Geir Kihle
  7. Philip Ess – Öystein Tjomsland – Öystein Tjomsland
  8. Valle Mattis – Magnus Teien Gundersen – Heidi Moen
  9. Lome Brage – Erlend Rennesvik – Anders Lundström Wolden
  10. Odd Herakles – Tom Erik Solberg – Fredrik Fransson
Fokustema
Kallblod
Läs senare

Här är nästa uppgift för Odd Herakles

Seger i Elitkampen i söndags.
Hopp upp på bocken på måndagen.
Odd Herakles vilade inte på hanen efter triumfen på Solvalla – och nu är nästa uppgift bestämd.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Fredrik Fransson var jublande glad efter att Odd Herakles vunnit Elitkampen. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Fredrik Fransson var jublande glad efter att Odd Herakles vunnit Elitkampen. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Norske kallblodsstjärnan Odd Herakles (e. Moe Odin) svarade för en femstjärnig insats när han för andra året i rad vann Elitkampen på Solvalla tillsammans med Tom Erik Solberg. Förra året togs segern från ledningen med Lars O Romtveit som tränare. I år var det Fredrik Fransson som hade tränaransvaret när Odd Herakles efter en resa mestadels utvändigt ledaren H.V.Tuuri avgjorde på 1.18,6a/1.609 meter.

– Det var grymt att se hästen, jag är sjukt nöjd. Och kusken drog inte ens det norska huvudlaget, han litar så mycket på hästen, säger Fredrik med ett par dagars distans till triumfen.

Odd Herakles plockade ner H.V.Tuuri på 1.18,6a/1.640 meter. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Väl hemkommen till stuteriet Monster Trav i Järvsö väntade vardagen igen för Odd Herakles. På måndagen hoppade den fulltecknade avelshingsten upp på bocken igen och hittills har 41 ston betjänats av Moe Odin-sonen.

– Anledningen att han kom till oss var förstås aveln. När vi gjorde upp det så var det bestämt att hästen skulle sluta tävla efter förra sommaren, men när han är så pigg och tävlade så bra fick han fortsätta. Ägaren hade chansen att hoppa av samarbetet med oss, men han stod vid sitt och gav mig chansen att både träna och tävla med honom, säger Fredrik Fransson.

Rekordjakt på Bjerke?

Idag onsdag väntar ett intervallpass innan ”sidoarbetet” på tävlingsbanan ska fortsätta. Närmast väntar start i Alm Svartens Äreslopp på Bjerkes stordag med Oslo Grand Prix söndag den 13 juni. Därmed blir det inget revanschmöte med Gunnar Melanders Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) i kallblodsdivisionens final i Östersund samma helg.

Förra året satte Odd Herakles norskt rekord i Alm Svartens Äreslopp med 1.18,4a/1.609 meter när han trots en resa utvändigt ledande Lome Brage i stentufft tempo var överlägsen. Kan den tiden pressas ytterligare 2021?

Därefter blir det båtresa österut till det finska storloppet Nordic King på sommarbanan Härmä med 50.000 euro till vinnaren. Den resan har Odd Herakles goda minnen från tidigare. 2019 segrade hästen på 1,20,7a/1.609 meter tillsammans med Tom Erik Solberg. Det var då Solberg gjorde comeback som kusk bakom Odd Herakles efter fem år, då hästens ordinarie kusk Adrian Solberg Akselsen skadats i en loppolycka. Sedan dess har Solberg kört i alla starter utom två.

– Odd ska vara kvar hos hos till betäckningssäsongen är slut i augusti. Sedan åker han hem till Norge igen. Hur det blir nästa år vet vi inte än, men det blir troligen avel i Norge då. Inget är dock bestämt än, säger Fransson som förstås inte skulle tacka nej till ett återseende nästa år.

Han har fullt upp på stuteriet, där Odd Herakles har sällskap av ytterligare sex avelshingstar. Över 400 ston ska betjänas av hingstarna innan säsongen är över och hittills har omkring 200 ston betjänats.