Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kallblodskväll i Sundsvall

Fullt fokus på kallbloden i Sundsvall. Första segern sedan 1999? Positiva betäckningssiffror.
Det är bara tre av de sju punkter som avhandlas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Månlykke A.M. och Gunnar Melander är redo för en ny start i kväll. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Månlykke A.M. och Gunnar Melander är redo för en ny start i kväll. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Global Connect ska hjälpa Svensk Travsport och få fram en ny digital infrastruktur på de svenska travbanorna.
”Utöver en wan-lösning med mobil backup inkluderar avtalet även en mobil sd wan-lösning, där ett antal mobila stationer ingår, vilka ska ge möjligheter att köra trav på banor utan fast it-infrastruktur”, går att läsa går att läsa på Computer Sweden.

– Det viktigaste för oss har varit att få en stabil och säker helhetslösning som är flexibel och enkel att uppgradera för framtida behov. Global Connect och Twentyfourseven har genom hela den här processen visat att man kan erbjuda en helhetslösning till ett konkurrenskraftigt pris. Dessutom arbetar de väldigt nära oss och är väldigt lyhörda kring våra krav, säger Per Öström, chef för IT Operations på Svensk Travsport i artikeln.

***

2 Kallblod hela kvällen. Så ser det ut på Bergsåker, där ett SM-tecken står på spel – och den nybakade svenske mästaren för sulky, Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) är en av många kallblodsstjärnor på plats. Det är nämligen hög klass på tävlingarna med allt från årgångslopp till drabbningar för äldre hästar.

Ett axplock av godbitarna ger:

 • Monté-SM för kallblod (250.000 kronor till vinnaren) där de senaste två årens mästare Wilda Fille (e. Bork Odin) bland annat möter nykorade Sto-SM-vinnaren Silver Jossan (e. Klack Jo).
 • Sleipners Nordiska Kamp (100.000 kr) där Månlykke A.M. ställs mot 2018 års svenske Derbyvinnare Philip Ess (e. Briskeby Philip) och fjolårets svenske mästare Björn Frej (e. Järvsöviking).
 • ST:s Treåringsstjärna (100.000 kr) med tvåan i svenska Kriteriet, Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) från dubbla tillägg.
 • Stora Fyraåringsloppet (100.000 kr) med Öystein Tjomslands så imponerande norske Derbyvinnare Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin), som har många ägare från Sundsvallstrakten, och möter svenske Derbytrean Mustang (e. Horgen Tore) och talangen Tekno Jerven (e. Tekno Odin), som gör comeback efter skada och avelsarbete.
 • Bergsåkers Stora Femåringspris (100.000) med en annan comebackande kallblodstalang från Alf Jonssons stall, Ängsborken (e. Bork Odin), mot miljonärerna Eld Rask (e. Tekno Odin), Guli Roy (e. Birskeby Philip), B.W.Rune (e. Tekno Odin) och Våler Nikolai (e. Åsajerven).

***

3

Mascate Match är redo för en ny start. Arkivbild: Mia Törnberg/Sulkysport

I morgon är det dags för den finska motsvarigheten till svenska Stochampionatet. Lappeenranta är som vanligt skådeplatsen och stor favorit förväntas den finska derbyvinnaren Mascate Match (e. Muscle Mass) att bli i lag med evigt unge Pekka Korpi.

Startlista
2.100 meter autostart, förstapris: 52.500 euro

 1. Moonlight Velvet – Santtu Raitala
 2. Roseland – Iikka Nurmonen
 3. Mascate Match – Pekka Korpi
 4. She Rains – Jukka Torvinen
 5. Adanna – Emma Väre
 6. Believe Your Dream – Huho Iharnuotila
 7. Arctic Emma – Kari Venäläinen
 8. First Class Lady – Ari Moilanen
 9. Arctic Dessert – Antti Teivanen
 10. Brave Dame Vivian – Jari Autio
 11. Muckelymimmy – Jari Autio
 12. African Queen – Tuomas Korvenoja

***

4 Hela 46 lopp på fem olika banor! Det bjuds i trav-Sverige under fredagen. Förutom huvudbanan Bergsåker (första start 18.20) är det nämligen full fart på Åmålstravet (12.20), Jägersro (15.55), Axevalla (18.25) och Romme (18.30).

Hästar som sticker ut på förhand på banorna då? I Åmål Sverigedebuterar svenskfödda Konski Boko (e. Broadway Hall) i amatören Håkan Karlssons regi – med två segrar, ett andrapris och 13.090 (!) kronor på kontot från tyska starter.

Forne svenske mästaren och Derbytvåan Ivan Sånna (e. Super Arnie) behöver vara bland de fem bästa för att kliva över fyramiljonsvallen på Jägersro.

Bahama Breeze (e. S.J.’s Caviar) startar i breddlopp på Axevalla med sin tränare Tommy B Andersson i vagnen. Tommy, som bland annat plockat fram åttafaldige miljonären Banker Hall, jagar sin första kuskseger i Sverige sedan 1999 då han segrade med Little Donna (e. Alf Palema) i Åmål.

På Romme kan det bli tioårinagrnas duell i stayerloppet mellan Order To Fly (e. Order By Fax) och Super Zantos (e. Mythical Lindy).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

5 Under gårdagen kungjordes startlistan till Breeders Course-finalen på Jägersro. Det handlar om tvååriga hästar och det är 600.000 kronor som står på spel till vinnaren och distansen är 1.640 meter autostart. Noterbart är att fältet inte ens blev fullt ut att man bara fick hop nio startande hästar.

 1. Chipper Kronos (e. Southwind Frank) – Stefan Persson (Svante Båth)
 2. Chopin Gar (e. Father Patrick) – Christoffer Eriksson (Timo Nurmos)
 3. Gigi Barosso (e. Ready Cash) – Robin Bakker (Paul Hagoort)
 4. Good Vibes (e. Django Riff) – Per Nordström
 5. Arizona Face (e. Raja Mirchi) – Adrian Kolgjini
 6. Faith Trot (e. Readly Express) – Jaap van Rijn (Frank A Westerveld)
 7. Mellby Jinx (e. Ready Cash) – Erik Adielsson (Svante Båth)
 8. Ciel Wibb (e. From Above) – Thomas Uhrberg (Per Nordström)
 9. Icelander (e. Uriel Speed) – Ken Ecce (Tomas Malmqvist)

***

6

Alessandro Gocciadoro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Att Alessandro Gocciadoro fyller på med Grupp I-vinnare i sitt högkvalitativa stall är något vi är vana vid att rapportera om mest varje månad.

I onsdags var det dags för ett sådant förvärv att debutera och då handlade det om den forne Gran Premio Nazionale-vinnaren Zaccaria Bar som tidigare fanns hos Erik Bondo.

Den nu femårige Ready Cash-sonen vann ett ”vanligt lopp” i Rom på simpla 1.13,9a/1.640 meter, men bakom den tiden döljer sig en riktigt snabb avslutning.

Hästen bet nämligen i med 1.08,5 sista 800 meterna och av intrycket att döma så har Gocciadoro nu fått fram ytterligare en häst för Grupp-sammanhang i pastalandet.

***

7 Svensk Travsport presenterade igår de första preliminära betäckningssiffrorna för 2020 rörande varmblodiga hästar och de var av det mer positiva slaget.
– Efter den stora nedgången på cirka 20 procent 2010–2013 har antalet betäckta ston stabiliserat sig och till och med ökat något 2020 trots Corona. På varmblodssidan har i år 3 717 (3 559, 2019) betäckningar redovisats i Sverige och 925 (874, 2019) ston aviserat att det betäckts i andra länder, vilket totalt gör 4 642 att jämföra med 4 433 under 2019, säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson.

Här kan du läsa ST:s artikel och ta del av hingstarnas betäckningssiffror i sin helhet.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Stochampionatsvinnare säljs på auktion

46,5 miljoner frös inne, Stochampionatsvinnare säljs på auktion, dan före dan på Vincennes, Lotteriavinnare i Norge och 19-åring spräckte nollan.
Här är tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Calamara's Girl vann E3-final och nu säljs hennes mamma som vann ett ännu större lopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Calamara's Girl vann E3-final och nu säljs hennes mamma som vann ett ännu större lopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1Många favoriter höll för trycket i helgens dubbla V75-omgångar i Örebro och på Solvalla. Ingen utdelning på sex och fem rätt i Örebro och inga pengar tillbaka på femmorna på Solvalla gjorde att sammanlagt 46,5 miljoner kronor frös inne. Det betyder dubbeljackpot på Jägersro på lördag, dit drygt 37 miljoner kronor läggs i sjurättspotten. Resterande 9,3 miljoner fylls på i winter burst-potten som delas ut på nyårsafton. Den uppgår i nuläget till 19,5 miljoner.

Jägersros klassiska Müllers-dag väntar med huvudanrättningen C.L.Müllers Memorial med 400.000 kronor till vinnaren över lång distans och flera topphästar i startlistan.

Läs Emil Perssons tidiga tankar inför V75-omgången här.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i pdf-format.

***

2Ikväll är det dags för ASVT:s månatliga internetauktion och hela 69 hästar bjuds ut. Bland dessa finns en tidigare Stochampionatsvinnare. Det handlar om 15-åriga fölstoet Calamara Donna (e. Pine Chip), 1.10,8ak/5.465.794 kr, som är dräktig med Propulsion. På tävlingsbanan firade stoet stora framgångar hos Roger Walmann och förutom segern i Stochampionatet 2009 vann hon Derbystoet och var tvåa i Drottningpokalen samma år, samt tvåa i Oaks som treåring.

Calamara Donna har fått tre avkommor varav två i startbar ålder. Här finns bland annat E3-vinnaren Calamara’s Girl (e. Raja Mirchi), 1.11,4ak*/1.831.760 kr.

Här är alla hästar på kvällens internetauktion [extern länk]

***

Hazard Boko. Foto Mia Törnberg

3Hösten är ofta en tid för banornas hästägareföreningars egna lopp och ikväll är det Sundbyholmstravets tur. Hästägarekristallen med 75.000 kronor i förstapris väntar med hästar ägda av medlemmar i Mälardalens Travhästägareförening.

Flerklassloppet med fyra volter och medeldistans ser en stor spännvidd bland deltagarna, från treårige Call To The Bar (e. From Above) med blott två starter innanför västen och 48.500 kronor insprunget till fältets rikaste häst, Hazard Boko (e. S.J.’s Caviar) med över 1,8 miljoner på kontot.

***

4Två svenska banor tävlar under tisdagen. Först ut är Romme (första start 12.20) med en hel del intressanta hästar i startlistan. Som Öystein Tjomslands fyraåriga sto Nordsjö Vinni (e. Tekno Odin), som var finalist i både svenska och norska Kriteriestoet förra året och nu hittat formen i fyraåringssäsongens elfte timme med två raka segrar.

I Eskilstuna (18.20) blir det förutom Hästägarekristallen bland annat ett möte mellan en slovensk och en rysk uppfödning, Frodo S. (e. Uniclove) respektive Super Class C.H. (e. Classic Photo).

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

5I morgon öppnas årets franska vintermeeting på Vincennes. Det hindrar inte Parisbanan från att bjuda på åtta lopp redan ikväll. Detta sker med en hel del svenskintressen i startlistorna.

Björn Goop tar ut duon Catch My Love (e. Symphonic Hanover) i ett stolopp mot svenskfödda Helena di Quattro (e. Un Med d’Heripre) och danske Close To Heaven (e. S.J.’s Photo). Denne ställs i sitt lopp mot Daniel Parling-tränade och körde Global Un Poco (e. Conway Hall), samt Bo C. (e. Maharajah), som var tillbaka på vinnarspåret i regi Jean-Michel Bazire senast efter att ha gjort bort sig med galopp i starten före.

Här är startlistorna till Vincennes tävlingar ikväll.

***

Bel Avis vid segern i fjolårets upplaga av Gran Premio della Lotteria. Nu går hästen i träning hos Frode Hamre. Foto Gerard Forni

6Förra året vann han bland annat Lotterialoppet i Neapel tillsammans med Jean-Michel Bazire. Numera huserar den nioårige fransosen Bel Avis (e. Ganymede), 1.10,0ak/11.339.333 NOK, i Frode Hamres stall och på lördag gör han debut i si9n nya regi i gulddivisionen på Jarlsberg. Efter det starka fjolåret med över fem miljoner kronor insprunget har Bel Avis haft ett tyngre 2020 och faktiskt inte varit bland de tre främsta i någon av årets tio starter. Senaste framträdandet gjordes i Cagnes-sur-Mer i augusti.

I samma lopp gör en annan Hamre-travare Europadebut. Det handlar om sexårige jänkaren Bill’s Man (e. Credit Winner) med sex miljoner kronor på bankboken.

Startlista, 2.100 meter autostart: 1 Bel Avis, 2 Kicking Classic, 3 Max Brady, 4 Bill’s Man, 5 Always On Time, 6 Pebbe Simoni, 7 Deep Sea Dream, 8 Gigant Invalley, 9 Hickothepooh, 10 Code Bon, 11 Ghazi B.R, 12 Patent Leather.

Samma dag jagar kallblodskungen Odd Herakles (e. Moe Odin) årets 13:e seger på lika många starter. Tom Erik Solberg sitter som vanligt i sulkyn.

***

7Hon sladdade i kön och var fortfarande sist 300 meter från mål med sin uppsittning Esprit d’Inverne (e. Timoko) i ett lopp på Mantorptravet igår kväll. Inget talade för att 19-åriga Anni Magnusson, som vunnit tre ponnylopp i år, skulle ta sitt livs första seger bakom stor häst. Fast det örat lyssnade varken Anni eller Esprit d’Inverne på. Konkurrent efter konkurrent passerades och precis på mållinjen hade Esprit d’Inverne nosen först.

I 31:a starten kom därmed Annis första seger. Redan ikväll i Eskilstuna kan hon dubbla segerskörden när hon kör Moons Engla (e. Jobie Tempest) i Eskilstuna.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svanstedt-tvååring utklassningsvann

Segermarginalen skrevs till drygt 17 längder.
Åke Svanstedts Incommunicado var helt ensam på plan igår på Plainridge Park.
Och så har dett lottats till Breeders Crown!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedts Incommunicado tog tredje raka segern igår på Plainridge Park. Foto Jeannie Karlsson
Åke Svanstedts Incommunicado tog tredje raka segern igår på Plainridge Park. Foto Jeannie Karlsson

Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg-delägde Incommunicado (e. Chapter Seven-Gran Cavalla) hade uppvisning för Scott Zeron i finalen i Massachusetts Sire Stakes ($90.000) för tvååriga hingstar och valacker.

Incommunicado. Foto: Tom Melanson

Efter ha vunnit två försök i Massachusetts Sire Stakes ($29.000/$28.500) hade den tvåårige valacken lekstuga från spets och Incommunicado kom hem på 1.12,4/1.609 meter. Tvåan Tbtwelve noterade 1.14,9.

Förra året inhandlades Incommunicado på Lexington Selected Yearling Sale för 80.000 dollar. Modern Gran Cavalla (e. Cantab Hall), 1.13,4/$18.036, har sin första avkomma i Incommunicado och i år har hon nedkommit med en dotter efter Walner.

Gran Cavalla är undan Moni Maker-dottern Touch of Moni (e. Valley Victory), 1.12,5/$80.375, vilken har sin främsta avkommor i French Moni (e. Love You), 1.10,3/$131.399, och Can’t Touch It (e. Cantab Hall), 1.11,5/$94.130.

Finaltrippel till Ducharme

Finalen i Massachusetts Sire Stakes ($90.000) för treåriga hingstar och valacker gick till George Ducharme-tränade Double Dealing (e. RC Royalty)-Heather Spur) på 1.12,8 efter en resa utan rygg för Shawn Grey.

Samma duo vann de tvååriga stonas final i Massachusetts Sire Stakes ($90.000) och segervapnet var Royal Envy (e. RC Royalty-Temper of Will) på 1.13,2 från spets.

Vinst blev det också för George Ducharme-tränade Without A Warning (e. RC Royalty-Concentration) i finalen för treåriga ston i Massachusetts Sire Stakes ($90.000) med Scott Zeron i sulkyn. Med drygt sex längder vann stoet på 1.11,5.

Gimpanzee fick bästa spåret

Igår lottades det till de två sista finalerna i Breeders Crown på Hoosier Park på lördag. I finalen för äldre travare drog Marcus Melanders Gimpanzee spår innanför Atlanta.

Gimpanzee vid senaste vinsten för Brian Sears. Foto: Dean Gilette

Startlistor:

Breeders Crown ($600.000)
Treåriga hingstar/valacker.
1.609 meter, autostart.

 1. Capricornus (Marcus Melander)
 2. Amigo Volo
 3. Ready For Moni (Nancy Takter)
 4. Play Trix On Me
 5. Hill Exotic
 6. Maesteraemon (Marcus Melander)
 7. Back of the Neck (Åke Svanstedt)
 8. Beads (Per Engblom)
 9. Chestnut Hill
 10. Gangster Hanover (Åke Svanstedt)

Äldre travare, öppen klass.
1.609 meter, autostart.

 1. Mission Accepted
 2. Majestic Player
 3. Gimpanzee (Marcus Melander)
 4. Reign of Honor (Marcus Melander)
 5. Atlanta
 6. Lindy the Great
 7. Soul Strong (Åke Svanstedt)
 8. Katkin American
 9. Crystal Fashion
 10. Fiftydallarbill
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Svenskägd treåring i topp

Från seger i Lindesberg till vinst i Le Croisé-Laroche.
Ikväll tog Jörgen Westholm-tränade Hittlite sin första seger på fransk mark.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholms treåring slog till i Le Croisé-Laroche ikväll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jörgen Westholms treåring slog till i Le Croisé-Laroche ikväll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Treåriga stoet Hittlite (e. Bird Parker-By Little) kördes till vinst av Pierre Vercruysse i Prix de la Foret de Raismes (€14.000) och duon vann på 1.16,5a/2.700 meter efter ha släppt täten och fått fritt på upploppet.

Invändiga Hittlite vinner för Pierre Vercruysse.

Tord Olsson äger och förstapriset uppgick till 6.300 euro. Jörgen Westholm ropade in Hittlite på Arqana Trots Prix d’Amérique-auktion i vintras för 40.000 euro.

Modern By Little (e. Jasmin de Flore), 1.15,3/€39.950, har också lämnat Great Father (e. Opus Viervil), 1.15,3/€55.540.

Krönika