Fokustema
Startlistor
Läs senare

Kallblodsstjärnan gör comeback

Tre långa skadeavbrott. Tre somrar som avelshingst.
Nu tar Ängsborken nya tag.
På onsdag på Solvalla gör han första starten på 1,5 år!
Av
Mathias Hedlund
Ängsborken. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ängsborken. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

För tränarnestorn Alf Jonsson inledde Ängsborken (e. Bork Odin-Puma Jerva) starkt som treåring och slog in trekvarts miljon kronor, då han bland annat slutade trea efter stor galopp i Kriteriet, men senare på hösten drabbades han skada. Fyraåringssäsongen innebar debut i avel istället för tävling och jakt på Derbyseger, innan han var tillbaka på banan vintern 2019-2020. Då blev det tre segrar och tre andrapris på sex starter, men sedan fick han året en skadekänning och det blev en ny sommar med enbart avelsarbete.

I september 2020 gjorde han karriärens tredje comeback – på samma imponerande sätt som tidigare. Segrar i Bergsåker Stora Femåringspris och Bertil Bäckmans Minne följdes av andraplatsen bakom norska toppstoet Åsrud Vilja på nya rekordet 1.22,7am innan olyckan var framme. Hästen drabbades av en gaffelbandsskada.

Fakta

Ängsborken i avel

År – Stuteri – Betäckta

  • 2019 Valnevikens Stuteri – 53 ston
  • 2020 Monstertrav – 80 ston
  • 2021 Monstertrav – 65 ston
Expandera

Efter den skadan har Ängsborken inte visat upp sig i lopp på nästan 1,5 år, men i slutet av fjolåret genomförde han kvallopp i regi Anders Ehlén och travade 1.31,7. I början av året flyttade han åter till Bollnästränaren och hingsthållaren Fredrik Fransson. Ängsborken ska åter in i avelsboxen, men den här gången blir det inte enbart tjänstgöring i avel. Det ska tävlas också är tanken.

På onsdag, när Solvalla delar expresstravet med Jägersro, körs nämligen Centaurs lopp för kallblod över lång distans med 100.000 kronor till vinnaren och en av tolv deltagare i loppet är Ängsborken. Rikard N Skoglund kör hästen, som inleder från spår fem i volten från 20 meters tillägg i loppet som placerats inom V86-spelet. Med en häst på startfållan och elva på 20-fållan lär det bli laddning på flera händer från början.

Fredrik Fransson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– I lördags gick han ett lättare jobb på Bollnästravet. 1.26,7 på lätta ben. Han kändes väldigt fin och avslutade 1.23,0 sista 500 meterna, berättar Fredrik Fransson på Facebook.

Bland motståndarna finns fjolårets svenske Derbytvåa Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin), Derbyfyran Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage), forne Kriterievinnaren Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) och segervana duon Buska Blyg (e. Järvsöviking) och Tangen Frikk (e. Mörtvedt Jerkeld). Den sistnämnde körs av Jimmy Jonsson, som kört Ängsborken i samtliga starter före onsdagens!

Ängsborken har gjort 25 starter (13–5–4) och sprungit in 1.205.500 kronor.

På Solvalla avgörs även Active Bowlers lopp för treåringar, där Roger Walmanns vinnare av Margaretas Tidiga Unghästserie i februari, Coquaholy (e. Orlando Vici), är en av sex anmälda hästar.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på onsdag!