Fokustema
Kallblod
Läs senare

Kallblodstjärnan skadad igen

Femårige Ängsborkens framfart i höst har givit hopp en ny, svensk kallblodsstjärna.
Förra veckan kom bakslaget – hästen är skadad igen.
– Men jag tror att han kommer tillbaka, säger Alf Jonsson.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ängsborken och Jimmy Jonsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ängsborken och Jimmy Jonsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Femårige Ängsborken (e. Bork Odin-Puma Jerva) har för tredje gången i karriären ett längre uppehåll framför sig. Förra veckan slog Alf Jonssons stjärnhäst upp en gaffelbandsskada.

– Det var samma sak som förra vintern. Hästen klarade starterna bra, men slog på sig när han lekte i hagen, säger tränarnestor Jonsson, 73 år.

Fakta

Ängsborken

Hingst 5 år e. Bork Odin – Puma Jerva e. Åsajerven
Resultat: 25 st: 13–5–4
Rekord: 1.23,5m* – 1.22,7am
Intjänat: 1.205.500 kr
Uppfödare: Maria Arnells, Alfta
Ägare: Lars-Erik H & Hans-Åke Karlsson
Tränare: Alf Jonsson, Bergsåker
Körsven: Jimmy Jonsson, Bergsåker

Expandera

Ängsborken inledde starkt som treåring och slog in trekvarts miljon kronor, då han bland annat slutade trea efter stor galopp i Kriteriet, men senare på hösten drabbades han skada. Fyraåringssäsongen innebar debut i avel istället för tävling och jakt på Derbyseger, innan han var tillbaka på banan förra vintern. Då blev det tre segrar och tre andrapris på sex starter innan han fick en känning och i somras blev det avelsarbete igen.

I september var han tillbaka – på samma imponerande sätt som tidigare. Segrar i Bergsåker Stora Femåringspris och Bertil Bäckmans Minne följdes av andraplatsen bakom toppstoet Åsrud Vilja på nya rekordet 1.22,7am innan olyckan var framme.

– Det hände för en vecka sedan och nedre fästet i ett gaffelband är skadat. Det är lindrigt enligt veterinären och hästen går på utedrift nu, säger Alf.

Alf Jonsson. Foto Stalltz.se

Ängsborken ska åter in i avelsboxen hos Fredrik Fransson i Järvsö och skadan kan göra att det sker tidigare, kanske redan i början av mars. 2019 betäckte Ängsborken 53 ston och i år var han fullbokad med 80 ston på den svenska språngrullan.

– Vi ska lysa honom igen om två månader och jag tror det ska gå bra, säger Alf som har gott hopp om att Ängsborken kommer tillbaka till banan.

”Finns inte ett vettigt lopp”

Lillebror Tekno Jerven (e. Tekno Odin) har gjort en liknande resa. Hästens treåringssäsong fick ett abrupt slut på grund av skada och i sommar som fyraåring har han också gjort debut i aveln med närmare 40 betäcka ston. Efter det arbetet har han kommit tillbaka starkt i höst och visat att han är en av de allra bästa i kullen och senaste insatsen i finalen av Norrlands Elitserie i Umeå var enormt imponerade efter mycket stor startgalopp.

– Tekno Jerven har aldrig varit bättre än han är nu. Han har gjort det jättebra i höst, men det är synd att han är lite hetsig i början och kan galoppera. Visst, han kan gå på fel ibland också men det brukar rätta till sig, säger Alf.

Fakta

Tekno Jerven

Hingst 4 år e. Tekno Odin – Puma Jerva e. Åsajerven
Resultat: 19 st: 10–3–1
Rekord: 1.25,4l – 1.27,3al*
Intjänat: 596.500 kr
Uppfödare: Maria Arnells, Alfta
Ägare: Alf Jonsson, Njurunda
Tränare: Alf Jonsson, Bergsåker
Körsven: Jimmy Jonsson, Bergsåker

Expandera

Någon ny start är inte inplanerat. Alf Jonsson har letat förgäves i propositionshäftet för en startmöjlighet för fyraåringen med 596.500 kronor på kontot.

– Det finns inte ett vettigt lopp. Jo, ett på Åby som är stängd vid 600.000 mot äldre hästar, men eftersom han är hingst vill jag inte resa långt och övernatta med honom. Det går inte att bara starta för startandets skull heller, säger Alf.

Några fyraåringslopp finns det inte alls under återstoden av året och det närmaste propositionsmässigt för Tekno Jerven är i så fall ett lopp på hemmabanan den 19 december mot äldre hästar som är stängd vid 800.000.

Två segrar kvar till 1.000

Alf har ett viktigt jubileum i sikte, men det verkar få dröja. Han står i dagsläget på 998 tränarsegrar i karriären.

– Jag strävar mot 1.000 segrar, dit vill jag nå, säger han.

Med Ängsborken på skadelistan, skralt med startmöjligheter för Tekno Jerven och när toppstoet Granetta (e. Tekno Odin-Granina), 1.21,0ak/1.412.959 kr, gått hem till ägaren Lars-Erik H Karlsson i Åmål kan jubiléet dröja.

Framtidskapital finns ändå i form av tvååringarna Ternestegg (e. Solär Stegg-Ternetyra) och Önnes Saga (e. Tekno Odin-Önnes Lova).

– Tvååringarna är fina, och sedan har jag ju Tekno Jerven, hälsar Alf.

Fokustema
Prix de Cornulier
Läs senare

Unique Juni ensam svensk?

Första strykningsomgången till Prix de Cornulier (€700.000) skedde idag och det återstår 23 hästar, varav 18 får plats i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På söndag på Vincennes rids Prix de Cornulier över 2.700 meter och i dagsläget är en svensktränad travare klar för loppet – Jörgen Westholms Unique Juni. Bankar på dörren gör också Malin Bergströms Galactica som är andrareserv.

Av 23 hästar som återstår är fyra redan inkvalade via tre olika löpningar: Gladys des Plaines genom seger i Prix Emile Riotteau (€100.000) och Fado du Chene via vinst i Prix Joseph Lafosse (€85.000).

Fado du Chene vann också Prix du Calvados (€130.000) och därifrån tog sig också duon Freeman de Houelle och Daida de Vandel vidare.

Den definitiva startlstan till Prix de Cornulier blir klar imorgon klockan 12.00.

Anmälda:

Prix de Cornulier (€700.000)
Priser: 315.000-175.000-98.000-56.000-35.000-14.000-7.000 euro.
2.700 meter, monté.

Namn (kön/ålder/far) – Tränare

 • Bahia Quesnot (s 10 e. Scipion du Goutier) – Junior Guelpa
 • Feeling Cash (h 6 e. Ready Cash) – Philippe Allaire
 • Fado du Chene (h 6 e. Singalo) – Julie Le Mer
 • Dexter Fromentro (h 8 e. Qwerty) – Pierre Levesque
 • Etoile de Bruyere (s 7 e. Kenor de Cosse) – Charles Dreux
 • Bilooka du Boscail (s 10 e. Look de Star) – Yves Hurel
 • Looking Superb (h 8 e. Orlando Vici) – Jean-Michel Bazire
 • Etonnant (h 7 e. Timoko) – Richard Westerink
 • Carla du Chatelet (s 9 e. Jag de Bellouet) – Sébastien Guarato
 • Daida de Vandel (s 8 e. Real de Lou) – Laurent-Claude Abrivard
 • Unique Juni (s 8 e. Uptown Yankee) – Jörgen Westholm
 • Jerry Mom (h 8 e. Ready Cash) – Luc Roelens
 • Gladys des Plaines (s 5 e. Opus Viervil) – Gilles Curens
 • Dayana Berry (s 8 e. Scipion du Goutier) – Jean-Michel Bazire
 • Crepe de Satin (s 9 e. Le Retour) – Stéphane Provoost
 • Flamme du Goutier (s 6 e. Ready Cash) – Thierry Duvaldestin
 • Flicka de Blary (s 6 e. Sam Bourbon) – Thomas Levesque
 • Freeman de Houelle (h 6 e. Vigove) – Franck Leblanc

Reserver:

 • Dynamit Marceaux (s 8 e. Ready Cash) – Jonathan Groizeau
 • Galactica (s 9 e. Super Photo Kosmos) – Malin Bergström
 • Altea de Piencourt (s 11 e. Ni Hop Ped d’Ombree) – Junior Guelpa
 • Dynasty Peji (s 8 e. Prodigious) – Damien Bonne
 • France Bresil (s 6 e. Vaillant Cash) – Pierre-Emmanuel Mary
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ny framgång för Lubrano

Tre dagar efter att Pacific Face vunnit Gulddivisionen på Jägersro följde Giuseppe Lubrano upp med att presentera ett fint treårssto på samma bana.
– Jag håller Al's Boozy Suzy högt och tror det finns mycket kvar att utveckla i henne, säger Åbytränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Faktum var att tisdagens spetstriumf var hennes andra seger inom loppet av 13 dagar. Vid debutvinsten på Åby travade hon 1.17,2/2.140 meter, men nu räckte det med 1.19,2/2.140 meter för att kamma hem segerchecken på 30.000 kronor.
– Banan var krävande, jag tror den kan ha varit två sekunder tyngre än vanligt. Precis som i debuten sprang hon bara och lekte och väntade på de andra. Thomas Uhrberg som körde samma sak, säger Giuseppe Lubrano.

Crazed-dottern kvalade på 1.18,3 halvvägs in i december som tvååring och Lubranos grundtänk var att hon skulle kommit igång ännu tidigare.
– Hon har varit lovande hela tiden och tanken var att hon skulle startat som tvååring, men hon kom in i en växtperiod. Jag fick ta det lite lugnt med henne under fyra månader. Hästen har varit i mitt stall sedan första stund, jag har kört in henne och gjort allt jobb med hästen och tror det finns mycket kvar att utveckla.

Dubbla storlopp?

Fakta

Al's Boozy Suzy

3-årigt brunt sto e. Crazed-Nancy Tilly e. Offshore Dream

2 st: 2–0–0, *1.17,0m

Intjänat: 60.000 kr

Tränare: Giuseppe Lubrano, Åby
Ägare: Barqusen KB, Bohus
Uppfödare: Lasual Stable KB, Bohus

Expandera
Nu spänner han bågen och tar sats mot Margaretas tidiga Unghästserie på Solvalla den 6 februari. Där tävlar stona i en egen klass i jakten på de 300.000 kronor som vinnaren belönas med.
– Är allt bra med henne nu efter det här loppet så ska hon starta där. Pacific Face är ju dessutom inkvalad till Gulddivisionsfinalen, det vore kul att kunna starta båda i de stora loppen den dagen.

Åbytränaren har verkligen rivstartat året. Stallet har gjort sju starter vilket resulterat i tre segrar, tvåa andraplatsen och lika många tredjeplatser.
– Jag har ytterligare en treåring som var tvåa i förra veckan på Åby och tycker att vi fått en bra start med Arno dell’Est (e. Exloit Caf) som vi köpt in och gjort andelshäst av. Han har varit tvåa och trea i de två senaste starterna och jag är nöjd med hur bra hästarna går, men hoppas givetvis få in fler i träning nu när vi visar upp bra resultat, säger Åbytränaren.

Fokustema
Danmark
Läs senare

Det går åt rätt håll

Inte sedan 2013 har det fötts så många travare i Danmark som 2020.
Hittills har det registrerats in 463 föl.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Uppåt i Danmark.
Uppåt i Danmark.

Travservice.dk i Danmark berättar om den glada nyheten. För fyra år sedan var det bottenrekord och då såg endast 363 föl dagens ljus. Nu har den siffran bättrats på, vilket är glädjande på alla sätt och vis.

Inregistrerade föl i Danmark:

År – Antal föl

 • 2010 – 668
 • 2011 – 581
 • 2012 – 527
 • 2013 – 527
 • 2014 – 449
 • 2015 – 397
 • 2016 – 380
 • 2017 – 363
 • 2018 – 421
 • 2019 – 455
 • 2020 – 463

Källa: trav.dk.