Fokustema
V75 Hagmyren
Läs senare

Kalmar åter en häst i eliten

Kalmar var en av de bästa hästarna i kullen som treåring. Efter ett fjolår med endast en start är Bork Odin-sonen nu tillbaka på allvar. Det visade Kalmar vid segern i Erik Graléns Minne på Hagmyren. I E.J:s Guldsko tog Stefan Melanders Click Bait sin andra gulddivisionsseger i juli.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Click Bait kom till ledningen i E.J.'s Guldsko och därmed var gulddivisionsloppet på Hagmyren i praktiken avgjort (akrivbild). Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Click Bait kom till ledningen i E.J.'s Guldsko och därmed var gulddivisionsloppet på Hagmyren i praktiken avgjort (akrivbild). Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Kalmar slutade tvåa i Biris Uppfödningslopp och fyra i Svenskt Kallblodskriterium som treåring. Efter att ha besegrad de flesta av de svenska kulltopparna i Norrlands Elitseries final i Umeå i november väntade inte bara vintervila utan en lång problemfylld period för norskfödde Kalmar (e. Bork Odin).

Fakta

Kalmar

norskfödd hingst fem år e, Bork Odin – Bokli Mai e. Åsajerven
14 st: 6–3–3
Rekord: 1.23,5k – 1.26,4am
Insprunget: 708.280 kr
Uppfödare: Tom Krageboen, Norge
Ägare: Njurunda Isolering AB
Tränare och körsven: Henrik Svensson, Bergsåker
Skötare: Henrik Svensson

Expandera

Efter en enda start som fyraåring ifjol (utgick efter galopp) bytte Kalmar tränare från amatören  Stefan S Persson till Henrik Svensson i våras. Där har Kalmar hunnit göra tre starter och efter två inledande andraplatser var det nu dags för en meriterande seger, Erik Graléns Minne på Hagmyren, på 1.24.7/2.660 meter.

– Kalmar kom i fint skick till mig. Det är en fin och trevlig individ. Senast i Skellefteå var han inte som bäst, men idag kändes han bättre, sade Henrik Svensson i vinnarcirkeln.

Kalmar fick en bra start från tillägg till ledningen och släppte snart till Tekno Viking (e. Norheim Faksen). När Höstbo Elis (e. Tekno Odin) kom upp på utsidan om Tekno Viking utvecklade det sig till en trehästarsuppgörelse eftersom resten av fältet hängdes av under slutvarvet. Avgörandet föll sannolikt när Höstbo Elis galopperade 300 kvar. Henrik Svensson vek ut Kalmar för anfall och Tekno Viking kunde inte svara. Sista biten kom Höstbo Elis tillbaka till andraplatsen och det var väl därmed högst sannolikt segern han galopperade bort i sista kuvan.

– Jag hade bestämt mig för att köra i ryggar och hade ingen tanke på att svara Tekno Viking när denne kom. Som Höstbo Elis kom tillbaka efter galoppen i sista sväng hade han nog blivit svårslagen felfri, summerade Henrik Svensson.

Kalmar har minst sagt sina papper i ordning. Hans mormor Bokli Rikka (e. Elding) är syster till Bokli Eld (e. Elding), 1.19,1ak/5.421.603 NOK, och Bokli Balder (e. Bork Rigel), 1.20,2ak/2.310.487 NOK.

Melander i guld igen

För andra veckan i följd vann en Stefan Melander-USA-import gulddivisionen. På Axevalla var åttaårige Yankee Glide-sonen Milligan’s School suverän över 2.640 meter och nu handlade det om femårige Cantab Hall-sonen Click Bait som i E.J:’s Guldsko åter tog en gulddivisionsseger. Han vann Färjestads Jubielumslopp för en månad sedan och fick sedan nöja sig med tredjeplatsen i Årjängs Stora Sprinterlopp sedan den inledande ruschen till ledningen blivit lite för tuff för att han skulle kunna stå emot över upploppet. Nu blev det en lugnare färd till ledningen från spåret längst ut bakom vingen även om det gick 1.07,9 första 500 meterna. M.T.Insider blixtstartade sin vana trogen till spets och släppte sedan – förstås – till Click Bait.

– Det fanns med som ett scenario att M.T.Insider skulle nå ledningen och att Click Bait då skulle kunna få överta, sade kusken Per Lennartsson sedan Click Bait landat på 1.10,2a/1.640 meter.

Redén-duo imponerade

Två Daniel Redén-hästar imponerade. Sjuårige Born Unicorn e. Raja Mirchi – Lily Kronos) trampade ur silverdivisionen och upp i guld när Örjan Kihlström lät hästen bomba på i 1.10-5-1.11-tempo hela vägen fram till 1.11,1a/2.140 meter. Det var Born Unicorns tredje försöksseger i silverdivisionen i år.

– Det var hästen som bestämde och tog i själv. Han fick ett övertag på ledaren utan att det var min mening och då var det lika bra att fortsätta till täten, förklarade Örjan Kihlström hur, och varför, Born Unicorn kom till spets ut på slutvarvet,

Erv Zet (e. Trixton – Twigs Tiffany) var som väntat överkvallificerad för klass II och det handlade om spel mot ett mål – typ 20 meters ledning hela vägen – för fyraåringen siom tog femte segern i nionde starten på 1.11,8a/1.640.

– Det handlade mest om att inte ramla av sulkysitsen, konstataterade Örjan Kihlström.

Fakta

Titan Yoda

´hingst fyra år e. Ready Cash – Kristall Tilly e. Lindy Lane
13 st: 8–1–1
Rekord: 1.12,9m* – 1.12,4am*
Insprunget: 476.500 kr
Uppfödare och ägare: Lillprinsen HB, Sollentuna
Tränare: Jennifer Persson (a), Solvalla
Körsven; Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Jennifer Persson

Expandera

En annan imponerande klassklättrare är fyraårige Titan Yoda (e. Ready Cash – Kristall Tilly). Denne kom till Jennifer Persson i början av året efter en treåringssäsong hos Adrian Kolgjini som innehöll tre segrar på sju starter, och Titan Yoda har nu fem segrar på sex starter i sin nya regi. Titan Yoda vann klass I-försöket via tredjespår utan rygg sista 800 meterna i 1.11-fart, på 1.12,9/2.140. Att siktet nu är inställt på Derbykval är rätt självklart…

Björn Goop gjorde ett vinnande drag med Alexi Quick (e. Up And Quick – Blended Bellouet) då han från tillägg såg till att forcera till ledningen tidigt i Diamantstoförsöket. Det var vad som behövdes för att Alexi Quick på 1.13,1/2.160 skulle hålla undan för Digital Class (e. Super Photo Kosmos) magnifika slutvarv i tredjespår utan rygg från 40 meters tillägg.

The Bald Eagle (e. Bold Eagle – Sngularity Hanover) fick dirigera i ledningen i bronsdivisionsförsöket. 400 meter från mål tackade Mats E Djuse för sällskapet med den Reijo Liljendahl-tränade femåringen som fick dra undan till överlägsen seger på 1.13,3a/2.640 meter.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
5–6–8–9–6–5–3
Utdelning:
Sju rätt: 1.403 kr
Sex rätt: 23 kr
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 99.421.029 kr

Expandera
Fokustema
V75-jackpot Örebro
Läs senare

V75-jackpot: ”Nästan osannolik”

Karriärens bästa år som tränare 2023 och raketstart på det nya året.
Fyller Maria Törnqvist på årets segertåg med vinst i lärlingsloppet när det är stor V75-jackpot i Örebro?
Så här säger hon om sin trio.
Av
Mathias Hedlund
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hästen det handlar om är fint stammade, femåriga stoet Gelato Pellini (e. Trixton), vars mamma Jullan (e. Juliano Star), 1.13,3am*/1.571.814 kr, tävlade duktigt i Stig H Johanssons regi. I avelsboxen har hon bland annat blivit mor till Julia Palema (1,5 miljoner).

Dit har Gelato Pellini en bra bit att vandra, men hennes vinterform går inte av för hackor och sent omsider börjar Maria Törnqvists travare få utdelning på sitt kunnande.
– Vi tyckte redan förra året att hon hade kapacitet att kvala in till Stochampionatet, men det häxade hela året. Det var stolpe ut med startspår och lopputveckling. Det var jobbigt att inte få utdelning, men nu fått det, sade Maria till V65 Direkt.

Maria Törnqvist-tränade Gelato Pellini och Dwight Pieters. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sedan slutet av november har sex starter givit tre segrar och ytterligare två pallplatser, däribland en tredjeplats i ett diamantstoförsök från spår tolv över sprinterdistans.
– Hon har hållit formen länge, verkligen länge, och att begära att det ska hålla i sig är nästan osannolikt, men hon känns jättefin hemma och finns ingen anledning att tro att hon tappat formen, sade Maria.

Nu har hon dragit fjärdespår bakom bilen tillsammans med Julian Cordeau i lärlingsloppet (diamantstoet) över medeldistans.
– Att det varit 1.600 meter i senaste starterna är mer en tillfällighet. Hon är start och snabb och tål att göra jobb utvändigt. Ledningen vore en fördel och startsnabbheten är god. Normalt kan hon öppna rejält och spår fyra-fem i Örebro är gynnsamt.

Tänt till av montéstart?

Törnqvist plockar även ut en duo i bronsdivisionen (V75-7), men där var inte Fru Fortuna nådig. Spår elva och tolv blev utfallet av spårlottningen för Fighter Simoni (e. Orlando Vico) och Bold Request (e. Bold Eagle).
– Fighter Simoni gillade att tävla under sadel senast. Han är stark och om det blir hårt tempo så är han stark till slut. Han gillar att spurta och gå bakifrån. Jag är övertygad att äldre hästar tycker det är roligt att tävla under sadel som omväxling när man kan rida mer spårsnålt när inte vagn bakom sig. Det var bra för hästen när han fick gå invändigt.

För Bold Request är utgångsläget inte alls passande.
– Han är en frontrunner. Jag gillar hästen jättemycket och han har väldigt hög lägstanivå, men har fräschörproblem. Jag ställde av honom i tid förra säsongen för att träna och jag hoppas att han håller ihop bättre i år, sade Maria Törnqvist till V65 Direkt.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Fokustema
Danmark
Läs senare

Extreme närmar sig start

Efter snart två års frånvaro från tävlingsbanan börjar danske stjärnan Extreme äntligen närma sig comeback i sin nya regi.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Träningen av Extreme går enligt plan, och vi har nu gjort ett schema när han kommer tillbaka till tävlingarna. Naturligtvis beroende på vädret under den kommande perioden, säger Flemming Jensen till travservice.dk.

Flemming Jensen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Flemming Jensen har lagt upp schemat för Extreme (e. Chocolatier-Swiss Watch), 1.09,7ak*/3.176.738 dkk. I slutet av mars ska han gå ut i ett provlopp och den 5 april är comebacken i Ålborg planlagd till.

För Flemming Jensen kvalade Extreme den 27 november förra året i Ålborg på 1.19,1/2.140 meter med ett galoppinslag. Senaste starten skedde i Paralympiatravet 2022 och då slutade han tvåa bakom Who’s Who i regi Steen Juul och bjöds in till Elitloppet.

Fick ett år på sig

Tyvärr drabbades han av en skada samma vecka som Elitloppet skulle köras och tvingades strykas från starten. Drygt ett år senare – i juni 2023 – flyttades Extreme till Flemming Jensen. Den nye tränaren fick ett år på sig för att försöka få Extreme i stridbart skick och i samband med flytten sade delägaren Peter Willhelmsen till travservice.dk då:

– Flemming har antagit utmaningen och vi har gett honom fram till den 1 april 2024. Om Extreme inte är tillbaka då måste vi inse att hans tävlingskarriär är över.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Bästa möjliga start

Har man en mor som själv blev miljonärska och därtill är syster till en derbyvinnare får man per automatik förväntningar på sig.
Av August Zonetts tävlingsdebut att döma så har han förutsättningar för att leva upp till det!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra
segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Daniel Wäjersten hade en riktig toppkväll på Bergsåker med fyra tränarsegrar på lika många försök.

Den hundraprocentiga kvällen inleddes med seger för treårige August Zonett (e. Pojke Kronos) som utan omsvep löste sin uppgift i Svensk Travsports Unghästserie.

Fakta

August Zonett

Treårig svartbrun valack e. Pojke Kronos–Ester Zonett e. Pine Chip

St: 1: 1–0–0, 1.18,3m, 50.000 kr

Ägare: Stall Zonett.
Uppfödare: Tomwik AB, Sundsvall.

Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker.

Från springspår uppträdde hästen som en rutinerad tävlingshäst, pep till tät med lätthet och joggade ifrån sina konkurrenter med två längder för att komma hem på 1.18,3/2.140 meter.

Underlaget bedömdes som lätt, men flera aktiva uttryckte under kvällen att banan var lite krävande och tungsprungen så tidsnoteringen var nog lite vassare än vad den ser ut att vara.

Triumfen var värd 50.000 kronor och redan på onsdag väntar ny start för August Zonett hemma på Bergsåker.
– Han kvalade redan i november, har alltid legat i framkant och har rätt uppfattning. Vi kom iväg bra från start och nådde ledningen. Vi fick bestämma en bit och han gick undan på ett fint sätt, sade Daniel Wäjersten i Bergsåkers vinnarcirkel.

Supersto

August Zonett har toppstammade Pojke Kronos (e. Donato Hanover-Flicka Kronos) som far och är den förste av totalt åtta avkommor till hingsten att ha startat från hans kull född år 2021.

Totalt finns det 181 avkommor efter Pojke Kronos bland vilka Otroligosåfin, 1.11,5ka/949.500 kr – som vann i Östersund för tio dagar sedan och snart passerar miljon intjänat – nått längst.

August Zonetts mor Ester Zonett (e. Pine Chip) 1.12,6ak/1.472.197 kr vann 14 av 68 starter under sin karriär som bland annat innehöll en tredjeplats i Sto-SM år 2011 bakom Dileva Käll samt Global Kitten.

Därtill vann hon fyra STL-lopp och Grand Prix de Noel (€30.000) i franska Bordeaux.

August Zonett är hennes sjätte avkomma och bland de tidigare är det två som gjort avtryck i form av Klara Zonett (e. Maharajah) 1.13,2ak/419.900 kr samt Elsa Zonett (e. Pojke Kronos) 1.13,2ak/200.200 kr.

Ester Zonett är i sin tur halvsyster till superstoet Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/15.434.377 kr, men det finns ytterligare en miljonär med i syskonskara i form av Palmer Zonett (e. Lindy’s Crown) 1.12,0ak/1.602.126 kr.

August Zonetts stamtavla på BreedersBible.com.