Fokustema
Westergård-affären
Läs senare

”Kämpar för att bevisa min oskuld”

I tisdags fastställdes Bo Westergårds avstängning för dopingbrott av danska överdomstolen.
Idag meddelar dansken att han slutar som travtränare.
– Jag och min familj ska dra oss tillbaka och lämna travsport, säger Westegård i ett pressmeddelande.
Av
Claes Freidenvall
B.A.Superhero flyttas från Bo Westergård till Alessandro Gocciadoro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
B.A.Superhero flyttas från Bo Westergård till Alessandro Gocciadoro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Här är hela pressmeddelandet från Bo Westergård:

”Jag har insett att mitt omdöme under min tid som tränare i Norge var mycket tveksamt och att det hade varit bättre om jag aldrig hade fått en andra chans i Danmark. Men sedan vi fick en andra chans för sex år sedan har vi gjort ALLT vi kan för att aldrig hamna i strid med reglerna.

Men vi står maktlösa när vi gång på gång möts av villkor på banorna som inte uppfyller en standard som lever upp till riktlinjerna och standarden i resten av de nordiska länderna.

Vi kan bara vara nöjda med att över 500 dopingtester utfördes på mina hästar innan det oundvikliga hände.

Tänk om mina konkurrenter hade fått samma antal prover tagna!!!

På grund av mitt förflutna kommer jag aldrig att bli erkänd som något annat än en dopingsyndare här i Skandinavien.

Men jag har inget annat att be om ursäkt för än mitt förflutna i Norge.

Det senaste året har varit ett helvete för mig och min familj och därför har jag fattat följande beslut:

Jag kommer att sluta som travtränare i Ålborg när jag har slutfört det återstående arbetet som jag har påbörjat med mina trogna hästägare.

Neddragningen av min tränarverksamhet är redan på gång, och jag och min familj kommer att dra oss tillbaka och lämna travsporten i tysthet. Avsikten är att Nicklas Korfitsen ska ta över efter oss.

Jag har valt att kämpa för att bevisa min oskuld och av hopp om frikännande, och som en principfråga för säkerheten för alla travtränare i Danmark, kommer jag att föra beslutet till domstol.

Den 30 april 2023 var förhållandena på Skive Travbana enligt vår bedömning kritiska och det förekom tydliga brott mot de rutiner som ska säkerställa att ett dopningsprov inte kontamineras. Vi anser fortfarande att dessa förhållanden var orsaken till det positiva provet.

Det blev känt för oss under klagomålsprocessen att två veterinärpraktiker och en tandläkarmottagning dagligen arbetar i behandlingsrummet, ett rum som undantagsvis användes som en del av dopningsbåset den 30 april 2023.

Detta var den enda tävlingsdagen under 2023 som rummet ingick som en del av dopingbåset.

Vi finner det anmärkningsvärt att de substanser som återfinns i hästens dopningsprov är just de substanser som dagligen används av åtminstone en av de veterinärer som bedriver klinik i behandlingsrummet. Detta är också det enda rum som har tillgång till handfat etcetera

Ett rum som inte städas av Skive Travbane och som inte kontrollerades i samband med en inspektion som genomfördes hos Skive Travbane den 30 april 2023.

I inspektionsrapporten anges dock att dörren till behandlingsrummet ska vara låst.

Det är också anmärkningsvärt att en av veterinärerna också var en av spårveterinärerna den 30 april 2023.

Jag vill också understryka att ingen av våra hästar någonsin har behandlats med samma preparat/cocktail, och jag vet med 100 procent säkerhet att jag och mina anställda/veterinär inte har administrerat substansen till hästen.

Bevisbördan ligger på mig och enligt High Court har jag inte bevisat att provet var förorenat.

Jag kommer nu att arbeta för att bevisa min oskuld oavsett det faktum att min framtid inom travsporten är över som travtränare.

Under den sista perioden kommer stallet att ägna tid uteslutande åt stallets kunder och arbete med hästarna.

Jag hoppas därför att all media och andra respekterar vårt beslut, som inte har varit lätt.

I framtiden kommer jag och min familj att delta i arbetet på gården och med detta arbete kommer vi att förbereda Nicklas för att ta över efter mig och min fru.

Det är ingen hemlighet att jag personligen har påverkats psykiskt och inte har kunnat fullgöra mina arbetsuppgifter.

Men jag är redo att kämpa för mina hästägare, min personal och mina nära och kära till det bittra slutet.”

Avstängd två år tidigare

Bo Westergård, då med bas på norsk mark, åkte dit på bar gärning 2015. Fem av Westergaards hästar fastnade i ett dopingtest 29 april 2015. Samtliga prover innehöll DMSO. Det norska travförbundet, DNT, dömde efter lång utredning Westergaard till två års avstängning, sedan den norska travsportens dopingjägare ertappat Westergaard med att till synes på överlagt sätt ha använt karenstidsbelagda DMSO i strid med reglerna.

I september 2018 var straffet avtjänat och Westergaard en fri man och startade upp verksamheten i Danmark.

Läs hela pressmeddelandet här.