Fokustema
Inflör Prix de Cornulier
Läs senare

”Kan nog inte smälta det här förrän jag blir gammal”

Prix de Cornulier blir av allt att döma en av Stochampionatsvinnarens och Monté-SM-vinnarens Galacticas sista starter i karriären. Söndagen blir en känsolfylld historia för hästens uppfödare, ägare och tränare Malin Bergström.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Malin Bergström. Foto Mia Törnberg
Malin Bergström. Foto Mia Törnberg

– Det har varit ett år fyllt av sorg för mig, och i allt det var det som att hästarna då förstod att de behövde hjälpa till genom att lyfta sig och bidra med glädje. Jag kan nog inte smälta det här förrän jag blir gammal och tänker tillbaka på den när jag ”sitter på hemmet” , säger Malin Bergström.

Malin Bergström och Galactica har haft en tävlingskarriär tillsammans som är svårslagen. Som fyraåring vann Galactica Stochampionatet på Axevalla och där någonstans började Malin inse att det kanske skulle kunna bli verklighet av en av hennes drömmar i sitt liv med hästarna: att få åka till Frankrike och tävla på Vincennes.

Fakta

Galactica

sto åtta år e. Super Photo Kosmos – Humla Laday e. Buzzin Brian
59 st: 13–8–12
Rekord: 1.13,2k – 1.09,9ak
Insprunget: 2.938.022 kr
Uppfödare: Malin & Jonas Bergström
Ägare: Malin, Jörgen & Viviann Bergström
Tränare: Malin Bergström (a), Eskilstuna
Ryttare: Anna Erixon, Örebro
Skötare: Malin Bergström
Starter i monté:
14 st: 4–3–2
Rekord: 1.13,9l – 1,10,9ak
Insprunget: 628.000 kr

Expandera

Vintern efter Stochampionatssegern slog Malin läger med Galactica hos Anders Lindqvist på Grosbois,. Det blev dock, förutom en utflykt till Mons i Belgien och en fjärdeplats där, inga starter utan enbart träning inför en femåringsäsong som blev god med 357.000 kronor insprunget.

2018 gick Galacticas karriär i stå, och på försommaren 2019 bestämde Malin att Galactica skulle gå till avel. Men stoet blev inte dräktigt och i december var Galactica tillbaka på banan, i den för henne dittills oprövade grenen monté. Det visade sig vara något som passade det storväxta stoet – 168 centimeter i mankhöjd –  utmärkt och drygt ett år senare är alltså Galactica med i det största som finns i montévärlden, Prix de Cornulier på Vincennes. På vägen dit har hon bland annat vunnit Monté-SM på Åby och slutat tvåa, på 1.10,9a/1.640 i Montéeliten Elitloppshelgen.

Det blev alltså till slut en riktig solskenshistoria av att Galactica inte blev dräktig 2019.

– Det är väl någon mening med allt som händer. 2020 var ett väldigt tufft år för mig, ett år fyllt av stor sorg när två närstående gick bort inom loppet av tio dagar. I allt det mörka klev då Galactica fram i sin nya travkarriär under sadel och kunde bidra med att sprida glädje och hjälpa mig i det jag gick igenom. Det var som att hästarna förstod att de behövde hjälpa mig. Det blev som ”nu eller aldrig” gällande den här drömmen om Vincennes, och nu är vi här. Man ska fånga livet och dagen och ett livsmål gick i uppfyllelse när det stod klart att Galacticas prissumma skulle räcka för att komma med i Prix de Cornulier, säger Malin Bergström.

Det var som att hästarna förstod att de behövde hjälpa mig

Det är upplevelsenföre och runt loppet i sig som är det viktiga den här gången, inte resultatet,

– Jag är otroligt ödmjuk. Det går förstås att drömma om hur allt kan klaffa perfekt, men i första hand blir det här en underbar slutpunkt på något Galactica och jag gör tillsammans. Det är lite som alla de här idrottarna som är med i OS, inte för att de kan vinna i sina grenar, utan för att vara med i ett OS är något de drömt om, kämpat för, och vill få uppleva en gång i livet.

Även om Galactica meritmässigt får sägas ha varit Sveriges främsta montéhäst 2020 så är det en helt annan sak att möta de största franska montéstjärnorna i det lopp som betyder allra mest för den disciplinens specialister på Vincennes.

– Oj vad tufft det är. Det går inte att komma efter i början, eller liksom råka tappa en längd eller två någonstans under vägen. Det är nästan omöjligt att ta igen det eftersom det går så enormt fort hela vägen. Vi har som sagt inga resultatkrav på Galactica den här gången, Anna får sikta på att få en bra start och sedan gäller det att hänga med…

Det går inte att komma efter i början, eller liksom råka tappa en längd eller två någonstans under vägen

Galactica har känt på den franska eliten i storloppet Prix du Calvados förra söndagen. Fado du Chene (e. Singalo – Star du Chene) vann på 1.12,5/2.850 meter före Freeman de Houelle (e. Vigove – Rafina de Houelle) och Daida de Vandel (e. Real de Lou – Gallia de Vandel) – alla är med i Prix de Cornulier – och Galactica blev avhängd av vinnaren med uppemot 60 meter till slut på 1.13,9.

Malin Bergströms sto Galactica och Anna Erixon . Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Att Anna Erixon skulle rida istället för någon fransk jockey var också självklart.

– Ja, det är Anna och Galactica som tillsammans gjort det som lett till att vi kommit hit. När vi planerade det här visste vi inte att Anna skulle bli första svensk att rida i Cornulier. Att det var på det sättet gör ju det här ännu mer spännande, säger Malin Bergström.

Readly Express får äran

För Galactica blir Prix de Cornulier en av karriärens sista starter.

– Det kan bli något lopp till nör vi kommer hem, men Galactica behöver också en tids nerträning innan hon ska betäckas. Hon tog sig ju inte när vi försökte för två år sedan, och nu ska vi se till att förutsättningarna för dråktighet blir de bästa,

Fakta

Galacticas karriär

2015: 8 st: 3–2–1. Insprunget: 319.500 kr. Bästa tid: 1.13,5am*
2016: 14 st: 5–1–3. Insprunget: 1.503.000 kr. Bästa tid: 1.11,2ak
2017: 10 st: 1–2–2. Insprunget: 356.772 kr. Bästa tid: 1.10,7ak
2018: 3 st: 0–0–1. Insprunget: 10.250 kr. Bästa tid: 1.10,7ak
2019: 6 st: 0–0–1. Insprunget: 22.000 kr. Bästa tid: 1.13,1am
2020: 17 st: 4–3–4. Insprunget: 726.500 kr. Bästa tid: 1.09,9ak
2021: 1 st: 0–0–0. Insprunget: 0 kr. Bästa tid: 1.13,9l

Expandera

Efter att ha funderat noga över hingstval bestämde sig Malin för att det blir Readly Express som får den äran till våren.

– Eftersom Galactica är stor och även syskonen blivit storvuxna ville jag välja en hingst som inte är för stor. Readly Express passar perfekt, säger Malin Bergström.

Hemresa på måndag alltså, fast passar egentligen inte nästa stora montéopp Prix de l’Ile de France, över 2.175 meter, den 7 februari Galactica bättre än Cornuliers 2.700 meter?

– Jo, jag vet, Anders Lindqvist, som vi är inkvarterade hos, har tjatat om att vi borde sikta på att vara med där också. Men jag kan inte vara hemifrån flera veckor till, har en verksamhet att sköta, och barnen är ju också där hemma… Mitt mål med hela satsningen på att åka hittill Grosbois var just Cornulier, säger Malin Bergstöm.

Stordåd ger Bragdguld?

Anna Erixon historisk

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Helena har hittat rätt igen!

Det har dröjt drygt ett år mellan segrarna. Idag slog svenskfödda Helena di Quattro till på Vincennes och Franck Nivard skötte tömmarna bakom det sjuåriga stoet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Glädje i vinnarcirkeln sedan Fabrice Souloy-managerade Helena di Quattro vunnit på Vincennes idag. Foto: Gerard Forni
Glädje i vinnarcirkeln sedan Fabrice Souloy-managerade Helena di Quattro vunnit på Vincennes idag. Foto: Gerard Forni

Inne på upploppet plockade Jarmo Niskanen-tränade Olle Rolls ner ledande Dorado Bello, men kunde varken stå emot Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre-Outlook Kronos) eller vasst avslutande favoriten Vincent de Ferm sista biten.

Vincent de Ferm var närgången till slut, men Helena di Quattro – managerad av Philippe Billard och Fabrice Souloy – höll undan på 1.10,8a/2.100 meter.

Samma tid noterade Vincent Ferm (e. Mago d’Amore) som tvåa, medan Olle Rolls (e. Ready Cash) kom hem på 1.10,9 och tjänade 7.140 euro som trea.

En sjätteplats och 1.020 euro blev det för Björn Goop och Ghazi B.R. (e. Cantab Hall) på 1.11,1. Tomas Malmqvists Confidence slutade oplacerad, medan Johan Untersteiners Niky Flax och Jarmo Niskanens Burning Man diskades för galopp.

Helena di Quattro har varit en pålitlig penningplockare under lång tid, medan segrarna har uteblivit det senaste året. Förra triumfen togs på Vincennes den 10 januari 2020 i stoloppet Prix de Ranes (€43.000).

Stoet är uppfödd av Stal Quattro i Holland och Helena di Quattro är undan Outlook Kronos (e. Cantab Hall), 1.16,4ak/161.884 kr, som också lämnat Ivory di Quattro (e. Love You), 1.12,1ak*/1.146.708 kr.

Se loppet här!

Obesegrad i fem starter

Treårige Izoard Vedaquais (e. Bird Parker-Dokha Vedaquaise) är obesegrad efter fem starter och de senaste tre triumferna har tagits på Vincennes.

Nu fick han ett perfekt lopp i andra utvändigt i Prix d’Aigueperse (€44.000) och kunde kliva på i tredjespår kilometern från mål för att nå fram till ledaren 200 meter senare.

Inne på upploppet stegade Izoard Vedaquais obehindrat undan för Eric Raffin och vann på nya rekordet 1.14,0/2.700 meter.

Här gjorde Tomas Malmqvists Ilma Corda första starten sedan hon slutade oplacerad i Criterium des Jeunes, men galopperade bort sig för Björn Goop.

Vinnaren är undan Dokha Vedaquais (e. Prodigious), 1.13,9/€110.570, och hon har sin första avkomma i Izoard Vedaquais, 1.14,0l*/€58.950. Själv är modern halvsyster med Granon Vedaquais (e. Brillantissime), 1.12,3/€156.000.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Åtta utmanar FTB

Imorgon blir den definitiva startlistan till Prix de Sélection (€200.000) klar, men redan nu har alla kvarstående hästar försetts med kuskar och däribland Face Time Bourbon.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Adam Ström/stalltz.se
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Adam Ström/stalltz.se

Precis som ifjol slipper Face Time Bourbon (e. Ready Cash) att plocka in 25 meters tillägg på sina motståndare i Prix de Sélection. Enligt propositionen belastas fem- och sexåringar med tillägg, men eftersom inga fyraåringar anmälts är det lika start som gäller.

Eric Raffin. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Eric Raffin tar hand om tömmarna bakom Face Time Bourbon i jakten på tredje raka segern i Prix de Sélection på lördag på Vincennes och det blir också tredje gången den franske toppkusken kör Sébastien Guaratos stjärna. Vid de två tidigare starterna har duon vunnit tillsammans.

På papperet ser det ut att bli en promenad i parken för Face Time Bourbon och om ingenting förändras vid den definitiva startanmälan imorgon blir startlistan enligt nedan:

Prix de Sélection (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro.
2.200 meter.

  1. Galilee des Pres – Maxime Bezier
  2. For You Madrik – Benoit Robin
  3. Foxtrot Sea – Cédric Megissier
  4. Fairplay d’Urzy – Jean-Michel Bazire
  5. Fric du Chene – Franck Nivard
  6. Flore de Janeiro – Franck Blandin
  7. Fakir du Lorault – Francois Lecanu
  8. Frisbee d’Am – Alexandre Abrivard
  9. Face Time Bourbon – Eric Raffin
Fokustema
Fölrapport
Läs senare

Första fölet på Flenmo

På Flenmo Egendom har tidigare Eskilstuna-tränaren Håkan Erikssons Kitspirit blivit mor till en dotter efter Maharajah.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Årets första föl och nu går Kitspirit till Readly Express, berättar Johan Eriksson på Flenmo Egendom.

Kitspirit har fått en dotter efter Maharajah. Foto: privat

Modern Kitspirit (e. Credit Winner), 1.12,8ak*/490.650 kr, vann åtta lopp på 51 starter. Hon har en avkomma sedan tidigare; ettårige sonen Maxspirit (e. Explosive Matter).

Mormor Spirituell (e. Sugarcane Hanover), 1.12,7ak/1.368.500 kr, tränades, ägdes och föddes upp av Håkan Eriksson. Hennes karriär innehöll hela 24 vinster på 67 starter.

Spirituell fick åtta avkommor – samtliga startade! – och tjänade tillsammas drygt fyra miljoner kronor. Toppar gör duon Highspirit (e. Super Arnie), 1.10,7ak*/1.314.500 kr, och McSpirit (e. Kadabra), 1.12,1ak*/988.943 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport