Fokustema
Jubileum
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Kan tänka mig att köra in fem miljarder”

Han har inte vunnit flest lopp i Sverige.
Men kört in mest pengar.
Örjan Kihlström har nyss passerat 900 miljoner kronor inkört i karriären.
Av
Ola Lernå
Örjan Kihlström har nyss passerat 900 miljoner kronor inkört. Foto Jeannie Karlsson
Örjan Kihlström har nyss passerat 900 miljoner kronor inkört. Foto Jeannie Karlsson

Jarramas var första vinnaren, som 18-åring, 2 mars 1980 i ett lärlingslopp på Solvalla med 10.000 kronor. 39 år senare närmar sig Kihlström svindlande en miljard. Och står på 6.538 segrar.
Till dags datum ståtar han med 905.991.000 kronor. Som catchdriver har han någonstans kring sex procent i provision i genomsnitt, det vill säga en bra bit över 50 miljoner kronor i körsvensprovision!

Vad har du gjort för pengarna?
– Det undrar jag? Ha, ha. Fast det är ju i princip fem procent de senaste 15 åren sedan jag blev catchdriver… Det går ingen nöd mig, men jag har inga 50 miljoner, det kan jag lova.

Vilken seger är roligast?
– Genom hela karriären? Oj, man kan väl säga så här. Första gången man vinner ett storlopp känns det mest. Så Elitloppet med From Above, Kriteriesöndagen då vi vann Oaks med Pine Dust och Kriteriet med From Above, och så Prix d’Amérique-segern med Maharajah. Hästar man kört  genom hela karriären ligger lite extra varmt om hjärtat.

En svensk i Paris med amerikansk touch. Segern med Propulsion i Masters hjälpte Örjan mot en miljard inkört. Foto Mia Törnberg

Mest överraskande?
– Av de större loppen: Royaling i Stochampionatet 1992. Hon gav över 90 gånger. Jag försöker alltid åka ut i lopp med känslan att chansen att vinna finns. Men den möjligheten varierar väldigt mycket och man måste försöka anpassa sig efter det. Med Royaling var den inte stor, men det gick ju vägen.

Får man dricks som kusk?
– Det hände faktiskt ganska ofta i början av karriären. Numera är det i stort sett aldrig, och det tycker jag faktiskt är bra. Jag får mitt via körsvensprovisionen och då är det bättre att de premierar skötaren som gör den tunga delen av jobbet.

Tänker man på pengarna?
– Aldrig i ett lopp. Men det klart att man funderar lite innan och ofta efter. Men pengarna är inte drivkraften för mig i alla fall.

USA-kuskarna har förvisso fördel av storlopp för både passgångare och travare. Där toppas listan av numera pensionerade John D Campbell som kört in svindlande 299,7 miljoner dollar, Ron Pierce (även han pensionerad) på 215 miljoner dollar och de jagas av alltjämt aktiva David Miller 213 miljoner dollar samt Tim Tetrick 180 miljoner dollar.

Du ligger en bit efter?! Har du någon målsättning i karriären?
– Jag kan tänka mig att köra in fem miljarder. Skämt å sido, när du berättade om 900 miljoner så börjar ju faktiskt en miljard finnas inom räckhåll. Det vore förstås kul att vara förste svensk som når dit.

När?
– Det kanske tar två-tre år, om det rullar på vill säga.

Du kör sju hästar på V75 imorgon i Bollnäs. Hur mycket pengar kör du in?
– Det är ju en fullständigt omöjlig fråga! Hur mycket tävlar jag totalt om? 850.000? Om jag kallar det en bra dag så har jag vunnit ett V75-lopp och varit med där framme med ytterligare någon. Så jag säger 200-300.000. Krånglar det däremot kan det bli väldigt lite…

Vilken är bästa segerchansen inom V75?
– Ganska jämnt, men jag väljer Västerbo Pokerface (V75-3). Jag kör ingen med 90-procentig segerchans, men heller ingen som jag bedömer ska vara femprocentare. Global Winner (V75-1) är också bra, men har ett svårt startspår och det kan strula, jag sätter honom som näst bästa chans.

Fotnot 1: Mestsegrande svensklicensierade kusk är enligt ST:s statistik Jorma Kontio med 10.802 segrar, följd av Björn Goop på 6.962 triumfer, Olle Goop med 6.749 och Kihlström på fjärdeplatsen. (per 190912).
Fotnot 2: Tack till Bo Hjertsson för hjälpen med statistiken!

Fakta

Kihlström senaste tio år i pengar

2019: 41.036.672 kronor
2018: 58 308 710 kronor
2017: 41 353 60 kronor
2016: 52 608 943 kronor
2015: 43 404 401 kronor
2014: 39 114 334 kronor
2013: 35 502 694 kronor
2012: 33 089 666 kronor
2011: 38 374 121 kronor
2010: 36 220 380 kronor

Expandera
Fokustema
Hamburg
Läs senare

Bra spårlottning för Redén

Tyska storloppet Grosser Preis von Deutschland (€150.000) avgörs på söndag i Hamburg och flera svenska ekipage åker Bahrenfeld-banan.
Av
Claes Freidenvall
Zephyr Kronos vid en tidigare seger för Örjan Kihlström. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Zephyr Kronos vid en tidigare seger för Örjan Kihlström. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Förstapriset uppgår till 75.000 euro och distansen i fyraåringsloppet är 2.200 meter. Daniel Redén var lyckosam i spårlottningen. Han sitter själv upp bakom Zephyr Kronos från spår tre, medan Kenneth Haugstad kör Maxus från spår fyra.

Startlista:

Grosser Preis von Deutschland (€150.000)
2.200 meter, autostart.

 1. Inspector Bros – Wim Paal
 2. Zinco Jet – Ulf Ohlsson
 3. Zephyr Kronos – Daniel Redén
 4. Maxus – Kenneth Haugstad
 5. Zabul Fi – Roland Hülskath
 6. Zarenne Fas – Rikard Skoglund
 7. Great Gatsby As – Heinz Wevering
 8. City Guide – Rick Ebbinge
 9. Stoletheshow – Christoffer Eriksson
 10. Emilion – Michael Nimczyk
 11. Staro McMillan – Ken Ecce
 12. Ids Boko – Robin Bakker
 13. Seismic Wave – Jorma Kontio
 14. Officer Stephen – Dion Tesselaar

Här hittar ni några av söndagens andra begivenheter i Hamburg.

Fokustema
V64
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tänds en stjärna på Mantorp?

I segerlistan finns superstjärnor som Victory Tilly och Scarlet Knight.
Tänds en ny i kvällens final av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp?
Av
Ola Lernå
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg

200.000 kronor väntar vinnaren i Sikta Mot Stjärnorna som de senaste två åren tagits hem av ston. Ifjol vann Fanny Chenal och året före Violet Bi. Ikväll är det ett sto (Svecak Palema) som mäter krafterna med tio hingstar över 2.140 meter.
Johan Untersteiners Guzz Mearas (e. Muscle Mass) har lovat massor, men inte riktigt fått den utdelning som väntat. Han var tvåa i långa E3-kvalet, men gjorde bort sig med galopp i finalen. Och senast var han tapper trea i Kriteriekvalet från hopplöst startspår.
– Det är väl en sådan häst som lika gärna kunde haft en eller två miljoner till på sitt konto, men tur förtjänar man. Jag var jättenöjd med honom senast i Kriteriekvalen, men trots en topprestation tog han sig inte vidare, säger Johan Untersteiner.
Ikväll ställs han mot namnkunniga konkurrenter som Zola Key och Admiral As.
– Jag har stor respekt för motståndet, men jag vet att jag har en häst som kan besegra dem. När han nu inte tog sig till Kriteriet ligger det här loppet bra i tiden inför Breeders Crown som blir nästa mål.

”Rörelsen utvecklas”

Johan Untersteiner är nyss hemkommen från Lexington där han köpte två nya hästar. Johan har handlat friskt i höst och fyllt på stallet underifrån.
– Det är förstås ett krav om man vill vara med i toppen och kriga. Jag är nöjd med året, även om vi inte haft de där topphästarna som vunnit Grupp 1-loppen. Det måste till om vi ska nå upp i siffrorna från mina toppår. Jag tycker ändå att min rörelse utvecklas efterhand och jag har fortsatt en hel del idéer om saker som ska göra det ännu bättre, säger Untersteiner.
Han har kört in 11,8 miljoner som tränare och 14,6 miljoner som kusk. Siffror som kan förbättras under kvällen då Johan kör i samtliga V64-avdelningar – och dessutom är väldigt hårt betrodd!
– Är jag? Mina egna har jag förstås bra koll på, men de jag kör åt pappa Peter har jag svårare att bedöma.
Kan du ranka segerchansen inbördes mellan dina sex uppsittningar på V64?
– Då sätter jag Velegance (V64-4) överst. Hon var grym efter galopp senast och utgångsläget är bra positivt. Hon blev för het senast och att inleda bakom hästar är inget negativt för henne. Det är nog bästa chansen trots allt.
Och sedan?
Guzz Mearas (V64-5) har bra läge, känns fin i jobben och jag vet att han kan besegra de här hästarna.
Patch Wibb (V64-1) är också hårt betrodd?
– Det klart att han kan vinna, men från det här läget hamnar han sist från början. Det är en häst med utveckling i, men spåret här är inte alls bra och det kan bli strul på vägen. Nej, han hamnar inte topp tre.
Everton (V64-3) då. Han är omgångens mest betrodda häst!?
– Jag har inte läst på motståndet där tillräckligt. Kan jag komma till spets? Jamen då är mycket vunnet. Det är en bra häst, men ingen man bara åker ut med känslan att han bara vinner.
Mr Magnifique (V64-1) och Cobol Queen (V64-6)?
– Två hästar i rätt så bra slag och den sistnämnda är verkligen värd en seger, men samma här. Det krävs lite klaff på vägen för att det ska räcka hela vägen till seger.
Några ändringar på dina hästar?
– Av de som jag tränar själv (Mr Magnifique, Patch Wibb, Guzz Mearas och Cool McQueen) blir det inga ändringar på. Om det sker något på de Peter tränar vet jag inte ännu.

Fokustema
EM
Läs senare

EM: Sju kämpar om 1,2 miljoner

Europamästerskapen för treåringar avgörs i samband med Europaderbyt på Vermo. Efter masstrykningar finns endast sju hästar med i anmälningslistan trots att förstapriset är 60.000 euro.
Av
Ola Lernå
Ecurie D, tränad i Norge men ägd i Sverige, jagar 60.000 euro i EM för treåringar på Vermo. Foto Simon Hagen
Ecurie D, tränad i Norge men ägd i Sverige, jagar 60.000 euro i EM för treåringar på Vermo. Foto Simon Hagen

Av dessa är ingen tränad i Sverige, däremot är ju Ecurie D. (e. Infinitif) numera svenskägd och körs dessutom av Björn Goop.

EM för femåringar ser fjolårets Europaderbyvinnare Villiam (e. Muscle Hill) från spår tre och han ställs bland annat mot Björn Goop-tränade Portland. Villiams senaste framträdande var galoppen i Jibuleumspokalen och han har endast startat en gång (trea i Rättvik i juli) sedan triumfen i Europaderbyt i oktober ifjol.

EM för treåringar. 2.120 m. autostart. Förstapris 60.000 euro.

 1. First Class Lady  – Tapio Perttunen
 2. Ferus Galax  – Harri Koivunen
 3. Maya Turbo – Robin Bakker
 4. Custom Colt – Mika Forss
 5. Golden Dream ME – Noralf P Brækken
 6. Raskolnikov Frido – Santtu Raitala
 7. Ecurie D. – Björn Goop

EM for femåringar. 2.120 m. autostart. Förstapris 50.000 euro

 1. Stonecapes Queila – Hannu Torvinen
 2. Commit Boom Bay – Nicolaj Andersen
 3. Villiam –  Jorma Kontio
 4. Callela Lisbeth –  Esa Holopainen
 5. Cameron Evo –  Olli Koivunen
 6. Portland – Björn Goop
 7. Hotshot Luca –  Pekka Korpi
 8. Willow Pride – Mika Forss
 9. Le Gros Bill  – Iikka Nurmonen
 10. Club Nord Elit  –  Jukka Torvinen