Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kan Very Kronos bli en Legolas?

Legolas igår – Very Kronos idag, V75-kusken vinner varannat lopp i Sverige, tvååringsstjärnor på kolstybben, snackhäst säljs på auktion och 30 miljoner mer att tävla om i Norge.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
En vägvinnande aktion och ett fantastiskt löphuvud. Det är de två viktigaste egenskaperna bakom Legolas stora framgångar på travbanorna. Och som den segermaskin han var tog han plats i många travfans hjärtan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
En vägvinnande aktion och ett fantastiskt löphuvud. Det är de två viktigaste egenskaperna bakom Legolas stora framgångar på travbanorna. Och som den segermaskin han var tog han plats i många travfans hjärtan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

1”Folksportens sista hjälte” var rubriken på det reportage Sulkysport gjorde med Thomas Nilsson om hans – och hela Sveriges – kelgris och stora 1980-talsstjärna Legolas. Kan dagens travsport plocka fram en ny Legolas som går rakt in i allmänhetens hjärtan i framtiden?

– Frances Bulwark och Ego Boy hade en sådan status ute i stugorna och därefter kom Legolas. Jag är rädd för att det är så illa att han faktiskt är den senaste och kanske också blir den siste. Vi som var inne i branschen hyllade stjärnor som Victory Tilly och Järvsöfaks när de stod på topp och det har ju verkligen funnits många hästar som varit bättre än Legolas här i Sverige, men några folkhemshjältar har de aldrig blivit, sade Thomas Nilsson själv i intervjun med Sulkysport för ett år sedan.

Här är den långa intervjun med Thomas Nilsson om livet med Legolas i pdf-format.

Very Kronos och Mia Båth, Sulkysport, Travsport
Mia Båth och Very Kronos ska åka till Åby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Idag hedras Legolas med sitt minneslopp på Åby, gulddivisionen med 250.000 kronor till vinnaren. Den store favoriten heter Very Kronos (e. Ready Cash). Legolas inledde med 19 raka segrar, Very Kronos å sin sida med tolv – i felfria lopp. Galopper har gäckat och givit både ett, två och tre extra gråa hår hos tränare Svante Båth.

Men har han som femåring mognat med fem starter i rad utan galopp? Sulkysports tipsexpert har fullt förtroende för hästen.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång inför V75 på Åby signerad Emil Persson.

***

2Tio starter på svensk mark under 2020. Resultatet? Fem segrar, två andraplatser och en tredjeplats! Idag är holländaren Michel F Rothergatter tillbaka på svensk mark när har startar duon Africa Bi (e. Varenne) och King Schermer (e. Trixton) inom V75 på Åby.

Rothergatter har sin träningscamp vid kuststaden Callantsoog i nordvästra Nederländerna, drygt sju mil från Amsterdam, och där finns 20 hästar. Träningen – den sker på stranden!

– Det är perfekt och underlaget blir aldrig dåligt oavsett väder, sade Michel till V65 Direkt.

Africa Bi (V75-2) har tjänat minst pengar av alla i en stotrappa för ston och startar sådeles från spår ett bakom bilen.

– Hon har fått ett bra spår, hon är snabb ut och jag kör för ledningen. Sedan får vi se vad som händer om någon bra konkurrent utmanar. Hon var väldigt bra på Jägersro i senaste starten (trea i ett Diamantstoförsök, reds. anm.), då hon fick en tung resa och känns ännu bättre nu. Normalt går hon barfota bak, men det blir inga problem att tävla med aluminiumskor istället, sade Michel Rothergatter till V65 Direkt.

Treårige King Schermer (V75-3) möter enbart jämnåriga och efter segern i Sverigedebuten på Jägersro i slutet av oktober tog han hem holländska Breeders Crown.

– Han vann väldigt lätt på Jägersro med krafter kvar och att tävla med skor är inga problem, det gjorde han på Jägersro. Hästen är i bra form och har inte gjort några fel så här långt, sade Rothergatter.

***

Veijo Heiskanen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Som 19-åring körde han Prix d’Amérique och karriären har bjudit på många toppar, men också en del dalar. Se senaste två åren har Veijo Heiskanen kört sparsamt, 33 lopp ifjol och knappt det dubbla i år.

Igår i Kalmar tog han största kusksegern på ett par år när han lika säkert som elegant lotsade Kurri Jari Boko (e. make It Happen) till vinst i E3-revanschen i Kalmar med 150.000 kronor i förstapris. En bit in i första sväng övertog Heiskanen ledningen. Genom sista sväng anslöt  Mr Mah Can på utsidan, men Kurri Jari Boko svarade bestämt och vann säkert på 1.14,8a/2.140 meter före Mr Mah Can, gott avslutande Furies Rain och duktige dödenstravande Black Mission.

***

4Det är de två- och femåriga hästarna som står i centrum på Vincennes i eftermiddag. Mest emotsedd är matchen mellan de tvååriga hingstarna Ideal Ligneries (e. Repeat Love) och Italiano Vero (e. Ready Cash) i Grupp III-loppet Prix Ourasi (€50.000). Den förstnämnde, som tränas av Philippe Billard, är obesegrad efter fem starter, medan Philippe Allaires Italiano Vero har tre raka segrar efter att inlett med två diskvalifikationer.

Italiano Vero har slagit banrekord på såväl Enghien (1.14,9a/2.150 meter) som Vincennes (1.13,5a/2.100 meter) i bilstartslopp. Idag handlar det om voltstart och då är det Beautiful Colibris (e. Ready Cash) 1.14,6/2.200 meter som ska sänkas för att han ska kunna titulera sig trefaldig banrekordhållare! Duon utmanas därtill av Thierry Duvaldestins Cristal Money-son In the Money som inlett karriären med två segrar på lika många försök.

De tvååriga stona gör i sin tur upp i Prix Vourasie (€50.000), medan femåringarna tävlar för såväl sadel som sulky. Montéesset Feeling Cash (e. Ready Cash) får bära på favoritskapet i Grupp II-loppet Prix Joseph Lafosse (€85.000) och i det likaledes Grupp II-klassade sulkyloppet Prix Doynel de Saint-Quentin (€85.000) finns kulltoppar som Feerie Wood (e. Rockfeller Center), Fairplay d’Urzy (e. Ready Cash) och Fakir du Lorault (e. Vailliant Cash).

***

5Efter Åbys V75-tävlingar (första start 14.45) tar Skelleftetravet (18.30) vid med kvällstävlingar. I startlistorna finns bland annat Italienfödde Toutre (e. Self Possessed), 1.13,2l/940.356 kr, vars devis mycket väl kan vara ”min bästa tid är nu”. Solängetamatören Lennart Frölanders åttaåring återkommer nu efter nästan tre månaders tävlingsuppehåll och går in i sin säsong. Med skotvång och snart – förhoppningsvis – vinterbanor i norr.

Förra vintern från december till och med februari under barfotaförbudet gjorde hästen sex starter, vann tre lopp och tog en tredjeplats inom V75. 130.000 kronor innebar det i prispengar. Utbytet av vårens, sommarens och höstens elva starter är drygt 30.000 kronor och en seger i ett breddlopp. Så – dags att spola travbanorna när vinterkylan kommer och passa upp för Toutre!

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Rudisha. Foto Mia Törnberg
Rudisha. Foto Mia Törnberg

6Han var stor snackhäst och såldes efter två vårstarter som treåring till Madelene och Roland Wikstén och i regi Robert Bergh blev det bland annat Kriteriefinal. Men karriären har gått lite i stå för toppstammade Rudisha (e. Muscle Hill-Moonlight Kronos) och ikväll bjuds den nu femårige hästen och lillebrodern till Dibaba ut på auktion. Det är travera.nu som bjuder upp till numera traditionell kvällsauktion på lördagar och tolv hästar går under klubban.

Ett par av dem tävlar på Åby under lördagen, så snacka om att få färskt formintryck. En av dem är Robert Bergh-tränade Baron Frontline (e. Text Me), som i senaste starten slutade tvåa inom V75 och nu startar i klass II-försöket.

Här är hästarna som säljs på kvällen auktion [extern länk]

***

7Prispengarna i Norge höjs med 30 miljoner kronor nästa år, trots att spelbolaget Norsk Rikstotos omsättning 2020 är 228 miljoner kronor lägre än förra året. Det rapporterar det norska travförbundet på sin hemsida.

När det gäller prispengarna kommer det vara samma pengar i januari och februari nästa år och sedan höjd dessa till en högre nivå. Totalt ska det finnas 200 miljoner kronor att tävla om i Norge nästa år.

Fokustema
Prix de Cornulier
Läs senare

Unique Juni ensam svensk?

Första strykningsomgången till Prix de Cornulier (€700.000) skedde idag och det återstår 23 hästar, varav 18 får plats i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På söndag på Vincennes rids Prix de Cornulier över 2.700 meter och i dagsläget är en svensktränad travare klar för loppet – Jörgen Westholms Unique Juni. Bankar på dörren gör också Malin Bergströms Galactica som är andrareserv.

Av 23 hästar som återstår är fyra redan inkvalade via tre olika löpningar: Gladys des Plaines genom seger i Prix Emile Riotteau (€100.000) och Fado du Chene via vinst i Prix Joseph Lafosse (€85.000).

Fado du Chene vann också Prix du Calvados (€130.000) och därifrån tog sig också duon Freeman de Houelle och Daida de Vandel vidare.

Den definitiva startlstan till Prix de Cornulier blir klar imorgon klockan 12.00.

Anmälda:

Prix de Cornulier (€700.000)
Priser: 315.000-175.000-98.000-56.000-35.000-14.000-7.000 euro.
2.700 meter, monté.

Namn (kön/ålder/far) – Tränare

 • Bahia Quesnot (s 10 e. Scipion du Goutier) – Junior Guelpa
 • Feeling Cash (h 6 e. Ready Cash) – Philippe Allaire
 • Fado du Chene (h 6 e. Singalo) – Julie Le Mer
 • Dexter Fromentro (h 8 e. Qwerty) – Pierre Levesque
 • Etoile de Bruyere (s 7 e. Kenor de Cosse) – Charles Dreux
 • Bilooka du Boscail (s 10 e. Look de Star) – Yves Hurel
 • Looking Superb (h 8 e. Orlando Vici) – Jean-Michel Bazire
 • Etonnant (h 7 e. Timoko) – Richard Westerink
 • Carla du Chatelet (s 9 e. Jag de Bellouet) – Sébastien Guarato
 • Daida de Vandel (s 8 e. Real de Lou) – Laurent-Claude Abrivard
 • Unique Juni (s 8 e. Uptown Yankee) – Jörgen Westholm
 • Jerry Mom (h 8 e. Ready Cash) – Luc Roelens
 • Gladys des Plaines (s 5 e. Opus Viervil) – Gilles Curens
 • Dayana Berry (s 8 e. Scipion du Goutier) – Jean-Michel Bazire
 • Crepe de Satin (s 9 e. Le Retour) – Stéphane Provoost
 • Flamme du Goutier (s 6 e. Ready Cash) – Thierry Duvaldestin
 • Flicka de Blary (s 6 e. Sam Bourbon) – Thomas Levesque
 • Freeman de Houelle (h 6 e. Vigove) – Franck Leblanc

Reserver:

 • Dynamit Marceaux (s 8 e. Ready Cash) – Jonathan Groizeau
 • Galactica (s 9 e. Super Photo Kosmos) – Malin Bergström
 • Altea de Piencourt (s 11 e. Ni Hop Ped d’Ombree) – Junior Guelpa
 • Dynasty Peji (s 8 e. Prodigious) – Damien Bonne
 • France Bresil (s 6 e. Vaillant Cash) – Pierre-Emmanuel Mary
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ny framgång för Lubrano

Tre dagar efter att Pacific Face vunnit Gulddivisionen på Jägersro följde Giuseppe Lubrano upp med att presentera ett fint treårssto på samma bana.
– Jag håller Al's Boozy Suzy högt och tror det finns mycket kvar att utveckla i henne, säger Åbytränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Faktum var att tisdagens spetstriumf var hennes andra seger inom loppet av 13 dagar. Vid debutvinsten på Åby travade hon 1.17,2/2.140 meter, men nu räckte det med 1.19,2/2.140 meter för att kamma hem segerchecken på 30.000 kronor.
– Banan var krävande, jag tror den kan ha varit två sekunder tyngre än vanligt. Precis som i debuten sprang hon bara och lekte och väntade på de andra. Thomas Uhrberg som körde samma sak, säger Giuseppe Lubrano.

Crazed-dottern kvalade på 1.18,3 halvvägs in i december som tvååring och Lubranos grundtänk var att hon skulle kommit igång ännu tidigare.
– Hon har varit lovande hela tiden och tanken var att hon skulle startat som tvååring, men hon kom in i en växtperiod. Jag fick ta det lite lugnt med henne under fyra månader. Hästen har varit i mitt stall sedan första stund, jag har kört in henne och gjort allt jobb med hästen och tror det finns mycket kvar att utveckla.

Dubbla storlopp?

Fakta

Al's Boozy Suzy

3-årigt brunt sto e. Crazed-Nancy Tilly e. Offshore Dream

2 st: 2–0–0, *1.17,0m

Intjänat: 60.000 kr

Tränare: Giuseppe Lubrano, Åby
Ägare: Barqusen KB, Bohus
Uppfödare: Lasual Stable KB, Bohus

Expandera
Nu spänner han bågen och tar sats mot Margaretas tidiga Unghästserie på Solvalla den 6 februari. Där tävlar stona i en egen klass i jakten på de 300.000 kronor som vinnaren belönas med.
– Är allt bra med henne nu efter det här loppet så ska hon starta där. Pacific Face är ju dessutom inkvalad till Gulddivisionsfinalen, det vore kul att kunna starta båda i de stora loppen den dagen.

Åbytränaren har verkligen rivstartat året. Stallet har gjort sju starter vilket resulterat i tre segrar, tvåa andraplatsen och lika många tredjeplatser.
– Jag har ytterligare en treåring som var tvåa i förra veckan på Åby och tycker att vi fått en bra start med Arno dell’Est (e. Exloit Caf) som vi köpt in och gjort andelshäst av. Han har varit tvåa och trea i de två senaste starterna och jag är nöjd med hur bra hästarna går, men hoppas givetvis få in fler i träning nu när vi visar upp bra resultat, säger Åbytränaren.

Fokustema
Danmark
Läs senare

Det går åt rätt håll

Inte sedan 2013 har det fötts så många travare i Danmark som 2020.
Hittills har det registrerats in 463 föl.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Uppåt i Danmark.
Uppåt i Danmark.

Travservice.dk i Danmark berättar om den glada nyheten. För fyra år sedan var det bottenrekord och då såg endast 363 föl dagens ljus. Nu har den siffran bättrats på, vilket är glädjande på alla sätt och vis.

Inregistrerade föl i Danmark:

År – Antal föl

 • 2010 – 668
 • 2011 – 581
 • 2012 – 527
 • 2013 – 527
 • 2014 – 449
 • 2015 – 397
 • 2016 – 380
 • 2017 – 363
 • 2018 – 421
 • 2019 – 455
 • 2020 – 463

Källa: trav.dk.