Fokustema
Hambletonian
Läs senare

Kanadensisk skräll i Hambot

Kanadensiske Forbidden Trade (e. Kadabra) snuvade Marcus Melanders jättefavorit Greenshoe i Hambletonian (1.000.000 dollar). Bob McClure satt bakom vinnaren som travade 1.09,0a/1.609 meter. Melanders hästar var 2-3-5 i mål i Hambletonian.
Av
Ola Lernå
Forbidden Trade höll ifrån sig Marcus Melanders hästar Greenshoe (utvändigt) och Gimpanzee (invändigt) i Hambletonian. Foto Simon Hagen
Forbidden Trade höll ifrån sig Marcus Melanders hästar Greenshoe (utvändigt) och Gimpanzee (invändigt) i Hambletonian. Foto Simon Hagen

Greenshoe (e. Father Patrick) strulade på nytt bakom bilen och var nära galopp. Han fick ändå tredje ytter när fältet formerat sig efter halva distansen.
Då satt Pilot Discretion (e. Muscle Hill) i spets och svenskfödde Green Manalishi (e. Muscle Hill) tog sig fram på utsidan. Green Manalishi såg ut att ta grepp, men precis som ledaren stumnade han mitt på upploppet.
Då kom 16-oddsaren Forbidden Trade från andra utvändigt, men Greenshoe tassade med i rygg. Greenshoe avslutade bra, men lyckades aldrig fånga in Forbidden Trade.
Marcus Melanders tredje finalhäst, Gimpanzee (e. Chapter Seven) ruggigt starkt som trea fem femte par utvändigt medan Åke Svanstedts Soul Strong (e. Father Patrick) på nytt gick bra som fyra och Green Manalishi fick nöja sig med femteplatsen.

Toppmamma på vinnaren

Forbidden Trade med tränaren Luc Blais och kusken Bob Mcclure. Foto: Simon Hagen

Forbidden Trade tränas av Luc Blais och har uteslutande tävlat i Kanada före Hambletonian. Där har han bland annat vunnit en Ontario Sire Stakes Gold-final, samt varit tvåa i Goodtimes bakom Pilot Discretion.
– Jag hade rygg på en bra häst, Green Manalishi, och han tog mig till den position jag ville ha inför upploppet. Min häst är klassig och det var två bra hästar som slogs. Egentligen fanns det ingen förlorare, men jag är glad att vi vann, sade Bob McClure.
Mamma till Forbidden Trade är Pure Ivory som tjänade 1,4 miljoner dollar och bland annat var tvåa i Breeders Crown.
Hon har fyra avkommor före Forbidden Trade, men ingen har varit närheten av årets Hambletonian-vinnare kapacitetsmässigt. En dotter, Ivory Queen (e. Muscles Yankee) är exporterad till Finland. Hennes äldsta avkomma är treåriga African Queen (e. Andover Hall) som gjort en start för Tuomas Korvenoja utan att göra något större väsen av sig.

Fokustema
Svenskt Kallblodskriterium
Läs senare

Kriteriefinalist struken

Tolv har blivit elva.
Valle Prinsen har strukits ur Svenskt Kallblodskriterium på söndag.
Av
Mathias Hedlund

På söndag avgörs årets största lopp i Sverige för de treåriga kallbloden när Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet avgörs på Dannero med 500.000 kronor i förstapris i vardera final.

Finalfältet för hingstar och valacker är dock en häst fattigare. Norske Valle Prinsen (e. Will Prinsen) har fått strykas på grund av feber. Hästen var trea i sitt Kriteriekval på nya rekordet 1.28,9am och har gjort fyra starter (2–1–1) hittills.
Valle Prinsen ägs och tränas av Torfinn Rummelhof och skulle ha körts av Lars Anvar Kolle.

Med Valle Prinsen borta består finalfältet av sex hästar tränare av Jan-Olov Persson, tre från Öystein Tjomslands stall och en vardera från Gävlelicensierade Anders Högberg och Oskar Kylin Blom.

Fokustema
Hambletonian Stakes
Läs senare

Tre chanser till seger

Fortfarande väntar Marcus Melander på sin första vinst i Hambletonian Stakes ($1.000.000) och på lördag på Meadowlands har han tre chanser till seger i löpningarnas löpning.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Bekymrad? Inte alls! Marcus Melander var nöjd med Jovialitys insats i försöket i Hambletonian Stakes. Foto Adam Ström/stalltz.se
Bekymrad? Inte alls! Marcus Melander var nöjd med Jovialitys insats i försöket i Hambletonian Stakes. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Lucas Wallins Rebuff är hästen att slå, men jag känner mig inte slagen på förhand. Det blir svårt för Periculum att räcka till seger med tanke på det spår han lottades till. Däremot har både Joviality och Temporal Hanover chans att vinna om det stämmer på vägen, säger Marcus Melander.

På förhand var Anders Ströms Joviality (e. Chapter Seven), 1.08,6*/$1.268.818, Marcus Melanders bästa chans och hon stod med åtta raka vinster innan hon gick på pumpen i försöket i Hambletonian Stakes. Där fick hon nöja sig med en tredjeplats bakom Åke Svanstedts Jiggy Jog och stallkamraten Temporal Hanover.

Så här såg det ut i försöket när svenskfödda Jiggy Jog spurtar ytterst till vinst före Temporal Hanover (mitten) och Joviality. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Det var skönt att Joviality fick ett bra spår i finalen. Annars verkar det vara grejen i år att mina hästar får dåliga spår, men det är förstås inget att göra någonting åt och något man helt enkelt får leva med. Visst är det frustrerande och allting blir lite jobbigare, men någon gång vänder det väl?

Körs i ryggar

Marcus Melander. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Joviality startade ytterst på vingen i försöket och det läget byter hon ut mot ett andraspår i finalen.

– Visst kan Joviality lämna snabbt från start, men nu har Brian Sears fått ett vägval och kanske kan köra henne i ryggar istället?

Tredjeplatsen i försöket var inte någon större besvikelse för Marcus Melander.

– Hon var bra, men samtidigt räknar man nästan med att en häst av Jovialitys kaliber ska vinna varje gång hon startar. Nu blev det ganska tuffa första 800 meter i försöket. Brian Sears fick ladda från spår tio och när Joviality fick spets började Mark MacDonald (King of the North, reds. anm.) stretcha ut henne. Därefter blev det en slö tredje quarter och med facit i hand var det kanske lite för sakta för henne.

”Lätta upp henne”

Sista biten fick Joviality släppa förbi sig både Jiggy Jog och Temporal Hanover och var slagen med hals.

Fakta

Melander i Hambletonian:

År – Finalister (placering)

 • 2017: Enterprise (3)
 • 2018: Evaluate (5)
 • 2019: Greenshoe (2), Gimpanzee (3), Green Manalishi (5)
 • 2020: Hollywood Story (5), Capricornus (7), Rome Pays Off (10)
 • 2021: Sonofamistery (6)
 • 2022: Joviality, Periculum, Temporal Hanover
Expandera

– Hade Joviality fått stryk med fyra längder hade jag varit orolig för att hon var på väg ur form. Det är klart intressantare om hon får tävla bakifrån i finalen och vi kommer att göra några förändringar. Hon har gått ganska tungt balanserad och vi kommer lätta upp henne och sätta på ett par rycktussar också.

Joviality är ute och känner på banan på Marcus Melanders träningscamp i New Egypt. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Tidigt i onsdags morse tränade Marcus Melander alla hästarna som startar på Meadowlands på lördag.

– Alla gick lätta jobb och kändes fina, vilket var det viktigaste.

”Fantastiskt bra”

Temporal Hanover (e. Walner), 1.08,4/$572.972, travade utvändigt om Joviality i försöket och höll strålande som tvåa bakom Åke Svanstedts Jiggy Jog.

– Han gjorde det fantastiskt bra och Örjan (Kihlström) var också väldigt nöjd med Temporal Hanovers insats.

Temporal Hanover och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Temporal Hanover hade inte samma tur i spårlottningen som Joviality.

– Spår sju är okej och jag känner mig inte uppgiven. Kan han få en hygglig position under vägen så ska han inte räknas bort.

Bortlottad i finalen

Melander-stallets tredje finalist – Periculum (e. Muscle Hill), 1.08,6/$234.432 – hade inte lyckan med Fru Fortuna och lottades till spår nio.

Periculum och Mattias Melander. Foto: Adam Ström/stalltz,se

– Det var verkligen synd. Hade han dragit något av de fem innersta spåren hade Periculum varit en roligt outsider. Han är inte mycket sämre än Temporal Hanover. Nu lär det bli ett försiktigt upplägg, hoppas på överpace och att han tar några till slut och får en fin slant.

Inte heller hade Marcus Melander något flyt i spårlottningen med Secret Volo (e. Walner), 1.11,0/$29.400, vilken inleder från spår tio i finalen i Jim Doherty ($355.000) för tvååriga ston.

– Secret Volo gick riktigt bra i försöket (1.07,1 sista 400 meterna, reds. anm.) och hade dessutom krafter kvar i mål. Från det här läget blir det förstås svårt att vinna, men skulle hon hamna hyggligt till kan hon nog vara trea-fyra.

”Tre riktigt fina hingstar”

I finalen i Peter Haughton Memorial ($337.000) för tvååriga hingstar och valacker har Marcus Melander kvalat in tre hästar.

– Tre riktigt fina hingstar och det ska bli väldigt spännande.

Oh Well och Tim Tetrick. Foto: Lisa Photo

Srf Stable-ägde Oh Well (e. Muscle Hill), 1.10,3*/$142.500, stod över försöket efter tidigare vunnit både försök och final i New Jersey Sire Stakes ($240.000).

– Om jag måste ranka någon etta är det Oh Well. Han har varit snabbast hittills av mina tvååringar.

Inkvalade till finalen är också försöksvinnaren Kilmister (e. Chapter Seven), 1.11,0*/$47.275, och Upstaged (e. Muscle Hill), 1.10,7/$41.600.

Kilmister och Brian Sears. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Kilmister var jag väldigt nöjd med i försöket. Man vet aldrig hur det är med hästar som kommer från New York-cirkusen – om de ska steppa upp eller inte. Upstaged gör hela tiden bra lopp och det gjorde han också i sitt försök som tvåa bakom Kilmister.

Upstaged. Foto: Lisa Photo

Några förändringar planerar också Melander med sina hingstar till lördagens final.

– Det blir rycktussar både på Oh Well och Kilmister. Båda är väldigt lay back och kan behöva höra lite ljud.

Fakta

Marcus Melanders finalister

Hambletonian Stakes:

 • Joviality
  sto e. Chapter Seven-Pasithea Face e. Muscle Hill.
  Rekord: 1.08,6*.
  Prissumma: 1.266.818 dollar.
  Resultat: 19 st: 15-2-1.
  Tränare: Marcus Melander.
  Körsven: Brian Sears.
  Ägare: Courant Inc.
  Uppfödare: Am Bloodstock Inc.
  Större segrar: 2 år: Breeders Crown, final ($600.000), Goldsmith Maid ($479.450), Kentuckiana Stallion Management ($200.000), New York Sire Stakes, final ($200.000), International Stallion Stake ($78.250), New York Sire Stakes, försök ($70.300/$50.400/$48.867), 3 år: Yonkers Trot, final ($280.904), Empire Breeders Classic ($187.500), Delvin Miller Memorial, div ($100.000), New York Sire Stakes, försök ($60.300/$56.000).

***

 • Periculum
  hingst e. Muscle Hill-Amour Heiress e. Cantab Hall.
  Rekord: 1.08,6.
  Prissumma: 234.432 dollar.
  Resultat: 18 st: 3-3-2.
  Tränare: Marcus Melander.
  Körsven: Mattias Melander.
  Ägare: Holly Lane Stud East Ltd, Brixton Medical & Howard Taylor.
  Uppfödare: Order By Stable.
  Pris: 340.000 dollar (Lexington)
  Större segrar: 2 år: Bluegrass, div ($71.000), William Wellwood, försök (C$30.000), 3 år: New Jersey Sire Stakes, försök ($30.000).
  Andra meriter: tvåa i Zweig Memorial ($310.000) och finaltrea i New Jersey Sire Stakes ($240.000) i år.

***

 • Temporal Hanover
  hingst e. Walner-Think Twice e. Cantab Hall.
  Rekord: 1.08,4.
  Prissumma: 527.972 dollar.
  Resultat: 18 st: 8-5-1.
  Tränare: Marcus Melander.
  Körsven: Örjan Kihlström.
  Ägare: Amg Stable Inc, Kenneth Kjellgren, Rick Wahlstedt & Heights Stable.
  Uppfödare: Hanover Shoe Farms.
  Pris: 55.000 dollar (Harrisburg)
  Större segrar: 2 år: International Stallion Stake, div ($75.000), Champlain Stakes (C$62.307), 3 år: Zweig Memorial ($310.000), New Jersey Sire Stakes ($30.000/$30.000).
  Andra meriter: finaltvåa New Jersey Sire Stakes ($200.000), finalfyra William Wellwood Memorial (C$640.000) ifjol, finaltvåa New Jersey Sire Stakes ($240.000) och tvåa i Stanley Dancer Memorial, div ($125.000) i år.

***

Jim Doherty Memorial:

 • Secret Volo
  sto e. Walner-Secret Serenity e. Muscle Hill.
  Rekord: 1.11,0.
  Prissumma: 29.400 dollar.
  Resultat: 4 st: 0-2-1.
  Tränare: Marcus Melander.
  Körsven: Brian Sears.
  Ägare: Kenneth Kjellgren, Height Stables & Rick Wahlstedt.
  Uppfödare: Jörgen Jahre Jr. & Kentuckiana Farms.
  Pris: 40.000 dollar (Lexington)
  Meriter: två andraplatser i försök i New Jersey Sire Stakes ($30.000), finalfemma i New Jersey Sire Stakes ($240.000) och trea i försök i Jim Doherty Memorial ($20.000).

***

Peter Haughton Memorial:

 • Kilmister
  hingst e. Chapter Seven-Treviso e. Muscles Yankee.
  Rekord: 1.11,0*.
  Prissumma: 47.275 dollar.
  Resultat: 3 st: 3-0-0.
  Tränare: Marcus Melander.
  Körsven: Brian Sears.
  Ägare: Courant Inc.
  Uppfödare: Moni Market Breeders.
  Pris: 170.000 dollar (Lexington)
  Meriter: två försöksvinster i New York Sire Stakes ($38.650/$35.900) plus seger i kval till Peter Haughton Memorial ($20.000).

***

 • Oh Well
  hingst e. Muscle Hill-Fine Tuned Lady e. Cantab Hall.
  Rekord: 1.10,3*.
  Prissumma: 142.500 dollar.
  Resultat: 3 st: 2-1-0.
  Tränare: Marcus Melander.
  Körsven: Tim Tetrick.
  Ägare: Srf Stable.
  Uppfödare: Concord Stud Farm.
  Pris: 530.000 dollar (Harrisburg)
  Meriter: försök- ($30.000) och finalseger ($240.000) i New Jersey Sire Stakes plus en andraplats i ett försök i New Jersey Sire Stakes ($30.000).

***

 • Upstaged
  hingst e. Muscle Hill-Stage Fright e. Angus Hall.
  Rekord: 1.10,7.
  Prissumma: 41.600 dollar.
  Resultat: 4 st: 1-1-0.
  Tränare: Marcus Melander.
  Körsven: Örjan Kihlström.
  Ägare: Stall T.Z.
  Uppfödare: James Avritt.
  Pris: 40.000 dollar (Harrisburg)
  Meriter: seger i New Jersey Sire Stakes, försök ($30.000), finalfyra i New Jersey Sire Stakes ($240.000) och tvåa i försök i Peter Haughton Memorial ($20.000).
Expandera
Fokustema
Vomb
Läs senare

Auktionshallen i lågor

Lutfi Kolgjinis kombinerade auktions-och maskinhall i Vomb står i lågor och går inte att rädda. I morse larmade Lutfi Kolgjini brandkåren.
Av
Claes Freidenvall
Det brinner i auktions- och maskinhallen hos Lutfi Kolgjini. Foto: privat
Det brinner i auktions- och maskinhallen hos Lutfi Kolgjini. Foto: privat

– Vi vet inte vad som har hänt mer än att det började brinna i ena kortsidan av byggnaden där vi bland annat förvarar halm. Möjligen var det kanske så enkelt att det var blixten som slog ner. I natt åskade det mycket här nere, säger Lutfi Kolgjini.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Lufti Kolgjini berättade att det gjordes försök av hans personal att få stopp på elden.

– Två personer som stod och tvättade hästbussen upptäckte att det började brinna, sprang in i byggnaden och försökte släcka elden med flera brandsläckare, men det var förgäves.

Larmades 08.39

Räddningstjänsten larmades vid 08.39 i morse.

– Brandkåren kom och sade att det inte ens var lönt att försöka släcka elden, men de är kvar för att övervaka så branden inte sprider sig till andra byggnader.

Varken hästar eller människor har glädjande nog inte kommit till skada.

– Och det är det viktigaste. Rökutvecklingen är enorm och vi har fått stänga in alla hästar och stänga alla fönster. Det är förstås riktigt tråkigt, men det positiva är att både djur och människor klarat sig.