Fokustema
Döda loppet på Bergsåker
Läs senare

”Känner mig nästan bestulen på 45.000”

– Igår kväll var jag förstås glad, men när jag började kolla igenom meddelandena i min telefon i morse kände jag mig nästan bestulen på 45.000 kronor.
Av
Lars G Dahlgren
Det omdiskuterade målfotot, Axel Ruda ärnärmast kameran och Hector Sisu utanför.
Det omdiskuterade målfotot, Axel Ruda ärnärmast kameran och Hector Sisu utanför.

Det säger Axel Rudas uppfödare, ägare och tränare Pär Ländin angående det omdiskuterade målfotot från tvååringsloppet på Bergsåker igår kväll. Måldomarna dömde dött lopp mellan Axel Ruda och Hector Sisu – samtidigt cirkulerar målfoton i media som synes visa att Axel Ruda var före i mål.

– Det jag mest blir fundersam över är om det verkligen kan vara så olika, det målfoto som de måste ha analyserat i måldomartornet för att få fram att det var dött lopp och det målfoto som publicerats efteråt. Och om målfotona inte är olika, är det i så fall rimligt att det finns utrymme för så olika tolkningar? säger Pär Ländin.

Att Bergsåkers måldomare den här gången kan ha dömt fel, att Axel Ruda skulle fått segern ensam och 150.000 kronor i förstapris istället för att nu dela 112.500 kronor med Hector Sisu, har varit ett stort diskussionsämne i ”travbubblan” på sociala medier efter gårdagens arrangörsmässigt röriga V86-omgång.

– Igår kväll, efter loppet var jag förstås glad och lycklig. Min häst vann ju liksom ett stort tvååringslopp, låt vara att det blev delad seger, och Axel Ruda stod för en topprestation. Men så idag när jag vaknade och började läsa i telefonen bland alla grattis-sms fanns där också bilder som skickats till mig, målfotot. Då kände jag mig rakt på sak nästan bestulen. Eftersom jag också är uppfödare till Axel Ruda blir det inte bara de 37.500 kronorna som är skillnaden på om min häst fått segern själv och att det blev delat, det är ju 20 procent i uppfödarpremier också. Alltså 7.500 kronor till, säger Pär Ländin.

Om han ska göra något åt det hela, och i så fall vad, vet han inte.

– Nej, vad kan man göra?! Dömt är dömt liksom, även om det nu blev en lite sur känsla runt det hela. Jag får väl helt enkelt acceptera det och försöka återgå till att bara vara glad åt, och stolt över, att jag har en så bra häst som Axel Ruda är, säger Pär Ländin.

Saxformatet bäddar för haverier

 

Dött på Bergsåker – kaos på Solvalla

Fokustema
Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Karriärer lika som bär

PARIS. – Face Time Bourbon är en blandning mellan Bold Eagle och Readly Express.
Det sade Prix d’Amérique-vinnarens tränare Sébastien Guarato när han intervjuades i den franska tv-kanalen Equidia efter sin tredje Prix d’Amerique-seger på fem år.
Av
Lars G Dahlgren
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Om man tittar på Bold Eagles, Prix d’Amérique-vinnare som femåring 2016 och sedan också året efter 2017, och den nya storstjärnan Face Time Bourbon så är deras karriärer anmärkningsvärt lika vid deras första Pd’A-segrar.

Bold Eagle vid sin första Prix d’Amérique-seger 2016. Foto: Gerard Forni

Bold Eagle gjorde i Pd’A 2016 sin 24:e start och tog 21:a segern. Face Time Bourbon motsvarande siffror är 19 på 22. Antalet grupp I-segrar fram till Prix d’Amérique var fyra för Bold Eagle, i kronologisk ordning Criterium des 3 Ans, Prix de Selection, Grand Prix de l’U.E.T, Criterium Continental. Face Time Bourbon har en grupp I-vinst till, Europeiskt Treåringschampionat, i övrigt samma som Bold Eagle.

I intjänade euro skiljde det efter hästarnas första Prix’Amerique-segrar endast 20.000 euro mellan de två till Bold Eagles fördel (båda är vid 1,5 miljoner euro), och hör till saken att när han vann 2016 var förstapriset 450.000 euro. Nu är det 405.000.

Face Time Bourbon vid sin Prix d’Amérique-seger 2020. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Jämförelsen mellan de två kullsuveränerna är alltså ofrånkomlig och Sébastien Guarato gör den gärna. Guarato framhåller ill exempel i det sammanhanget att Face Time Bourbon är mer en ren naturtravare än Bold Eagle.

Hru överlägsen Bold Eagle än var sina kullkamarter sedan han kommit till Guarato i mitten av treåringssäsongen så hamnar Face Time Bourbon på plussidan när de jämförs, åtminstone i vissa aspekter. Att de har likartade egenskapsspektra på banan är lätt att konstatera, med den enorma speeden som kännemärke, men Guarato pekar på ett par nyansskillander i Face Time Bourbons favör.

Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs

En är aktionen:

– Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs, han kommer ner väldigt djupt i steget samtidigt som det när han skjuter ifrån blir väldigt långt och svävande.

En annan, för en häst mycket viktig aspekt är hovarna.

– Det var länge omöjligt att ta av alla fyra skorna på Bold Eagle. Face Time Bourbons hovar är nästan onaturliga, de växer så mycket och fort att han behöver verkas ner även mellan barfotastarter.

 

Fokustema
Antonio Somma
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”En seger värd 60 miljoner euro”

Face Time Bourbons seger i Prix d'Amérique var småpotatis i sammanhanget och inte den viktigaste för huvudägaren Antonio Somma. Tidigare i veckan blev det klart med en förlikning mellan Somma och amerikanska försäkringsjätten AmTrust Financial Services Inc.
Av
Claes Freidenvall
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare i veckan... Foto: Mia Törnberg
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare i veckan... Foto: Mia Törnberg

Amerikanska försäkringsbolaget AmTrust har frivilligt avstått alla sina tidigare fodringar mot Face Time Bourbons ägare Antonio Somma (Scuderia Bivans Srl). Försäkringsjätten krävde nämligen ett skadestånd på enorma två miljarder euro för att Somma påståtts stulit data från AmTrust.

Nu är en mångårig tvist över – den har pågått sedan 2013 – och det slutade med en förlikning mellan AmTrust och Somma.

”Villkor som förblir konfidentiella”

– AmTrust och Antonio Somma/TRI/TRG har löst sina motsättningar och avgjort alla frågor mellan dem på villkor som förblir konfidentiella,” säger senior vice president Elizabeth Malone för investeringar på AmTrust till Insurance Journal.

Enligt onlinetidningen assinews.it var Antonio Sommas seger värd hela 60 miljoner euro. Betydligt mer än de 405.000 euro Face Time Bourbon erhöll för segern i Prix d’Amérique igår…

Fokustema
PDA
Läs senare

39.870 var på Vincennes

Nästan 40.000 var på plats på Vincennes igår för att se Prix d'Amérique – och alla siffror under dagen var positiva jämfört med året innan.
Av
Ola Lernå
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg

39.870 såg Prix d’Amérique 2020, vilket var en tioprocentig ökning jämfört med året före.
Omsättningen i loppet var 18,9 miljoner euro, en ökning med 2,1 procent och banomsättningen landade på 1,89 miljoner, vilket var plus 13 procent.

Dessutom ökade totalomsättningen under dagen för att landa 33,7 miljoner euro – en ökning med 13,5 procent.