Fokustema
Fyraåringstopp
Läs senare

”Känns förbaskat bra!”

I söndags raketspurtade Hans G Erikssons King on the Hill (e. Muscle Hill) till andraplatsen i Fyraåringseliten på 1.09,9a/1.640 meter.
– Det låter kanske dumt att säga, men han hade vilopuls när han kom in i stallet, säger Rommetränaren.
Av
Emil Persson
King On The Hill med Hans G Eriksson. Foto Micke Gustafsson/ALN
King On The Hill med Hans G Eriksson. Foto Micke Gustafsson/ALN

Efter galoppmisslyckandet i Sverigedebuten var King on the Hill ett frågetecken för de flesta inför söndagens start på Solvalla. Ett frågetecken som dock rätades ut till ett utropstecken då hästen flög fram till andraplatsen värd en kvarts miljon bakom Giveitgasandgo efter att gått med som fyra längs innerspåret.
– Nu gick han med samma balans och utrustning som han hade i USA. Det är nog så han ska helst, i synnerhet gjorde det stor skillnad att han fick en huvudstång på sig, säger Hans G Eriksson.

Känns det gott att få det här beskedet?
– Ja, det känns förj… bra och han var inte tom i mål. Det här kommer bli ännu bättre till nästa år. Han var sjuk mycket som treåring, men kan han få en hel säsong i sig nu så kommer han utvecklas mycket.

Hur känner du för att starta honom över medeldistans framöver?
– Från början trodde jag att full väg skulle kunna vara problem, men han känns så stark att jag inte längre bär på den tanken. Dessutom pullar han ingenting i loppen, det är som en bil att köra. Sedan får man nog köra lite snällt med honom däremot till en början. Jag vet att han gick över full väg på Yonkers en gång, tog emot konkurrenter i omgångar och ledsnade,

Planerna närmast?
– Jag har anmält honom till Fyraåringseliten på Oslo Grand Prix-dagen, men propositionen är luddig, jag vet inte om det är stängt vid tio eller tolv hästar. Att ha spår elva eller tolv över sprinterdistans är ju verkligen inte roligt, även om nu min häst inte är så startsnabb, avslutar Hans G Eriksson.

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Världsrekordhållare till medelhavsö

Medelhavsön Malta blir nästa anhalt för Stefan Melanders dubble världsrekordhållare French Laundry, 1.09,1ak/6.180.223 kr, efter försäljning.
Av
Claes Freidenvall
French Laundry och Yannick Gingras vid världsrekordet i Old Oaken Bucket i Delaware.
French Laundry och Yannick Gingras vid världsrekordet i Old Oaken Bucket i Delaware.

French Laundry (e. Muscles Yankee-Creamy Mimi) inledde karriären hos Jimmy Takter i USA och som tvååring satte han sitt första världsrekord. Det skedde på 800-metersbanan Delaware County Fair och där travade French Laundry 1.10,7a över den engelska milen.

Det andra världsrekordet kom som fyraåring i Big Noon-Pokalen på Solvalla och det loppet vann French Laundry på 1.11,7 över 1.660 meter.

French Laundry avelvärderades på vintern som fyraåring och erhöll ett högt skattat värde (79 poäng), men kastrerades senare och användes aldrig i aveln. Fadern Muscles Yankee vann Hambletonian Stakes och modern Creamy Mimi (e. Conway Hall), 1.10,7*/$929.193, tog sin största seger i Hambletonian Oaks.

Totalt gjorde French Laundry 88 starter och tog tolv segrar.

Fokustema
Norge
Läs senare

Queer Fish till Jarlsberg

Magnus Träff har bestämt sig för att göra resan västerut för att starta årets Sweden Cup-vinnare.
Av
Emil Persson
Magnus Träff-tränade Queer Fish ska starta i Ulf Thoresen Grand International. Foto Jeannie Karlsson
Magnus Träff-tränade Queer Fish ska starta i Ulf Thoresen Grand International. Foto Jeannie Karlsson

Det handlar givetvis om tioårige Queer Fish (e. Varenne) som spurtade hem Sweden Cup på 1.09,7a/1.640 meter och som därefter slutade trea i Jämtlands Stora Pris bakom Milligan’s School och Double Exposure.

Nu rapporterar Jarlsberg via sitt Jarlsberg Grand Prix-twitterkonto att Magnus Träffs häst blir en av de tio deltagarna i banans storlopp Ulf Thoresen Grand International som avgörs söndag den 7 juli med 750.000 norska kronor till vinnaren.

Förutsättningarna där är 2.100 meter autostart och det kommer vara tio startande hästar i loppet.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Ville Karhulahti byter bana

Efter en kort tid som proffstränare på Solvalla byter Ville Karhulahti adress och blir tränare på Axevalla.
Av
Claes Freidenvall
Nobel Amok och Ville Karhulahti vid seger i Karl-Gösta Fylkings Minneslopp. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Nobel Amok och Ville Karhulahti vid seger i Karl-Gösta Fylkings Minneslopp. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Ville Karhulahti kommer att flytta till Bjertorp, den träningsanläggning som både Åke Svanstedt och Flemming Jensen var verksam på under flera års tid.

– När jag nu fick chansen att träna på Bjertorps fina anläggning så kändes det helt rätt att flytta på sig. Vi kommer att flytta ner verksamheten i slutet av juli och börjar med 20-25 hästar, men redan fram emot hösten kommer det in många ettåringar så det blir fullt ös direkt, säger Ville Karhulahti till www.axevalla.se.

Ville Karhulahti, 37 år, har tidigare arbetat för Kari Lähdekorpi, Rainer Björkroth, Petri Salmela, Anette Lorentzon (USA) och hos Stig H Johansson var han försteman i 5,5 år innan han drog igång egen verksamhet den 1 augusti förra året.