Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Känns komplett”

Stayerseger i karriärens blott femte start.
Att Mon's Tornado har styrka och kunnande nog för att klättra genom klasserna råder ingen tvivel om.
– Jag tycker att han känns komplett så det här ser bra ut inför framtiden, sade Henrik Svensson i Gävles vinnarcirkel.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Henrik Svensson styrde Lars Wikströms Huddlestone till seger i HIgh Coast Midnight Race. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Henrik Svensson styrde Lars Wikströms Huddlestone till seger i HIgh Coast Midnight Race. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Hästägarestayern med 40.000 kronor till vinnaren var den uppgift som Mon’s Tornado (e. Pato) tog sig an under tisdagskvällens tävlingar i Gävle.
Som en av blott tre hästar startande från den första volten så tog Mon’s Tornado hand om befälet direkt och fick inleda i måttlig fart.
Henrik Svensson ökade efter hand, korrigerade farten från 1.18,8 första varvet till 1.17,9 över två kilometer och drog därefter på för fullt sista 700 meterna.

Fakta

Mon's Tornado

Fyraårig svartbrun valack e. Pato–Staro Karate Kate e. Brad de Veluwe

St: 5: 3–0–1, 1.15,9m, 110.500 kr

Ägare: Henrik Svensson Travstall AB, m fl.
Uppfödare: Gunnar Olsson Hästtransporter AB.

Tränare: Henrik Svensson, Bergsåker.

Mon’s Tornado stod på fint hela vägen hem med en avslutning efter 1.13 sista 500 meterna och även om Icone de l’Etre (e. Brillantissime) kom hastigt de sista 50 meterna så kändes det aldrig som Mon’s Tornado var nära att förlora.
– Det var bara att köra i ledningen i lämpligt tempo, det var inte så svårt. Vi blev utmanade till slut; Örjan Kihlströms häst gick riktigt bra. Örjan brukar hinna dit så man blir lite orolig, men jag kände att vi var först i mål och det tyckte Örjan också, sade Henrik Svensson i Gävletravets vinnarcirkel.

Segern togs på 1.16,3/3.140 meter, var den tredje i följd och de har faktiskt tagits inom loppet av 25 dagar.
– Jättekul. Det här är en väldigt fin häs som vi kunde handla till stallet i vintras. Vi har förhoppningar på honom och de har han infriat. Hästen blev lättsammare att hålla på med efter kastration sedan han kom till oss, sade Henrik Svensson.

Meriterat möderne

Att han valde att matcha hästen över tre varv redan i karriärens femte start var ingen tillfällighet.
– Jag känner att det är bra styrka i hästen, men han är snabb också. Jag tycker att han känns komplett så det här ser bra ut inför framtiden.
För Henrik Svenssons stall så var detta årets 13:e seger på 42 starter. Så nyligen som i lördags vann han finalen av Kallblodsdivisionen i Östersund med egentränade Kalmar (e. Bork Odin).
– Det har gått väldigt bra med hästarna i år. Vi trivs väldigt bra.

Mon’s Tornado är en son till Kriterie- och Derbyvinnaren Pato (e. Orlando Vici) 1.12,8al/4.208.000 kr som har 102 svenskregistrerade avkommor.
Bland dem har fjolårets Kriteriefinalist Kavatosåfin, 1.13,1am/478.500 kr lyckats bäst och Pato är sedan 2020 exporterad till Finland.

Mon’s Tornados ostartade mor Staro Karate Kate (e. Brad de Veluwe) har i just Mon’s Tornado sin förstfödda avkomma. Tvåårige Mon’s Snowstorm (e. S.J.’s Caviar) finns hos Axevallaproffset Rolf Johansson och ettårige Mon’s Dew of Dawn (e. Executive Caviar) finns i ägo hos Sven-Egon Larsson i Skellefteå.

Mormor Staro Udine (e. Silver Pine) 1.12,7ak/590.200 kr var finalist i såväl Drotttning Silvias Pokal som Stochampionatet efter att vunnit ett uttagningslopp till det sistnämnda. Karriären innehöll även en seger i ett stolopp inom V75 som treåring.

Staro Udine ingår i samma syskonskara som Pleasant Winner (e. American Winner) 1.12,6ak/1.859.539 kr, Staro Almab (e. Supergill) 1.12,3ak/1.774.072 kr, Euro Staro Crown (e. Supergill) 1.11,1ak/1.697.700 kr samt Curry (e. Supergill) 1.13,4ak/1.015.825 kr.