Fokustema
Menhammar Online Sales
Läs senare

”Känns som att det blev succé”

”Nöden är uppfinningarnas moder” lyder ett känt talesätt. Menhammar Online Sales uppstod som en konsekvens av covid 19-pandemin – och blev en succé.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– Det känns som att det blev succé, ur i princip alla aspekter. Det var en enorm lättnad att vi fick tekniken att fungera. Kritiken mot oss hade säkert inte blivit nådig om vi fått blåsa av alltihop en gång till. De känns också som vi träffade rätt med upplägget och att väldigt många tyckte det var en spännande upplevelse att antingen vara aktiv och med och bjuda på hästarna, eller om man följde den som ett evenemang , säger Menhammars stuterichef Johan Hellander.

Priserna på de 29 varmblod som såldes under söndagkvällen blev rekordhöga för Europa sett till snittpriset 545.000 kronor och det blev några häftiga budgivningar med hela fem hästar som klättrade över miljonen.

– Vi hade funderat väldigt mycket på själva budgvningsprocessen när upplägget planerades. Vi ville nå interaktivitet med de som var spekulanter, allt skulle vara i realtid. I grund och botten är det en avvägning mellan säkerhet och att det ska bli spännande och tempofyllt. Ju mer man tar hänsyn till säkerheten i budgivningen, desto mer tappar man i spänningsmomentet, eftersom säkerheten innebär att budgivningen går långsammare. Nu får vi utvärdera och dra lärdomar, men på det hela taget känns det som att alla är nöjda idag med hur det blev, säger Johan Hellander.

Ju mer man tar hänsyn till säkerheten i budgivningen, desto mer tappar man i spänningsmomentet

Inga budgivare som var sura och arga för att de ”försvann” och inte fick fram sina bud?

– Någon enstaka. Men det brukar det vara på vanliga fysiska auktioner också.

Nedräkningsklockan 15 sekunder kändes kort? Det var ungefär som att auktionsförrättaren vid en vanlig auktion skulle låta bli att säga ”första…andra…och istället gå på ”tredje” direkt?

– Vi har som sagt utvärderingsarbetet kvar att göra, men om det blir någon mer sådan här sale från vår sida tror jag att jag redan nu vågar säga att nedräkningen mot klubbslaget blir längre än 15 sekunder. Om någon som ska sitta och bjuda får en oturlig ”laggning” av sidan just i nerräkningen hinner denne sannolikt inte ladda om sidan innan tiden gått ut. Men samtidigt är nedräkningstiden en avvägning i tjusningen med att ha en budgivning som kräver snabba beslut av budgivarna om det är flera spekulanter som vill ha hästen, säger Johan Hellander och påpekar:

– Det kanske ska klargöras att om det kom ett bud under de 15 sekundernas nerräkning så blev det 15 nya sekunder direkt. Det lönade sig alltså inte att sitta och försöka räkna ner och trycka iväg sitt bud sekunden innan klockan räknat ner för att så att säga sedan direkt få klubbslaget på sitt lagda bud.

En rolig finess var att ”på klubbslaget” blänkte det direkt upp på bildskärmen vem köparen var. På en ”vanlig auktion” hör det till att många runt auktionsringen sträcker på sina halsar för att se vem köparen var, när auktionsförrättarna kommer med köpekontraktet för signering. Nu visste ”hela världen” direkt vem köparen var. Och – överraskande men samtidigt också ett tecken på att online salen ”bröt ny mark” – var att det var många enskilda hästägare som stod som inropare. Inte modellen ”tränare XX (i kommission)”.

– Att hästägare kan lyftas fram, engageras, och involveras, är ju bara en fördel. Det blev mer direkt hästägare som skötte budgivningarna än det är på vanliga auktioner, då tränare ropar in hästarna för hästägarnas räkning. Då blir den egentlige köparen, den som ska betala, så att säga mer i bakgrunden. Nu fick hästägare sköta budgivningen och inköp själva och hamnade därför direkt i rampljuset. Samtidigt är det förstås så att hästägarna i de flesta fall konsulterat sina tränare innan om de ska bjuda på hästen och kanske ungefär hur högt, säger Johan Hellander.

Att hästägare kan lyftas fram, engageras, och involveras, är ju bara en fördel

En annan sak stuterichefen vill lyfta fram är att budgivningen pågått öppet och transparent  i väntan på själva auktionskvällen. Alla hästar hade fått bud och en form grundprislapp innan de så att säga kom upp i ringen.

– Det betyder att om man till exempel hade nummer 19 som sitt förstaval och nummer 12 som sitt andraval så kunde man om nummer 19 redan hamnat högt ”i utgångspriset” fokusera på nummer tolv istället för man vet att nummer 19 kommer bli för dyr. Det är en fördel i det här upplägget jämfört med en vanlig auktion.

Menhammar Online Sales hade ambitionen att göra den spännande att följa på internet, med ”sportkommentatorer och budgivningsreferenter” i form av Johan Lindberg och Per Skoglund och där Johan Hellander i rollen som auktionsförrättare fick kliva in i sändningen i de lägen där det rörde ihop sig i budgivandet.

– Det är var ju något nytt vi ville göra, och om vi skulle göra det och lyckas ha stort intresse för evenemanget kände vi att det måste vara högsta kvalitet i alla ändar, säger Johan Hellander.

Kanske visade här Menhammar vägen till hur man kan göra (digitala) hästauktioner intressanta och spännande att följa. Och det är ju onekligen anmärkningsvärt att det faktum att succéevenemanget blev av var en direkt konsekvens av coronapandemin.

– Av de 29 varmblod vi sålde nu var tolv med i Elitauktionskatalogen som vi lyfte därifrån och de andra 17 skulle varit med på Wenngarn (Sweden International Yearling Sale, reds.anm.) och Lutfi Kolgjinis auktion Derbyhelgen. När dessa auktioner inte kan arrangeras på normalt sätt på grund av coronarestriktionerna bestämde vi oss för att prova att sälja ”våra egna hemifrån” istället. Det har varit extremt kort startsträcka, beslutet om onlinesalen togs i slutet av april, och det är många som gjort fantastiska insatser för att få alla bitarna på plats så att det dessutom blev så succéartat, säger Johan Hellander och fortsätter:

– 30 hästar är nog också rätt så lagom att ha på en sådan här onlineauktion. Det gäller att hålla intresset uppe hos de som sitter hemma och tittar på sändningen, så att de inte loggar ut, och därför får det inte bli för långsamt och långdraget.

Även efter auktionen fortsatte procedurerna runt de sålda hästarna, direkt och digitalt.

– Köpekontrakten gick ut digitalt och signerades direkt med bank-id. Så även den väldigt viktiga biten kan man få att fungera smidigt med onlineförsäljning av travhästar. Det känns lite som att vi bröt en del ny mark och visade att det här sättet att arrangera auktioner på fungerar.

Egentligen skulle internetauktinen ägt rum förra söndagen, den 6 juli men fick skjutas upp en vecka på grund av teknikproblem.

– Det var förstås en spänd och nervös vecka. När vi tagit fram detta har det verkligen blivit en insikt hur många olika komponenter som måste klaffa samtidigt för att en sådan här sak ska gå att göra, och vi rodde det i land. En galopp i form av de tekniska problemen hade vi råd med och ända ha kvar spekulanternas förtroende, men om vi fått en ny galopp igår med nytt teknikstrul hade det nog blivit en hel del inte så roliga ord för oss att höra idag, avslutar Johan Hellander.

En galopp i form av de tekniska problemen hade vi råd med

 

Nytt auktionsrekord i Europa

Fokustema
USA
Läs senare

Obesegrad i tre starter

Tre starter och tre segrar. Marcus Melanders In Range tog en ny viktoria idag på Harrah's Philadelphia i Chester i ett försök i Pennsylvania Sire Stakes ($103.261) för tvååriga hingstar och valacker. Dessutom kunde Nancy Takter-tränade After Work räkna in karriärens första vinst.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
In Range vet inte hur det känns att förlora. Idag kom tredje raka segern för Tim Tetrick. Foto: Chris Gooden
In Range vet inte hur det känns att förlora. Idag kom tredje raka segern för Tim Tetrick. Foto: Chris Gooden

In Range (e. Bar Hopping-Ilia) och Tim Tetrick hamnade helsnett på det från början i tredjespår och fick backa ner som femma på innerspår. Då det återstod 700 meter valde Tetrick att gå ut i andraspår och 100 meter senare fick duon rygg på Ethan T Hanover. Vid utgången av sista sväng lyfte Tetrick ut hingsten till anfall och In Range kunde avgöra tidigt på upploppet på 1.12,2/1.609 meter.

In Range och Tim Tetrick vid dagens triumf i Chester.

Det var tredje raka segern och tidigare har In Range vunnit ett försök i Pennsylvania Sire Stakes ($69.307) och en division av Pennsylvania All-Stars ($30.000).

Kostade 185.000 dollar

Äger gör Amg Stable, Kenneth Kjellgren, Tomas Asell och Rick Wahlstedt. Prislappen för In Range var 185.000 dollar i Harrisburg.

Modern Ilia (e. Windsong’s Legacy), 1.12,1/$46.020, tränades under en period av Jonas Czernyson.

I avelsboxen har Ilia inlett framgångsrikt med Tight Lines (e. Yankee Glide), 1.09,1/$595.516, och tidigare Marcus Melander-tränade Long Tom (e. Muscle Hill), 1.09,7*/$425.610, vilken tog sin största seger i Stanley Dancer Memorial ($161.500) och slutade dessutom tvåa i finalen i Earl Beal Jr. Memorial. Long Tom klev in i aveln 2018 och hans första kull (65 hästar) säljs på auktion i år.

Första segern

Efter ha inlett karriären med två raka andraplatser räknade Nancy Takter-tränade After Work (e. Bar Hopping-One Girl Show) in sin första seger i en division av Pennsylvania Stallion Series ($20.000) för tvååriga hingstar och valacker.

Invändige After Work håller undan till seger.

Från ledningen höll After Work undan med hals för New Legacy (e. Father Patrick) på 1.12,5. Göran Falk både äger och har fött upp hingsten, vars ostartade italienska mor One Girl Show (e. Andover Hall) är uppfödd av veterinären Nicolas De Mitri.

One Girl Show är också mor till fyraårige American Dream Boy (e. Father Patrick), 1.12,27$24.525, som började sin bana hos Jimmy Takter.

Fokustema
USA
Läs senare

Andra raka för Captain Corey

Captain Corey följde upp sin debutvinst med en ny triumf idag i ett försök i Pennsylvania Sire Stakes ($103.661) för tvååriga hingstar och valacker från spets på Harrah's Philadelphia i Chester.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Captain Corey tog sin andra raka seger idag för Åke Svanstedt. Foto: Chris Gooden
Captain Corey tog sin andra raka seger idag för Åke Svanstedt. Foto: Chris Gooden

Från spåret längst ut på vingen inledde Captain Corey (e. Googoo Gaagaa-Luv U All) i tredje- och fjärdespår innan han kom ner i dödens 1.300 kvar. Knappt 300 meter senare övertog Åke Svanstedt täten med den svenskägde tvååringen.

Captain Corey vinner före Johan Palema.

Halva distansen passerades på 1.12,1 och över upploppet höll Captain Corey säkert ifrån sig stallkamraten Johan Palema (e. Bar Hopping) på nya banrekordet 1.11,5/1.609 meter efter 1.10,1 sista quartern. Johan Palema var slagen med 1,5 längder och noterade 1.11,6 som tvåa efter en avslutning på 1.09,6 sista 400 meterna.

Tjänat 86.438 dollar

Segern var värd 51.830 dollar och på två starter har Googoo Gaagaa-sonen sprungit in 86.438 dollar till sina ägare Lennart ”Srf Stable” Ågren, Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg, Robert Lindström, Petri Salmela, Kenneth Liljamaa och Malin Åberg.

Ifjol köptes Captain Corey för 150.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale. Modern Luv U All (e. Angus Hall), 1.15,2/$384, startade tre gånger. Sin första avkomma har hon i Captain Corey.

Själv är modern undan Love You Most (e. Yankee Glide), 1.11,7*/$364.542, vilken vann 26 lopp under sin karriär, och även är mor till Deadliest Catch (e. Chocolatier), 1.10,0/$185.697, och Love U Overandover (e. Andover Hall), 1.11,2/$152.960.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Benen i luften för glad Raffin

Femte försöket i Grand National du Trot (€85.000) avgjordes i Saint-Malo idag och segerkusken Eric Raffin blev så glad att han skickade upp båda sina ben i luften i målskjutsen efter ha avgjort med favoriten Fairplay d'Urzy.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Utvändige Fairplay d’Urzy vinner för Eric Raffin.

Jean-Michel Bazire-tränade Fairplay d’Urzy (e. Ready Cash-Romane d’Urzy) och Eric Raffin plockade ner ledande Et Voila de Muze (e. Royal Dream) 100 meter före linjen på 1.15,3 över 2.950 meter.

Tidigare i år har Fairplay d’Urzy vunnit Grupp III-löpningen Prix de la Mayenne (€80.000) på Vincennes och har också två andraplatser i Prix d’Angouleme och Prix de Mirande på huvudstadsbanan.

Fairplay d’Urzy är undan Romane d’Urzy (e. Goetmals Wood), 1.15,3/€64.440, som tog sitt rekord under sadel. Förutom Fairplay d’Urzy har hon också lämnat Derby d’Urzy (e. Saxo de Vandel), 1.14,2/€78.510. Själv är modern halvsyster med duon Urzy (€223.215) och Taillevent d’Urzy (€125.760).

Loppet kan ses här!